Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.
phloggen

Rene rum i rene huse

At påstå at rengøring er i høj kurs her i huset, er at omgås letsindigt med sandheden.

Derfor er rengøring faktisk et af de vigtige parametre for vores husprojekt og en nekrolog over opfinderen af det moderne "clean room" fik mig til at tænke over hvordan vi næsten konsekvent bygger vores huse som "dirty rooms".

I virkeligheden er Willis Whitfield's opfindelse ikke så stor: Man vasker rummet fra oven og nedefter med en laminær strøm af ren luft.

Sammen med tyngdekraften fører det alle partikler, støv eller andet, ned mod gulvet, hvor luften suges ud og genfiltreres.

Præcis hvor ren luft man ender med, afhænger stort set kun af filterets kvalitet.

Nu skal vores hus naturligvis ikke været et "clean room", men det falder mig i øjnene, at på alle de tegninger jeg har set på, er moderne huse bygget så man opnår det stik modsatte resultat: Maksimal hvirvlen støvet omkring i luften.

Alene det at placere udsugningsventiler i loftet må sikre at filteret i ventilationen får så lidt at lave som muligt ?

Gulvvarme må uden tvivl også bidrage til at luften roder rundt, radiatorer endnu mere.

Problemet er naturligvis at få luften ventlieret ud igennem gulvfladen, uden at komme til at gå på tremmegulv.

Et trægulv med tusinder af små huller ?

Eller måske er udsugning langs (igennem ?) fodpanelet nok ?

Det må kunne gøres bedre...

phk

Poul-Henning Kamp er selvstændig open source-softwareudvikler. Han skriver blandt andet om politik, hysteri, spin, monopoler, frihedskampe gør-det-selv-teknologi og humor.
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Forskellen på at ventilere oppefra og ned, eller nedefra og op er vel kun tyngdekraften ? Overvejer om tyngdekraften på støvpartikler er særlig kraftig i forhold til en luftstrøm ?

 • 0
 • 0

Det støv som det laminære flow tager ud af renrum er primært det støv der befinder sig i luften og er så fint at det kun meget langsomt falder ud af luften. Resten undgår man ved grundig rengøring og ved at tage støvfrit dragter på.

Selv for fine partikler skal der rimelig godt smæk på flowet overalt hvor støvet skal væk, hvilket kan give gener med suselyde og undertryk, for ikke at tale om et meget stort energiforbrug til pumper, luftopvarmning osv. Kravet til flow gør også at indretningen af huset skal tænkes godt igennem. Og det er ikke noget der umiddelbart kan skaleres ned til husbehov. Hvis flowet er for langsomt virker det kun på endnu finere partikler. At placere udluftningen på gulvet forslår simpelthen ikke.

Derudover bliver indeklimaet også ret skidt da vira osv. ikke tages af filtre, så hvis man ikke ligefrem lufter direkte ud til fuglene kan man godt regne med at hele familien lægger sig hvis en bliver syg da luften ret hurtigt cirkuleres rundt.

En alternativ løsning der både er billigere og mere effektiv er simpelthen at have et lokalt, mobilt filter med et kraftigt undertryk bag, der tager selv de største partikler.

 • 0
 • 0

"Derudover bliver indeklimaet også ret skidt da vira osv. ikke tages af filtre, så hvis man ikke ligefrem lufter direkte ud til fuglene kan man godt regne med at hele familien lægger sig hvis en bliver syg da luften ret hurtigt cirkuleres rundt."

øhh, er det ikke derfor man har genvindingsanlæg? Der er vel ikke noget der forhindre i at kombinere de tanker PHK nævner med et genvindingsanlæg, tværtimod.

 • 0
 • 0

Hvis luften ikke cirkuleres i rummet og luften langsomt skiftes ud fra gulvet og pøses forsigtigt ind i loftshøjde, tænker jeg at der nemt bliver fodkoldt (hvis gulvvarme er en fæl fætter der skal undgås).

Jeg anvender et mobilt filter med undertryk (eller faktisk en robotstø^H^H^Hfejemaskine) og udnytter gennemsigtige udluftningsanordninger til at holde et fornuftigt indeklima. Førstnævnte fungerer uden min årvågenhed. Hvis sidstnævnte også kunne klares automagisk ville jeg være henrykt. Indtil da vader jeg huset rundt og åbner og lukker umiddelbart før hhv. efter tandbørstning morgen og aften.

 • 0
 • 0

Moderne lavenergihuse er så tætte, at de gerne laves med en aktiv rumventilering - med varmeveksler, så den friske udeluft bliver opvarmet uden væsentligt energiforburg.

Når der ikke er nogen bevægelse i rummene, vil støvpartiklerne ikke hvirvles rundt, men dale mod gulvet.

Måske kunne man anvende en bevægelsessensor og så øge ventilationen når der ikke har været bevægelse i rummet i en vis tid.

Normalt ventileres via huller i væggen, og det bliver nok lidt svært eller upraktisk med en ventilation direkte gennem gulvet.

Støv samler sig tit langs væggene, så hvad med ventilering ud gennem vægpanelerne hele vejen rundt?

Cirkulation, der er kraftig nok til opvarmning som det kendes fra USA, mener jeg man skal undgå, det giver en ret mærkbar støj.

I romernes mere nordlige bebyggelser (f.eks. i Trier) lavede de rumopvarmning ved at lede varm luft (brænderøg) under stengulvene, så måske kan man udtænke noget.

Rengøring kommer man næppe helt uden om. I et nybygget hus kan en centralstøvsuger gøre den opgave lidt nemmere.

 • 0
 • 0

Det vigtigste er sikkert at man bygger allegivenligt, så man ikke blir syg af uddunstninger fra materialerne.

Dernæst er der det med at undgå kondens og mug og skimmeldannelser.

Men ellers er det IKKE sundt at leve sterilt og totalt beskyttet og meget tyder på at vi, vores immunforsvar helt fra fødselsøjeblikket og sikkert før, har brug for alsidige påvirkninger af af forskellig art, for at ruste os bedst muligt.

Det er f.eks kommet frem at børn født ved kejsersnit er oftere syge end naturlig fødte, hvilket tilskrives at de ikke bliver "inficeret" med moderens tarmbakterier under fødslen.

Jeg ville tro at det vigtigste i det her må være valget af materialerne, og derefter hvad man slipper ind i huset, meget bredt forstået. :-) Stedet er jo fundet, men ellers. Er selve stedet, et "sundt" sted at bo?

Mvh

 • 1
 • 0

Hej P-HK

Jeg bor i Høm typehus, hvor fodlisterne ved gulvet, var lavet således at der på bagsiden pr. 25-30 cm var lavet en udfræsning ind mod væggen, tænkt som udluftning af hulrummet under spånpladegulvet. Så det kan lade sig gøre med udsugning ved gulvet uden tremmegulve.

Iøvrigt skal man være opmærksom på, at hårde gulvoverflader giver 4 gange så store mængder luftbårne partikler.

 • 0
 • 0

Du skriver at "Gulvvarme må uden tvivl også bidrage til at luften roder rundt" nej for i et nyt hus så er varmetabet så lille, at gulvet max er 1 til 2 grader varmeren en rum temp. (10 -20watt pr. m2) Hold dig til et alm ventilations anlæg med modstrømsveksler. Brug G4 filter + evt pollen filter. (det giver dog lidt tryk tab) Bor selv i træhus fra 2003, og vi har ikke meget støv. Ventilationen (Nilan C300) køre konstant på laveste trin (ca 100m3/h). Har centralstøvuger med afgang til det fri. Hvis ikke det er planlagt så lav min. rørene. De koster ingen ting. Så kan du altid sætte enheden til senere.

 • 0
 • 0

.....har den fordel at den ikke genindblæser den støv fyldte luft og derfor ikke hvirvler ligeså meget støv op som en almindelig støvsuger.

Den almindelige støvsuger suger godt nok meget støv op, men dens "udstødning" sørger for en kraftig bevægelse i luften, der medfører at alle flader skal støves af, efter en støvsugning....centralstøvsugeren anbefales af alle allergikere ......og alle, der der har taget sig sammen til at investere i en sådan, påstår at den også sparer dem for en hel del arbejde, fordi støvet forsvinder fra rummene.

 • 0
 • 0

Du skriver at "Gulvvarme må uden tvivl også bidrage til at luften roder rundt" nej for i et nyt hus så er varmetabet så lille, at gulvet max er 1 til 2 grader varmeren en rum temp. (10 -20watt pr. m2)

Jamen det har vel mere at gøre med at varmen fordeler sig godt? Varmen fra radiatorerne, varmer selvsagt luften omkring dem op og den stiger herefter til vejrs. Det får støvet til at hvirvle op fra gulvet i en stadig hvirvel. Og det er dét forhold, som udgør problemet phk beskriver med at have varmekilder tæt på gulvet, som jeg forstår det.

 • 0
 • 0

Egentligt enig med det du skriver i starten af din kommentar, men den slags bakterier og "skidt" som kunne være godt for os omgås mere lemfældigt, er IKKE husstøv. Det er i husstøvet at vi finde rigtig meget af den kemi vi virkelgi ikke ønsker indenbords. Cadmium, bly, radioaktive stoffer, og den lange række af stoffer der afdunster fra vores tekniske apparater, byggematerialer mm. Vi taler PCB, formaldehyd, benzen, ammoniak, klorstoffer... Så nej husstøv, har vi det altså bedst foruden. Hvis vi skal omgås flere baktierier, er det dem vi finder udendørs...

 • 0
 • 0

:-) ja den er god nok. Selvest NASA, har faktisk undersøgt hvorvidt almindeligt tilgængelige stueplanter kan rense luften for os, hvor gulvvask og støvsugningen må give fortabt.

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_air-f...

De skal selvfølgelig bruge det i forbindelse med ISS og andre lukkede eco-systemer. Men jeg mener nu man udmærket kan hente en del inspiration til sin egen dagligdag (eller arbejdsplads) også...

http://spinoff.nasa.gov/Spinoff2007/ps_3.html

Blev selv interesseret i debatten pga støv-elementet. Jeg bor i stuen på et 16 etagers armeret betonbyggeri fra 60'erne (mener jeg det er). Jeg er overrasket over de enorme støvmængder der hober sig op på ingen tid her i lejligheden.

 • 0
 • 0

generelt er der færre støvpartikler i luften i huse med genvex-anlæg end i huse uden. Det er fordi at genvex-anlægget fungerer som en støvsuger, der kører konstant. Filteret skal selvfølgeligt skiftes og det er også en post, der skal med på driftbudgettet. Også til emhætten, skal der ret kostbare filtre til, der skal skiftet jævnligt. Problemet er, at det ikke er god kotume længere at sende store mængder varm luft ud af boligen under madlavningen selvom, denne varme luft også indeholder en del fedtpartikler. Den ideele tekniske løsning er endnu ikke fundet mht. emhætter, men mon ikke det kommer. Det sidste der mangler er genindvinding af varmen fra badevandet. Er det ikke spild at sende al den gode varme ud i kloaken?

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten