Ukendt

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.
forskningsingeniøren bloghoved

Reparere hårde hvidevarer eller købe nyt?

Vi har en opvaskemaskine, som er cirka fem år gammel.

Siden et par dage giver den efter få minutters kørsel en fejlkode og vasker derefter ikke.

Koden skal relatere sig til at maskinen ikke mener, at den kan dræne vandet, og vi har derfor tjekket afløbet i bunden af maskinen, renset filtrene som sidder der, samt tjekket slangen, der leder vandet ud af maskinen og i afløbet - uden at det har løst problemet.

Det peger derfor i retning af en defekt del inde i maskinen, muligvis en defekt sensor.

En reparatør tilbyder at komme forbi med en tekniker, som alt inklusive kan udbedre problemet hjemme hos os for 1795 kr.

En hurtig søgning hos andre lignende reparatører indikerer umiddelbart omtrent samme pris hos dem - når teknikertid, køretid og evt. reservedel medregnes.

Så kan det betale sig at få repareret opvaskemaskinen til denne pris, når man kan købe og få leveret en ny til godt den dobbelte pris?

Der gives, så vidt jeg forstår, to års garanti på den specifikke reparation, men selvfølgelig ikke på alle øvrigt typer af fejl, der kunne opstå. Så hvis vi får et andet problem med maskinen om to måneder eller et halvt eller helt år, vil eventuel reparation sikkert koste cirka det samme en gang til.

På den ene side føler jeg, at vi bør få maskinen repareret. Den virker, bortset fra det konkrete problem, fint, og derfor byder det mig imod bare at skrotte den og købe nyt.

På den anden side kan reparationer, til den pris vi her har fået tilbud på, hurtigt løbe op i, hvad nyt alligevel koster.

Mit dagligdagsproblem og -dilemma minder - uden sammenligning i øvrigt - om visse offentlige IT-projekter og indkøb af nye tog. Her valgte man reparation og lapning, og hvis jeg alene skulle trække på den erfaring, kan den fremgangsmåde ikke anbefales.

Men nu kan de to situationer ikke nødvendigvis sammenlignes, så hvad anbefaler I:

Reparere hårde hvidevarer eller købe nyt?

Jakob Rosenkrantz de Lasson er civilingeniør og ph.d. i nanofotonik fra DTU. Jakob bloggede fra 2012-2022 om forskning, fotonik og rumteknologi.
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Når du skriver 'betale sig', så kommer det jo an på hvilket regnskab du henviser til.

Hvis det er din egen privatøkonomi, så kan det vel stadigvæk betale sig at få den lavet, da en ny maskine vil koste det dobbelte. Men en ny maskine vil måske være i bedre kondition end din gamle og vil formentlig kunne holde i endnu fem år uden den skal repareres.

Men taler man om miljø-/råstof-/klimaregnskabet, så kan det jo klart betale sig at få den lavet. Faktisk bør man købe opvaskemaskiner, som er 'beregnet' til at blive fikset, hvis en del bliver slidt.

Din tankegang er jo i virkeligheden ret 'gammeldags-vestlig' - som slet ikke indregner de omkostninger, der har været forbundet med at udvinde råstofferne og produceret delene til din maskine - fordi man kan jo bare daffe ned og købe en ny.

Hvis du er sej, så tænker du 'Fandme, nej. Jeg er sgu ingeniør, et moderne menneske og jeg må kunne fikse sådan en skide opvaskemaskine selv'. Så sætter du dig ned og får en alvorssnak med din opvaskemaskine og lærer den at kende.

Om 20 år - efter du har fikset den mange gange - så vil du aldrig af med den igen; og du har 'sparret' verden fra de udledninger/miljømæssige udgifter, som fire nye opvaskemaskiner havde kostet :)

  • 32
  • 1

Hvis din maskine er til laveste pris, så kan normalt ikke betale sig at få det repareret. Kort tid efter går noget andet i stykker. Og en ny fås til samme pris, eller en smule mere. Har du dermiod købt en kvalitetsmaskine, hvor nyprisen er mange gange højere, måske en industrimaskine, så betaler reparation sig. Langt det største marked for reparationer ligger hos virksomheder, fordi deres maskiner er dyre, og reparationsprisen udgør langt mindre af nyprisen. I nogle tilfælde, så er maskinen en del af en maskinpark, hvor man risikerer at hele maskinparken skal skiftes, hvis det ikke er muligt at reparere.

  • 7
  • 4

Som med rigtig mange konsumprodukter: Hvis du ikke SELV kan reparere det, så kan det sjældent svare sig.

Jeg reparerer mine egne ting hvis jeg kan, udfra en betragtning om, at det ofte er super-banale fejl der dræber dyrt og ellers velfungerende elektronik.

Jeg synes tit det er besværet værd, at tjekke youtube og se om der er andre der har løst lignende problemer.

  • 10
  • 0

Check lige slangen, der leder vandet ud igen... Vi har en vaskemaskine, der lavede nogenlunde samme nummer. Der kom fint vand ud -men i for langsom hastighed i forhold til hvad maskinen forventede. Så en rensning af slangen løste problemet - og kostede kun lidt tid. Ellers skal man huske at indkalkulere en eventuel besparelse i strøm og vandforbrug i regnskabet for om det kan betale sig at reparere eller udskifte

  • 9
  • 1

Min AEG vaskemaskine er nu ca. 15 år gammel, og synger vel egentlig på sidste vers. (Synger er måske lidt for positivt, for den larmer temmeligt meget når den kører - formentlig et lidt træt leje). Men i de 7 år jeg har haft den, har jeg skiftet en afløbspumpe til et par hundrede kroner og støddæmpere til 100 kroner. Derudover har jeg måttet ændre ophænget af tromlen, da dens ophængsfjedre med tiden havde gnavet sig gennem de stykker plastik de sad fast i - pris 0 kr.

Det er ikke så meget økonomien der har gjort at jeg selv har repareret, men lige så meget fordi det er en stor tilfredsstillelse af lave det selv :-)

(At det så også klimamæssigt er godt, er jo en bonus!)

  • 21
  • 0

Vi skal have gang i hjulene. Vi skal have vækst. Du bliver nød til at købe nyt

Som udgangspunkt er cirkulær økonomi (mere reperation - mindre køb og smid væk) håbløst i Danmark, på grund af den store forskel på kinesiske og danske lønninger, med mindre man kan selv. https://ing.dk/artikel/bagsiden-vaskemaski...

Men jeg synes cirkulær økonomi bør være for alle og ikke kun for de få priviligerede med lyst og eget værksted.

Ja, der findes webbutikker som specialicerer sig i at sælge reservedele, men skal der blive ved med at være reservedele til vores husholdningsmaskiner bliver vi nød til at stile krav til producenterne. https://ing.dk/artikel/forsker-var-tur-paa...

  • 4
  • 0

Har man råd til det, så køb den slags der kan holde i 30 år. Over tid sparer man penge på reparationerne, og et par tusinde hist og her til reparationer på én maskine løber hurtigt over nyprisen på en god maskine. Det, plus den tid man bruger på at være irriteret over, at lortet igen er i stykker.

I familien holder vi os til Miele vaskemaskiner og opvaskemaskiner. Der blev købt nyt Miele til køkkenet og brugt til værkstedet. Begge slags spinder støjsvagt som tilfredse katte, selvom nogle af maskinerne er 20 år gamle.

  • 7
  • 0

Jeg har ret konsekvent valgt at reparere hvis der er bare en nogenlunde chance for at det kan lade sig gøre. Årsagen er, som et tidligere indlæg også siger, at der er en ressourceregnskab som også skal gå op, og det piner mig at smide rigtigt mange kg metal og elektronik på lossepladsen. Formodentlig bliver en del genanvendt som materialer, men aligevel et kæmpe ressource forbrug ved at lave en ny maskine. Jeg har ikke selv repareret opvaskemaskine (som er den der klart hyppigst går i stykker), men brugt reparatør. Til gengæld er der meget små-elektronik hvor der ikke er nogen reparatørservice, men hvor man til gengæld med noget detektivarbejde selv kan finde en løsning. Både emhætte og printer er repareret indenfor det sidste halve år, det ene krævede et styreprint som det lykkedes at få fundet hos producenten, det andet var en solenoide langt inde i papirfremføringen hvor en erstatning blev monteret med hjælp fra YouTube og eBay. Det giver en god fornemmelse på den grønne konto hvergang det lykkedes at levetidsforlænge noget som ellers var blevet smidt ud og erstattet. Det er i det hele taget tankevækkende, om det ikke repræsenterer noget som er usundt og helt ude af takt, at vores timeløn er så høj at man overhovedet overvejer om man skal reparere på noget så stort og dyrt som f.eks. en opvaskemaskine. Rigtigt mange andre lande er forholdet mellem løn / pris på forbrugsgenstande helt anderledes, så man reparerer meget mere, og ting bliver solgt videre og brugt af næste led i kæden. Lav tankeeksperimentet at alle i Kina, Indien etc havde en lige så lav barriere for at udskifte ting som vi har i den vestlige verden. Den grønne omstilling starter hos os selv. En reparation af en opvaskemaskine batter langt mere i det regnskab end mange andre tiltag, som bedst kan betegnes som "feel-good" aktiviteter.

  • 10
  • 0

Formentlig er der sket udvikling — også mht. forbrug af vand/el/sæbe — så det måske kan betale sig for miljøet og/eller klimaet at skifte til en ny? Der må være livscyklus-analyser af hverdags-forbruger-sager, så man kan slå op et sted og se hvornår det kan betale sig at skifte til hvad, så vi forbrugere kan tage et informeret valg og vægte flere parametre end bare pris og gætte på resten.

Tænk siger "Siemens SN636X05IE"/" Bosch SMU67MS07S"/" Bosch SMU67MW07S" som koster ca. 4500,-; specs på den første: A+++, 44 dB, 180 kWh/år (EU-norm), 2.660 liter vand/år (EU-norm).

Jeg ville nok vælge "gør det selv" eller "køb nyt" — og nok i virkeligheden begge, altså først "køb nyt" (fordi jeg ikke gider undvære) og derefter i ro og mag "gør det selv" og så sælge den gamle, hvis hyggeprojektet lykkedes :-)

  • 1
  • 0

Hvis du er sej, så tænker du 'Fandme, nej. Jeg er sgu ingeniør, et moderne menneske og jeg må kunne fikse sådan en skide opvaskemaskine selv'. Så sætter du dig ned og får en alvorssnak med din opvaskemaskine og lærer den at kende.

Præcis.

Vi har en gammel Whirlpool (Ikea) opvasker som først knækkede ledningerne i lugen (fordi det er lavet så ledningerne bukkes frem og tilbage), hvorfor jeg skiftede alle ledningerne i lugen ud med et mulitkabel som så er lagt så det i stedet roterer en kvart omgang aksialt - på den måde vil det holde evigt.

Så begyndte den at lave mærkelige fejlmeldinger, som gjorde at den blev udskiftet med en ny, men ikke smidt ud - så havde jeg tid til at splitte den ad og rense alt, hvorefter den er blevet degraderet til sommerhusmaskine.

På det seneste er den så igen begyndt at gå i fejlmode når den ikke har været brugt noget tid og huset ikke er så varmt - ifølge manualen skulle det være NTC føleren, og hvis jeg lige hælder en liter varm vand i maskinen og lader den stå et par minutter så kan den faktisk godt køre som den skal. Nu skal jeg så bare have skiftet NTC føleren, så kan den nok køre fem år mere.

Vores vaskemaskine (ret dyr LG) lavede også bøvl på et tidspunkt efter 10-12 år - det viste sig at være fordi vi har så meget kalk i vandet (man skal ikke spule bilen, med mindre man synes hammerlakering er fedt) at sæbeautomaten var kalket helt til, så den ikke kunne få vand nok.

Det er ikke noget der kan klares med en almindelig afkalkning, så der var ikke andet at gøre end splitte maskinen ad, pille sæbeautomaten ud og skille den ad osse, og så lade det hele ligge i eddikesyrevand - det gjorde jeg for et par år siden og den fungerer fortrinligt.

Så jo, find ingeniørgenet frem, og se at komme igang.

  • 9
  • 0

Så jo, find ingeniørgenet frem, og se at komme igang.

Helt enig. Jeg fik selv for alvor blod på tanden efter den første reparation, og har efterhånden repareret alt muligt forskelligt. Nogle gange må jeg give op, men tit er det nemt og klaret indenfor et par timer.

Det hyppigste problem jeg ser i elektronik, er løse forbindelser i form af knækkede kabler/lodninger eller ting der "brækker" af printet. Det meste kan nemt skiftes/loddes på igen eller fikses på anden vis. Det tager ofte længere tid at "finde" problemet (diagnosticere det), end at løse det. Jeg laver mange ting på min bil selv, og der er også mange penge at spare.

Når du først har repareret noget, så får du en indsigt i apparatet generelt og specifikt - den generelle viden kan ofte overføres til andre ting, og den specifikke viden gør, at du lynhurtigt kan reparere skidtet når det går i stykker igen - for nu KENDER du det :)

  • 2
  • 0

Problemet er at de mærker som nok var kvalitet for 20-40 år siden har solgt ud af kvaliteten for at profimaksimere.

Det er i hvertfald min erfaring med "mærkevarer"

Komfuret klarede 9 år, rep ville koste 2200,- men fandt et no-name komfur gratis ved afhentning, det kører stadigt 4 år senere. Vaskemaskine klarede 4,5 år, dvs 6 mdr før 5 års fabriksgaranti udløb, den kører stadigt Opvaskemaskine klarede 6 år, rep ike mulig.

Min konklusion i disse moderne er at billigt og simpel no-name på den lange bane, er en økonomisk bedre løsning end dyre mærkevarer.

  • 3
  • 2

Det er i hvertfald min erfaring med "mærkevarer"

Jeg købte en ESAB eye-tech svejseskærm for et par år siden, svinedyr og monteret med styrke da øjnene ikke er blevet bedre ved årene. Skærmen blev så afstat til tig svejsning i garagen og andre billigere udgaver til det grove rundt omkring.

For ca halvt år siden, holdt skærmen pludselig op med at blænde ned og ved nærmere eftersyn fandt jeg ud af at der ikke kan skiftes batterier. En tur forbi hos ESAB svejseforhandleren for at se hvad der var af løsninger, eventuelt skifte af elektronik. Det viste sig at det var lige så dyrt at reparere som at købe en ny skærm, hvilket jeg ret så højlydt brokkede mig over og sagde min ærlige mening om elendigt design og at det var helt urimeligt at man ikke kunne skifte batterier og skærmen ikke havde de mindste brugsspor og på ingen måde havde lidt overlast og det bød mig inderligt imod at skærmen skulle kasseres på grund af ESAB mærkevare ikke havde styr på miljø og teknik.

Forhandlerens eneste kommentar var, at det må man lære at leve med i disse dage og det kom ikke på tale at give et rimeligt afslag på en ny skærm.

Jeg valgt så at tage skærmen under armen og så hjemad med blodtrykket oppe i det røde felt, efter nogle minutter bag rattet slog tanken ned, hvad med at lave et forsøg at reparere skærmen. Fandt batterierne med en neodymmagnet og så skære plasten op med en gammel spids i loddekolben. Montere ledninger ud og fylde op med smeltelim, nye opladelige batterier og en kontakt så der kan slukkes og det virker til ug.

Hver gang jeg bruger skærmen er det med en særlig glæde og tilfredsstillelse og det varmer hjerterødderne, at jeg fik taget i røven på ESAB elendige design.

Af skade bliver man klog, så ESAB er fravalgt fremover, ved køb af ny skærm, tjekkede jeg at der kunne skiftes batterier på 3M speedglas skærmen til det grove.

  • 17
  • 0

.. og den kører stadig. (Jeg skrev om den i 2017 her: https://ing.dk/artikel/haarde-hvidevarer-d... ) Der en en Atlas Crystal Freezer 310. Kompresser blev repareret en gang , da den var ca 10 år. Den holder jeg på ca -25°, og den står i en kælder med ca 14°. Den har et målt årsforbrug på ca. 700kWh, som nok ville være noget lavere, hvis jeg holdt den på ca -18°, men det giver en længere opbevaringstid. ;-) Har også et køleskab Gram KS 200-4, som jeg i 2013 gav en ny termostat. Har også vedligeholdt Vølund 310 vaskemaskine - ny moter - og sidenhen med reservede fra søsters tilsvarende.

  • 3
  • 0

Komfuret klarede 9 år, rep ville koste 2200,- men fandt et no-name komfur gratis ved afhentning, det kører stadigt 4 år senere.

Åh ja, varmelegemet til varmluft ryger på mit Gram komfur ca. hvert femte år, men det er relativt nemt at skifte og koster omkring 200 kr - og så får man også gjort rent bag komfuret på samme konto.

Så forløbig har jeg sparet omkring vel 8kkr (bare på komfuret) ved ikke at gøre som alle andre, og ukritisk bare købe nyt.

Hvis vi summer maskineparken op som jeg har levetidsforlænget over de sidste 10-15 år, så løber det nok op omkring 20kkr ikke kastet ud på at købe nyt - det er trods alt også en slags penge.

Og ekstra RAM, samt en SSD i min T61 (og selvfølgelig et anstændigt OS), og den klarer sig fint, selv om den til juli går ind i sit trettende leveår.

  • 5
  • 0

Den har et målt årsforbrug på ca. 700kWh, som nok ville være noget lavere, hvis jeg holdt den på ca -18°, men det giver en længere opbevaringstid. ;-)

Hm, gad vide om du egentlig kan efterisolere den?

Måske tænker jeg i de baner fordi der for et par år siden fløj en kæmpe grå styropor-plade ind på mit areal fra et byggeri i nærheden (ved ikke hvor, der er mange), af den slags man lægger under gulvet, og jeg har stadig ikke fundet ud af hvad jeg skal prøve at isolere med den. :)

PS: Enig i reparation. Forsøg først selv, og hvis det ikke virker, så få en erfaren reparatør ud og få fornøjelsen af at se ham i sving.

  • 2
  • 0

prøver jeg altid at finde fejlen og rette den. Det lykkes tit at finde de banale fejl. en lille utæthed, en kulaflejring ved et kontaktpunkt, et pift kontaktspray ind i programvælgeren eller en defekt reservedel. Nogen gange lykkes det ikke - eller rettere: Hvis dete ikke lykkes, har jeg rodet så meget med maskinen, at den IKKE kan repareres.

  • 2
  • 0

Gå ind på whiteparts.dk Der er små videoer af hvordan man skifter de defekte dele. Har gjort det et par gange da vi boede i kollektiv(hvor bl.a opvaskemaskine kører nonstop), og det er relativt billigt, og med videoerne er det også nemt. Generelt må det siges at hjemmesider med guides må håbes at være fremtiden, hvis ting skal repareres. Mvh Andreas Lorenzen

  • 3
  • 0

Som du skriver, så er det en risikabel affære at bruge mange penge på en reparation.

Så afskriv maskinen. Og aftal med konen at det er det der er sket.

Så nu er du fri til at prøve at lave den. Det koster ikke noget at skille den ad. En reservedel koster sjældent mere end et par hundrede. Men din potentielle timeløn skal regnes ud fra prisen på en ny maskine. Alt at vinde og intet at tabe. Og tit handler den slags reparationer om et stik der er gået løs eller en kontakt der er slidt. Man behøver ikke at være ingeniør eller elektriker for at have succes. Gåpåmod er det vigtigste.

  • 5
  • 0

Det er sikkert ubestrideligt, at hvis man selv, ved brug af YouTube og andet, kan reparere sine apparater, så er det billigst i familieøkonomien - forudsat man har tid lige den dag hvor det sker ...... Nogle reparationer er her-og-nu.

Det var jo også ønskeligt, at "kvalitetsprodukterme" havde en mere udførlig fejlfindingsvejledning. Det er jo ikke nok at skive: xxxxx. Der skal OGSÅ stå: "kan skyldes 1) ...... 2) .......". Men der er måske mere forretning i en ny maskine.

Ja, det er bittert at betale kr.1.500-2.000 for et tekniker-besøg. Umiddelbart, fordi det er et marked med konkurrence, så kan det vel ikke leveres for mindre ? Kørsel, bil, tid, risiko (5 minutter eller 60 minutter), tilgængelighed (ikke om 14 dage, men i morgen ...). Måske er der en iværksætter-mulighed - men hvor skæres omkostningen ?

Sidst, men ikke mindst, reparation eller nykøb afhænger ikke BARE af produktets alder. Der er forskel på en pensionists vaskemaskine og en børnefamilies vaskemaskine. Måske er 5 år meget i en børnefamilie, så den første fejl er bare begyndelsen ...... Jeg (pensionist) har een gang ladet en 6 år gammel vaskemaskine reparere (varmelegemet). Og så holdt den kun 6 måneder indtil ...... Dårlig ide.

  • 2
  • 0

Jeg var i samme situation med en 2 år gammel Bauknecht vaskemaskine (vejl. nypris 9000). Kulfri og altså elektronisk kommutering og derfor med 20år garanti på motoren. Motorstyringen røg efter godt 2år. Reparation koster 2000kr.

Havde den ikke været unødigt kompliceret (eller tysk) havde den sikkert kørt endnu og når den gik i stykker kunne vi selv lave den.

Jeg blev sur og fortalte montøren han kunne lade den stå, selvom han synes det var synd 'med sådan en fin maskine'. Nettet er fuld af eksempler på samme fejl på samme maskine, så jeg kunne vel forvente det værende et tilbagevendende problem.

Købte den billigste koreaner til 2200kr. Den virker fortrinligt. Bauknechtenn står ved siden af og skammer sig til der måske dukker en billig motorstying op eller jeg får hjælp til at slæbe den op af kælderen.

Jeg har ingen tålmodighed med dårlig hardware og jeg har kun dårlige erfaringer med at smide flere penge efter den slags (hvidevare, biler,..)

  • 4
  • 0

familien holder vi os til Miele vaskemaskiner og opvaskemaskiner. Der blev købt nyt Miele til køkkenet og brugt til værkstedet. Begge slags spinder støjsvagt som tilfredse katte, selvom nogle af maskinerne er 20 år gamle.

For så vidt enig, men du henviser til de gode gamle dage :-)

I dag siger Miele selv 10 år eller 10.000 timer, hvad så end, der kommer først. De melder det måske ikke så klart ud, men det er hvad en god bekendt,der er Miele-tekniker, siger.

Til gengæld har de en reparationspolitik, hvor prisen på reparationer afhænger af maskinens alder, så det fx hjst må koste xxx kr. at reparere en maskine på YY år. Eller det havde de i det mindste sidst min Miele opvaskemaskine gik i stykker efter 7 år...

  • 4
  • 0

Jeg har en Siemens opvaskemaskine med samme fejl. Du kan bypasse tjekket ved at lade den køre i et minut(Skal vist være mellem 60-120 sekunder efter start). Så åbner du døren og lukker den igen. Så kører den glad videre.

Hvis du ligesom os har kørt maskinen på økoprogram altid, og aldrig har brugt noget rensemiddel, så køber du noget rens til opvaskemaskiner(kan fås i byggemarkedet) og kører med det i maskinen ved maksimal temperatur. Det virkede her.

  • 4
  • 0

Når skidtet fejler skal du huske at se i spejlet og sige VEDLIGEHOLD ? jeg fik en gammel Siemens vaskemaskine (1400 O/m, uden display etc.) forærende - fejl: et tilkalket varmelegeme (200kr fra nettoparts.dk), der slog fejlstrømsrelæet. Fejlsøgning : pil ledningerne af varmelegemet, isoler dem , tænd og se om det ændrer noget. Nu 10 år efter kører den stadig dagligt, fordi den nu får en minus-kalk tablet, hver gang den skal vaske ved 60grd. Hårdt vand dræber. En nabo- småbarnsmors Bosch vaskemaskine gik ned efter ca. 2 år og 1 dag. fejl: Tromlelejet- som i denne model bare ikke kan skiftes fordi det sidder i et svejset plastkar. Kaput. 3900 Minus point til Bosch. Alle Opvaskemaskiner kløjs i tungtopløselige fedtsæbe rester - en liter kogende vand i afløbet før start, ca en gang om ugen, eller fx når den begynder at "dufte" - dvs FØR det går galt, kan udsætte katastrofen i årevis. Med 3 stk K i husholdningen kan hverken opvask eller tøjvask gå ned i mere end 1 døgn... SÅ Istedet for at se netflix, tag bagpladen af maskinen, og se om fejlen kan findes på nettet eller med lidt tænkning. Hvis ja- er du en helt! Hvis nej, er du stadig en helt- du prøvede, men vandt bare ikke denne gang!

  • 8
  • 0

Alt at vinde og intet at tabe.

Før man smider den afskrevne maskine i anhængeren og kører til affaldspladsen, så er min inderlige opfordring til alle, at man splitter et nu vaskemaskinen ad ned i den mindste detalje.

Ind i garagen og sørg for at have børnene samt deres legekammerater fra kvarteret omkring.

Start med at fortælle, at dele fra vaskemaskinen skal indgå i et eller andet projekt og at konstruktive ideer i velkomne, for at vække interessen. Øs så ud af din viden om hvordan vaskemaskinen er opbygget og hvordan de forskellige komponenter der indgår virker og vær ikke bange for at gå ind i tekniske detaljer, man kan kun blive positivt overrasket over de finurlige spørgsmål der falder i forløbet. Pil niveauføleren ud og forklar hvordan den virker og lad de små blæse i slangen og spørg om de bemærker at det klikker i kontakterne når de bryder eller lukker.

Ud med drivmotoren og forklar at det er en mangepol 3 faset asynkronmotor der kører som 1 faset og at kondensatorerne er til at forskyde feltet og programværkets vekslen sikrer at motoren kører vekselvis højre eller venstre om i vaskemode.

Husk at forklare at det er farligt at lege med stærkstøm og det aldrig må forekomme uden farmand er tilstede, når du intermistiskt forbinder motoren i stikkontakten og viser at den kan køre. Aflad kondensatoren med en tynd ledning, braget sætter respekt i de små. Af med lejer og remskive og man har den oplagte løsning til et lille vindmølleprojekt, skær tromlen fra og monter små vinger på remskiven og en cykeldynamo så er den hjemme. Alternativet kan der limes nogle neodymmagneter på remskiven og spolerne fra magnetventilerne sammen med nogle elektronikkomponenter kan generere strøm til nogle blinkende led pærer i forskellige farver.

Et mindre springvand / overrisling kunne også være en mulighed hvor tømmepumpen indgår og hvad med at styre med niveauføler.

Der er masser af muligheder for at fange interessen hos de små og lægge kimen til den vordende tekniskt mindede og ikke at forglemme kvalitetstiden i garagen sammen med de små og begejstringen og strålen i øjnene hvor de føler at de var medvirkende i hvad der blev kreeret kan ikke gøres op i penge og er ialt langt bedre end at ligge henslængt på sofaen og glo efter en eller anden fordummende soap-opera i flimrekassen.

  • 9
  • 0

Åh ja, varmelegemet til varmluft ryger på mit Gram komfur ca. hvert femte år, men det er relativt nemt at skifte og koster omkring 200 kr - og så får man også gjort rent bag komfuret på samme konto.

For nyligt "døde" min ovn også. Den havde kørt et pyrolyseprogram, og ville herefter ikke varme. Det viste sig, at termosikringen havde slået fra, og af en eller anden grund, har producenten valgt at placere denne termosikring inde på en printplade, inde bag beklædningen af ovnen. Men en lille times tid til fejlfinding adskillelse m.v. og så kører ovnen igen. Pudsigt nok var det samme netop sket for en nabo - de smed den ud og købte en ny. Godt at man er ingeniør ;-)

  • 6
  • 0

Snakkede med min nabo der fortalte mig at konstruktionslevealderen for en (privat) højtryksspuler er 50 timer. Folk bruger dem i ca. 5 timer om året, og de skal holde i 10 år. Typisk problem er overtrykskontakt. Den skal smøres med silikonefedt.

  • 2
  • 0

Det er et kæmpeproblem for miljøet, for klimaet, for forbrugernes privatøkonomi samt for min ansigtskulør, at hvidevareproducenterne bevidst gør det dyrt, besværligt eller endda umuligt selv at reparere deres maskiner.

Man forstår dem godt. De vil gerne sælge flere maskiner eller opbygge et lukrativt eftermarked. Så de har brug for lidt motivation på samme måde som de får det fra reklamationsretten og den tvungne energimærkning.

Derfor bør de, for at kunne afsætte deres varer i EU, skulle leve op til følgende krav:

1) Reparationsmanualen skal være offentligt tilgængelig og gratis. 2) Produktet skal på salgsstedet mærkes med en uafhængig vurdering af dets forventede holdbarhed. 3) Produktet skal på salgsstedet mærkes med en uafhængig vurdering af dets reparationsvenlighed.

Det vil nok komme til at give os dyrere hvidevarer, men konkurrencen taget i betragtning vel næppe mere end at levetidsomkostningerne holdes nogenlunde i ro.

Det vanskeligste bliver at producenterne selvfølgelig vil prøve al mulig fikumdik for at forpurre hensigten. Kan det forhindres med tilpas detaljerede normer, eller kan man gøre noget smartere?

  • 11
  • 0

Vi havde først en billig vaskemaskine som ikke kunne repareres og derfor købte vi en sidste gang topmodellen fra Miele, et større greb i lommen. "Lavet til at holde 20 år" og alt det der. Vi købte også 5 års totaltgaranti på den.

Efter 5 år og 4 måneder gik den i stykker og vi ringede til Miele. Tromlen drejede kun svært rundt. Jeg forklarede problemet men der var ingen fejlsøgning over telefonen - deres supportnummer var tydeligvis kun til at bestille en tekniker på. Da Teknikeren kom ugen efter, drejede han tromlen rundt med en finger og sagde tørt at "Vi havde belastet tromlen skævt, og det kunne ikke repareres". Jeg forklarede vi vaskede helt almindeligt tøj i den, som vi altid gør og ikke har kørt den hverken tom eller overfyldt. "Det dækkes ikke, selv hvis garantien ikke var udløbet". Hans eneste anden kommentar var at vi kunne få de 1300 hans besøg kostede i rabat hvis vi med det samme købte en maskine. Jeg havde en kraftig fornemmelse af at teknikeren havde set det mange gange før og han virkede fuldstændig ligeglad og endog lidt hoverende.

Vi klagede derfor efterfølgende til vores forhandler som via deres kontakt i Mieles hovedkontor fik lavet en aftale om at købe den nyværende topmodel med 55 % rabat samt få sløjfet teknikerregningen. En ven af familien købte så den maskine via vores tilbud, så de fik en billig maskine og vi slap for tekniker regningen. Vi har nu købt en alm. maskine og kommer aldrig til at købe Miele igen.

  • 4
  • 0

kommer aldrig til at købe Miele igen

Visse modeller af Mieles vaskemaskiner har dog en feature, som alle vaskemaskiner burde have. Varmelegemet kan udskiftes vad af afmontere forpladen, så man slipper for at bakse rundt med en tung maskine, som der oven i købet nogle gange står en tumbler ovenpå.

Findes der andre maskiner, hvor dette er tilfældet? Jeg har efterhånden skiftet tre varmelegemer, der efter ejerens (min) manglende afkalkning var blevet for varme ogd ermed defekte. Opvaskemaskinen kunne jeg skifte forfra, ligesom Miele vaskemaskinen. En tidligere vaskemaskine var noget var en udfordring, hvor der også var forholdsvis lidt plads til arbejdet. Som at skifte tændrør på en gammel VW 411. Hvis man ikke have specialværktøjet, var det næsten lettere at pille motoren ud...

  • 3
  • 1

Vi havde et lignende problem, og det viste sig, at der var kommet vand i overløbsbakken, som er under bunden, altså i en bakke uden for selve maskinen. Så længe vandet er der kan den ikke starte.

  • 2
  • 0

Da min siemens opvasker skulle udskiftes efter mere end 18 års drift, fik jeg den overraskende besked af en, på papiret kyndig, sælger, at den slags kvalitet, kan man ikke få mere. "Forvent max 6-8 års levetid". Han fik ret, da min nye Gorenje, i den middeldyre klasse, gav op med en række fejl (lækkede vand, displayfejl, dårlig vaskekvalitet, fejl på udløsermekanismen til tabletskuffen) efter mindre end 3år. Som ingeniør, er jeg ikke glad for også at skulle debugge produkter i min fritid eller acceptere, at hvad jeg troede var et færdig produkt, faktisk reelt var en prototype. Jeg gav dog mine DIY skills en chance, men nåede frem til samme bekymring, som andre: Stumperne bliver dyre og med den kvalitetsstrategi Gorenje (tilsyneladende) har lagt for dagen, vil det være naivt at tro problemerne ville stoppe her. Så hvordan finder jeg et bedre produkt? Jeg valgte at lede efter en maskine, som der tilbydes mere end 2 års garanti på, da det forhåbentlig afspejler en anden kvalitetsstrategi end hvad jeg oplevede med min Gorenje. Og da Miele tilbyder 10 års garanti, var valget ikke så svært. Og ja, jeg kunne have fået 5 x 2 års garanti, til sikkert ca samme pris, ved at købe det billigeste man kan finde op til 5 gange på 10 år. Det er bare forkert på så mange planer. Stod det til mig, så skulle produkter sælges med min 5 års garanti, så brug-og-smid-væk tilgangen får trængere kår og produkter ikke optimeres til at fejle efter garantiudløb (hatten af til Gorenjes udviklingsteam for at ramme så præcist - de har sørme styr på kvaliteten).

  • 3
  • 0

Jeg kan også styre min begejstring for Miele. Cirkulationspumpen på min opvaskemaskine røg, og Mieles tekniker gav en pris på udskiftning på 3.300 kr. Jeg havde heldigvis kontaktet Miele en uge før min 5 års garanti udløb, så det kostede ikke noget. Da jeg gjorde opmærksom på, at det jo for ⚡️⚡️?? ikke gav mening at jeg skulle betale 3.300, hvis problemet var opstået en uge senere, og at så ville jeg da hellere bruge 3.300 på at købe en ny maskine, fik jeg at vide at så ville de nok give et tilbud på det halve. Og ja, næste gang køber jeg selv en pumpe til 3-400 kr og bruger en halv time på at skifte den.

  • 1
  • 0

Min Dell Latitude D630 fra 2007 kører stadig godt med en ny SSD (brugt til kr 300,-) og 4GB SO-DIMM DDR2 RAM (kr 200,-).

Desværre er 8GB SO-DIMM DDR2 RAM så dyrt nu at det ikke kan betale sig. Så man man i stedet restarte browseren eller lukke nogle faner af og til.

  • 2
  • 0

Da nu emnet er opvaskemaskiner, så kan jeg ikke lade være med at nævne en tankevækkende episode heroppe fra for ca 45 år siden.

En af mine slægtninge ret langt ude på stamtræet, fast på pengene men sælger af Guds nåde, var ejer af den største hvidvareforretning i byen. En dag tropper den ældste broder op i forretningen, for at aflægge besøg, da han nu var i byen, hvilket hørte til sjældenhederne idet at han boede ude på bygd på en af de mindre og ikke så nemt tilgængelige øer.

Efter at have hilset behørigt, så tog sælgergenet hurtigt over og spørgsmålene faldt i en lind strøm. Hvad kan jeg friste dig med? er du lykkelig ejer af kummefryser?, vaskemaskine?, elkomfur? køleskab? og broderen der ikke kunne få et ord indført, nøjedes med at nikke med hovedet, hvilket fik humøret til at falde en anelse, så nu var der kun det sidste nye "opvaskemaskinen" tilbage og nu blev alle hæmninger kastet overbord, hvis en handel skulle kunne trækkes i land.

Det var hurtigt at han fik gejlet en euforisk stemning op om hvad væld af lyksaligheder en opvaskemaskine kunne tilføre hjemmet og at ingen ved sine fulde fem kunne være en sådan foruden og det varede ikke længe før broderen blev blød i knæene og faldt over fristelsen at erhverve sig en opvaskemaskine.

Efter afsluttet handel og humøret højt sagde sælger: kom vi tager hjem til konen og får en hårdt tiltrængt kaffetår ( boede lige overfor forretningen ).

Kommet ind i køkkenet står konen og vasker op ved hånd og broderen udbryder, trods du sælger dem, så har du ikke nogen opvaskemaskine og du har lige pranget mig en på nakken. Næ jeg er såmænd så heldig, at jeg er giftet med en effektiv og særdeles nøjsom en af slagsen.

Efter endt kaffe og broderen havde ikke mere en lukket døren, så brød hel.... løs, hvor uforskammet og mandchauvinistiskt, sammenligne mig med en opvaskemaskine! Eneste udvej for at gyde olje på de oprørte vande var en funklende ny opvaskemaskine behørigt installeret i køkkenet allerede dagen efter.

Læren her må være, at det kan kostede en opvaskemaskine at kæfte op på det forkerte tidspunkt :-)

  • 5
  • 0

Sidste forsommer begyndte vores ca 4 år gamle Bosch vaskemaskine at sige en kraftig leje lyd. Jeg undersøgte fejlen på nettet og fandt reservedele. Et nyt lejesæt med en special pakning kostede ca 700,- Jeg brugte en halv dag på af adskille maskinen og en halv dag på at samle den med det nye leje. Maskinen var HELT pillet fra hinanden. Stor var tilfredsstillelsen da den blev sat til og lejet kørte så fint. Min kone syntes også at jeg var dygtig og det er jo altid rart. 6 mdr efter begyndte maskinen at give en fejlkode (Error 42 såvidt jeg husker) Jeg googler koden og kan læse at det enten er motoren eller styring af motoren den er gal med. Maskinen havde 10 års motorgarranti men det vile koste et tekniker besøg til 1000-1200 at få konstateret at det sikkert var styrringen den var gal med. En fejl det antageligt ikke kunne betale sig at få lavet. Suk - spild at tid med lejet - færdig med at hende penge efter den maskine. Jeg køber en ny nogenlunde tilsvarende maskine på super tilbud i elgiganten for 2995. Den koster vist vejledende 5995. En erfaring rigere. Jeg prøver stadig at fikse ting men hvis man skal ringe efter en tekniker er det simpelt hen for dyrt. Jeg ved ikke hvordan men kommer af med brug og smid væk kulturen. Jeg ved ikke engang hvilken maskine man skulle købe for at være sikret at den: 1. Fungerer godt. 2. holder længe. 3. Er lavet så den er til at reparere og delene er til at skaffe og rimelig prissat. En slags hårdehvidevarenes fairphone?

  • 4
  • 0

Vores Brandt vaskemaskine gik i stykker for nogle år siden, kunne ikke centrifugere. Da jeg havde repareret den, skulle programværket nulstilles, og det krævede en montør, som skulle have en masse penge for det. Jeg kunne ikke få tilsendt vejledningen, for så tjener montøren jo ikke noget. Nu har den stået så længe i mit værksted, at jeg snart kører den til genbrugspladsen. Vi købte den dyreste vaskemaskine hos Harald Nyborg, og den er vi glade for.

  • 2
  • 0

Det er et kæmpeproblem for miljøet, for klimaet, for forbrugernes privatøkonomi samt for min ansigtskulør, at hvidevareproducenterne bevidst gør det dyrt, besværligt eller endda umuligt selv at reparere deres maskiner.

I mine unge dage / studietiden og håndørerne var sparsomme, gjorde jeg flittigt brug af min interesse / evne at rode med teknik og reparation af hvidevarer var oplagt.

Det var ikke så udfordrende idet at 90 % af alle hvidevarer i grunden var elektrolux og de samme maskiner med mærkater som ankarsum, husquarna, atlas, sag, zanussi,delvis aeg, bare for at nævne nogle i et lille udpluk. Eksempelvis var der hovedsagligt kun tre modeller vaskemaskiner og al indmad var den samme og når låget var fjernet, så var et fint ledningsdiagram limet fast oppe under låget. Simple maskiner og når man havde fejlfundet og lavet service et stykke tid, så var det ligefor og kunne nærmest udføres med bind for øjnene. Samme med komfurer, ialt højst 10 slags kogeplader, trinafbrydere der nemt kunne ombygges, kun thermostat til thermostatplade der eventuelt skilte ud.

Alle reservedele til et servicebesøg kunne sagtens rummes i en koffert, prislejet rimeligt og det kunne svare sig at reparere hvidevarer. Skift af kompressor + filter i kummefryser løb op i ca 30% af hvad ny kummefryser kostede og det kunne fint svare sig.

Da alle mulige fabrikater og utal af modeller dukkede op, da var service på hvidevarer umulig / dødsdømt.

En kvalitets danfoss kompressor koster alene mere end halvdelen af hvad kummefryser koster nutildags.

Hvis der ikke sættes love og regelsæt op, så reservedelsudvalget reduseres betragteligt, så må man se i øjnene, at løbet kørt for reparation af hvidevarer. :-(

  • 3
  • 0

Denne test fungerer ikke, har personligt prøvet det på en Miele, relæset slår stadig ud og det var varmelegemet der var problemet.

Jo, det er da det eneste rigtige sted at begynde sin fejlsøgning som den første test, hvis man mistænker varmelegemet, og det er noget nemmere end at splitte tingene ad, hvis det ikke er nødvendigt. Ni ud af 10 gange fortæller det, hvad der er galt.

Så må man prøve noget andet, hvis den første, enkle fejlsøgning ikke giver resultat. Det er sådan set fejlsøgning i en nøddeskal. Begynde med det enkleste og mest sandsynlige.

Jeg skrev da vist udtrykkeligt, at hvis maskinen kører uden at varmelegemet er tilkoblet, så er fejlen i varmelegemet. Jeg skrev ikke, at hvis maskinen heller ikke kan køre et koldt skylleprogram, så kan man udelukke, at fejlen kan være varmelegemet.

Er du uenig i det eller kan du bare ikke læse?

Hvordan så et varmelegeme kan give overgang, når det ikke er indkoblet, står hen i det uvisse... Måske en relæfejl oven i det defekte varmelegeme?

  • 0
  • 4

Jan Nielsen: Du beskriver en test og fremgangsmåde som jeg har praktisk erfaring for ikke fungerer! Længere er den ikke!

Det kommer faktisk an på omstændighederne.

Hvis kontaktoren til varmelegemet kun er enpolet, så afbryder den på det den tror er fasen - hvis fase og nul er byttet om, så vil fejlstrømsafbryderen slå fra ubetinget.

Det er bla. en af årsagerne (der kører en lang debat om det på nærværende placeholder) til at jeg ikke synes at Schuko stikket er en specielt fed ide, da det kan vendes rundt.

  • 1
  • 0

an Nielsen: Du beskriver en test og fremgangsmåde som jeg har praktisk erfaring for ikke fungerer! Længere er den ikke!

Hvor mange maskiner har du da prøvet den på? Én? At generalisere fra et enkelt tilfælde til alle er bare så utrolig dumt. Jeg kender en 90-årig, der altid har røget - ergo er det ufarligt at ryge. SUK!

Vil du bare være imod, eller kan du ikke forstå det?

Det er faktisk mange serviceteknikeres første fejlfindingstiltag, når de står over for det problem. Sjovt nok, hvis det ikke virker?

Jeg gentager det, du ikke vil/kan forstå: Hvis en vaskemaskine slår fejlstrømsrelæet fra, når den vasker, og maskinen ikke slår fejlstrømsrelæet fra, når den skyller med koldt vand, så ligger fejlen med meget stor sandsynlighed i varmelegemet.

At du så har oplevet en maskine, der udløste fejlstrømsanlægget både ved vask og skyl - og hvor varmelegemet var defekt - betyder da ikke, at ovenstående er forkert. Men det betyder sandsynligvis, at maskinen ud over det defekte varmelegeme også havde en anden fejl, der ikke i sig fik fejlstrømsanlægget til at udløse.

Fejlen kan meget vel være - som Nobel skriver - at du selv har sluttet maskinen til og byttet om på fase og nul...

  • 1
  • 3

. . . vil ofte købe en ny (op)vaskemaskine, så snart der kommer en fejlkode i displayet. Min hustru kom forleden op fra kælderen og sagde, at vi nok skulle have en ny vaskemaskine, for den var stoppet midt i vasken med en fejlkode. Men det var blot den famøse E24, og efter at have tømt afløbet for hårnåle, elastikker, og andre småting, så kørte den fint igen.

Tilsvarende købte hun en ny hårtørrer, fordi den gamle ikke blæste så godt længere, og også begyndte at lugte branket. Men jeg tog bagdækslet af og fjernede en filtplade af ophobet støv, og så fungerede den fint igen. Desværre havde hun allerede købt en ny, men den kan jo så gemmes til en anden gang.

Jeg tror, at der er mange ikke-tekniske personer, der køber nyt, så snart der er et eller andet galt. Reparationer er pokkers dyre, så mange tænker, at det ikke kan svare sig. Og hvis man skal betale 1000 kr. for at få en VVS mand ud for at tømme et filter eller erstatte en lille dims, så er det ikke helt ved siden af.

Så man kunne (af miljøhensyn) overveje statstøtte til reparation af hvidevarer og lignende, sådan at der var mindre incitament til at købe nyt. For at undgå, at håndværkerne bare sætter deres regninger tilsvarende op, kunne man sætte en grænse for timeløn og fortjeneste på reservedele (som også er en fed fidus for mange VVS-folk og elektrikere).

  • 4
  • 0

Jan Nielsen:

Hvad Noble skriver er sandsynligvis den korrekte grund til at en koldvask kan slå relæet ved fejl på varmelegemet. Den detajle "glemte" du vist lige selv at nævne. Hvad kan intuitivt virke som en logisk fejlsøgningsmetode fungerer ikke, det er min simple pointe!

Dit efterfølgende forsøg på rygcrawl må stå for din egen regning! Hvis du samtidig taler i samme tone til dig selv, din familie og omgangskreds har jeg faktisk lidt ondt af dig!

  • 1
  • 0

Det kommer faktisk an på omstændighederne.

Hvis kontaktoren til varmelegemet kun er enpolet, så afbryder den på det den tror er fasen - hvis fase og nul er byttet om, så vil fejlstrømsafbryderen slå fra ubetinget.

Christian: Det kan måske forklare det oplevelsen, men nu jeg tænker over det så gik der ca. 5 minutter fra maskinen blev startet på et kold program til fejlstrømrelæet koblede ud. Vi nåede lige at konkludere at så var det nok varmelegemet det var galt med, hvorefter relæet koblede ud og den konklusion i vores umiddelbare logik faldt til jorden. 800kr senere var varmelegemet skiftet og problemet væk.

  • 1
  • 0

Hvad Noble skriver er sandsynligvis den korrekte grund til at en koldvask kan slå relæet ved fejl på varmelegemet. Den detajle "glemte" du vist lige selv at nævne. Hvad kan intuitivt virke som en logisk fejlsøgningsmetode fungerer ikke.Dit efterfølgende forsøg på rygcrawl må stå for din egen regning! Hvis du samtidig taler i samme tone til dig selv, din familie og omgangskreds har jeg faktisk lidt ondt af dig!

Nå, så du indrømmer nu din fejl. Den er nu også svær at komme uden om.

Så mangler du bare at indrømme, at der er tale om en logisk, effektiv og hurtig fejlsøgningsmetode, der ni ud af 10 gange på 30 sekunder giver svaret, når en vaskemaskine udløser fejlstrømsbeskyttelsen. Så jo, metoden fungerer fremragende.

Det forudsætter naturligvis, at maskinen er korrekt forbundet. Men det er en rimelig antagelse i første omgang. Det jo heldigvis sådan, at langt de fleste vaskemaskiner er korrekt forbundet.

Erfaringsmæssigt er logisk at gå ud fra, at det er fejl i varmelegemet, der udløser fejlstrømsbeskyttelsen, for det er det meget ofte. Ved at starte et program, der ikke anvender varmelegemet, kan man 9 ud af 10 gange få bekræftet hypotesen, at fejlen ligge i varmelegemet.

Hvis der fortsat er fejl, kan man naturligvis ikke udelukke varmelegemet. Men man ved, at der skal mere fejlfinding til. Enten er der en helt anden fejl, eller også er der mere end en fejl.

Man kan naturligvis pille varmelegemet ud og se, at det er brændt igennem. Men det fjerner jo ikke den anden fejl at skifte varmelegemet, selv om maskinen kan køre igen. Er fejlen forkert tilsluttet, har man en sikkerhedsrisiko at forholde sig til.

Effektiv fejlfinding begynder altid med det enkleste og mest sandsynlige.

Hvorfor tror du, at serviceteknikerne bruger "min" metode (som jeg hørte om fra en servicetekniker)? Fordi den er hurtigere end at få sluttet PC'en til maskinen og begynde at kigge på koder - og fordi den i hovedparten af tilfældene giver svaret i løbet af 30 sekunder.

Alt efter resultatet af testen kan man så slutte, at fejlen er fundet - eller at der skal yderligere test til.

Hvis din bil går i stå, bør den første fejlsøgning være, om der er brændstof på tanken. Hurtigt, nemt og effektivt. Giver denne test ikke svaret, må man prøve med noget nyt. Men du vil åbenbart lade være med at kaste et blik på måleren og begynde at undersøge alt muligt andet ved motoren, fordi du en gang har oplevet en bil, der ikke kunne køre trods en fyldt tank? Sært!

Du må jo mene, at man som den allerførste test skal gå ud fra, at maskinen har mere end en fejl? Effektiv fejlfinding begynder altid med det enkleste og mest sandsynlige?

Jeg skrev ganske tydeligt, at i dit tilfælde måtte der også være en anden fejl, fordi et korrekt afbrudt varmelegeme naturligvis ikke kan være årsag til en fejlstrøm. Du ved, almindelig ellære og sådan noget.

Jeg bruger i øvrigt med fornøjelse min tone - men kun overfor ignoranter, der gentagne gange fremturer med deres åbenlyse fejl og uvidenhed.

  • 0
  • 9

Christian: Det kan måske forklare det oplevelsen, men nu jeg tænker over det så gik der ca. 5 minutter fra maskinen blev startet på et kold program til fejlstrømrelæet koblede ud.

Jamen der kan sagtens være flere andre fejlmuligheder, eller en anden intern opkobling af relæerne (eller en slatten kontaktor) som så gør det ikke sker det øjeblik maskinen starter - det fordrer man ved mere om maskinens opbygning.

Og hvis vi så ellers abstraherer lidt fra Jans tone, som jeg må medgive er ret agressiv, da dette er en debat for at give andre gode råd, ikke en debat for at få ret, så kan det altid være en god øvelse at prøve at vende stikket (ifald der er tale om et Schuko stik) eller kontrollere at fasen nu også er der hvor den kan forventes.

  • 5
  • 0

Vi nåede lige at konkludere at så var det nok varmelegemet det var galt med, hvorefter relæet koblede ud og den konklusion i vores umiddelbare logik faldt til jorden. 800kr senere var varmelegemet skiftet og problemet væk

Nu bliver det da helt sort.

Du konkluderede, at problemet var varmelegemet, men mente derefter ikke, at det var varmelegemt, hvorefter du skiftede varmelegemet, og symptomet var væk, så du måtte konkludere, at det alligevel var varmelegemet - hvilket var, hvad koldvask testen allerede havde vist dig.

At relæet udløses efter fem minutter viser jo bare, at kontaktorens lækstrøm i det defekte varmelegeme er nok til at give en fejlstrøm til jord, som ligger lige omkring detektionsgrænsen for fejlstrømsbeskyttelsen.

  • 0
  • 5

At relæet udløses efter fem minutter viser jo bare, at kontaktorens lækstrøm i det defekte varmelegeme er nok til at give en fejlstrøm til jord, som ligger lige omkring detektionsgrænsen for fejlstrømsbeskyttelsen.

Analysen er korrekt, hvilket absolut tyder på at der er byttet rundt på fase og nul (hvilket ikke blev foreslået første gang den med varmelegemet og den kolde vask kom på banen!), da vandet efter noget tid leder til jord, selv om forbindelsen til varmelegemet er afbrudt, men det er desværre nullen der er afbrudt.

Lad os endelig få den med ind i debatten om Schuko stikkets "velsignelser" - enpolede afbryder og kontaktorer er nu engang ikke noget særsyn i maskiner hvor der suboptimeres ud i det bizarre.

Men af hensyn til debatklimaet synes jeg du burde anlægge en mindre agressiv tone (gem den til de politiske debatter, hvor den har mere mening), det vil være langt mere konstruktivt - tak.

  • 5
  • 0

hvilket ikke blev foreslået første gang den med varmelegemet og den kolde vask kom på banen!

Næ, det er da rigtigt. Jeg tillod mig som en begyndelse at gå ud fra, at de fleste vaskemaskiner er forbundet korrekt. Selv om gør det selv, skal der jo ikke mere end en polsøger til at sikre sig.

Det tror jeg faktisk også de er, hvorfor den kolde vask er en god første fejlsøgning af et defekt varmelegeme.

Men kan afbrydelsen efter fem minutter ikke også ske pga. lækstrøm gennem en muligvis fejlbehæftet kontaktor, der korrekt afbryder fasen? Jeg har ikke på stående fod styr på, om lækstrømmen kan være af en størrelse, der kan give en detekterbar fejlstrøm til jord gennem et kortsluttet varmelegeme.

  • 0
  • 2

Næ, det er da rigtigt. Jeg tillod mig som en begyndelse at gå ud fra, at de fleste vaskemaskiner er forbundet korrekt. Selv om gør det selv, skal der jo ikke mere end en polsøger til at sikre sig.

Den antagelse tror jeg faktisk ikke du kan tillade dig at gøre, da rigtig mange vaskemaskiner er velsignet med Schuko stik, som kan vendes vilkårligt - fuldstændig uvidenskabeligt vil jeg antage at på et sted mellem 10 og 30% af alle vaskemaskiner er der byttet rundt på nul og fase.

Og hvis du skal måle det med en polsøger, så skal du faktisk ind i maskinen.

Men kan afbrydelsen efter fem minutter ikke også ske pga. lækstrøm gennem en muligvis fejlbehæftet kontaktor, der korrekt afbryder fasen?

Nej, for hvis fasen er afbrudt korrekt (men nullen stadig forbundet) således der ikke er fase på varmelegemet, så vil du kun have en overgang fra nul til jord, den vil ikke kunne detekteres (med mindre der er noget radikalt galt med dit elsystem, men så er det vist ikke kun vaskemaskinen der er problemet).

  • 3
  • 0

Jan: Du forestiller og tillader dig mange ting som er et pænt stykke fra virkeligheden. Din fantasi og forestillingseven leder dig til forkerte konklusioner. Når der er noget du ikke forstår, kunne du jo prøve at spørge pænt i stedet for at skrive lange ligegyldige aggresive indlæg, hvor du endda udpensler alt det du ikke lige fik med i første omgang, men som andre har rettet for dig i mellemtiden! Du er ikke e-ingeniør eller el-installatør, vel?

Du skal have mange tak for dagens gode grin!

Helt simplet, vi lavede et par test på vaskemaskinen og derefter ringede til en reperatør som skiftede varmelegmet et par dage senere og alle var glade, (undtagen en eller anden person på internettet!).

Det var forresten ikke hos mig selv og jeg er ikke klar over om maskinen var jordet korrekt eller om fase/nul var korrekt eller ej.

og det står alle frit for at genbruge min erfaring eller lade være. Jeg kommer ikke og tjekker efter!

Generelt om fejlstrømsrelæer: Det er yderst sjældent at en rigtig elektrisk overgangsfejl holder sig under grænsen for at fejlstrømsrelæser kobler ud (og det er der jo nok en god grund til!). Elektriske maskiner/installationer behøves ikke være jordet (korrekt eller u-korrekt) for at koble et fejlstrømsrelæ ud, men der skal selfølgelig være et sted at fejlstrømmen kan ledes hen (anden 0 eller fase fungerer også). På nogle fejlstrømsrelæer kan man endda se om udkoblingen skyldes en jordstrøm eller fejlstrøm.

  • 2
  • 0

Det var forresten ikke hos mig selv og jeg er ikke klar over om maskinen var jordet korrekt eller om fase/nul var korrekt eller ej.

Nå, det var hos Von Hörensagen. Ja, så forstår man jo bedre.

Helt simplet, vi lavede et par test på vaskemaskinen og derefter ringede til en reperatør som skiftede varmelegmet et par dage senere og alle var glade

Glimrende at I gjorde, som den enkle, første fejlsøgningstest viste, og skiftede varmelegemet.

Når der er noget du ikke forstår, kunne du jo prøve at spørge pænt i stedet for at skrive lange ligegyldige aggresive indlæg, hvor du endda udpensler alt det du ikke lige fik med i første omgang, men som andre har rettet for dig i mellemtiden! Du er ikke e-ingeniør eller el-installatør, vel?

Far Claus er ikke vred, han er skuffet. Hvor synd for den pæææne mand.

Og hvor laver du dog cover-my-ass, mens du roder dig ud i den ene groteske bortforklaring efter den anden.

Hvad skulle jeg dog tage alt muligt med for i første omgang, da jeg henviste til en hurtig og enkelt test, der kan underbygge, at varmelegemet er defekt? Jeg har sådan set bare fået metoden beskrevet af en fagmand for adskillige år siden og derefter selv brugt den en tre-fire gange med succes. Så hvorfor ikke give den erfaring videre?

Også selv om en nullitet mener, at den er ubrugelig, hvilket jo er faktuelt forkert. Jeg og mange andre har brugt den med succes, så ubrugelig???

Rettet for mig? Det er da dig og ikke mig, der har skrevet noget faktuelt forkert. Fra begyndelsen skrev jeg, at i dit tilfælde måtte der også være en anden fejl ud over varmelegemet. Men jeg har ikke fordybet mig i, hvad den så kunne være. Det er jo fuldstændig ligegyldigt for mit venlige tilbud til omverdenen. Her har andre så haft gode bud om, hvad den anden fejl kunne være.

Og jo, jeg er faktisk elingeniør. Men jeg ved mest om lydregistrering og både analog og digital signalbehandling. Og når du arbejder med avancerede forstærkere og aktive delefiltre, så bliver fejlfinding hurtigt en væsentlig disciplin.

  • 0
  • 10

Ta' det roligt, jeg er hverken vred eller skuffet, kun underholdt!Jeg tror dig gerne når du skriver at du bruger meget lang tid på fejlsøgning!

Ja, det må jo være derfor du udstiller dig selv med den ene usandhed efter den anden. Nu bliver du jo decideret uvederhæftig.

Gider du vise mig, hvor jeg har skrevet, at jeg bruger "meget lang tid" på fejlsøgning?

Jeg tror nok, at jeg skrev, at fejlsøgning er en væsentlig disciplin.

Hvis du mener, at det er det samme, må du siger at være sprogligt udfordret.

Faktisk er jeg ret god til effektiv og systematisk fejlsøgning, så det netop ikke tager lang tid. Lige som metoden til at finde et fejlbehæftet varmelegeme i en vaskemaskine på 30 sekunder uden at bruge så meget som en skruetrækker. Det var i øvrigt en kommentar til et forslag om at gøre det samme ved at åbne maskinen, afmontere varmelegemet, isolere kontakterne og så tænde maskinen. Hvad mener du er enklest?

  • 0
  • 11

Det er der da heller ikke noget problem i, selv om varmelegemet internt kun afbrydes på den ene leder - og i det fald kan vi være ret sikre på at et defekt varmelegeme vil medføre en lækstrøm.

Nej jeg skulle måske også have skrevet at apparater også skal være sikre i lande med faser på begge ledere. Derfor skal en on/off knap afbryde begge ledere, da man forventer at der ikke er spænding på dele inde i apparater når der er slukket.

  • 1
  • 0

Vi havde et lignende problem, og det viste sig, at der var kommet vand i overløbsbakken, som er under bunden, altså i en bakke uden for selve maskinen. Så længe vandet er der kan den ikke starte.

Ja, den har jeg også prøvet. En opvaskemaskine kan tilsyneladende skumme over på en eller anden måde, så der samler sig vand i bundkarret. Det løber ned i en lille brønd, hvor det løfter en polystyrenskive, som udløser en stopkontakt.

I mit tilfælde blev det repareret med 2 ruller køkkenrulle til opsugning af vandet - maskinen fungerer stadig i dag 4-5 år efter, og der har aldrig siden være vand i bundkarret.

På nettet kunne jeg se, at det er en forholdsvis ofte forekommende "fejl".

  • 0
  • 4

Nej, men til gengæld er det en rigtig god ide af hensyn til personsikkerhed - jeg har oplevet fejlstrømsrelæer som holder op med at fungere, og simpelthen hænger.

Når man så sætter en frekvensomformer op ( kunne være til solcellepaneler eller kompressorstyring af varmepumpe ) eller elektronik til styring af motor i den nye vaskemaskine, så begynder HPFI eller HFI relæ at slå fra i utide hvis man er heldig,om ikke, så kan den være langt værre og man ikke bliver opmærksom på, at relæene overhovedet ikke virker på grund af DC lækstrøm på grund af powerelektronik.

Kan stærkt anbefalle at man får fejlstrømsrelæer tjekket ved køb af nye maskiner, muligvis skal der AC-DC fejlstrømsrelæ indover. Det er heller ikke så ligetil at tjekke, eventuelt er DC lækstrømmen kun til stede ved et nu centrifugering.

DC strømmen delvis mætter strømtransformerkernen i relæet og relæet registrerer ikke ubalanse / fejlstrøm som går udenom relæet og personsikkerheden er udeblivende.

  • 0
  • 0

Herlig ide. Jeg byggede en kalkmørtelblander af et par vaskemaskiner. Den inspirede senere en ung knægt. Han konverterede apparatet til en dejblander. Så var der rigeligt med brød.

  • 6
  • 0

Det problem som beskrives om opvaskemaskinen, er sikkert det samme som erfares fra alle nyere landbrugsmaskiner: Et af instrumenterne til aflæsning af en af driftstilstandene, som før var mekaniske med monolog visning, eksempelvis omdrejnings-/driftstimetæller, bliver sort efter kort tid, og pga. de hurtige modelskift som vi nu ser, findes ingen reservedel der virker.

Godt for omsætningen, men ikke sjovt.

  • 3
  • 0

i de fleste opvaskemaskiner er der et bundkar i bunden af maskinen hvor evt, vand kan samle sig, her er en flydekontakt der afbryder. Så hvis man tørre sjatten op fungere pumpen og afløbet i reglen igen. hilsen Niels

  • 2
  • 0

I går, da jeg hængte vasketøjet op til tørre i kælderen, bemærkede jeg, at relæet til affugterens kompressor slog til og efter ca. 30 s slog fra igen, hvorefter det ca. 30 s senere gentog sig. Blæseren kørte, den reagerede på fugtighedsindstillingen, men affugte ville den ikke. Affugteren har altid reageret prompte på den stigende fugtighed, når vasketøjet blev hængt op. Det er en ældre Woods DS12, som bare har udført sin funktion i mange år til UG.

Nogle bud? Kan det være tabt kølemiddel? Er den dømt ude?

  • 0
  • 0

Fejlen kan meget vel være - som Nobel skriver - at du selv har sluttet maskinen til og byttet om på fase og nul...

Du har ikke overvejet at der kan være andre årsager ?

Hvad mener du, at "kan meget vel være" betyder? For mig betyder det, at det er en sandsynlig forklaring, men at der naturligvis kan være andre.

Jeg har for så vidt ingen intentioner om at finde fejlen i dette tilfælde. Jeg har blot fortalt om en nem og hurtig test, der kan sandsynliggøre, om fejlen ligger i varmelegemet eller ej, hvis en vaskemaskine udløser fejlstrømsrelæet under vask. That's all.

Efterfølgende fik jeg så at vide, at testen ikke er så god, hvis der er byttet om på fase og nul ved installation af maskinen, fordi maskinen så også vil slå relæet, selv om varmelegemet ikke kobles ind. Men det er jo så i sig selv en anden fejl.

  • 0
  • 4

Når aircon'en i bilen kører, men køler dårligt, så er det ofte tab af kølemiddel. Og den er jo også en slags affugter at dømme efter pytterne under bilen en varm sommerdag.

Så er det sket i løbet af et par dage, men det kan det vel også.

Og til Ernst Eriksen.

Woods DS12 har en timer, der afbryder kompressoren hver time for at afise. Fandt manualen på manuall.dk.

Wood’s affugtere er udrustede med en timer som gør at kølespiralen afrimes en gang per time.

Det skal undersøges nærmere. :-)

  • 1
  • 0

Det lyder nu og mærkes, som om kompressoren kører, når relæet er slået til.

Hånden ind på viften, så skulle det være muligt med sikkerhed at konstatere at kompressoren kører.

Hvis kompressoren kører, så prøv følgende.

Der er monteret to rør ind på kompressoren, et fra fordamperen og røret har større dimension end tryksiden som går ud til kondensatoren.

Tag fat om røret på tryksiden ca 10cm væk fra kompressoren, det skal på rimelig kort tid blive varmt hele vejen ud til kondensatoren.

Om røret ikke bliver varmt, så er det sansynligvis ventilpladerne ind i kompressoren der er itu. Nogle gange brænder / kokser olien på ventilpladerne og effektiviteten på kompressoren daler og udløser lavineeffekt.

Om kølevæsken er lækket ud,så bliver trykrøret selvfølgeligt ikke varmt og så ses oftest en eller anden olielæk et eller andet sted på anlægget.

  • 3
  • 0

@ Peter Hvis kompressoren stopper jævmligt, er trykrøret ikke varmt. Hvis kompressoren er ved at være færdig, bliver den varm, og en indbygget termisk sikring afbryder for strømmen. Du kan prøve at lade den køle af en times tid, og se om den så starter. Hvis det føles som om den kører, kan det skyldes at startrelæet ikke slår startviklingen fra, og så bliver den også varm. Da jeg havde mit kølefirma, blev jeg engang kaldt ud til en fryser, som sejlede i kælderen, fordi slangen til vaskemaskinen var sprunget af. Den skulle bare have et nyt startrelæ, så kørte den igen. Det blev kunden sur over, fordi forsikringen havde sagt, at de vil dække udgiften til en ny kompressor. Det var ikke altid nemt at gøre det rigtige.

  • 3
  • 0

@Erik Tak for forslag. Jeg er nu ikke i tvivl om at kompressoren kører. Den har en meget tydelig lyd forskellig fra blæserens. Blæseren, der trækker luft gennem affugteren, kører, som den skal. (fra den kolde side til den varme side) Startrelæ er sikkert en god kandidat.

Så der er lidt at undersøge i morgen. ;-)

  • 1
  • 0

Efterfølgende fik jeg så at vide, at testen ikke er så god, hvis der er byttet om på fase og nul ved installation af maskinen, fordi maskinen så også vil slå relæet, selv om varmelegemet ikke kobles ind.

Hov hov, jeg sagde ikke at testen ikke er valid, men det kunne være en plausibel forklaring på at fejlstrømsrelæet ikke ryger med det samme - og så kan det jo passende være indledning til næste step i fejlsøgningen, nemlig check fase og nul, og så byt rundt (eller vend det forbandede Schuko stik) og se hvad der så sker.

  • 1
  • 0

Hov hov, jeg sagde ikke at testen ikke er valid, men det kunne være en plausibel forklaring på at fejlstrømsrelæet ikke ryger med det samme - og så kan det jo passende være indledning til næste step i fejlsøgningen, nemlig check fase og nul, og så byt rundt (eller vend det forbandede Schuko stik) og se hvad der så sker.

Det er jeg helt med på, og jeg ville ikke give udtryk for, at du kasserede testen. Beklager, hvis jeg har været upræcis. Det, der gør mig vrissen, er Claus Johannsen, som bare erklærer, at den test simpelthen ikke duer, fordi han har haft den oplevelse, han nu engang har.

End ikke en coronatest er fri for falsk positive og falsk negative i et eller andet omfang, så hvorfor skulle det være anderledes ved test af en vaskemaskine.

Personligt har jeg i øvrigt et trefaseudtag ved vaskemaskinen, og jeg er da ret sikker på, at andre i samme situation kan have smækket et par ledninger på uden at tænke i nul og fase. For 20 år siden var det - tror jeg nok - ret normalt med tre faser til vaskemaskinen.

  • 0
  • 7

Jan: Din beskreven test duer stadig ikke til at finde ud af om et varmelegme i en vaskemaskine er defekt eller ej! Har selv været der og din test duer ikke!

Det kan du så blive citronsur over og skrive 17 efterfølgende indlæg om. Du kan forsøge at finde opbakning til at en fase/nul problematik kan undskylde din forkerte opfattelse. Din beskrevne test duer stadig ikke! Din beskrevene test giver ikke værdifuld information til korrekt fejldiagnostisering! At du nu forsøger at undskylde dig selv ved at sammenligne dine "gode råd" med coronatest's sensitivitet og specificitet tager jeg næsten hatten af for! Du er god underholdning! Fortsæt endelig, men gerne i et andet forum og send mig et link dertil!

Læg mærke til hvor mange gange du skriver at du "tror" noget. Har du overvejet at gå i kirke/moske/tempel i stedet for at hidse dig op her på ing.dk?

Jakob: Jeg er næsten ked af at debattråden har taget en drejning væk fra dit eget problem. For en 5 år gammel maskine havde jeg ikke brugt 1800kr på en reparation med mindre der er garanti og erfaring for at maskinen kører 5 år mere. Nu er der kommet mange gode råd til hvad du ellers kan tjekke på maskinen for at få den til at køre igen og det er værd at efterprøve. En ting som ingen har skrevet om endnu er risikoen for er efterfølgende vandskade! Bliver opvaskeren utæt som følge af din egen eller servicemontørens reparation står du hurtigt med meget mere bøvl end du ønsker, både forsikringsmæssigt og skademæssigt! Det er en faktor der også er værd at tage med i overvejelserne!

  • 4
  • 1

Din beskrevene test giver ikke værdifuld information til korrekt fejldiagnostisering!

Jamen det er jo netop det, den gør. Derfor er der så mange proffer, der bruger den.

Det er da fint at få at vide, at varmelegemet er defekt på 30 sekunder og uden at åbne maskinen. Hvis der ikke er andre fejl i maskinen, så virker den sandsynligvis 100 procent.

Hvad dit problem er, fatter jeg ikke.

Kan du ikke bare svare med en teknisk begrundelse og ikke en tåbelig, kategorisk og helt uargumenteret sviner på følgende:

Hvis en vaskemaskine, der kun har én elektrisk fejl, aktiverer fejlstrømsbeskyttelsen under varm vask, hvor varmelegemet er koblet ind, og den samme maskine ikke aktiverer fejlstrømsbeskyttelsen ved en kold skylning, hvor varmelegemet ikke er koblet ind, så er det overvejende sandsynligt, at fejlen har med varmelegemet at gøre.

Fortæl, hvad der er forkert, og hvorfor. Gerne med detaljer om, hvad fejlen er, hvis det ikke er varmelegemet.

  • 1
  • 6

Tænk, jeg ville tro, at det ekstra bundkar under maskinen opsamlede vandet, hvorefter Water-Stop funktionen slukkede maskinen og aktiverede magnetventilen, der lukker for vandtilførslen.

Men det er måske slet ikke sådan, det virker?

Nu findes der flere måde at lave Water-Stop på - den bedste er helt klart der hvor magnetventilen sidder helt oppe ved hanen, men det kan også være en intern magnetventil, hvorfor sjusk med tilførselsslangen stadig kan medføre lækage.

Og selv om der er en flydekontakt i bunden af maskinen, så kan den jo også fejle, så vandet løber alligevel, eller der kan være en lækage i maskinen, så selv om kontakten reagerer kan man risikere at der løber 5-10 liter vand ud.

Som med alt andet her i livet, så skal man selvfølgelig være kritisk over for eget arbejde og ikke sjuske - men hvis man så også er det, så er man tit længere end såkaldte professionelle.

  • 2
  • 0

Det er faktisk endnu nemmere hvis man har købt Siemens hårde hvidevarer. Når man registrerer produktet på siemens hjemmesiden, kan man ultranemt finde reservedelene, og få dem sendt hjem. Og de er tilmed billigere end f.eks nettoparts, og man er sikker på at få den rigtige dims. De har med andre ord gjort det nemt at reparere de fejl der måtte opstå. Kan anbefales

  • 5
  • 0

Din beskreven test duer stadig ikke til at finde ud af om et varmelegme i en vaskemaskine er defekt eller ej! Har selv været der og din test duer ikke!

Claus nu synes jeg faktisk du også selv bidrager til at trække debatten ned.

For det Jan skriver, selv om man ikke er enig i tonen (men der skal som bekendt til til at danse tango), er teknisk set korrekt.

Og da du ikke har verificeret om fasen var korrekt, så kan du ikke affærdige metoden, for det har faktisk stor betydning - og du stod jo i en situation hvor det rent faktisk kun var varmelegemet der var røget.

Hvis du kunne lægge hovedet på blokken om at der ikke var byttet om på fase og nul, så var det en anden sag, men når du ikke ved det, så puster du kun til ilden ved din kategoriske afvisning.

  • 1
  • 1

Da jeg forleden skulle købe nye støvsugerposer til min nye støvsuger (den gamle Miele ville ikke længere starte, og inden jeg fik tid til at fejlsøge, havde min hustru købt en ny...), fandt jeg ud af at støvsugerposerne til den nye Electrolux støvsuger, var billigere hos Electrolux selv, end de steder jeg så andre steder på nettet. Samtidig kan jeg konstatere, at der på Electrolux hjemmeside også kan bestilles reservedele til støvsugeren, og - ser det ud til - til alle deres andre hvidevarer :-)

  • 2
  • 0

.... Jeg var i samme situation med en 2 år gammel Bauknecht vaskemaskine (vejl. nypris 9000).

Efter Min Mening: Så er Alt der kan spores tilbage til Whirlpool noget overdrevet billigt eksekveret skrammel. Man kan lige så godt smide det ud förste gang det fejler fordi reservedelene både er dyre samt naturligvis også er noget juks!

Man kan eventuelt skille det ad först for at vise börnene hvad der er inden i. Med den risko at de lärer at ledninger godt kan sträkkes og 'point-point wiring' er 'best practice'.

  • 0
  • 0

Efter Min Mening: Så er Alt der kan spores tilbage til Whirlpool noget overdrevet billigt eksekveret skrammel. Man kan lige så godt smide det ud förste gang det fejler fordi reservedelene både er dyre samt naturligvis også er noget juks!

Ahem, jeg skrev ovenfor om min opvaskemaskine fra Whirlpool som jeg har levetidsforlænget og som nu skal have skiftet en NTC modstand (eller have en liter varmt vand før start) - den kører altså på 15' år, men sikkert ikke med Whirlpools gode vilje.

  • 5
  • 0

Ahem, jeg skrev ovenfor om min opvaskemaskine fra Whirlpool som jeg har levetidsforlænget og som nu skal have skiftet en NTC modstand (eller have en liter varmt vand før start) - den kører altså på 15' år, men sikkert ikke med Whirlpools gode vilje.

Man hører mange eksempler på, at ældre maskiner holder forholdsvis længe.

Jeg kan selvfølgelig ikke dokumentere det, men jeg har en formodning om, at alle fabrikanter - også de dyreste og mest holdbare (ved godt, at den sammenhæng ikke er en naturlov)- i konkurrencens hellige navn har givet køb på kvaliteten og levetiden. Miele er næppe bygget til 20 års holdbarhed i dag.

Hvis den tendens fortsat er i gang, er det så et argument for så vidt muligt at holde sine maskiner i live med reparationer?

Argumentet om, at man kan købe en ny vaskemaskine for kun lidt mere end det dobbelte af reparationsprisen, mister jo lidt kraft, hvis den nye maskine holder væsentligt kortere end den gamle.

På den anden side set: I 1950'erne var et køleskab et dyrt luksusprodukt. I dag koster et billigt køleskab ikke ret meget og er hvermandseje. Så måske får vi stadig valuta for pengene.

  • 1
  • 1

Miele skriver i manualen for deres HH produkter at "dette produkt er designet til 20 års levetid"!

Ja, men for hvem? Det er lidt salgsgas og elastik al den stund, at Miele også oplyser 10.000 driftstimer, hvilket er noget nemmere at forholde sig til.

Sidst jeg udlæste data fra min Miele vaskemaskine havde den kørt 7.300 timer på lidt under 7 år, så det bliver næppe til 20 års levetid der.

Det koster i øvrigt 1.950 kr. at forlænge garantien med 8 år til 10 år i alt - så noget må jo kunne svigte. Og så ville garantien ikke engang dække et ødelagt varmelegemen alligevel, fordi "varmelegemer ikke brænder sammen, hvis maskinen afkalkes korrekt", hvilket der jo nok kan være noget om.

  • 1
  • 1

men hvis der også skulle betales for den miljømæssige belastning ved brug og smid væk kulturen, så så regnestykket nok anderledes ud.

Ja, det er jeg enig i. Og det gælder godt nok mange andre produkter end vaskemaskiner også.

Jeg læste i øvrigt lige en udenlandsk artikel fra en forbrugerorganisation, der forklarede, at de helt billige maskiner ofte slet ikke kan repareres, fordi alle væsentlige dele er indstøbt i et plastkabinet, der ikke kan åbnes uden passende vold (limet/smeltet sammen uden skruer). Det er rent brug-og-smid-væk.

Jeg har ikke haft fingre i en helt billig vaskemaskine af dags dato, så jeg ved ikke, om det er korrekt. Er der nogen med erfaringer desangående?

  • 3
  • 1

@Erik (og andre) .. Startrelæ er sikkert en god kandidat.

Det var det så.

Når man åbner en maskine, finder man de egentlige bestanddele. Kompressor fra Embraco PW 5.5HK14. Går på nettet og finder en "Compressor Application Manual" fra Embraco, hvori er beskrevet fejlfindingsprocerduren for startrelæ til "PW". (Måling af gennemgang/mangel på samme i de to vertikale positioner) Ud med den - jo afbryderen i solonoiden sad da vist fast. Efter nogle passende slag gik den fint - men nok ikke holdbart i længden. Så pusheren på nettet er sat på opgaven at finde reservedelen. Så lige nu kører affugteren - igen. Håber det lykkes, når man nu har alle oplysninger.

  • 3
  • 0

@ Peter Jeg har sommetider startet en kompressor uden et startrelæ, hvis jeg ikke havde det rigtige i bilen. Med hensyn til hårde hvidevarer, som er designet til kun at holde nogle få år, kom jeg i tanker om en importør, som ringede mig op, og spurgte om de skulle sende den nye model af en vaskemaskine, hvilket jeg akcepterede. Da jeg motog den, åbnede jeg den, og kunne straks se, at det var noget bras. Jeg ringede og spurgte hvor mange de havde af den gamle model, 14 svarede han. Dem tager jeg svarede jeg, og en dag jeg kom hjem, stod der 14 vaskemaskiner i gården. Min kone var ikke helt tryg ved at jeg havde taget så mange hjem, bare roligt sagde jeg de er væk om 3-4 mrdr., og det kom næsten til at passe. Det var sidst i 80-erne, hvor en smed købte een ad dem, og sagde at nu var hans arbejdsbukser rene for første gang.

  • 4
  • 0

Samme problem, og det er løst!

Vi har en opvaskemaskine, som er cirka 10 år gammel, og samme dag som jeg læste dette blogindlæg, gik vores maskine i stykker med præcis samme problem, som bloggeren oplevede.

Efter at have taget sidepanelet af kunne jeg se, at maskinen ikke tog vand ind. Mistanken rettede sig mod magnetventilen, som jeg adskilte og rensede. Det afhjalp dog ikke problemet, som viste sig at være i det flade sidekammer af gennemsigtig plast, som vist nok sikrer at vandtrykket er ca. 1 bar før vandet ledes ned i ionbytteranlægget.

I dette kammer kommer vandet ind i en kanal, som indsnævres til en smal spalte og netop der, var der kalkaflejringer, som havde stoppet spalten til. Den var så tilstoppet, at man end ikke kunne puste luft igennem. Jeg demonterede kammeret og hældte en citronsyreopløsning ind (ca. 2-3 teskefulde til et lille glas vand), og det opløste kalken. Efter kort tid kunne man puste luft igennem, og så kunne jeg suge opløsningen tilbage i kanalen (mens jeg holdt øje med vandspejlet), så hele det tilkalkede område var dækket af opløsningen. Efter 1/2 time var al kalk væk.

Efter genmontering af sidekammeret virker maskinen igen.

  • 8
  • 0

Undrer mig at ikke nogen har taget den ide op! At i stedet for at få en dyr servicemontør ud med bil, kunne man smide vaskemaskine m.m. på traileren og køre den til drive-in rep.

Selvfølgelig skulle alt papirarbejdet kunne løses over nettet med en udfyldelse af arbejdsseddel.

Iøvrigt havde jeg en fejl på min Siemens opvaskemaskine for et par år siden - husker ikke fejlkode; men jeg kunne få den til at starte ved at hælde vand i maskinen først. Løsningen var at nulstille føleren ved at trække maskinen ud, og lægge den på ryggen. Så var det løst ....

  • 0
  • 0

Det er bestemt ädelt, men, hvad gör du når der skal ofres en liter varmt blod för den starter :).

Hvorfor skulle der dog det - men du har måske ikke noget konstruktivt at byde på?

Og så skifter jeg jo NTC modstanden på et passende tidspunkt.

Jeg gider ikke eje ting der ikke fungerer.

Nu er jeg så ret ligeglad med hvad du ikke giider, jeg vil gerne gøre mit til at affaldsbjergene ikke vokser, så kan du hygge dig med dit brug-og-smid-væk liv.

  • 5
  • 2

Kan du anbefale mærke/model på vaskemaskiner som er god til at reparere? Jeg synes problemet ofte er at det ikke er oplagt hvad der er kvalitet.

  • 1
  • 0

Hvorfor skulle der dog det - men du har måske ikke noget konstruktivt at byde på?

Fordi maskinen er slags en vampyr, en udöd ting der suger tid og energi ud af ejerene. Den slags väsener vil altid have mere.

Men selfölgeligt, 'vi' skal jo väre Seriöse & Konstruktive, så her er et bud:

1) Skift dog den skide NTC i stedet for at skabe et ritual omkring noget skrammel der er råddent hele vejen igennem (og som muligvis ville have givet et nyt kökken/bryggers via brandforsikringen hvis du ikke allerde havde fikset dören)

2) Köb noget andet af en bedre kvalitet som bare fungerer. Skramlet findes fordi folk finder sig i alting når bare de kan spare 500 kroner.

, så kan du hygge dig med dit brug-og-smid-væk liv.

Det vil jeg bestemt göre og du kan hygge dig med dine magiske ritualer.

  • 0
  • 6

(og som muligvis ville have givet et nyt kökken/bryggers via brandforsikringen hvis du ikke allerde havde fikset dören)

Nåeh ja, eller hele huset var brændt ned, fordi jeg synes det er federe at få udbetalt forsikring - suk! Og bortset fra det, kender du forskel på vaskemaskine og opvaskemaskine?

Köb noget andet af en bedre kvalitet som bare fungerer. Skramlet findes fordi folk finder sig i alting når bare de kan spare 500 kroner.

Siden du nu er så fantastisk klog, kan du så fortælle hvad der er bedre kvalitet - ovenstående debat viser jo ret tydeligt at der ikke er nogen entydig kobling mellem pris og kvalitet.

  • 1
  • 1

Jeg kunne huske et gammelt kontant program om netop dette. Der ligger stadig en artikel om det her fra 2016: https://www.dr.dk/nyheder/penge/kontant/vi... (Tjek også de gamle links i artiklen) Det jeg husker fra programmet, som jeg ikke ved hvorvidt stadig er tilgængeligt, var at især Miele udmærkede sig ved overhovedet at kunne repareres. Derudover fandt jeg dette tyske link som også især fremhæver Miele, men også Bosch, Siemens og Privileg. Der er mulighed for at købe adgang til nogle samlede resultater. https://www.stern.de/wirtschaft/news/stift...

Jeg har købt alle hårde hvidevarer i AEG i 2014, hvor vi byggede hus. Køleskabet gik sidste år og tørretumbleren i år. Begge dele skilte jeg ad for at undersøge om jeg kunne reparere det (med hjælp fra min far der er el-installatør). Det lykkedes ikke, selvom det virkede til at det var småting de fejlede. Apparaterne er udskiftet med Liebherr køleskab (Liebherr producerer Mieles køleskabe) og Miele tørretumbler. Så håber jeg de holder længere, både for pengepung og miljøs skyld.

  • 1
  • 0

Køleskabet gik sidste år

Første vaskemaskine jeg rodede med var en FERM med rulle og det er lige 50 år siden. Den første fuldautomatiske var vis nok en AEG, uopslidelig og var en rigtig rygknækker da den vejede anslået 130-140 kg.

I en årrække 75-1985 reparerede jeg alle mulige maskiner som bijob og da jeg byggede mit hus var det Miele der blev valgt.

Af vaskemaskiner, samt opvaskemaskiner skilte Miele sig ud dengang som ypperlig kvalitet, skal så siges at Miele maskinerne 2 vaskemaskiner snart runder 30 år hver, og der har kun været sliddele der har skullet skiftes, opvaskemaskinen er 16 år og har kørt upåklageligt. Om Miele holder standarden nu tør jeg ikke sige.

Komfur er Voss virker udmærket, designeren skulle dog i min optik stået til en eller anden Nobelpris, fordi man ikke kan se hvad indstillingen er, selv om man har øjen så skarpe som på en havørn.

Når jeg køber køleskab / fryser, så åbner jeg døren, lugter der fælt af olie eller andet så bliver det fravalgt. Man kan få køleskabe og frysere i sådan plastkvalitet at det ikke lugter, om det så koster det dobbelte så vælg det.

Har skiftet et par hundrede kompressorer i de gode gamle dage, hvor det fint kunne svare sig og bed mærke i at det næsten udelukkende var no name og østeuropæiske kompressorer der stod af.

Så vigtigst af alt, se omme bag hvad fabrikat kompressoren har, om det ikke er en Danfoss, så er min erfaring, at man gør klogt i at fravælge. Oftes er det ikke engang nødvendigt at kigge omme bag, Danfoss kompressoren afsløres ved sin tyste gang.

Har været ude for at nogle sælgere har været lidt sure over min holdning, at stå fast har dog sikret mig at ingen køleskab, frostskab eller kummefrysere er smidt væk på grund af kompressorsvigt ( et par thermostater er røget ) og her skal man have i mente at tidshorisonten er 40 år. :-)

  • 1
  • 0

Siden du nu er så fantastisk klog, kan du så fortælle hvad der er bedre kvalitet -

Jeg vil gå efter: Miehle, LG, Asko, Samsung måske Bosch, men, det virker som om at Bosch er på vej ned med en hel masse plastic i de billigere Bosch opvaskemaskiner.

Måske LG og Samsung giver bedst 'value for money' fordi de er forholdsvis nye på markedet her i Norden? Folk i Japan og Korea vasker oftest deres töj i koldt vand, så 'Asiatiske' maskiner har et program til det. Det er nyttigt hvis man har sart tøj.

Man kan få en LG-maskine med vask, tørrefunktion, og damp (som man bruger når man ikke vil vaske töjet, bare friske det op) for cirka 6000 DKK. Det at man har een maskine og at man ikke skal tage tøjet ud før det er færdigt synes jeg er perfekt. YMMV.

  • 0
  • 0

Man kan få en LG-maskine med vask, tørrefunktion, og damp (som man bruger når man ikke vil vaske töjet, bare friske det op) for cirka 6000 DKK. Det at man har een maskine og at man ikke skal tage tøjet ud før det er færdigt synes jeg er perfekt. YMMV.

Man skal dog være opmærksom på, at mange (måske alle?) kombinerede vaske/tørremaskiner anvender koldt vand til kondenseringen i tørretumblerfunktionen. Dette medfører et meget højt vandforbrug.

  • 3
  • 0

Jeg kæmper lidt en kamp mod vindmøller! Vores kun 8 år gamle Sony-tv fungere upåklageligt. Bortset lige fra noget der hedder hbbtv. Fra ~½ år siden kunne vi pludselig ikke se undertekster når vi så udsendelser via hbbtv. Engelske og til nød tyske udsendelser kan gå, men vi har det altså svært med islandsk, fransk, italiensk m.m.fl. sprog her i huset. Nu kan vi ikke engang tilgå DR pga. et eller andet sikkerhedshalløj som jeg ikke har en kinamands chance for at forstå hvor ligger i ft. internet, hjemmenetværk, antennesignal, tv eller udbyder af udsendelser.

På den måde blev det sfl. ligegyldigt med de manglende undertekster, sådan kan man jo også løse den udfordring.

Jeg har spurgt men ikke fået et for mig forståeligt og brugeligt svar fra DR, Sony plus et par forretninger/værksteder og et enkelt forum der påberåber sig at være eksperter (sikkert kun i salg af nye varer) udi tv. Kun et par forslag om at købe et nyt tv, alternativt et par dimser mere (Chromecast, hvad det så er), altså endnu mere forbrug der sikkert snart skal smides væk.

Så ikke nok med, at der kan være indbygget forældelse i hardware fra fabrikken, man benytter sig tilsyneladende også af muligheden for, at tredieparter ikke opdatere sw, og ansvarsfraskriver sig med meget små bogstaver i salgstalen.

  • 0
  • 0

Kun et par forslag om at købe et nyt tv, alternativt et par dimser mere (Chromecast, hvad det så er), altså endnu mere forbrug der sikkert snart skal smides væk.

Chromecast en vejen frem. Smartphone med alle dens muligheder for apps (DR, Netflix, Viaplay, Yousee, Youtube osv) tilvejebringer at afviklingen overføres til Chromcast, som er forbundet til TV'et via HDMI, og som har adgang til samme WiFi som phonen.

  • 0
  • 0

Som hvidevaretekniker tillader mig at blande mig.... Til Jakob: Det er sikkert for sent, men hvordan kan man forlods fortælle en reparationspris uden først at have fejlsøgt maskinen ? Et tænkt eksempel, det kan være en kerne som sidder i pumpevingen ? Og det koster vel ikke 1795,00 kr ?

  • 4
  • 0

ER det det her svar, du har fået?

Bl.a. Og det fik det ikke til at virke....

Har netop investeret i en billig chromecast. Hvordan kan man være sikker på, den ikke sender noget baglæns til "nogen", som man ikke har interesse i at holde opdaterede om nogetsomhelst? Måske lidt paranoidt, men jeg stoler ikke ret meget på noget der er koblet til nettet.

  • 0
  • 0

Hvordan kan man være sikker på, den ikke sender noget baglæns til "nogen", som man ikke har interesse i at holde opdaterede om nogetsomhelst? Måske lidt paranoidt, men jeg stoler ikke ret meget på noget der er koblet til nettet.

Nu er den jo kun tændt, når TV'et er tændt (den er vel forsynet gennem USB-stikket på TV'et). Den modtager kommandoer fra enheder på samme WiFi-net, og den er koblet til nettet på samme måde, som din smartphone er (via WiFi), og som måske nok indeholder flere interessante oplysninger.

  • 0
  • 0

Hvidevarereparationer kan ofte betale sig ! Som hvidevareteknikker gennem snart 37 år er det trist at læse div beretninger og fortælinger, ja alle de mange erfaringer fra "ikke fagfolk" Der er desværre alt for mange kloge hoveder som byder ind med meget forkert, og det er på alle medier. Der er sket rigtig meget på hvidevareområdet i de år jeg har været med. Men ofte kan det sagtens betale sig at få set på produktet før man bare køber nyt. De seneste undersøgelser fra de danske genbrugsstationer viser jo at de kasserede produkter ikke altid fejler noget, dvs at mange kasserer maskinerne uden først at få lokaliseret fejlen. Set med "grønne" briller er det jo ikke godt for miljøet.

  • 0
  • 0

mobiltelefoner kan også "repareres".

Jeg fik for cirka 3 år siden en mobil, en Samsung Galaxy S4 Mini i beige/hvid så det er vel en slags hvidevare. (:-)).

Cutting-edge omkring 2012. Jeg var/er glad for den, flot 4.3" skærm og fiks og lille og solidt lavet. I Kørte fint de apps jeg havde brug for, men så...

for lidt over 1 år siden holdt MobilePay op med at virke og bad om at blive "opgraderet". Da jeg så forsøgte det, viste det sig at den nye version havde Android 5 som minimum. Samsung holdt op med at opdatere ved Android 4.4 for den her mobil, så jeg fortsatte med at køre den "gamle" MobilePay og det gik OK en tid indtil app'en nægtede at køre mere.

Da jeg havde fået sundet mig lidt og så små havde vænnet mig til tanken om at putte telefonen ned i skuffen (til alle de andre) og begyndte jeg at kigge på nye telefoner og det så da også lækkert ud. Desværre var alle ret store +5.5", for store til min brystlomme og bukselomme og også næsten umulige at betjene med kun én hånd. Skulle man prøve én af de små iPhones?

Men efter at være blevet gjort opmærksom på LineageOS projektet installerede jeg så forsøgsvis og tvivlende open-source versionen af Android, LineageOS 16 = Android 9 (ret bøvlet at installere) og til min ret store overraskelse installerede/kørte MobilePay uden problemer og min Danske bank app og hvad jeg ellers havde lyst til. Alt har virket fint i nu snart lang tid.

Som en ekstra bonus anses LineageOS åbenbart for at være hurtigere og mere sikker for ældre telefoner (google "LineageOS security"). Telefonen er ikke "rooted" hvad det så ellers betyder.

  • 0
  • 0

Så pusheren på nettet er sat på opgaven at finde reservedelen. Så lige nu kører affugteren - igen. Håber det lykkes, når man nu har alle oplysninger.

Opfølgning: Det gjorde det så ikke. Fandt et start relæ med en solonoide, der så ud til at svare til den, jeg havde. 10. juli kunne det gamle stratrelæ ikke mere, så nu skulle det fikses. Men da termosikringen var en selvstændig endhed (sidder direkte på pin 14 (common)) skulle der skæres ud i det nye. Det viste sig så, at det var beregnet til en større startstrøm end det gamle (trak ikke kontaktbroen til). Så var der kun at skille begge relæer ad og flytte den gamle solonoide over på den nye. Det afslørede så også hvor grelt et stod til med den gamle kontaktbro - det ene kontaktpunkt var helt væk, ædt af gnister. Nå, i med det nye modificerede relæ - strøm på - nu kører affugteren igen. :-)

  • 0
  • 0

De seneste undersøgelser fra de danske genbrugsstationer viser jo at de kasserede produkter ikke altid fejler noget, dvs at mange kasserer maskinerne uden først at få lokaliseret fejlen. Set med "grønne" briller er det jo ikke godt for miljøet.

Helt enig, men muligvis er en medvirkende årsag, at håndværksmæssige færdigheder stort set er blevet ignoreret af uddannelsesvæsnet.

Næsten nye cykler smides ofte væk, allerede når at et af dækkene punkterer, et besøg hos en cykelsmed koster ca. 500 kr, og ofte mere, fordi fordi at skal det holde sætter han ny dæk og slange på, da bliver prisen tæt på 1000 kr. En ny cykel koster ca. 1500 kr, og der er der nye dæk og slanger både foran og bagtil, så valget er enkelt. Men man må spørge sig, at når skolerne fravælger at give børnene håndværksmæssige kompetencer, kan det skyldes fagforeningstyranni, idet at eksempelvis cykelmekanikere så har haft risiko for at føle sig trådt over tæerne?

Efter lidt over 20 år holdt vores Asko-Vølund vaskemaskine op med at virke, vandet løb over. Jeg kender intet til hårde hvidevarer, men fandt nogle lærerige Youtube videoer derom, som viste det skyldtes en defekt tryktransducer, som via en slange registrerer niveauet, jeg fandt en brugbar reservedel på Dba.

  • 3
  • 0

Eksempel: Vores Miele tørretumbler begyndte forleden pludselig at te sig. Det viste sig at kondenspumpen havde sat sig (>10 års fnuller og grus). Det er lykkedes mig at demontere, adskille, rense, smøre og samle det hele igen, og nu kører den igen uden udfordringer. (syv-ni-tretten).

Ny pumpe koster ~kr 1.400, og en reparatør fås vel ikke til under et par timer plus kørsel. Det kan vist næsten købe en ny tørretumbler for, så forstår godt hvis folk der ikke tør/kan/har lyst til udfordringen, gør det.

  • 3
  • 0

Ny pumpe koster ~kr 1.400, og en reparatør fås vel ikke til under et par timer plus kørsel. Det kan vist næsten købe en ny tørretumbler for, så forstår godt hvis folk der ikke tør/kan/har lyst til udfordringen, gør det.

I stedet for at købe en billig tørretumbler til et par tusind, så køb en dyr A+++ i god kvalitet, og som betaler sig at reparere. Den sparer sig ind på grund af lavt energiforbrug og god holdbarhed. Miele giver mulighed for 5 års og 10 års udvidet garanti, for henholdsvis 995 kr/5år og 1995kr/10 år. Et mærke som Miele der koster det samme for garanti de første 10 år (200kr/år), må man også forvente at kvaliteten er høj, og den er lavet til minimum 10 års levetid. En billig Miele med varmepumpe teknologi koster ca. 5500-8000 kr. og dertil kommer 2.000 kr. for 10 års udvidet garanti.

  • 3
  • 0

Så en tørretumbler til 1000/år - og så med en sikkerhed for at der vil blive diskuteret om fejlen er dækket af "garanti/forsikrings" ordningen ?

Det bliver et gigantisk nej tak.

Jeg har selv en Bosch, og der har aldrig været problemer med garanti på den. Ingen diskusion om noget er dækket af garantien. Alt er dækket. Er problemer, får man en ny. Jeg forventer, at det er samme service hos Miele. Om man vil betale 2000 kr. for garanti over en 10 årlig periode bestemmer man selv. Garantien på 5 år (reelt kun 3 år efter reklamationsretten) eller 10 år (8 år efter reklamationsretten), vælger man inden de to år er udløbet. Føler man den fungerer ok, kan man undlade at tilkøbe ekstra garanti. Er man nervøs for, om der kan opstå fejl indenfor 10 år, så er nok en god idé at tilkøbe garantien. Med 10 års garanti koster den under 8.000 kr. Husk: Desto dyrere det er, desto bedre betaler det sig at reparere. Så en dyr, der holder, og bruger lidt energi er det bedste for miljøet.

Tørretumble hos HN: 1700 kr. 510kWh=900kr årligt forbrug. På 10 år kr. 10.700 kr. Kun 2 års reklamationsret, og holder nok under 5 år. Det vi har købt i HN har holdt under 5 år, og været noget skrammel fra staten.

Tørretumble Miele TED455WP, 5.999 kr. på tilbud. 177kWh=310kr årligt forbrug. På 10 år 9.100 kr. Og 11.100 kr. incl. 10 års garanti. Holder over 10 år.

Jeg syntes en Miele er pengene værd.

  • 0
  • 0

Helt enig, men muligvis er en medvirkende årsag, at håndværksmæssige færdigheder stort set er blevet ignoreret af uddannelsesvæsnet.

Min teori er at børnehaver er fyldt med østrogene værdier, og her fylder værktøj ikke ret meget. Egentlig ikke for at skamme kvinderne ud, men mænd tør forståelig nok ikke at arbejde i børnehaver.

Næsten nye cykler smides ofte væk, allerede når at et af dækkene punkterer, et besøg hos en cykelsmed koster ca. 500 kr, og ofte mere, fordi fordi at skal det holde sætter han ny dæk og slange på, da bliver prisen tæt på 1000 kr.

HUH! 1000 kroner for at få luft i hjulet igen. Hvis man ikke gider at lappe hullet men vælger den dyre løsning, kan man købe en ny slange og dæk for under 100 kroner hos HN.

P.S. Hvad kaldes det når man slår oversiden af hænderne mod hinanden?

  • 1
  • 0

Min teori er at børnehaver er fyldt med østrogene værdier, og her fylder værktøj ikke ret meget. Egentlig ikke for at skamme kvinderne ud, men mænd tør forståelig nok ikke at arbejde i børnehaver.

Jeg bliver nødt til at nævne min dejlige onkel, som netop har holdt 40-års jubilæum som børnehavepædagog.

Jeg tror, at mange mænd synes det er 'umandigt' at have med små børn at gøre. Men jeg har set ham 'in action' - hvor han netop er så klog og fin og kan give omsorg til små unger.

Jeg må med skam sige, at jeg voksede op i en familie, hvor nærværende og dygtige mennesker måske ikke rangerede på samme 'niveau' som reklamefolk, ingeniører - og, ja, designere uddannet fra det Kgl. Danske Kunstakademi.

Men, ved gud, jeg beundrer ham og sit professionelle tække og den kærlige indlevelsesevne han har for små mennesker.

Det handler nok mere om, at mænd generelt er nogle vatnisser, der tænker deres egen identit med deres usikre libido - frem for at turde indse, hvad der i grunden er smukt og givende i menneskelivet.

Undskyld et lille surt opstød..

  • 0
  • 1

For fire år siden fandt lillemor ud af at skifte til nyt køleskab. Eneste gode råd hun fik med på vejen, køb fra et firma som har mange år på bagen med tanke på service og det skal være et anerkendt produkt og se efter at der sidder en Danfoss kompressor i. Hun købte så et Gram køleskab model KS 6456-90F og jeg så mig straks sur på, at der ikke var en Danfoss kompressor i, men en Donper AM100CY og da jeg nævnte det, blev hun lettere sur og sagde designet af køleskabet var flot ( hvilket jeg måtte give hende ret i ) og faldt ind i hendes smag og hvis jeg ikke kunne lide køleskabet, så kunne jeg selv tage ud i byen og skaffe et, hvilket jeg ingen interesse havde i og man skal altid huske at lade lillemor råde i køkkenet, hvis man vil have fred på fronten.

For et par måneder siden, så opdagede lillemor at der var noget brunt/rødt støv rundt omkring indeni køleskabet og der blev vasket og efter nogle dage så kunne man tydeligt se at det var der igen og mere vasken og det blev bare værre og værre og da hun gjorde mig opmærksom på problemet, så valgte jeg at prøve med en kraftig neodym-magnet og det viste sig at være rust. Der var så ikke andet at gøre end at fjerne plast pladerne der skjuler fordamperen og til min rædsel og vantro opdager jeg at fordamperen er lavet af jern og at den sansynligvis kun er fortinnet i stil med en konservesdåse og at rørene var ved at blive ædt op af rust.

Det første jeg fik fyret af, hvad sagde jeg ! at købe køleskab uden der var Danfoss kompressor så er resten vel skod kvalitet derefter. Lillemor tog straks fat i servicemanden og kærede sin nød om oprustede 4 år gamle Gram køleskabet og spurgte om det var rimeligt at man var nødt til at kassere efter 4 år og om det ikke var en fabrikation/designfejl og det delvis kunne dækkes af garanti. Servicemanden havde ikke de store forhåbninger om at det ville hjælpe det mindste at kontakte Gram og kære sin nød og at man bare ville blive spist af med at det var første gang man hørte om problemet og at man selv var skyld i det, fordi man for eksempel havde stillet en skål med marinerede sild uden plastfilm over i køleskabet, hvorved em fra saltlagen havde angrebet fordamperen.

Når nu ulykken var sket og jeg så i ånden at 4 år gamle køleskabet til 6K skulle afskrives og smides væk, så kom tanken, hvad med at prøve at reparere fordamperen. At skifte fordamperen og evakuere og fylde ny R600a kølevæske på, det vil vel ikke svare sig, så igang med roterende stålbørste og rense al løsrusten og det var ikke noget der faldt i lillemors smag, da hun allerede havde bestemt sig for et nyt køleskab.

At smide et 4 år gammelt køleskab ud byder mig så meget imod, så jeg argumenterede på det kraftigste at det skulle repareres og modargumentet hos lillemor var, " der er gas som kølevæske og jeg ønsker ikke køkkenet skal ligne Beirut, hvis der går hul på fordamperen" hvortil jeg svarede " var det ikke nitrat der skabte eksplotionen i Beirut" og du har Salami pålæg liggende som er fyldt med nitrat og til enden indvilligede lillemor i at der skulle laves et forsøg.

Rusten blev slebet væk og så to lag med Locktite 7500 og så to lag Hempel Polygloss epoxy maling ovenpå.

Fordamperen er opbygget af stålrør og der er svejset tynde stålstænger med ca 1 cm mellemrum på begge sider af rørene for at vokse om fordamperarealet og det gjorde det til et helv... at slibe og male, dat det var møjsommeligt at komme til og dampen fra epoxy malingen var harsk og lillemor læste flittigt på alle advarsler på maling dåsen og var ikke tryg ved at det skulle bruges inde i køleskabet hvor maden skal opbevares. Der slap jeg nu heldigt, da jeg sagde at hun bare kunne sætte sig ind i, hvad der er af kemikalier i et nu pålæg som man spiser hver dag.

Fordamperen er nu malet færdig og jeg venter til i morgen at montere færdig, eneste uheld på vejen var lillemors nye sorte bukser der fik et skvæt hvid epoxy maling på knæene og da jeg så hvor fortvivlet hun var om bukserne, så fik knæene en omgang acetone, hvilket medførte at syntetiske tøjet opløstes og der gik hul på og så blev hun rigtig sur, eneste jeg kunne forsvare mig med var, at der er mange der betaler formuer for bukser med hul på knæene da det er mode, skal hilse og sige at det var bedre usagt.

Nu glæder jeg mig til at starte køleskabet, er dog lidt i tvivl om fordamperen bliver lige så effektiv nu der er fire lag maling på, er der nogen der kan komme med et godt bud på om elregningen bliver så stor, at det havde været bedre at smide køleskabet ud ?

  • 2
  • 0

Det var noget af en smøre du der skrev Magnus. Jeg har nogle nye fordamper liggende fra jeg lukkede forretningen, hvis du kan bruge dem. For nogle dage siden, gik opvaskeren hos vores datter og svigersøn i styker. De bad mig kigge på den, før de ville smide den ud, hviket jeg gjorde, og meldte hurtig pas. Den var så integreret at jeg ikke kunne genkende noget aft det. Men det lykedes mig at få den til holde op med at slå relæet ud, dog uden at den kom til at fungere normalt igen. Nu er jeg en gammel mand, og har købt en defekt el cykel, p.gr.a. nedsat lungekapicitet, (har aldrig røget). Jeg troede at jeg let kunne fixe den, men nej- der er computerdele og meget andet på den, så det problem gemmer jeg til vinter, hvor jeg får tid til den. Men hvis nogen har kendskab til en Mustang "Passion" som cykelsmede ikke vil røre ved, da den er købt i Kvickly, vil det glæde mig at høre, hvad jeg skal stille op med den.

  • 2
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten