close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.
phloggen

Rige bør læse Marx!

I en samtale her i Baltimore kom Socialisme, Kommunisme og Marxisme op som skræmmeeksempler på hvor man kunne havne hvis der ikke kom en republikaner i det Hvide Hus.

Det var indlysende tydeligt at den pågældende person ikke havde skyggen af ide om hvad forskel der måtte være på de tre -ismer, eller for den sags skyld hvad Marx overhovedet havde skrevet.

Det ville ellers være værd at sætte sig ind for tiden herovre, for de "besiddelsesløse" og "dem uden håb" bliver der stadigt flere og flere af i USAs samfund.

De sidste 9 dage har der været demonstrationer på Wall Street. Marx ville nikke genkendende til alle deres slagord og uden blussel kalde dem "proletareatet" selvom rigtig mange af dem har gået på universitetet.

Proletareatet er i Marx' ordbog dem som uden håb om personlig bedring må leve med at se andre smovse og vinde rigdom. Om proletareatet har mad og fjernsyn er egentlig ikke væsentligt, det er den, for dem, indlysende uretfærdige fordeling og de manglende udsigter til bedring der gør dem farlige for stabiliteten.

Pressen har været helt ualmindelig tavse om Wall-Street protesterne, stort set det eneste der er kommet på radaren er en betjent der på live video var for hurtig på aftrækkeren med peperspray, imod hvad der ligner stilfærdige kvindelige tilskuere.

Generelt har "systemet" et godt greb om de unge herovre. Der skal blot en enkelt arrest for "disorderly conduct" til at fjerne stipendier, studier og fremtidsudsigter, så der skal ret meget til før de studerende går på krigsstien i USA: Prisen er for høj.

Men efterhånden er der ret mange der ingen udsigter har og det er sandsynligvis forklaringen på den stadigt stigende uro på de billige rækker.

Fagforeningerne er begyndt at røre på sig i protesten imod Wall Street, de er ikke på nogen måde "all in", men fanden hytter sine og derfor har de tilkendegivet klart hvilken side der har deres sympati og på forskellig diskret vis givet en hjælpende hånd.

"The American Dream" plejede at gå ud på, at hvis du lagde dig i selen, svarede enhver sit og opførte dig ordentligt, så fik du en bedre fremtid og dine børn mere uddannelse end dig selv.

Statistikken plejede at sige at 2. generations indvandrene kommer igennem en "High School" og at 3. generation sendte mindst en unge på "College".

Men det forudsatte at USA faktisk havde brug for flere flittige hænder, hvilket, præcis som hjemme i Danmark, synes at være en nogen tvivlsom antagelse for tiden.

Idag er drømmen blevet et lotteri: Kun hvis du er heldig, i spil, job eller kærlighed, stiger du opad, alle andre står i stampe eller synker lige så stille, sammen med alle naboerne.

Det er ikke nogen pokkers stabil situation for et samfund. I Danmark kan unge med talenter, men uden udsigter, drage til udlandet i stedet for at prøve at forandre samfundet, men fra USA er der ikke rigtig nogen steder at tage hen og derfor stiger trykket.

Men det er altid svært at afgøre hvor meget krudt der er på bunden af en tønde i USA.

Ingen havde f.eks forestillet sig at videoen af Rodney King kunne gøre så meget for byfornyelse i Los Angeles og ingen tog Martin Luther King særlig alvorligt før han talte til 200.000 demonstranter fra Lincolns mindesmærke, lige ved siden af kongressen. På den anden side løber der flere oprør og demonstrationer ud i sandet i USA om året, end vi ser i Danmark i et århundrede.

Hvis jeg skulle give overklassen her i USA et godt råd, så er det at købe eller downloade en kopi af Marx hovedværk og en stille krog inde i bygningen, istedet for at stå med champagne i glassene på balkonen og se ned på proletareatets protester.

Man behøver ikke være enig med Marx for at lære noget af ham: Den farligste fjende, er den der har alt at vinde og intet at tabe.

phk

Poul-Henning Kamp
er selvstændig open source-softwareudvikler. Han skriver blandt andet om politik, hysteri, spin, monopoler, frihedskampe gør-det-selv-teknologi og humor.

Hej PHK

Vores største problem er vel, at ingen kan finde ud af de der ...ismer.

Generelt har "systemet" et godt greb om de unge herovre. Der skal blot en enkelt arrest for "disorderly conduct" til at fjerne stipendier, studier og fremtidsudsigter, så der skal ret meget til før de studerende går på krigsstien i USA: Prisen er for høj.

Den kolde krig ophørte - kommunisterne i det stygge Sovjet blev kapitalister. Kina er rødkapitalister; tilsvarende i mange lande i sydamerika.

Amerikanerne mistede deres fjendebillede. Derfor denne uro - men mærkelig nok har "systemet" ikke opdaget "Murens fald". Derfor er kapitalismen ved at spille fallit - hvem er vores fjende?

Selv tilhører jeg en femte ...isme. Konservatisme med et socialt ansvar og stor frihedsfølelse. Sq ikke så svært at leve med.

Kun lidt halvdyrt, når man bor ved siden af Kofoeds Skole og giver en skærv ind imellem ...

  • 0
  • 0

for man skal da selvfølgelig ikke glemme at ligegyldigt hvilket system man skaber som samfundsmodel, så har man også allerede skabt tabere og vindere af dette system

  • 0
  • 0