Robotter og blodprøver

Hurra! Vi har lige fået tilsagn om financiering af et Ph.D. projekt der udvikler et system så en 'robot' kan finde blodårer i armen på et menneske. På længere sigt kunne vi nemlig godt tænke os at der blev udviklet en maskine, der kan tage blodprøver på mennesker, lige så nemt og smertefrit som når man køber en sodavand i en automat. Ideen kommer fra et af landets mest effektive sygehuse, Vejle Sygehus, hvor stort set alle processer omkring blodprøver allerede foregår automatisk, lige med undtagelse af det der med at stikke nålen ind.

Over hele landet stiger antallet af blodprøver ret støt med ca 7% om året. Det har gået godt i mange år, fordi man samtidigt har kunnet automatisere cirka lige så meget, så personalet, og dermed udgifterne har kunnet holdes konstant. På Vejle Sygehus er man imidlertid ved at komme tæt på 100% effektivitet, og derfor skal personale og udgifter øges hvis man vil følge med efterspørgslen på blodprøver.

... Eller også skal man automatisere selve det at stikke en nål i armen.

I lidt over et år har vi samarbejdet med Veje Sygehus om at undersøge mulighederne for at udvikle sådan en teknologi, og vi er nået frem til at alle de nødvendige del-teknologier eksisterer. De skal blot forfines, tilpasses og sættes sammen. Den samlede teknologi skal så produktudvikles, testes, og ikke mindst godkendes. Det meste af udviklingen vil derfor naturligt skulle ske i en medicoteknisk virksomhed. Vores opgave er derfor at lave det 'proof-of-concept' der er nødvendig for at tiltrække interesserede virksomheder.

En af de første udfordringer er at få en computer til at finde den blodåre der skal stikkes i, med simple, billige og sikre sensorer. Vi har indtil videre undersøgt ultralyd, almindelige og infrarøde kamerarer og mekanisk trykken/følen. Vores favorit er et nær-infrarødt kamerasystem, der kan gennemlyse huden til et par millimeters dybde, og dermed synliggøre blodårer der ligger tæt på huden. Med den teknologi har vi allerede opnået lovende resultater når det gælder om at finde blodårer der kunne være egnede til at stikke i.

Ph.D. stipendiet markerer et skift fra 'forprojekt' til forskningsprojekt, og det bliver fantastisk at have en person til at arbejde med området på fuld tid i de næste par år. Det betyder at vi kan udbygge kontakten til relevante forskergrupper, og komme rigtigt i dybden med denne lidt specielle interaktion mellem robot og menneske.

Faktisk er denne interaktion så speciel, at vi har startet et samarbejde med 'Designskolen Kolding' for at belyse de ret interessante aspekter af "Man machine interfacing" i dette projekt. Det ville jo være kedeligt at ende med en teknologi der virker, men som ingen har lyst til at stikke armen i. Hvad skal der til for al lokke folk væk fra det søde, men travle menneske, og over til maskinen?

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Amerikanernes projekt med at fjernstyre dyr, kan måske anvendes. http://ing.dk/artikel/82115

Dyr kan selv opdage og finde blodårer - og fjernstyres de er muligt, at få dem til at opsamle blod fra de ønskede.

Det kan sikkert også anvendes af USA's forsvar, hvor dyrene hurtigt og nemt kan opsamle blod hos befolkningen, for at genneralt undersøge befolkningens helbredstilstand, undersøge udbredelse af virus og forgiftning uden at behøve at skræmme og informere befolkningen, og udfra opsamlede blodprøver udvikle modgift.

Dyrenes naturlige evner, kan samtidigt gøre opgaven at finde blodårene simpel, og en kombineret fjernstyret mekanisk/biologisk robot, vil kunne anvende indsektets naturlige evne for at opdage og finde blodårer.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten