phloggen

Rock'n'Roll festival

Som I sikkert har hørt blev New Zealand ramt af et 7.5M jordskælv igår, det er ret vildt.

Hvis man kigger på @GeoNet twitter kontoen lige nu, kommer der ca. et efterskælv hvert andet minut:

Illustration: Privatfoto

Jeg var i New Zealand i 2013 og talte ved den lejlighed med nogle af de lokale brugere af mit Varnish Cache software, en af dem var GeoNet.

GeoNet var en lidt spøjs tværoffentlig konstruktion der havde som mål at få alle deres geofysiske, seismiske, matrikulære og for den sags skyld alle mulige andre relevante målestationer koblet sammen i et robust og redundant netværk, således at man kunne advare befolkningen i real-tid om jordskælv og tsunamier.

Det ser ud til at have virket: Der er kommet besked om 6 efterskælv mere siden jeg begyndte at skrive.

Resultatet er at New Zealand stort set ikke mister menneskeliv i forbindelse med jordskælv, foreløbig er der kun to bekræftede dødsfald i denne runde.

Selve GeoNet er en spøjs størrelse.

De transmiterer på alt hvad de kan finde, Radiokæder, WIFI links, fiber, ethernet, folks private internetforbindelser (med tilladelse), satelitter, mobiltelefoner og ja, telefonledninger med gode gamle dial-up modems.

Det er næsten ingen data de skal have igennem, i stille tider er en enkelt kilobyte hvert minut meget typisk, men når der sker noget kommer der en byge af pakker fra alle sider samtidig, så backbone skal helst være veldimsioneret.

I den anden ende, der hvor de spreder data til offentligheden er det endnu værre.

Hvis man kigger på de mange forskellige "web-performance" websider der prøver at estimere hvad en website "er værd" (= hvor mange reklamer man kan plaster på den), er de alle enige om at geonet.org.nz er inderligt uinteressant fordi den ingen traffik har.

Det passer dog kun i gennemsnit:

Men i det tempo efterskælvene ruller ind nu, fem mere siden sidst, kan det blive for meget af det gode, og derfor har de også de to twitter handles @geonet_above_4 og @geonet_above_5.

Det er rart at se noget IT der virker en gang imellem.

phk

Poul-Henning Kamp er selvstændig open source-softwareudvikler. Han skriver blandt andet om politik, hysteri, spin, monopoler, frihedskampe gør-det-selv-teknologi og humor.
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Nu ser deres website rimelig simpelt ud, og selve brugen af det er modsat mange individuelt tilpassede offentlige sites en oplagt case til webcaching.

Så vidt jeg lige kan sjusse mig til, skal der hentes lige under 200 KB pr. request, så 15.000 requests er lige under 22 Gbit/s.

Men 15.000 requests pr. sekund bliver alligevel til 54 mio. i timen, og det er da en sjat - har du nogen ide om, hvor mange Varnish-servere de har sat foran?

 • 0
 • 0

Glem mit regnestykke, det holder kun hvis request == sidevisning. Men hver side genererer jo nok omkring 10 requests, så den reelle båndbredde er nok nærmere 2,2 Gbit/s (men det er stadigvæk relativt meget webtrafik).

 • 0
 • 0

New Zealand er på størrelse med Italien, og har færre indbyggere end Danmark (eller hvad der svarer til Milano med omliggende provincer). Bygningsmassen i NZ er forholdvis ung, og i stor udstrækning bygget med jordskælvssikrende metoder. Derfor er der normalt forholdsvis få omkomne ved jordskælv i NZ. Hvordan forklarer du, at noget software fra GeoNet kan bidrage til at mindske tabstallet? USGS bruger metoden modsat rettet. For at minske netmaskerne indsamles infomationer efter jordskælvene, hvor folk melder tilbage, hvad de følte/oplevede og eventuele målinger med iPhones og lignende. Alle disse data indgår i bedømmelsen af skadernes mulige omfang, og beslutningen om hvor der skal prioriteres.

 • 0
 • 2

Når jeg tænker på den danske geodatastyrelse (ihvertfald før tvangsflytningen) og nu det her, kan jeg ikke lade være med at tænke på om skat måske burde ansætte nogen geologer til at få styr på deres IT :-)

 • 0
 • 0

... om skat måske burde ansætte nogen geologer til at få styr på deres IT

Det er da det allersidste man vil - SKAT skal ikke fungere, SKAT er en platform som löbende skal demonstrere at alt offentligt er dumt, dyrt, udueligt og dårligt - hvilket heelt tilfäldigvis også medförer den sideeffekt, som "man ikke havde fantasi til at forestille sig", at ingen större skattesvindlere nogensinde bliver knaldet eller at nogen af de her totalt fantasilöse milliongager med ansvar for SKAT nogensinde bliver tvunget til at tage det.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten