Ukendt

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.
ETF bloghoved

Robotterne kan ikke undvære jer

Det er dig, ingeniør, der skal gøre robotten til en god forretning.

Det er budskabet fra Jan Steentoft, professor på Institut for Entreprenør og Relationsledelse ved Syddansk Universitet i en artikel i dagens udgave af Ingeniøren.

På det seneste er robotter i flere og flere sammenhænge blevet udpeget som selve redningen for de danske produktionsvirksomheder.

‘Robotvækst skaber jobboom og velstand,’ skrev Børsen for nylig’. ‘Robotter invaderer dansk industri’. Robotter er et goddag til vækst og et farvel til slatten konkurrenceevne. Robotter er det hippeste svar på spørgsmålet om, hvordan vi sikrer Danmarks fremtid som produktionsland. Gudskelov, vi har robotten.

Men teknologien er ingenting værd uden refleksionen.

De mindre virksomheder tøver

At købe en robot er bare den lette del af opgaven, hævder Jan Steentoft. Det svære er at kombinere teknologien med den dybe forståelse for forretningen. Tænke robotten ind i business casen.

Og hvem kan det bedre end ingeniørerne?

»Forudsætningen for at kunne bevare produktionen i Danmark er ingeniører med skarpt blik for, hvordan automatisering tænkes strategisk,« fastslår Jan Steentoft.

Problemet er bare, at de små og mellemstore virksomheder tøver med at ansætte ingeniører, fordi de ikke kender ingeniørernes værdi. De ved simpelthen ikke, hvad ingeniører kan tilbyde, påpeger SDU-professoren.

Jamen, så lad os dog fortælle dem det.

Hvad er de to vigtigste strategiske overvejelser lederen af en mellemstor dansk produktionsvirksomhed bør gøre sig, før han investerer i nyt produktionsudstyr?

Og hvor går det oftest galt, når ny teknologi skal løfte produktionen?

Kom med dit bud

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Robotterne kan desværre ikke redde os alene. Der er mange andre udgifter end løn for en dansk virksomhed. Vores problem er nærmere et overvægtigt pengeædende offentligt system. Hvis vi skal få DK ind i konkurrencen igen, så må vi starte med at se på de offentlige systemer.

Når vi f.eks. ansætter folk i Skat til at stoppe bilister for at kontrollerer om de har 4 tallerkener og 4 sæt bestik i bagagerummet, så de overholder reglerne som gælder for at deres bil kan køre som autocamper. Så må vi spørge os selv om vi da er gået fuldstændigt fra forstanden.

Denne person gør sikkert sit arbejde helt fint, men job-funktionen er ren beskæftigelsesterapi og loven bag denne job-funktion er noget sjusk. Der er mange tilsvarende eksempler. Tænk bare på fedtskatten, medielicensen, multimedieskatten og man kan blive ved.

De små og mellemstore virksomheder tør da ikke investerer i ny teknologi når Danmarks ledelse i den grad er inkompetent. Og det har meget lidt med politisk farve at gøre.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten