Rigtige mænd, tudeprinser og tabt data

De aktive i Studentersamfundet bruger email til stort set al kommunikation og AFS til deling og opbevaring af filer.

Og de bruger det meget.

Så meget, at vi ikke længere tager backup af vores mailserver, da der ikke er plads på vores LTO-1 Ultrium 232 bånd. Det er skidt og vi har derfor kigget på indkøb af nyt backupsystem.

Vi starter med at udelukke en ny båndløsning. Det vil kræve en ny båndstation og nye bånd hertil og med den exponentielle stigning i pladsforbrug, ender vi hurtig i samme situation.

En diskløsning kan derimod udvides efter behov og backup kan køre uden manuel båndskift. Desuden er diske efterhånden at betragte som billige og uden manuel båndskift kan vi lave off-site backup, både i hverdage og weekenden.

Så langt så godt.

Med vores nuværende pladsforbrug, skal vi bruge 1,5TB backup (6 dages backup og en skiftedag) og vi kan i fremtiden komme op på i alt 6,5TB (fuld forbrug på vores fil- og mailserver).[1] Desværre er diske upålidelige, så vi skal have gang i et RAID. Som Version2 skrev, holder RAID5 ikke med 1TB diske, så vi skal op i RAID6.

Med RAID6 skal vi umiddelbart bruge 4TB og maximalt 9TB. Til dette køber vi en diskcontroller med support for 8 diske og et kabinet med plads til 16 diske. Vi starter med 4 x 1TB diske fra forskellige producenter og vores løsning placeres hos universitets IT-afdeling.

Så er det vist slut med at græde over tabt data.

// Hundebøll

[1] Med AFS-volumes kræver det en ret avanceret løsning at lave incremental backup. Læs mere om det her

Emner : Datalagring
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Backup på harddisk er ingen løsning hvis ikke harddisken håndteres som et bånd. Det vil sige, fjernes fysisk og opbevares på en anden adresse i et brandskab.

Så længe løsningen er online, er det også muligt for en hacker, eventuelt en netop fyret systemoperator på hævntogt, at ødelægge backuppen remote.

En løsning med LTO-4 bånd kan derfor sagtens være billigere. Harddiske er billige, men båndene er stadig ca. halv pris per GB.

En 2U båndrobot med plads til 24 bånd er den professionelle løsning og håndterer skiftet mellem 800 GB bånd automatisk. Det skal dog ikke misbruges til ikke at flytte båndene til pengeskabet for sikker opbevaring.

 • 0
 • 0

En 2U båndrobot med plads til 24 bånd er den professionelle løsning og håndterer skiftet mellem 800 GB bånd automatisk. Det skal dog ikke misbruges til ikke at flytte båndene til pengeskabet for sikker opbevaring.

Spoler den så også båndene tilbage for en? :D

 • 0
 • 0

Bland andet risikoen for brand m.v. var en af grundene til at StudenterSamfundet oprindeligt købt en båndbackup løsning. Den erstattede i sin tid en lettere hjemmebikse løsning, hvor en backup server modtog alt data hen over natten, hvor efter den slukkede sig selv. Backup disken var monteret i en harddisk skuffe, som så blev hentet næste morgen og den næste disk blev sat i. Ikke jordens mest stabile løsning, især fordi diskene døde fra en side.

Jeg ved det fordi jeg havde Martin job for et par år siden :-)

 • 0
 • 0

Jeg må absolut erklære mig enig med Baldur Norddahl. Harddiske kan ikke betragtes som backup-medie, sålænge de er online.

Jeg har selv for nogle år siden set en virksomhed hvor man mente at RAID på diskene var nok og backup'en ikke fungerede. Man havde desuden hotspares i systemet.

Dette virkede fint lige indtil den dag hvor der opstod en fejlstrøm og 75% af alle diskene døde.

Få hellere fat i en reel backup-løsning - båndrobot som Baldur Norddahl foreslår.

 • 0
 • 0

En offsite diskbackup løsning vil jeg klart mene er en gyldig backup løsning. Så skal der være fejlstrøm begge steder for at det går galt.

Ønsker man at sikre sig ekstra, ved at putte bånd i et brandsikkert (og offsite) pengeskab (f.ex. bruge dansk værdihåndtering eller andre til at hente båndene dagligt) får man selvf. ekstra sikkerhed imod gale systemadministratorer, der af uvisse årsager får adgang til systemet efter de er blevet fyret (hvem gør det?).

Hvis giver tidligere medarbejdere adgang til systemerne efter de er blevet fyret, glemmer man så nok også at fjerne deres adgang til de bånd i pengeskabet, og så er man lige vidt.

De fleste større backup steder, har en offsite båndrobot (og en onsite) - og tager så backup til begge steder.

Nogen har så kun en båndrobot det ene sted, og disk backup det andet sted.

Til Uffe: Jeg formoder dit spørgsmål om en båndrobot spoler båndene tilbage for en, bare var en underlig joke, jeg ikke forstod - ellers må du spørge lidt tydeligere :)

 • 0
 • 0

Nu skal man også huske, at vi i Studentersamfundet er drevet af frivillige kræfter og med en stort set non-profit omsætning på ca. 3mio, er der ikke råd til at smide 50k - 100k efter en backup løsning.

Vi har forresten også i øjeblikket en direkte replika af vores filserver, som kan bruges hvis den live filserver går ned (hvilket den gjorde i juli måned).

// Hundebøll

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten