bloghoved ledelse med hjelm

Rejsekortet: Fra stærkt kritiseret til nærmest en succes, men stadig med plads til forbedringer

En af mine arbejdsopgaver er at repræsentere Movia i bestyrelsen i Rejsekort A/S, som vi ejer sammen med landets øvrige trafikvirksomheder. Det er en interessant og heldigvis tiltagende positiv oplevelse. Senest er rejsekortet højdespringer i en vurdering af omdømme som virksomhed, man gerne vil arbejde for.

Fra at blive betragtet som en skandale, har brugerne nu taget kortet til sig.

Udviklingen af rejsekortet var væsentligt forsinket, og blev udråbt til endnu en offentlig IT-skandale, og efter ibrugtagningen var der også mange kritiske røster. Folketingets statsrevisorer har i forløbet kritiseret både projektstyringen og brugervenligheden. Så man kan roligt sige, at vi startede langt tilbage på banen.

Herfra er det heldigvis gået fremad. Udviklingsprojektet blev forsinket, men produktet blev leveret. Siden har vi brugt mange kræfter på at forbedre kortet.

En af de væsentligste indvendinger var, at taksterne på rejsekortet var svære at forstå – og at der ikke var sikkerhed for, at rejsekort var den billigste billet. Den kritik var helt berettiget. Derfor blev taksterne harmoniseret øst for Storebælt sidste år i januar med reformen Takst Sjælland, og vest for Storebælt i marts i år.

For os, der en gang imellem er glemsomme, er der nu mulighed for at efterindmelde check ud. Der er en række af funktionerne på rejsekorts hjemmeside, der er blevet enklere – selvom der stadig er et stykke vej endnu, før brugervenligheden er i top. Det er lavet pendlerløsninger, både som almindeligt pendlerkort og som kombination af rejsekort og pendlerkort, og vi er så småt begyndt med rejsekort som ungdomskort og skolekort.

Så tilfredsheden med rejsekortet er steget løbende de sidste fem år, som den fremgår af de årlige brugerundersøgelser. Spørger vi generelt brugere af den kollektive transport, svarer 58 pct., at rejsekortet gør det lettere at bruge kollektiv transport, mod 14 pct., der synes, det gør det besværligere.

Rejsekortet bruges også mere, stigende fra 83 mio. rejser i 2015 til 117 mio. sidste år og foreløbig 42 mio. rejser de første fire måneder i år. Der er i alt udstedt 3,3 mio. rejsekort, og tallet stiger fortsat. Som medejer af rejsekortselskabet er det også godt at opleve, at vi nu har et meget stabilt billetsystem med få udfald.

I den seneste opsamling fra Rigsrevisionen er vi nok også så tæt man kommer på at få ros, som man kommer på de kanter.

Men der er stadig meget, der kan blive bedre. Brugeroplevelsen på rejsekort.dk er fortsat ikke noget at prale med. Vi mangler også at få implementeret, at der kan bruges andre kort end Dankort til tank-op-aftaler. Og det er alt for kompliceret at få et nyt rejsekort, når det gamle udløber. Jeg er meget enig med min blogkollega Svend Tøfting i, at opgaven går på at forbedre rejsekortet.

Men hvad mener ing.dk's læsere. Hvad er det vigtigste at få gjort noget ved i rejsekortsystemet?

Emner : Ledelse
Eskil Thuesen skriver om egne erfaringer med offentlig ledelse med en baggrund som ressourcedirektør i Movia med ansvar for IT, rejsekort, takster, drift og HR, og bestyrelsesmedlem i Rejsekort A/S og i lokalafdelingen af Kommunalteknisk Chefforening. Uddannet fra DTU i 1994, og har siden arbejdet for Storebæltsforbindelsen og Ørestadsselskabet, i Trafik- og Miljøministeriet, og i Københavns og Frederiksberg kommuner.
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Mulighed for at få en fysisk kvittering ved ind og udchekning. Jeg har 2 gange oplevet at min udtjekning ikke er registreret, på trods af tydeligt "ding" fra standeren. Det er ikke videre godt for tilliden til systemet.

Optankningen er også helt hen i vejret. Når jeg tanker op på nettet kan der, så vidt jeg husker, gå på til et døgn før jeg kan være sikker på at kunne benyttet kortet i bussen. Det har flere gange fået mig til at vælge bilen i stedet for offentlig transport.

Endelig mangler der mulighed for at få et anonymt rejsekort i automater uden for København.

 • 24
 • 1

Jeg vil gerne kunne undgå kortet og i stedet vælge antal zoner på min mobil, trykke check in og slappe af på resten af turen. Andre må godt stadigvæk lade være med at taste zoner og udføre N * check ind + check ud. :)

Og det er lige præcis humlen. Hvis man havde lavet en app-løsning i stedet, så kunne man relativt let have lavet en funktionalitet, der tillod den enkelte bruger at gøre tingene på den måde den enkelte foretrak.

Samtidig havde man sparet en helt del på diverse udstyr, og man kunne have givet den enkelte bruger et langt bedre og mere detaljeret overblik, over rejser m.m. Og turister skulle bare downloade en app, og vælge sprog. Så var de klar.

Men er indvendingen vel så. Udviklingen tog så længe, at da man var på det stadie hvor en app havde været bedst, da var man så langt i udviklingen, at man penge allerede var brugt på det system, vi har idag. Til det er der bare at sige. Det er altid en dårlig ide at smide gode penge efter dårlige.

Men på den positive side. Det er stadigvæk ikke for sent at få afmonteret alle de blå punkter og sendt til elektronikskrot, og så få lavet den app.

En app kan f.eks,. også advare baseret på telefonens GPS. "Det ser ud som om du er påbegyndt en rejse med Line 3A for 27 sekunder siden. Er dette korrekt?"

 • 16
 • 4

En væsentlig del af kritikken var vel at udviklingen var alt for dyr - og det har jo ikke ændret sig.

Hvordan kan det i øvrigt være at mine børn begge selv har skulle ændre deres kort fra barn til voksen. Rejsekortet har deres alder og skriver jo også til dem at kortet skal ændres. Hvorfor pokker kan de ikke bare gøre det selv? Den ene af dem måtte i øvrigt gøre det to gange fordi systemet glemte det den ene gang.

 • 24
 • 0

Forbedringsforslag - når nu I ikke selv kan finde ud af det:

1) Lad være med at bilde brugerne ind via mail, at de "NU" kan rejse frit, når det tager jer 10 dage at levere kortet

2) Lad være med at bilde brugerne ind via mail, at pendler-rejsekort nu er "AUTOMATISK" fornyet, når det de facto kræver MANUEL intervention fra brugerne at forny det

3) Eller endnu bedre - vend det tåbelige paradigme med, at man som pendlerkort-bruger skal tjekke ind hver måned for at forny kortet. Langt de fleste pendlere ønsker at forny kortet hver måned, men jeres uigennemtænkte design tvinger dem til at foretage unødige handlinger hver måned, hvis de ikke skal have en uhyrligt høj dummebøde på 750 kroner, og gør det umuligt for dem at bevise, at det ikke var med ond vilje, at de kørte uden hjemmel

4) Gør det muligt for brugere af anonyme rejsekort at bruge app'en, der muliggør tjek ind, selv om man glemte det

5) Find på en måde at bruge rejsekortet på, der overflødiggør de tåbelige højttalerudkald på alle stationer om, at lemmingerne skal huske at tjekke ud.

6) Sæt alle rejsekort-standere i online realtime-opdateret forbindelse til serveren med brugernes saldo

7) Gør det muligt for alle brugere af rejsekortet at få overført den ubrugte saldo på deres rejsekort - hvad enten det er anonymt eller ej - til deres konto eller kreditkort. I henviser i forvejen til, at I skal efterleve reglerne for hvidvask, så derfor kan denne mulighed ikke være forhindret af juridiske årsager men alene af jeres manglende vilje til at give slip på skejserne

8) Gør det muligt at få udstedt et pendlerkort omgående, lige som man har kunnet i 100 år før Rejsekortet ved at gå ned på den lokale station

9) Genindfør muligheden for at få "alle zoner"-pendlerkort på rejsekortet i de gamle trafikselskabers taktstområder. Til samme pris som før.

10) Gør det muligt at rejse med et anonymt rejsekort i zone 1, 2 og 3 uden at skulle have minimum 80 ubrugte kroner på kortet. En rejse koster 15 kroner, men alligevel skal jeg tanke 200 kroner op for overhovedet at få lov at rejse, selv om jeg har 60 kroner i saldo på kortet. Fuldstændigt hjernedødt og en pengemaskine for trafikselskaberne.

Det var lige 10 forbedringsforslag, som jeg kunne komme på efter at have drukket kaffe i 5 minutter en torsdag morgen. Jeg er sikker på, at hvis jeg rent faktisk brugte rejsekortet lige så ofte, som jeg i gamle dage rejste på netkortet (dvs. ud over pendlertrafikken), så ville jeg have endnu flere forslag til forbedringer. Men det sørgelige faktum er, at jeres evindelige taktststigninger og det uhyrlige bøderegime forbundet med manglende tjekind af pendlerkort gør, at jeg nok bruger offentlig befordring 50 pct. mindre uden for arbejdstiden, end jeg gjorde i periodekortets dage. Sikke en succes!

 • 29
 • 5

Kristoffer Olsen

Lad være med at bilde brugerne ind via mail, at de "NU" kan rejse frit, når det tager jer 10 dage at levere kortet

Hvem er det nu lige, der skal levere det fysiske kort? Et firma ikke just kendet for hurtig leverance af breve.

2+3) Gyldigheden af kortet skal jo opdateres på kortet.

4) Så forsvinder anonymiteten

5) Sarte ører?

6) Saldo gemt på kortet er den gældende.

7) læs Det med småt i dette tilfælde 4.4 side 15 i https://www.rejsekort.dk/~/media/rejsekort...

resten) ynkelig brok

 • 4
 • 24

Det skulle sagtens være muligt at checke ind på under de 300 ms, målsætningen er i dag. I Japan taler de om maks 100 ms, og det er rent faktisk en forskel der er til at tage og føle på, når der er mangee mennesker om buddet ved standerne.

På sigt kunne det også være dejligt at erstatte kontrollører med bemandede sluser på de større stationer. Det ville lade os passagerer slappe af på turen, og lade togfører udføre andre opgaver, såsom sælge mad og drikke, når der ikke er andet at lave.

På sigt ville de helt kunne forsvinde fra togene, hvis man indfører en-mands betjening. Man ville så tilgengæld have bemandede stationer igen, hvilket ærligt talt ville være rart...

 • 16
 • 0

Optankningen er også helt hen i vejret. Når jeg tanker op på nettet kan der, så vidt jeg husker, gå på til et døgn før jeg kan være sikker på at kunne benyttet kortet i bussen. Det har flere gange fået mig til at vælge bilen i stedet for offentlig transport.

Det er rigtigt. Det skyldes, at busserne ikke er online med rejsekortsystemet, hvorfor de bliver opdateret på garagen om natten. Med de datamængder, der er tale om, er det nok desværre ikke noget vi kan løse inden for den nærmeste fremtid. Den bedste løsning her og nu er at få en tank-op-aftale. Så er der altid dækning på kortet.

 • 4
 • 23

Hvis man havde lavet en app-løsning i stedet, så kunne man relativt let have lavet en funktionalitet, der tillod den enkelte bruger at gøre tingene på den måde den enkelte foretrak.

Hej Jens

Jeg tror også på, at rejsekort på app vil blive en god løsning, når vores kortstandarder og telefonerne er klar til det. Det vil dog blive som alternativ til et fysisk kort, for mange passagerer ønsker ikke at bruge smartphones. Vi ved, at brugerne af vores app-løsninger er bekymrede for at løbe tør for strøm.

 • 10
 • 21

En væsentlig del af kritikken var vel at udviklingen var alt for dyr - og det har jo ikke ændret sig. Hvordan kan det i øvrigt være at mine børn begge selv har skulle ændre deres kort fra barn til voksen. Rejsekortet har deres alder og skriver jo også til dem at kortet skal ændres. Hvorfor pokker kan de ikke bare gøre det selv?

Hej Morten. Udviklingen tog længere tid, men ekstraudgifterne skulle leverandøren betale. Vi har i trafikvirksomhederne haft ekstraomkostninger til at holde eksempelvis klippekortsystemet kørende i længere tid end planlagt.

Jeg er enig i, at vi skal have det ændret, så kortet automatisk skifter fra barn til voksen - og senere automatisk fra voksen til pensionist.

 • 4
 • 11

Det skulle sagtens være muligt at checke ind på under de 300 ms, målsætningen er i dag. I Japan taler de om maks 100 ms, og det er rent faktisk en forskel der er til at tage og føle på, når der er mangee mennesker om buddet ved standerne. På sigt kunne det også være dejligt at erstatte kontrollører med bemandede sluser på de større stationer. Det ville lade os passagerer slappe af på turen, og lade togfører udføre andre opgaver, såsom sælge mad og drikke, når der ikke er andet at lave.

Hej Nicholas, jeg er enig i, at hurtigere check-ind kunne være godt. Men det stiller store krav til systemet. Jeg sætter det på listen.

Til gengæld ved jeg ikke, om jeg synes om idéen om bemandede sluser. Ofte er der 2 - 3 adgange pr. perron, så det vil være meget mandskabskrævende - og sjældent særligt kønt. Det risikerer også at give kø på de travle stationer lige før togafgang.

 • 3
 • 15

"Fra at blive betragtet som en skandale, har brugerne nu taget kortet til sig."

Ja tak, men det er kun fordi alle rimelige alternativer (f.eks. klippekort) blev afskaffet, så brugere mere eller mindre blev tvunget over på Rejsekortet, hvis de ikke ville betale overpris. Men det gør ikke Rejsekortet til en succes. Der er mange problemer med Rejsekortet, som ikke kan løses, fordi de bunder i det grundlæggende design:

 • Manuel check ind ved skift af transportmiddel er kun til for rejseselskabernes skyld (så de kan lave præcis trafiktælling), og er en irritation for alle brugere af kortet.

 • Manuel check ud uden kontrol af, at dette sker, giver mange "dummebøder". Et alternativ er at vælge antal zoner ved check ind. Ikke ved at skulle bladre i en langsommelig menu i stil med den, der bruges til indcheck af flere personer, men ved f.eks. at scanne kortet flere gange (ligesom man klippede flere gange på klippekort). Det skal i givet fald være synligt på kortet, hvor mange zoner, der er valgt, og hvorfra rejsen startede. Ligesom på klippekort. Fordelen ved at vælge rejsens længde ved start er, at man kun skal tage kortet frem en gang.

 • Saldo på kortet er ikke synlig.

 • Selv personlige kort skal have en saldo på kortet, hvor et oplagt alternativ ville være, at der blev trukket fra en konto, når man brugte kortet. På anonyme kort giver det mening med saldo på kortet, men den burde i givet fald være synlig.

 • Anonyme kort er ikke helt anonyme, da det registreres hvilket anonymt kort, der bruges. Hvis det skulle være rigtigt anonymt, skulle alle anonyme kort være ens, så man ikke kan koble gentagne brug af samme kort sammen.

 • Proceduren til indcheck af flere personer er langsommelig og besværlig, og det kan ikke ses på kortet, hvor mange personer, der rejser på det.

 • Rejsens pris kendes ikke før check ud.

 • 29
 • 2

Ja tak, men det er kun fordi alle rimelige alternativer (f.eks. klippekort) blev afskaffet, så brugere mere eller mindre blev tvunget over på Rejsekortet, hvis de ikke ville betale overpris. Men det gør ikke Rejsekortet til en succes. Der er mange problemer med Rejsekortet, som ikke kan løses, fordi de bunder i det grundlæggende design:

Hej Torben,

Som det fremgår af links i indlægget, er brugerne af rejsekortet generelt tilfredse med at bruge kortet. Det synes jeg er en succes.

Du har ret i, at check-ind/check-ud er et grundlæggende design på kortet. Jeg mener stadig, det er det rigtige valg. Vi havde mange problemer med, at det var svært for passagererne at forstå zonesystemet. Særligt på uvante rejser er det et problem, og på lang rejser kan det være svært at overskue, hvor mange zoner, der faktisk er. Jeg kan huske som ung, at jeg brugte en del kræfter på at lære og forstå zonesystemet (herunder at nogle rejser var dyrere den ene vej end den anden vej). Nu kan jeg se på mine egne børn, at det behøver de ikke bekymre sig om. De er til gengæld rasende dygtige til at huske at checke ud. Det har jeg sværere ved at lære. Check-udvej-appen er en god hjælp. Men vi skal fortsat øve os på, hvordan det kan blive nemmere at huske at checke ud. For når check-ud bliver glemt ved 1 - 2 pct. af alle rejser, så er det fortsat for højt.

 • 5
 • 18

Det skyldes, at busserne ikke er online med rejsekortsystemet, hvorfor de bliver opdateret på garagen om natten. Med de datamængder, der er tale om, er det nok desværre ikke noget vi kan løse inden for den nærmeste fremtid. Den bedste løsning her og nu er at få en tank-op-aftale.

Det underliggende problem her er at I har valgt ikke at stole på borgerne. Selvom I har deres navn og adresse osv., og det i værste tilfælde betyder at en eller anden har rejst gratis. En person som I derefter kan blokere indtil der er betalt.

Det er så kombineret med en, undskyld jeg siger det, nærmest uduelig udviklingsproces hvor helt indlysende brugerproblemer ikke bliver håndteret selvom der er gået flere ÅR.

Det I burde have gjort, er at have sat en usability-ekspert i spidsen. Så hvis vedkommende siger "det her skal løses", så bliver det løst i stedet for det her "nej, det kan vi ikke, nej, det kan vi ikke" som du nu selv har skrevet to gange i tråden. Men det tror jeg ikke på at I vil gøre, så om 5 år vil systemet derfor stadig lide af helt indlysende problemer. Det her er et ledelsesproblem.

Hvis jeres tekniske leverandør ikke kan levere varen, så må I skifte dem ud. "Nej, det kan vi ikke fordi ..." kan jeg allerede høre dig taste. :)

PS: Tak for at være villig til at åbne denne debat!

 • 20
 • 1

Hej Christoffer, tak for dine bemærkninger. Jeg har prøvet at kommentere nedenfor.

1) Lad være med at bilde brugerne ind via mail, at de "NU" kan rejse frit, når det tager jer 10 dage at levere kortet 2) Lad være med at bilde brugerne ind via mail, at pendler-rejsekort nu er "AUTOMATISK" fornyet, når det de facto kræver MANUEL intervention fra brugerne at forny det

Gode pointer, tak

3) Eller endnu bedre - vend det tåbelige paradigme med, at man som pendlerkort-bruger skal tjekke ind hver måned for at forny kortet.

Det er nødvendigt at checke ind for at få den nye zone læst ned på kortet. Alternativt kan man få pendlerkort på app.

4) Gør det muligt for brugere af anonyme rejsekort at bruge app'en, der muliggør tjek ind, selv om man glemte det

Så mister man vel idéen med, at det er anonymt?

5) Find på en måde at bruge rejsekortet på, der overflødiggør de tåbelige højttalerudkald på alle stationer om, at lemmingerne skal huske at tjekke ud.

Gode forslag modtages gerne :-)

6) Sæt alle rejsekort-standere i online realtime-opdateret forbindelse til serveren med brugernes saldo

Check-ind skal gå hurtigt - der er ikke tid til opkald til serveren. Det er heller ikke alle steder, hvor vores busser kører, hvor 4G-nettet er lige godt.

7) Gør det muligt for alle brugere af rejsekortet at få overført den ubrugte saldo på deres rejsekort - hvad enten det er anonymt eller ej - til deres konto eller kreditkort.

Så mister vi også anonymiteten. Det er desværre ikke muligt at få den fulde service, hvis man kører på et anonymt kort.

8) Gør det muligt at få udstedt et pendlerkort omgående, lige som man har kunnet i 100 år før Rejsekortet ved at gå ned på den lokale station

Hvis man har et rejsekort i forvejen (og det har de fleste brugere af bus og tog), så kan man få Pendler Kombi på kortet med det samme.

9) Genindfør muligheden for at få "alle zoner"-pendlerkort på rejsekortet i de gamle trafikselskabers taktstområder. Til samme pris som før.

Det har ikke så meget med rejsekortet af gøre :-). Men vi fik berettiget kritik for, at et pendlerkort fra Faxe til København kostede langt mere end et pendlerkort fra Store Heddinge til København. Derfor skal der være ens principper og regler på tværs af hele Movias område. Og så var det ikke muligt at opretholde allezonerskortet.

10) Gør det muligt at rejse med et anonymt rejsekort i zone 1, 2 og 3 uden at skulle have minimum 80 ubrugte kroner på kortet. En rejse koster 15 kroner, men alligevel skal jeg tanke 200 kroner op for overhovedet at få lov at rejse, selv om jeg har 60 kroner i saldo på kortet.

Hvis man står på et tog i zone 1, er det muligt at køre længere og dyrere end 15 kr. Derfor er det nødvendigt med en forudbetaling. Med et almindeligt rejsekort med tank-op-aftale, så er man ude over dette problem.

 • 5
 • 10

Det underliggende problem her er at I har valgt ikke at stole på borgerne. Selvom I har deres navn og adresse osv., og det i værste tilfælde betyder at en eller anden har rejst gratis. En person som I derefter kan blokere indtil der er betalt.

Hej Ole

Du har ret i, at det er et valg, vi har truffet. Men jeg synes ikke, det er god kundeservice at spærre folks kort. Så det er et dilemma. Jeg vil hellere gøre det enklere at få en tank-op aftale. Første skridt er åbne for, at bruge andre betalingskort end Dankort til tak-op.

 • 3
 • 9

Hej Nicholas, jeg er enig i, at hurtigere check-ind kunne være godt. Men det stiller store krav til systemet. Jeg sætter det på listen.

I Japan har det været hverdag siden årtusindeskiftet. Kan vi virkelig ikke gøre dem kunsten efter næsten to årtier senere?

Til gengæld ved jeg ikke, om jeg synes om idéen om bemandede sluser. Ofte er der 2 - 3 adgange pr. perron, så det vil være meget mandskabskrævende - og sjældent særligt kønt.

Vi taler ikke om per perron, men per station. Det vil også kraftigt hæve trygheden på steder som hovedbanen, når man skal have gyldigt rejsehjemmel for at komme ind. Det ville være mandskabskrævende i forhold til i dag, ja. Men det kunne også være, at vi skulle til at genoverveje det der med ubemandede stationer, og overbemandede tog.

Generelt går trenden med så lidt personale som muligt, uopvarmede ventesale etc. mig meget imod. Det gør det ikke særligt rart, at bruge offentlig transport

De kan evt. kombineres med en 7/11, hvis man absolut ikke vil ansætte mere personale. På Vesterport ville det være nemt at opstille ubemandede standere ved nordindgangen, og lave et vindue til personalet 7/11 ved sydindgangen.

Det risikerer også at give kø på de travle stationer lige før togafgang.

Det er langt mere effektivt at alle skal igennem standere, inden de kommer ind på stationen, end at de skal lede efter dem på platformen.

Mht. kapacitet tror jeg ikke, at vi skal være bekymrede herhjemme, når det japanske system kan holde til det her: https://www.youtube.com/watch?v=oMxlkVcFJrk

 • 10
 • 3

Til gengæld ved jeg ikke, om jeg synes om idéen om bemandede sluser. Ofte er der 2 - 3 adgange pr. perron, så det vil være meget mandskabskrævende - og sjældent særligt kønt.

    Vi taler ikke om per perron, men per station. Det vil også kraftigt hæve trygheden på steder som hovedbanen, når man skal have gyldigt rejsehjemmel for at komme ind 

Hej Nicholas. De fleste stationer er også gennemgang for fodgængere og cyklister, der skal passere banen. Jeg tror ikke det vil være god service, at der er krav om at købe en billet, hvis man blot skal til den anden side af sporene. Jeg synes også det er rart at kunne gå ind på stationen, når jeg skal hente nogen fra toget, uden at skulle købe billet.

 • 5
 • 13

at skamrose sit eget (mak)værk. Er det fx en succes, at rejsekortet har medført dyre takster på en lang række rejser. Tidl. kunne jeg tage min cykel med i Kystbanen på hele strækningen Helsingør-Nørreport for 1 klip a 11 kr. Nu kan jeg komme til at betale op til 15 kr. for blot for tre stationer.

Da klippekortene var gyldig rejsehjemmel, da kunne jeg - der rejse på mimrekort - fx stige på et tog kl. 8.56 - klippe et blåt til 15 kr., og så være på den næste station kl. 9.01. Så var spærretiden ophævet, og jeg kunne legalt rejse videre på mimrekortet. Sådanne snilde kombinationsmuligheder eksisterer ikke mere, og nu må jeg enten tjekke ind på rejsekortet og betale ca. 50 kr. til Nørreport, eller vente med at tage det næste tog kl. 9.16. Så alt i alt en fordyrelse og mindre fleksibilitet. En succes? Ikke for mig og ligesindede, vi skal betale mere.

Mht. metroens påståede "kvalitetstillæg". Det er ikke første gang Metroselskabet har haft held til at besnakke politikerne til at give selskabet fordele, som selskabet ikke er berettiget til. Siden 2006 (?) har Metroselskabet fået en større andel af passagerbetalingen, end busser og DSB/Lokalbanen har fået.

Også dengang hed det sig, at det var fordi folk fik en bedre og hurtigere rejse med metroen, end med de øvrige transportmidler, og det bøjede politikerne sig for. De vidste jo godt, at det gjaldt om at tilføre Metroselskabet flest mulige midler for at kunne afdrage på den kæmpe gæld, der med tiden er vokset sig så stor, at den ikke længere kan afdrages. Reelt er Metroselskabet endt i rentefælden dvs. at udgifterne overstiger indtægterne. Ganske som Femern Bælt-tunnelen vil gøre det, hvis den da anlægges.

Grundspekulationen på Amager, i Nordhavnen og hvor ellers, kaster ikke det af sig, som selskabet har budgetteret med. (Er Metroselskabet et datterselskab af Femern A/S?) Derfor render Metroselskabet til politikerne og skal have hver eneste lille ekstraudgift dækket, hvad enten det så er perrondøre, en trappe ved Nørreport til 160 mio kr., eller kompensation for off-peak-rabbatter kl. 11-13 mv. - udgifter som andre trafikselskaber selv må afholde af deres budget.

Metroselskabet har fået carte blanche af politikerne til at tage de takster de vil - og nu således også et ekstra "kvalitetstillæg". Flere vil komme til - vent blot!

 • 18
 • 3

at skamrose sit eget (mak)værk. Er det fx en succes, at rejsekortet har medført dyre takster på en lang række rejser.

Hej Arne,

Det er jo ikke rejsekortet, der fastlægger taksterne. Det ansvar må vi påtage os i de trafikvirksomheder, der lægger taksterne. Det er helt rigtigt, at når taksterne bliver harmoniseret, er der nogen, der får det dyrere, og andre, der får det billigere. Og så mangler vi på Sjælland at få harmoniseret pensionisttaksterne. Det står på huskelisten.

 • 7
 • 10

En af de ting, jeg rigtig godt kunne lide ved Rejsekort, inden man ændrede takstsystemet i øst var, at det passede utrolig godt til mit rejsemønster.

En arbejdsuge for mig foregår som oftest på kontoret, men ind i mellem er der også nogle møder i byen, hjemmearbejdsdage, akutte udenlandsrejser, fridage, dage hvor bilen bruges osv - ting som ikke er planlagt en måned frem.

Med takstsystemet, hvor prisen faldt løbende med forbruget, var jeg altid nogenlunde sikker på at få den bedste pris. Nu er jeg tvunget til at bruge et periodekort, som skal købes for min. 30 dage, men jeg aner ikke hvor mange af dagene jeg får brug for. I nogle perioder ville det set i bagspejlet have været billigere for mig at bruge Rejsekort pr. tur, da periodekortet har været gyldigt i en periode, hvor jeg ikke har brug for det.

Kort sagt er det blevet utrolig bøvlet efter man har simplificeret taksterne.

Løsningen? Ja, jeg kunne godt tænke mig at blive afregnet lige som jeg bliver hos mit teleselskab. En gang om måneden får jeg en regning, hvor jeg kan se hvad mit forbrug har været. Regningen er tilmeldt PBS, så det er meget lidt bøvlet for mig at betale mit forbrug på denne måde.

Kunne man gøre det samme med Rejsekort? En gang om måneden opgøre hvad forbruget har været. Lade et backoffice system på grundlag af det aktuelle rejsemønster udregne, hvad der er billigst for kunden. Få rejser = almindelig Rejsekort pris. Hvis prisen overstiger prisen for et periodekort i perioden, så automatisk begrænse prisen til prisen for dette?

Det ville samtidig løse nogle af de problemstillinger, som andre rejser. Det er f.eks. ligegyldigt om udstyret i busser er online - de skal bare sende data retur en gang om måneden.

Som kunde slipper jeg også for 2-3 gange om ugen af få at vide at mit rejsekort er blevet tanket op (ja, jeg pendler langt), og besværet med at få parret disse transaktioner i min netbank sammen med min (ofte forsinkede) transaktionshistorik på rejsekort.dk.

 • 11
 • 0

Jeg er enig i, at vi skal have det ændret, så kortet automatisk skifter fra barn til voksen - og senere automatisk fra voksen til pensionist.

Da min knægt fik lukket sit kort pga han havde rejst uden at klikke "voksen" af på sin konto var vi nødt til at køre til Aalborg station for at få et nyt da han desværre er afhængig af det.

Jeg spurgte direkte hvorfor systemet ikke gjorde det automatisk da det nødvendigvis må kende alderen for at lukke for kortet, og svaret var: Det har vi sagt mange gange, men de øverste i Kbh ønsker ikke at ændre det.

Iøvrigt mener jeg at jeres argumentet med at I ikke kan genåbne for et kort fordi I har besluttet at det kan man ikke er noget kundefjendsk pjat. I kunne have trukket samme afgift fra saldoen som et ny kort koster, eller/og efterfakturere differencen mellem barn og voksen: Så kunne jeg have sluppet for en "udflugt til stationen". ... ah ja .. og så kan saldoen fra det gamle kort ikke overføres til det nye, så jeg skulle lave en ekstra indbetaling og bede om at få pengene på det spærrede kort retur til nem konto:

Min erfaring med rejsekortet er at det er ufleksibelt, ulogisk og omstændigt, og jeg glæder mig til at det ikke længere skal bruges i husstanden. Jeres primære force i at flere bruger det er da kun at I har et de facto monopol hvor der ikke er nogen form for alternativ.

 • 23
 • 0

"Det skyldes, at busserne ikke er online med rejsekortsystemet."

Hvordan kan dette være så uoverkommeligt? Og hvor store datamængder er det vi taler om?

Samtlige buspassagere bestiller jo ikke andet end at gå på nettet med deres mobiler.

At kunne se en kvittering for check ind & ud på en SMS eller via en app ville være et meget stort plus. Det vil fjerne en grundliggende stressfaktor ved rejsekortet.

 • 14
 • 3

Hej Kristian,

Det er ret store datamængder - for alle oplysninger om alle kort skal sendes til alle standere. Så det kræver lidt mere end det kræver at gå på facebook.

Jeg er enig i, at det ville være godt at kunne se kvittering for check ind på en app. Det findes en privatudviklet app, der kan det. Men desværre er der ikke en standard for NFC-chips blandt telefonleverandørerne, så den virker ikke på alle telefoner.

 • 3
 • 11

For os, der en gang imellem er glemsomme, er der nu mulighed for at efterindmelde check ud. Der er en række af funktionerne på rejsekorts hjemmeside, der er blevet enklere – selvom der stadig er et stykke vej endnu, før brugervenligheden er i top. Det er lavet pendlerløsninger, både som almindeligt pendlerkort og som kombination af rejsekort og pendlerkort, og vi er så småt begyndt med rejsekort som ungdomskort og skolekort.

4-5 forskellige løsninger, bare for at de mest almindelige rejsemønstre er dækket? Det er ikke bare en teknisk dårlig løsning, det er også dårlig stil.

Jeg har haft et rejsekort, før at jeg fandt DSBs mobil app, og der blev jeg straffet med dobbelt takst, fordi at jeg ikke ville opgive oplysninger.

Der er så meget forkert ved rejsekortet, og stort set alle ved jo at løsningen er overhælet af bedre alternativer.

Det er svært at se andre grunde til at SMS billeten blev afskaffet, udover at det var en konkurent til rejsekortet.

Jeg har et partiprogram, hvor rejsekortet ikke er på listen over ting der skal bygges videre på.

Hvis offentlig transport var gratis, så var der nogen fordele:

1) Man slipper for løninger til konduktøre (+ penge) 2) Konduktørene kan lave andet, mere produktivt arbejde (+ penge eller tjennester) 3) Man slipper for infrastruktur til rejsehjemmel (+ penge eller regnekraft) 4) Færre biler på vejene (+ miljø) 5) Unødvendigt med fradrag til offentlig transport (- bureaukrati)

 • 13
 • 3

Det vil give en væsentlig forbedring af brugeroplevelsen hvis man fordobler kapaciteten for udtjekning når mange står af på samme station ved at lade alle standerer kunne håndtere både ind og udtjekning.

Eventuelt at lade alle standere håndtere udtjekning (og lade indtjekning ske på bestemte standere...)

 • 0
 • 10

Det er nødvendigt at checke ind for at få den nye zone læst ned på kortet. Alternativt kan man få pendlerkort på app.

Hvorfor kan det ikke bare gøres fra kontrollørers håndterminal når man bliver tjekket? Den kan da i det mindste være online, og her gør det ikke noget at der er lidt forsinkelse.

Hvis man står på et tog i zone 1, er det muligt at køre længere og dyrere end 15 kr. Derfor er det nødvendigt med en forudbetaling. Med et almindeligt rejsekort med tank-op-aftale, så er man ude over dette problem.

Første gang jeg missede et S-tog fordi jeg ikke måtte tjekke ind selvom der var penge nok på kortet til min rejse, der røg kortet lige i skralderen. Siden da bruger jeg det mobile klippekort og har anskaffet en bil. Det kan varmt anbefales. Måske jeg får mine penge tilbage en gang når kortet udløber, ellers går det også nok, så har jeg betalt mine lærepenge.

Det er et par år siden, så jeg ved ikke om det er blevet bedre, men her er min historie med rejsekortet, fra jeg fik det til det røg ud.

Jeg gik ind på hovedbanegården og stod pænt i kø for at få det oprettet. De lavede et personligt kort til mig, og jeg udfyldte (med min pæneste håndskrift) et stykke papir med mit navn, adresse, email, osv, og betalte nogle penge, så havde jeg et kort i hånden.

Jeg begyndte at bruge det, og tankede fra starten bare op i automater. Jeg havde dengang pendlerkort til Odense-København, men havde nogle gange brug for at bevæge mig rundt i hovedstadsområdet, så det passede egentlig perfekt til mine behov at have sådan et.

Jeg modtog på mail så et link, hvor jeg kunne oprette mig på selvbetjeningsløsningen. Jeg klikkede, og udfyldte. Da jeg var færdig trykkede jeg OK, og fik så at vide at mit kodeord ikke var godt nok til de af rejsekortet nedsatte regler, der er helt i skoven). Ok, jeg prøvede igen. Så fik jeg af vide at nu kunne jeg ikke oprettes, fordi det "one-time link" jeg havde fået, vitterligt kun galdt for ET opretningsforsøg, og i og med jeg ikke havde udfyldt det korrekt, så skulle jeg ringe til rejsekortet.

Jeg ringede pligtskyldigt til rejsekortet, og de sendte mig et nyt link. Jeg fandt på et passende password, men kom desværre til at taste forkert i email-bekræftelsesfeltet (jeg skulle altså udfylde min email adresse 2 to gange i formen, til trods for at jeg allerede havde udfyldt den i hånden, og rejsekortet allerede havde sendt mig 2 emails). Mit one-time link var nu dødt igen.

Jeg besluttede mig for bare at tanke det op i automater.

Det holdt så et par måneder indtil jeg kom op af trappen til Herlev station mens toget trak ind på perronen. Og jeg ikke kunne rejse på mit rejsekort til trods for at der var penge nok på til rejsen. Så røg det ud.

Hvis rejsekortet skulle konkurrere med en alternativ løsning med en bare halv-fornuftig implementation af brugeroplevelsen så ville det være dødt inden for et år.

 • 16
 • 6

4-5 forskellige løsninger, bare for at de mest almindelige rejsemønstre er dækket? Det er ikke bare en teknisk dårlig løsning, det er også dårlig stil.

Hej Ken, det er nok snarere udtryk for, at passagerne har meget forskellige behov.

Er det meningen at jeg skal grinne af din kommentar?

Man kan sagtens lave et kort, der har flere funktioner, så enten forstod du ikke hvad jeg havde skrevet, eller også ville du ikke forstå det, og forsøgte at afspore min kommentar.

Jeg håber det var det første.

 • 14
 • 3

Men jeg synes ikke, det er god kundeservice at spærre folks kort

Ikke det !? Hvorfor spærrer I så kort vilkårligt ? Jeg har både et almindeligt kort og et pendlerkombi, så både jeg og et familiemedlem/gæst kan rejse samlet. En sen fredag aften mistede jeg pendlerkortet og ringede til den automatiske service, som ikke gav mulighed for at vælge hvilket kort, der skulle spærres, men blot kvitterede med: "Dit kort er nu spærret". Det var for det første en stor løgn, for da jeg ved hjemkomsten loggede ind, var pendlerkortet ikke spærret, hvilket jeg derfor gjorde. Hvad skete der næste formiddag ? Det almindelige kort blev spærret ! Hele familen var dermed 'grounded' i en uges tid.

Desuden er det helt grotesk, at supporttelefonen på tilfældig vis er fordelt på forskellige firmaer, hvor gentagne opkald til supporterne strakte sig fra flere 'Det er da din egen skyld. Gider ikke gøre noget ved det' til et andet behjertet menneske tog sig af sagen og sørgede for økonomisk kompensation for de ekstraomkostninger, som Rejsekortets elendige system havde forårsaget.

 • 11
 • 1

Jeg har haft rejsekort i godt tre uger, og der er allerede fejl på det. En bybus har åbenbart registreret en forkert adresse for påstigning. Det er muligvis bussens problem snarere end rejsekortets, men man skal altså jævnligt se efter, hvor man ikke har været. Og det tog en evighed at gøre indsigelse (for et beløb på 6 kroner og få øre). Måske kunne man lave en "gør-indsigelse" knap på oversigten over rejser i stedet for at man skal komponere en mail i en byzantinsk kundecenter-webside?

Det er sikkert også fint med en ups-chek-ud app. Især når man ikke har en smartphone. Ordentlige mennesker har naturligvis en smartphone og de skifter den ud hvert andet år. Men at skulle købe en smartphone PRIMÆRT for at kunne rejse med kollektiv trafik er åndssvagt.

Rigtige mennesker ser på biler, inden de ved af det.

 • 11
 • 3

Først ROS for at stille op på øretævernes holdeplads her på ING blandt teknologi nørder hvor kun hypermoderne teknologisk perfekte løsninger er gode nok. Godt gået - uanset.

Personligt finder jeg rejsekortet er en kæmpe lettelse - som sporadisk rejsende, selvom min kone som er pendler er noget mindre begejstret - dog bedre nu med det 'rigtige' pendler kort.

Men vi skal fortsat øve os på, hvordan det kan blive nemmere at huske at checke ud. For når check-ud bliver glemt ved 1 - 2 pct. af alle rejser, så er det fortsat for højt.

Check ind / ud er det rigtige når vi nu baserer et helt system på åbenhed og tillid - ligesom det jo klart er det billigste at lave. Hvad jeg IKKE forstår er at man ikke sørger for at der ved ALLE udgange står en stor rød markering / reminder og tilhørende check-ud stander.... You are now leaving the Rejsekort Sector

De her små røde og grønne skilte er simpelthen bare ikke iøjnefaldende nok.

....jo - jeg ved godt det er dansk minimalistisk blend-inn design - men lige hér du'r det bare ikke.

 • 4
 • 11

Det er ret store datamængder - for alle oplysninger om alle kort skal sendes til alle standere. Så det kræver lidt mere end det kræver at gå på facebook.

En stille undren. Er det virkelig nødvendigt at sende alle data om alle hver eneste gang, andre steder kan man nøjes med at sende opdateringerne. Selv om der åbenbart er større huller i 4G nettet end kendt i almenheden, kan det vel næppe undgås at der er busser, der havner inden for dækningsområdet, og her kunne de heldige busser vel opdatere og derefter udveksle data med busserne, de møder på deres vej? I øvrigt er der vist 4G dækning i de fleste byer.

 • 16
 • 0

En af mine bekymringer er: er mit check ind/ud registreret. Så længe det foregår på en online stander, burde enhver aktivitet på kortet give en sms/mail, med resultatet. Det er altid spændende når man rejser med rejsekort, og bliver kontrolleret, om check ind er registreret.

Jeg har den private app. Jeg oplever dog synk problemer på mit periodekort, som stor set altid står som udløbet, selvom jeg kan se andet på aflæsningen. En sådan app, burde ligge hos det firma der administrerer kortet.

Det burde også være muligt at se om man stadig er i "gyldighedsområde". Mit kort er gyldig mellem Ringsted og Ørestad, og lige pludselig skal jeg til Hellerup, for at mødes med en. Har jeg ikke en PC med netadgang, og ved hvor jeg skal søge, er der umuligt at se om jeg må rejse til og fra Hellerup.

Venligst Henrik

 • 6
 • 0

Passagererne har et og samme behov, nemlig at komme fra punkt A til B hurtigst muligt, til den laveste pris - ikke så mange dikkedarer.

Hej Ken, bare det var så nemt :-)

For nogle er det vigtigt kun at betale for de rejser, de foretager. For andre er det vigtigt med et flat-rate produkt, så de kan lægge et budget. For nogen er det fint med check ind og check ud. For andre er det vigtigt at slippe. Så er der grupper, der får særlige rabatter, som pensionister, skolebørn og unge under uddannelse, og som skal have produkter tilpasset deres behov.

 • 5
 • 14

Der rammer du problemet, i skulle have sagt nej til at udvikle rejsekortet før der var et og kun ET landsdækkende zone/takst system så stort er landet heller ikke. Desuden så har rejsekortet ikke givet noget som gamle papir klippekort, månedeskort, kontant billetter ikke gav af kunde fordele. Rejsekortet er lavet til og for politiker, trafikselskaber ikke til brugerne af offentlig trafik. I har sat strøm til noget der ikke behøvede strøm.

Når du skriver at folk vil have så mange forskeldige produkter så har i jo fejlet når i tror at de alle bliver bedst ved at stoppe dem ned i et system og format. Hvad er problemet med at have flere forskeldige systemer ( klippekort, kontant billet, månedekort osv)? Ud over at så kan regnearks krigerne ikke bare trykke på en knap og få overvågnings data ud og ej heler malke kunderne ekstra ved at sløre tingene. Så nej rejsekortet er ikke en succes da folk ikke frivilligt har taget det til sig men blev tvunget over på det og nej kundetilfredshed dur ikke for der er ikke andre produkter de kunne være mere eller mindre tilfredse med som løser samme opgave.

 • 13
 • 3

Er det meningen at jeg skal grinne af din kommentar? Man kan sagtens lave et kort, der har flere funktioner

Hej Ken, du er velkommen til at more dig :-)

Det er rigtig, at visse funktioner godt kan være på samme kort. Det er Pendler Kombi et godt eksempel på. Men andre funktioner er det sværere: Et skolekort skal udstedes og betales af kommunen til rejser til og fra skole. Det har vanskeligt ved at blive kombineret med et almindeligt rejsekort, man selv skal betale for.

 • 3
 • 9

Der rammer du problemet, i skulle have sagt nej til at udvikle rejsekortet før der var et og kun ET landsdækkende zone/takst system så stort er landet heller ikke.

Hej Jesper, jeg er enig i, at ensartede takster er en fordel. Men hvis vi skulle have ventet på harmoniseringen, så var vi først kommet i gang med at udvikle rejsekortsystemet i år. Det var måske lidt længe at vente.

Desuden så har rejsekortet ikke givet noget som gamle papir klippekort, månedeskort, kontant billetter ikke gav af kunde fordele. Rejsekortet er lavet til og for politiker, trafikselskaber ikke til brugerne af offentlig trafik. I har sat strøm til noget der ikke behøvede strøm.

Vi har off peak-rabat på rejsekort. Det var ikke muligt på de gamle produkter. Vi har også et landsdækkende system, hvor man kan rejse over det hele på samme billet. Det var heller ikke muligt før: der havde hvert amt sine billetsystemer. Vi har kombikortet, med pendlerkort og rejsekort i det - det kan heller ikke lade sig gøre på andre produkter. Samtidig slipper man for at tælle zoner, hvilket for mange brugere (eksempelvis mine børn), er en vigtig feature.

Når du skriver at folk vil have så mange forskeldige produkter så har i jo fejlet når i tror at de alle bliver bedst ved at stoppe dem ned i et system og format. Hvad er problemet med at have flere forskeldige systemer ( klippekort, kontant billet, månedekort osv)?

Vi har fortsat både kontantbillet og månedskort. Og det vil vi blive ved med :-)

 • 5
 • 3

En af mine bekymringer er: er mit check ind/ud registreret. Så længe det foregår på en online stander, burde enhver aktivitet på kortet give en sms/mail, med resultatet. Det er altid spændende når man rejser med rejsekort, og bliver kontrolleret, om check ind er registreret.

Hej Henrik. Jeg er enig i, at det ville være hensigtsmæssigt. Desværre er standerne ikke online, hvorfor det ikke muligt at sende en sms/mail, når du har checket ind. Så er jeg enig i, at det ville være godt med en app, der kunne oplyse det. Desværre er der ikke en fælles standard for NFC-chips endnu, hvorfor vi ikke kan lave en løsning, der kan bruges på alle telefoner. Men forhåbentligt sker der noget udviklingsmæssigt, så det kan lade sig gøre.

 • 4
 • 5

En stille undren. Er det virkelig nødvendigt at sende alle data om alle hver eneste gang, andre steder kan man nøjes med at sende opdateringerne. Selv om der åbenbart er større huller i 4G nettet end kendt i almenheden, kan det vel næppe undgås at der er busser, der havner inden for dækningsområdet, og her kunne de heldige busser vel opdatere og derefter udveksle data med busserne, de møder på deres vej? I øvrigt er der vist 4G dækning i de fleste byer.

Hej Thorbjørn, det er selvfølgelig kun nye data, der skal udveksles. Men med 3 mio. kort i drift kan det også blive til en hel del...

Jeg er enig i, at vi med fordel kunne arbejde med oftere opdateringer. Men selv med opdateringer hver ½ time vil der stadig være problemer for dem, der tanker deres rejsekort op lige inden afgang. Så den bedste løsning er at få en tank-op-aftale.

 • 2
 • 4

Den findes også som webløsning: https://checkud.rejsekort.dk/

Dette er ikke for at brokke mig (ærligt!) selvom jeg lige har indkasseret en dummebøde for manglende check-ud, men et forslag:

Kunne I ikke gøre den funktion synlig - sådan rigtigt - på jeres hjemmeside?

Jeg glemte at tjekke ud forleden, og forsøgte at finde frem til hvordan jeg kunne checke ud via hjemmesiden. Jeg fandt det aldrig, kun henvisninger til jeres app.

Nu da jeg ved, at den findes, fandt jeg den endelig ved at navigere som følger. Fra startsiden -> brug rejsekort -> sådan bruger du rejsekort -> vælg menupunkt nr 2 (check ud) fra en menu på 15 punkter -> klik på en grafikboks -> side med links til appstore -> på denne side er der også et link til web-applikationen (*).

Det måske oplagte forsøg, nemlig at vælge "selvbetjening" fører til en side, hvor man kan vælge "log ind på selvbetjening" eller se fire guides om selvbetjening. Man kan også vælge at få vist ALLE guides; derefter vises der én mere (!) og ingen af dem så meget som antyder, at man kan checke ud via hjemmesiden.

Da jeg var yngre elskede jeg at spille adventure-spil på PC. At finde denne var næsten lige så spændende som at gennemføre King's Quest 1.

Venlig hilsen

Bo

(*) og se, på den side, man ender på, fem niveauer nede, står der følgende, med fremhævet skrift: "Husk: Du kan kun checke ud på rejsekortudstyr og via APPEN (min fremhævning) Check Udvej".

Jeg er ikke sikker på, at det for de fleste vil være oplagt, at dét sprogbrug fortæller, at der faktisk også er en web-funktion.

 • 3
 • 0

Er det en slags selvhjælpsgruppe for monopol-projektledere for forhadte, kuldsejlede offentlige IT-projekter?

W. C. Fields: "Oplever jeg endnu en sådan 'succes', så sælger jeg min krop til medicinske eksperimenter."

 • 12
 • 1

Hej, her er min liste over fejl.

1: Jeg finder det temmelig upassende / etisk ukorrekt at et anonymt rejsekort skal være dyrere end et personligt ... Men i disse tider hvor personlig data er guld så kan jeg da godt forstå valget fra et firmamæssigt synspunkt.

2: At fratage brugeren fornemmelsen af hvormange penge man bruger på transport (automatisk optankning) er også rigtig fint forretningsmæssigt ...

3: Dummebøderne for at glemme at checke ud er en ommer. Der taber i mange points. Her i familien er det ofte at en liige skal ned på stationene igen og checke ud, og hvor meget tid der ikke bliver brugt på at få fat i ungerne for at minde dem om at huske at checke ud når de besøger kammerater osv.

4:Man skal heller ikke lide meget af OCD for at skulle ned og checke om man nu huskede det, selv om at man huskede det ... Det gælder for øvrigt også når man checker ind!

5: Saldo - hvorfor kan man ikke se hvor mange penge der er på kortet når man checker ind? Det er ikke særlig praktisk når man planlægger en rejse med s-tog og bus, hvor man både skal ud og hjem. Specielt når man sender sine børn til sport / lege aftaler ect.

6: Hvorfor er alle kortene blå? temmelig u-chick at skulle markere sine kort med barn, cykel ect. med sort speedmarker - Og ja, jeg ved godt at man kan checke div. hunde / børn og cykler ind på det samme kort, men fakta er at det tager så lang tid at man ofte misser et tog på den konto, så ...

7: Saldoen - hvorfor går den ikke i 0 / -beløb, det ville være noget mere pedagogisk set fra brugeren, så behøvede man ikke at skulle huske på om kortet er et børne kort eller et anonymt kort, og hvad det i givet fald kostede den gang man købte det + lave al slags matematik i hovedet, før man kan regne ud, om man kan komme både ud og hjem igen, uden en optankning -

Det skal lige siges at jeg arbejder med brugervenlighed til daglig, og godt kan se hvorfor nogle af valgene er taget som de er ... Jeg er bare ikke helt enig med hvem de burde være til gavn for!

 • 12
 • 2

Hej Bo. Jo, hjemmesiden kan blive bedre. Jeg fandt det ved at søge på check-udvej på rejsekorts hjemmeside. I det øverste link i søgeresultatet stod: "Har du ikke en smartphone? Brug vores web-app i stedet." med et link.

Tak for dit svar, og for at stille op her. Det følgende er ikke for at skyde på dig (jeg antager meget stærkt, at du ikke har designet jeres hjemmeside).

Ja, man finder det åbenbart ved at søge på "check-udvej". Men det kan man jo kun, hvis man i forvejen ved, hvad det, man leder efter, hedder. Og så søger man vel ikke - så ved man jo! (og, med al respekt, så er navnet "check-udvej" nok bedre som en intern tø-hø joke end som noget, det lige falder en naturligt at søge efter)

Og som et godt grundprincip, så skal man ikke tvinge en bruger til at bruge søgefunktionen for at finde noget, der er en ofte anvendt funktion.

Men, tag det som input. At gøre funktionen let synligt er virkeligt en lavthængende frugt, og en, der kan afhjælpe nogle af de frustrationer, som I får mange skæld-ud for. Det er lidt trælst, at skulle få skældud for en manglende funktionalitet, som I faktisk har.

/Bo

 • 5
 • 0

Eskil, når man laver et produkt til brugerne, så burde man vel egentlig tage udgangspunkt i brugernes behov. Brugernes behov er egentlig ikke så kompliceret. -Jeg vil have et kort der kan lagre hvor jeg indtræder i betalingstilstand , hvorlangt jeg kører og når jeg forlader betalings mode vil jeg gerne have mulighed for at godkende Jeg vil ikke være nødt til skulle tjekke og kontrollere .

For at kunne få Rejsekortet til at fungere ordentligt må I starte med at etablere et betalingssystem, der er tilstrækkelig enkelt , så bliver brugen af rejsekortet ikke mere kompliceret end der er brug for.

Gør tingene i den rigtige rækkefølge og hold enkelthed som fokus. Du ved, Eskil at det er det modsatte, der har været tilfældet, man har lang ud med at kræve komplicerede beregninger lagt ind som grundlag udelukkende for at kunne fordele udgifter og indtægter

 • 11
 • 0

Nu var der vel ingen der sagde at i skulle side og bare vente på at man fik taget sig sammen til at lave et zone/takst system ( hvilket vi stadig ikke har da landet stadig er opdelt) Man kunne jo tænke sig det utopiske at politikerne gav trafikselskaberne 12 måneder til at lave det og derefter blev de opløst og bestyrelserne nedlagt ( ingen politiske ben at få så..) Løsningen med takster og zoner burde kunne klares på en weekend og et par kasser øl hvis regnearkskrigere, politikere, konsulenter holdes uden for.

Ja rejsekortet kan men er der virkelig et behov for alle disse ting? eller er de kommet fordi man kan? Folk rejste fint mellem amterne før rejsekortet så.. Igen tilbage til ET takst/zone system for AL offenlig transport i hele Danmark. I har løst et problem som er opfundet til lejligheden istedet for at løse det grundlæggende problem nemlig for mange trafikselskaber og et ikke landsdækkende zone/takst system.

At tælle zoner var nu ikke raketvidenskab selv inden mobiltelefoner og internet.. det kan børn sagtens lære og deres forældre også..Ellers spurgte man chaufføren eller brugte tabellen bag i køreplanen ( den på papir).

Jeg fastholder stadig at kunderne i rejsekortet er trafikselskaberne og brugerne er mindre betydende og er bestemt ikke kunder set fra rejsekortets bordende for så havde man lavet et system der var bruger venligt og designet med fokus på anvendlighed for den rejsene og ikke de bagvedlæggende systemer.

 • 12
 • 1

Det enkleste er da en tank op aftale, altid penge på kortet. Jeg elsker mit rejsekort, man bipper ind når man står på og ud når man står af ikke noget med forskellige klippekort der er blevet bukket så de ikke virker eller vasket så de ødelagt, eller ikke have zoner nok. Jeg kunne dog godt tænke mig at der var flere standere til check ud, gerne ved udgangen fra stationerne. Der er tit kø ved checkud. Og naturligvis er et anonymt kort dyrere, det var det også før da man skulle have billede i periodekortene.

 • 2
 • 4

Passagererne har et og samme behov, nemlig at komme fra punkt A til B hurtigst muligt, til den laveste pris - ikke så mange dikkedarer.

Hej Ken, bare det var så nemt :-)

For nogle er det vigtigt kun at betale for de rejser, de foretager. For andre er det vigtigt med et flat-rate produkt, så de kan lægge et budget. For nogen er det fint med check ind og check ud. For andre er det vigtigt at slippe. Så er der grupper, der får særlige rabatter, som pensionister, skolebørn og unge under uddannelse, og som skal have produkter tilpasset deres behov.

Selvom jeg er enig kommentaren som Christian Nobel har skrivet, så er det ikke mig der har skrevet det.

Men for at kommentere på din kommentar, så findes der hos rejsekortet ikke noget, som et andet system ikke ville kunne klare.

Det som de fleste nok er vrede over, inklusiv mig, er:

1) Rejsekortet straffer annonyme rejsende 2) Rejsekortet er bragt ned over hovedet på folk, i stedet for at det var et system, som var et alternativ. 3) At skulle tjekke ud er en unødvendig byrde for den rejsende.

Der har været mage ok alternativer, før rejsekortet kom, og dem har man så erstattet med et dårligere system!

 • 11
 • 3

Hej Ken, du er velkommen til at more dig :-)

Det er rigtig, at visse funktioner godt kan være på samme kort. Det er Pendler Kombi et godt eksempel på. Men andre funktioner er det sværere: Et skolekort skal udstedes og betales af kommunen til rejser til og fra skole. Det har vanskeligt ved at blive kombineret med et almindeligt rejsekort, man selv skal betale for.

Ja det er svært at få noget til at gå op i en højere enhed, når man fra start træffer de forkerte valg, og designer et monster overvågningssystem, som man ikke har styr på. Og ja, jeg kalder det et overvågningssystem, da der bruges flere informationer til at bearbejde et rejsehjemmel, som man egentlig ikke har brug for.

Heldigvis kan man komme udenom rejsekortet.

 • 11
 • 3

Og naturligvis er et anonymt kort dyrere, det var det også før da man skulle have billede i periodekortene.

Før havde man noget der hed et klippekort. Det var anonymt, man kunne give det videre, og det gav den bedste pris bortset fra periodekort. Skulle man rejse flere zoner end det der stod på kortet kunne man klippe flere gange.

Man viste altid at man havde "checket ind", for det blev trykt på kortet når man klippede, og man glemte aldrig at tjekke ud. Og man viste på forhånd hvad rejsen kom til at koste. Man havde også en kvittering direkte på kortet for rejsen. Man kunne altid rejse hvis der var klip nok på kortet til rejsen.

Alle disse dejlige ting har rejsekortet afskaffet og gjort dårligere og værre.

Som jeg lige ser det har rejsekortet (for den rejsende) kun "løst" et enkelt problem. Man behøver ikke slå op på forhånd hvor mange zoner man skal rejse. Det kunne man også have løst ved at ensrette og forenkle takstsystemet (Som man alligevel skulle gøre, til trods for rejsekortet). Og det havde ikke kostet et milliardbeløb som rejsekortet har.

Nåja, og så kan man få off-peak rabat med rejsekortet, men mon ikke det alligevel bliver opvejet af et senere myldretidstillæg..

Først ROS for at stille op på øretævernes holdeplads her på ING blandt teknologi nørder hvor kun hypermoderne teknologisk perfekte løsninger er gode nok. Godt gået - uanset.

Ja, flot at man tør tage dialogen, men ok, de fleste nørder her synes nok at et papkort var en bedre løsning, så kan man diskutere om det er teknologisk hypermoderne perfekt ;)

 • 9
 • 3

Er det en slags selvhjælpsgruppe for monopol-projektledere for forhadte, kuldsejlede offentlige IT-projekter?

meget skægt :-)

Men som kundeundersøgelserne viser, er det fleste brugere glade for rejsekortet. Og kuldsejlet ved jeg ikke rigtig: rejsekortet fungerer i bedste velgående, har stadig flere bruger og bruges til flere funktioner. Og så er projektleder en af de få titler, jeg aldrig har haft, og vores busser er i daglig konkurrence med de øvrige transportmidler.

 • 2
 • 11

1: Jeg finder det temmelig upassende / etisk ukorrekt at et anonymt rejsekort skal være dyrere end et personligt ... Men i disse tider hvor personlig data er guld så kan jeg da godt forstå valget fra et firmamæssigt synspunkt.

Hej Andreas. Set fra min stol handler det om, at vi kan yde passagerne en bedre service på ikke-anonyme kort, og derfor er det fint at tilskynde til, at man bruger et almindeligt rejsekort. Datamæssigt er der ingen forskel. Vi kobler i vores analyse ikke persondata med rejsedata, og vi får også rejsedata fra anonyme kort.

2: At fratage brugeren fornemmelsen af hvormange penge man bruger på transport (automatisk optankning) er også rigtig fint forretningsmæssigt ...

Hver gang jeg tjekker ud står der, hvad rejsen har kostet. Det synes jeg giver et meget godt billede af, hvor mange penge, der er brugt.

3: Dummebøderne for at glemme at checke ud er en ommer. Der taber i mange points. Her i familien er det ofte at en liige skal ned på stationene igen og checke ud, og hvor meget tid der ikke bliver brugt på at få fat i ungerne for at minde dem om at huske at checke ud når de besøger kammerater osv.

Problemet er, at hvis det var gratis ikke at tjekke ude, ville alt for mange "glemme" det på lange rejser. Fantasien er desværre meget stor, når det handler om ikke at betale. Men jeg er enig i, at vi skal finde bedre løsninger til check ud.

4:Man skal heller ikke lide meget af OCD for at skulle ned og checke om man nu huskede det, selv om at man huskede det ... Det gælder for øvrigt også når man checker ind!

Der er ikke noget stort problem med glemt check ind. Men som nævnt, gode løsninger til check-ud-hjælp vil falde på et tørt sted.

5: Saldo - hvorfor kan man ikke se hvor mange penge der er på kortet når man checker ind? Det er ikke særlig praktisk når man planlægger en rejse med s-tog og bus, hvor man både skal ud og hjem. Specielt når man sender sine børn til sport / lege aftaler ect.

Det står der, når man checker ud. Så er vel mulighed for at gå hen og tanke op? Ellers kan tank-op-aftaler anbefales. Det var en lettelse, da jeg kunne sende tre børn og en udvekslingsstuderende ud i trafikken med tank-op-aftaler, for så var der altid penge til at komme hjem for.

6: Hvorfor er alle kortene blå? temmelig u-chick at skulle markere sine kort med barn, cykel ect. med sort speedmarker - Og ja, jeg ved godt at man kan checke div. hunde / børn og cykler ind på det samme kort, men fakta er at det tager så lang tid at man ofte misser et tog på den konto, så ...

God pointe. Pendlerkortene er grønne, så det er nemmere at kende forskel.

7: Saldoen - hvorfor går den ikke i 0 / -beløb, det ville være noget mere pedagogisk set fra brugeren, så behøvede man ikke at skulle huske på om kortet er et børne kort eller et anonymt kort, og hvad det i givet fald kostede den gang man købte det + lave al slags matematik i hovedet, før man kan regne ud, om man kan komme både ud og hjem igen, uden en optankning -

Jeg vil gerne anbefale tank-op-aftaler :-). Så er du ude over den problemstillingen. Forudbetalingen hænger sammen med risikoen for, at der bliver kørt uden at betale. Jeg ved godt, det ikke bidrager til brugervenligheden. Men vi har desværre et ret stort problem med dem, der gerne vil køre i bus og tog uden at betale.

 • 2
 • 10

Vi har off peak-rabat på rejsekort. Det var ikke muligt på de gamle produkter

    Det kan også formuleres som at rejsekortet er dyrest for forbrugeren på det tidspunkt hvor der er allermest brug for det ;) 

Ja, men da off peak rabatten blev indført, blev prisen i myldretiden ikke sat op. Og hvis off peak rabatten kan få nogle passagerer til at flytte rejsetidspunkt, bliver der bedre plads i bus og tog i myldretiden. Det synes jeg egentlig er meget godt tænkt :-)

 • 2
 • 10

Eskil, når man laver et produkt til brugerne, så burde man vel egentlig tage udgangspunkt i brugernes behov.

Hej Lisa, når 58 pct synes, at rejsekort gør det nemmere at bruge kollektiv transport, så må der være gjort noget rigtigt?

Brugernes behov er egentlig ikke så kompliceret.

Jeg tror, vi måtte erkende, at forskellige brugere har forskellige behov. Eksempelvis var rejsekortet oprindeligt tænkt uden pendlerkort. Fordi for at gøre det så enkelt som muligt, skulle der kun være almindelige rejser - og så mængderabat, hvis ham rejste tit. Men vi lærte så, at det for mange brugere er meget væsentligt at kende sin udgift hver måned, så derfor skulle der være et fastprisprodukt. Vi lærte også, at for nogle brugere var det meget væsentligt at undgå især check-ud. Så derfor har vi lavet et pendlerkort uden check-ud.

 • 2
 • 12

Nu var der vel ingen der sagde at i skulle side og bare vente på at man fik taget sig sammen til at lave et zone/takst system

Hej Jesper. Uanset årsagerne så er konklusionen, at det først er i år, det lykkes at få harmoniseret taksterne. Så kunne man ønske, at det var sket før - og det er jeg enig i.

Folk rejste fint mellem amterne før rejsekortet så..

Nej, det gik faktisk ikke så nemt. Især hvis man boede tæt på en amtsgrænse var det bøvlet. Jeg kan huske, at jeg skulle have en slags billetter, hvor jeg boede, en anden slags, hvis jeg skulle rejse ved mine forældres sommerhus, og en tredje slags, hvis jeg skulle rejse mellem hjem og sommerhus.

At tælle zoner var nu ikke raketvidenskab selv inden mobiltelefoner og internet

Det er dejligt, du ikke har haft problemer med det. Vi må erkende, at det var svært for mange kunder. Hvis man skal rejse mere end få zoner, kan det være svært at tælle præcist, hvor mange zoner der er. Hvis man rejser til et sted tæt på en zonegrænse, er det svært at vide, om det lige er zone 32 eller 43, du rejser til.

 • 3
 • 8

Ja, man skal jo altid passe på det med pct. for 58 pct af hvad. og nemmere end hvad. Nej sådan kan du ikke regne, Eskil . Du er nødt til at tælle op, hvor mange, der rent faktisk mener, det burde kunne gøres bedre. Så nej, det er ikke godt nok.

 • 11
 • 1

@andreas Ja og hvis man skulle 4 zoner og kun havde et gult klippekort kom man til at betale overpris. Du har ikke ret, alting var IKKE bedre i gamle dage.

 • 1
 • 1

Jeg tror, vi måtte erkende, at forskellige brugere har forskellige behov.

Og mange eks-brugere løste deres behov med en bil eller med rejsekort-frie langtursbusser.

Der bliver flere ældre i Danmark. Dermed også flere med nedsat syn og nedsat hørsel. Hvordan er service for dette segment?

Hvis man ikke kan erkende at der er mangler, så er det op ad bakke med at finde solidariske løsninger. Behøver der f.eks. være den store prisforskel på transport fra A til B? En billet burde ikke koste væsentlig mere end med rejsekort eller mobil. Det virker som en COOP-model kunderne flygter fra mens kunderne flokkes om konkurrenterne. Er det mangel på konkurrenter der er rejsekortet eneste force? Så bliver mit valg fortsat på bil, cykel og rejsekort-frie busser.

 • 5
 • 1

Det som de fleste nok er vrede over, inklusiv mig, er: 1) Rejsekortet straffer annonyme rejsende 2) Rejsekortet er bragt ned over hovedet på folk, i stedet for at det var et system, som var et alternativ. 3) At skulle tjekke ud er en unødvendig byrde for den rejsende.

Hej Ken, mit indtryk - også fra kundeundersøgelserne - er, at der er betydeligt flere, der er glade, en der er vrede.

Anonyme rejsende betaler det samme for at rejse som andre rejsekortbrugere, i hvert fald øst for Storebælt. Det er rigtigt, at forudbetalingen er højere - men det er udtryk for den større risiko, der er.

Hvad angår alternativer, så er der kontantbilletter, men de er dyrere. Men er det ikke et generelt vilkår: Jeg har heller ikke så mange valgmuligheder, når det gælder netbank, nemid eller borger.dk.

Byrden ved at checke ud skal holdes op med byrden ved at forstå zonesystemet og tælle zoner. Vores vurdering er fortsat, at check-ind/check-ud er det mindste af to onder. Men som nævnt, vi skal arbejde på at det bliver nemmere at checke ud.

 • 2
 • 13

Er godt klar over, at det er Movia, der har takstkompetencen, og det bærer taksterne også opræg af. For Movia skal bl.a. tage hensyn til, hvad kommuner og regioner vil være med tid, og er derfor undergivet det samme spareregimente. Bedre havde det været om det i stedet var DSB, der fastsatte taksterne, for DSB er - trods alt - langt mere passagerminded end Movia er det, og skal ikke tage hensyn til 37 kommuner og to regioner, der ikke altid er lige gode til at samarbejde. Jeg kan blot konstatere, at Movia misbruger sin stilling til at opkræve højere takster end DSB ville have gjort. Og dit udsagn om at pensionistrejserne på Sjælland skal harmoniseres, kan kun betyde, at vi der bor i hovedstadsområdet kommer til at betale mere. Ingen skal få mig til at tro på, at det vil være pensionisterne i Region Sjælland, der får de rabatter, som vi får. Så også her kan vi se frem til klækkelige forhøjelser. Er godt klar over, at forhøjelserne vil blive gennemført uden hensyn til, at for mange der kun har pensionen at leve af, da er mimrekortet deres eneste mulighed for at komme væk fra matriklen og ud blandt andre mennesker. En forhøjelse vil med andre ord føre til øget social isolation, men den slags indgår ikke i regnedrengenes skrivebordsmanøvrer. Her er opfattelsen, at de kollektive trafikselskaber ikke er sat i verden for at føre socialpolitik.

 • 5
 • 1

De fleste dage rejser jeg med tog og/eller bus. Men jeg stoppede med at bruge Rejsekortet for mere end et år siden, da mit kort blev spæret efter at jeg havde glemt check ud 3 gange. Jeg synes ellers at 3 ud af ca. 200 arbejdsdage var ret godt gået. Dummebøden på 50 kr var også ca. 10 kr større end billetprisen, så min samvittighed var ikke udfordret.

Nu bruger jeg DSBs app, hvor jeg alt efter behov kan købe en enkeltbillet, et periodekort eller et klippekort. Det kan jeg gøre på få sekunder, mens jeg står på tog eller bus.

Forbedrignsforslag:

1) Kæd rejsekortet sammen med f.eks. dsb's app, så jeg optjener den samme rabat lige meget om jeg køber billet på den ene eller anden måde. Så kan jeg jo bruge kortet når jeg ikke ved, hvor jeg skal af og på. Når jeg planlægger rejsen i forvejen kan i jo bare scanne min telefon i stedet for kortet. Det udstyr kontrolløren har kan jo alligevel begge dele. Man kunne jo tænke det som et virtuelt check ind/ud.

2) Send en sms/email når jeg checker ind/ud med det fysiske kort. Det kræver en form for real-time dataudveksling. F.eks. at standeren sender en kort besked til jeres server om at kort X har sagt bip på stander Y. Så kan i jo udveksle hele kunderegistret til alle jeres standere på et andet tidspunkt. Datamængden til brug for mail kvittering kan vel fint sendes over noget minder fancy end 4G. F.eks. GSM eller en af de nye former for long-rang netværk der er på vej frem til IoT. Det er trods alt bare to tal på et begrænset antal cifre, der skal kommunikeres.

 • 1
 • 4

Forbedrignsforslag: 1) Kæd rejsekortet sammen med f.eks. dsb's app, så jeg optjener den samme rabat lige meget om jeg køber billet på den ene eller anden måde. Så kan jeg jo bruge kortet når jeg ikke ved, hvor jeg skal af og på. Når jeg planlægger rejsen i forvejen kan i jo bare scanne min telefon i stedet for kortet. Det udstyr kontrolløren har kan jo alligevel begge dele. Man kunne jo tænke det som et virtuelt check ind/ud. 2) Send en sms/email når jeg checker ind/ud med det fysiske kort. Det kræver en form for real-time dataudveksling. F.eks. at standeren sender en kort besked til jeres server om at kort X har sagt bip på stander Y.

Hej Gorm. Tak for gode forslag. Vi har ikke rabatter i Movias område, så det vil ikke have den store betydning her. Og vores busser er ikke online (de er på WLAN i garagen). Så uanset løsning er kræver det lidt arbejde at ændre på det. Men det er bestemt værd at arbejde med - og jo mindre datamængder jo bedre. Den bedste løsning vil nu være, hvis alle telefoner havde NFC-chips, der kunne tale med rejsekortet, for så kunne selve rejsekortet også lægges ind som app for dem, der måtte ønske det.

 • 3
 • 9

Hej Ken, mit indtryk - også fra kundeundersøgelserne - er, at der er betydeligt flere, der er glade, en der er vrede.

Den brugerundersøgelse er ikke mere værd, end de smileys der står ved kasserne i Elgiganten, for i den omgangkreds jer er, der kan jeg overhovedet ikke se den store tilfredshed med rejsekortet.

Nogen folk ved heller ikke at der er alternativer, og hvad man ikke ved, har man ikke ondt af.

Anonyme rejsende betaler det samme for at rejse som andre rejsekortbrugere, i hvert fald øst for Storebælt. Det er rigtigt, at forudbetalingen er højere - men det er udtryk for den større risiko, der er.

Hvad angår alternativer, så er der kontantbilletter, men de er dyrere. Men er det ikke et generelt vilkår: Jeg har heller ikke så mange valgmuligheder, når det gælder netbank, nemid eller borger.dk.

Du sidestiller Rejsekortet, som jeg ser som et dårligt system, med NEM-ID, som jeg ligså foragter.

Man siger også at NEM-ID er en success... Tænk lidt over det.

Som en af personerne bag rejsekortet, så burde du da vide hvordan taksterne forholder sig. Jeg kan ikke købe et annonymt pendlerkort som rejsekort, og det er et problem, som du ikke kan komme udenom. Dermed straffes folk, der gerne vil være annonyme.

Byrden ved at checke ud skal holdes op med byrden ved at forstå zonesystemet og tælle zoner. Vores vurdering er fortsat, at check-ind/check-ud er det mindste af to onder. Men som nævnt, vi skal arbejde på at det bliver nemmere at checke ud.

Glem check ud, og så på det her i stedet:

https://www.youtube.com/watch?v=TWYOKPcc61I

Se, JoJo, det er brugervenligt!

Og prøv lige også se på, hvordan DSBs app fungere, et system der har kostet millioner (og ikke milliarder).

 • 8
 • 3

Den bedste løsning vil nu være, hvis alle telefoner havde NFC-chips, der kunne tale med rejsekortet, for så kunne selve rejsekortet også lægges ind som app for dem, der måtte ønske det.

Tak for svaret :-) Ovenfor taler du ud fra en præmis om at man skal bruge de fysiske standere for at checke ind/ud. Hvad er der i vejen for at i laver en virtuel stander i skyen, som jeg med min telefon kan bruge. Jeg forestiller mig en app, hvor jeg kan vælge en station eller et stoppested på en liste. Når den er valgt kan jeg så trykke på check ind eller check ud neden under. En kontrollør kan så kontrollere mit valg f.eks. ved at scanne en QR kode på telefonen. Det har selvsagt den konsekvens at jeg også skal chekke ud på appen.

Hvis det først er på plads kræver det ikke meget fantasi at tilbyde mig muligheden for at vælge en slut station allerede ved rejsens start.

Grundlæggende virker det som om teamet bag Rejsekortet er bundet meget op på en helt bestemt infrastruktur, og lader sig begrænse af den. Alle telefoner har i dag 3/4G. Giver det ikke mening at udnytte denne teknologi frem for at drømme om at de får NFC?

 • 9
 • 3

58 pct synes, at rejsekort gør det nemmere at bruge kollektiv transport, så må der være gjort noget rigtigt?

Det tal har du gentaget rigtig mange gange, Men du har ikke sagt lettere end hvad. Så er "58%" jo et tal som er nemt at slynge ud. Når det så samntidigt er et tal som kun kan stige, al den stund at det vil være mere og mere påvirket af, at yngre mennekser kommer til, der ikke har oplevet hvor nemt klippekortet var at bruge.

Der er i alt udstedt 3,3 mio. rejsekort, og tallet stiger fortsat.

Også en fantastisk "succeshistorie". Ja, selvfølgelig stiger tallet - det kan jo ikke andet, vel? Udstedte kort er udstedte kort, og dem tager i ikke tilbage. Så selv et enkelt solgt kort er udtryk for en stigning...

 • 12
 • 1

Glem check ud, og så på det her i stedet: https://www.youtube.com/watch?v=TWYOKPcc61I Se, JoJo, det er brugervenligt!

Hvis du gerne vil undgå check-ud, så er pendlerkort en god løsning: den findes både på rejsekort, app og på pap.

Vi har set på den skånske model. Men den har den udfordring, at det er svært, når man skal rejse uden for det område, man har valgt.

En model med cirkler passe heller super godt på geografien i Movias område, fordi for mange rejsende vil en stor del af deres cirkel være ude i vandet. Jeg har prøvet at lave en cirkel, der dækkede Stevns og København - og det var mest vand ...

 • 1
 • 12

Men hele idéen med pendlerkort er, at de er personlige. Fordi de giver fri rejseret på en strækning, så skal det ikke være muligt for flere personer at dele et pendlerkort.

Ellers skal du købe et flexcard: https://dinoffentligetransport.dk/hjaelp-t...

Hvilken forskel gør det, om jeg personligt rejser 24-7 mellem København og Aalborg, frem og tilbage hele tiden, fremfor at jeg låner kortet til konen, børnene, naboen eller hvem ved?

Det er netop pointen i millimeter retfærdigheden, som rejsekortet repressenterer, hvorman tilgodeser trafikselskaberne, frem for brugerne.

De svenske trafikselskaber lever i bedste velgående, på trods af at man har upersonlige pendlerkort.

Kig venligst lidt på den YouTube video jeg linkede til, hvis du ikke allerede har gjort det, for hvis du ikke mener der er noget inspiration at hente der, så har vi ikke mere at tale om.

 • 11
 • 1

Hej Gorm, svarer det ikke stort set til, hvordan vores apps hos DSB og DOT fungerer i dag? De er også et fint alternativ til rejsekortet.

Lige præcist! De er bare ikke bundet op på et fælles rabat system mm, så hvis jeg bruger begge løsninger bliver det ikke en god forretning.

Man kunne jo forestille sig at jeg i DSBs app kunne registrere mit rejsekort. Så kunne jeg jo frit bruge det ene og det andet system, som jeg nu lyster.

 • 3
 • 0

Jeg har et rejsekort. Det virker. Min bolig findes i Danmark på det østlige Lolland. Jeg bor i en by med bibliotek, og jeg kan går ind og tanke op via internet. Men af en eller anden klippe fast grund, så er der kun optankningsautomat til min rådighed i Nykøbing på Falster. Ellers er der postkontor i Maribo med personlig betjening i kontorets åbningstider. Da jeg spurgte til optankning i min hjem by, så er der ingen aftale, og de har ikke " sådan en maskine " der skal til. Det er ikke noget de ansatte med flere bestemmer. Sørgeligt at Danmark reelt er et fattigt land, hvor dele af befolkningen ikke frit kan vælge og bliver udelukket fra hyggelig dansk personlig betjening igen og igen.

 • 13
 • 0

Men det stiller store krav til systemet.

Store krav er vist at overdrive det . Sådan er det også med udenlandske rejsekort systemer. Se på Metro /RER i Paris. Se på vores hjemlige kontaktløse dankort. Det er et krav at den samlede transaktionstid er under 0,5 sekund. Heraf har terminalen de 0,15 sekund! De standere er oprindeligt blevet leveret med for lille kapacitet eller for tungt styresystem.

 • 10
 • 1

Det er netop pointen i millimeter retfærdigheden, som rejsekortet repræsenterer, hvor man tilgodeser trafikselskaberne, frem for brugerne.

Det er en af de helt store svagheder ved systemet, at alt skal regnes ud med milimeter-nøjagtighed, så at den enkelte kommune ikke får noget mere end andre. Der var i Stockholm, sidst jeg var der tre zoner, til en by med 1,5 million indbyggere! Det at man f.eks. skal checke ind igen fordi man går fra metro til S-tog er totalt tåbeligt. Her mangler der at der er en minister der sætter sig for bordenden og siger, her er fordelingsnøglen - SLUT. Systemet skal være til for brugerne og ikke omvendt.

 • 13
 • 0

Det med optankning og busser er fordi busserne ikke er online. Pga af de massive forsinkelser i udrulningen er busserne kun "online" ved stationer etc via WiFi. Systemet i busserne understøtter det (eller kan opgraderes), men det var ikke med i det oprindelige tilbud. Tiden løb bare fra Rejsekortet også her, da 3G data nu var normalt da det kom online. Derfor uploades der kun blacklist etc en gang i døgnet til busser. Hvis du skal være sikker på at det kommer på kortet skal du forbi en station.

Hele konceptet i Rejsekort/Mifare er at kortet er databærende. Så hvis du er checket ud på en station og hopper på en bus, ja så ved bussen kun at du fortsætter rejsen fordi det er skrevet på kortet.

 • 3
 • 0

En model med cirkler passe heller super godt på geografien i Movias område, fordi for mange rejsende vil en stor del af deres cirkel være ude i vandet. Jeg har prøvet at lave en cirkel, der dækkede Stevns og København - og det var mest vand ...

Du har overhovedet ikke forstået den svenske model, og det er derfor en god ide, hvis du kigger på den igen.

@Ken Prieto Jeg kan godt følge Eskil Thuesen - men jeg er også meget vild med den Skånske model. Der er kun 3 trin, som baseret op længde istedet for de gamle zoner og 3 billettyper - enkelt, døgn og periodekort.

Det er geografien som driller fordi takst Sjælland området har farvande som bugter, fjorde, sunde, som giver problemer at bruge fugleflugtslinjen. På de korte rejser som fx 8 km er det et mindre problem - det er de næste trin, hvor cirkel-modellen får problemer - hvis nogen får en ide til en bedre model, hvordan det generelt håndteres, når der er meget vand i ens personlig takstzone.

Eller kan jeg godt lide den model, fordi man betaler for hvor stor område man rejse i stedet for nuværende model, hvor der betale efter med "naturlige" rejseveje...

Så er takstniveauet i Sverige lavere end i Danmark - og en fordobling for et trin kan godt være voldsomt. Så det er spørgsmål hvor mange trin der bør være.

 • 3
 • 4

Hvis du skal være sikker på at det kommer på kortet skal du forbi en station.

Standerne på stationer er heller ikke on-line men opdateres hyppigere (hver 5. time)

Fra: https://www.rejsekort.dk/~/media/rejsekort...

"Kortlæserne på stationer/perroner opdateres ca. hver femte time, mens kortlæserne i busser opdateres ca. en gang i døgnet. Derfor bør tank-op og fornyelse via selvbetjeningen på www.rejsekort.dk ske mindst 5 henholdsvis 24 timer før, beløbet eller perioden skal bruges på rejsekort, alt efter om rejsen skal ske med tog/metro/letbane eller bus."

 • 1
 • 9

Det er geografien som driller fordi takst Sjælland området har farvande som bugter, fjorde, sunde, som giver problemer at bruge fugleflugtslinjen. På de korte rejser som fx 8 km er det et mindre problem - det er de næste trin, hvor cirkel-modellen får problemer - hvis nogen får en ide til en bedre model, hvordan det generelt håndteres, når der er meget vand i ens personlig takstzone.

@Steen Thomassen Hvis man kigger på YouTube videoen, så kan man se en rejse mellem Bjäred og Malmö, som begge ligger op ad vandet. Hvis cirklerne var ren fugleflugt, så lå mere end 20% af zonen i vandet, med det er ikke ren fugleflugt, når byerne ligger så tæt op af vandet. Zone cirklen er flyttet, så den rejsende få mest muligt ud a sin zone.

Skånes zoner var en inspiration.

Der er så mange gange hvor man bare kunne have taget et eksisterende system, forstørret det, og haft et velfungerende system. Men næ nej, vi skal absolut opfinde den dybe talerken på ny, igen, og igen.

Så er takstniveauet i Sverige lavere end i Danmark - og en fordobling for et trin kan godt være voldsomt. Så det er spørgsmål hvor mange trin der bør være.

Der er plads til at diskuterer detaljer.

 • 10
 • 1

Så er takstniveauet i Sverige lavere end i Danmark - og en fordobling for et trin kan godt være voldsomt. Så det er spørgsmål hvor mange trin der bør være.

Det kan vist roligt sige.

Et 1-2 zoners kort koster 450 Skr om måneden. Et kort der dækker hele Skåne koster 1250 Skr om måneden.

Dvs. man kan for det der svarer til godt 900 kr køre over alt i et område der geografisk er dobbelt så stort som Sjælland, inklusive Lolland-Falster.

Som jeg lige kan se på DOT's uoverskuelige hjemmeside så koster det 3.600 kr om måneden at køre fra Nakskov til København - men så kan man selvfølgelig også kun rejse ad en rute, så hvis man en dag skal til Korsør, så koster det ekstra.

Gentager lige, man kan køre i hele Skåne for 908 kr lige så tosset man vil, i et område der er dobbelt så stort som Sjælland!

 • 13
 • 1

"Overdrivelse fremmer forståelsen" ;-)

Godt så, så ca 50% større.

Måske du hellere skulle forholde dig til dit faktum at periodeprisen fra Nakskov til København (og kun det) er over tre gange så høj (for du ikke skal fluekneppe vælger jeg bevidst at underdrive!) som prisen for at køre overalt i hele Skåne, som er noget større (bevidst underdrivelse) end hele Sjælland, Lolland og Falster tilsammen!

Og når du så ellers er færdig med at finde stavefejl og lignende, kan vi så komme videre med materien!

 • 14
 • 3

Det er "a¤A¤& irriterende at standerne ikke kan håndtere andre NFC kort i nærheden. Jeg skal have kortet ud af pungen hver gang jeg skal checke ind. Mig bekendt understøtter standarden også flere kort ad gangen. Somme tider har man ikke en hånd fri. Alle kort sidder også i coveret til min telefon så jeg er somme tider lidt bekymret for at komme til at tabe telefonen og smadre skærmen. (Det koster 2.500 kroner).

 • 1
 • 1

Det kunne gøres så enkelt: Periodezonerne tilkøbes ens rejsekort, så man i gyldighedsperioden ikke behøver checke ind/ud når man rejser i ens zoner, og kontrolløren kan se, at alt er ok. Når man så en sjælden gang skal udenfor sine zoner checker man ind på startstedet og ud på slutstedet. Systemet beregner automatisk prisen fratrukket de zoner, som man har i periodedelen.

Men nej, en eller anden uduelig tosse, som tydeligvis ikke bruger systemet har fundet ud af, at enten skal men hele tiden checke ind og ud, eller også kan man kun køre i bestemte zoner med sit periodekort.

 • 13
 • 0

Meget er det blevet sagt og ment om Rejsekortet, og ud fra ovennævnte kommentarer tror jeg vi er kommet hele paletten rundt.

Tilbage står, at jeg må beundre Eskil Thuesens ukuelige optimisme og gåpåmod.

Desværre er jeg bange for han rider en død hest.

 • 12
 • 1

Men nej, en eller anden uduelig tosse, som tydeligvis ikke bruger systemet har fundet ud af, at enten skal men hele tiden checke ind og ud, eller også kan man kun køre i bestemte zoner med sit periodekort.

Hej Michael,

Jeg vil melde mig blandt de "uduelige tosser", sammen med mine kolleger i de andre trafikvirksomheder. Og hvis vi kan fortsætte dialogen uden ukvemsord :-) vil jeg gerne forsøge at forklare baggrunden for beslutningen om, at der skal checkes ind og ud på alle rejser med Pendler Kombi.

Vi spurgte Forbrugerrådet/Passagerpulsen til råds, og deres konklusion var:

"Passagerpulsen vurderer, at passagererne ikke kan vide på forhånd, om en rejse vil holde sig indenfor de forudbetalte zoner. Det vil derfor være forbundet med en ekstra gene, at passagererne skal hoppe af toget for at checke ind, hvis de pludselig ændrer deres rejse til en destination uden for de forudbetalte zoner. Desuden vil risikoen for at passagererne glemmer det være stor. Endelig skal passagererne alligevel altid checke ind i bussen."

Som det fremgår, er det ikke så enkelt. Hvis der ikke var krav om Check Ind/Check Ud på alle rejser på Pendler Kombi, ville der gældende følgende regler:

 • Hvis rejsen starter eller slutter uden for fastprisområdet, skal der checkes ind og ud
 • Hvis rejsen starter og slutter i fastprisområdet, men undervejs bevæger sig ind i en nabozone, som ikke er i fastprisområdet, skal der checkes ind og ud
 • Hvis dele af rejsen sker med bus - hvor der er tvungen Check Ind - skal der også gennemføres check ud.
 • Hvis der er starten en ny periode ned på pendlerkortet, skal det læses ned på kortet ved at der gennemføres check ind - og så skal der også gennemføres check ud.
 • I øvrige situationer kan der undlades check ind og check ud.

Vores vurdering var, at så komplicerede regler ville det være meget svært at forklare passagererne, og at der derfor ville være en del situationer, hvor de ikke ville blive overholdt, og passageren derfor ville få en kontrolafgift.

Den vurdering kan du selvfølgelig være uenig i. Men jeg synes, at der ligger saglige begrundelse bag.

 • 3
 • 10

Meget er det blevet sagt og ment om Rejsekortet, og ud fra ovennævnte kommentarer tror jeg vi er kommet hele paletten rundt. Tilbage står, at jeg må beundre Eskil Thuesens ukuelige optimisme og gåpåmod. Desværre er jeg bange for han rider en død hest.

Hej Chresten.

Tak for de venlige ord :-)

Med mange års erfaringer med store offentlige projekter, vil jeg snarere betragte mig som en realistisk optimist.

Men jeg kan huske, da jeg som ung ingeniør arbejdede på byggeriet af Storebæltsforbindelsen, var aviserne fyldt med omtale af, hvor frygteligt et projekt det var - for hvorfor skulle vi dog undvære færgerne.

Senere arbejdede jeg på og med byggeriet af den første metro, og der var der i offentligheden en klar beskrivelse af, at det ville aldrig blive til noget - og selv hvis den blev færdig, ville passagerene aldrig bruge den, bl.a. fordi man ikke ville turde rejse med en førerløs metro.

Og nu ser jeg det samme med rejsekortet: Det havde en svær svært start. Men det fungerer, og brugerne har taget det til sig.

Så jeg mener, jeg har noget at have mit gåpåmod og optimisme i :-).

God weekend til alle, og tak fordi I har taget jer tid til at læse og kommentere. Det har været en fornøjelse - og meget lærerigt. Jeg håber at kunne komme med andre blogindlæg, der kan give anledning til det samme engagement. Og jeg planlægger at vende tilbage og beskrive forbedringer af rejsekortet ved en senere lejlighed.

 • 1
 • 12
 1. Hvis rejsen starter eller slutter uden for fastprisområdet, skal der checkes ind og ud

Det er jo det jeg siger.

 1. Hvis rejsen starter og slutter i fastprisområdet, men undervejs bevæger sig ind i en nabozone, som ikke er i fastprisområdet, skal der checkes ind og ud

Det er en meget tænkt situation, men hvis man rejser udenfor sine zoner skal man checke ind og ud som i 1. Det skulle man også med et pap-klippekort og periodekort for 10 år siden.

 1. Hvis dele af rejsen sker med bus - hvor der er tvungen Check Ind - skal der også gennemføres check ud.

Det er en tåbelig regel, som aldrig skulle være indført.

 1. Hvis der er starten en ny periode ned på pendlerkortet, skal det læses ned på kortet ved at der gennemføres check ind - og så skal der også gennemføres check ud.

Det er ligeledes en unødig tåbelighed, som aldrig skulle være indført.

Hvis I havde gennemtænkt løsningen var den implementeret sammen med det øvrige rejsekortsystem fra starten, I ville ikke have disse elendige lappeløsninger, og det ville ikke nødvendigt at påstå, at rejsekortet er en succes, når den eneste grund til, at det bliver brugt af så mange er, at det er tvunget ned i halsen på folk.

Denne form for usmagelige bortforklaring er oprindeligt udtænkt af uduelige tosser hos nemID. Jeg kan forstå at rejsekortet også kopirer denne del af nemID-konceptet.

 • 13
 • 5

Jeg ved at flere med kombi-kort har undladt at tjekke ind -og ud uden de har fået problemer. Kan man håndtere det ved kontrol i tog?

Eller mere firkantet: Hvis man har periodekort på sit rejsekort, og man glemmer at tjekke ind før en rejse, der udelukkende foregår inden for periodekortets gyldighedsområde - og dermed er en rejse, man fuldt ud har betalt for - hvor stor en kontrolafgift får man så ifølge reglerne?

 • 2
 • 0

Hej Eskil. Hatten af for at du går i dialog på denne måde

Men jeg kunne godt tænke mig at gennemlæse grundlaget for nedenstående undersøgelse:

"Passagerpulsen vurderer, at passagererne ikke kan vide på forhånd, om en rejse vil holde sig indenfor de forudbetalte zoner. Det vil derfor være forbundet med en ekstra gene, at passagererne skal hoppe af toget for at checke ind, hvis de pludselig ændrer deres rejse til en destination uden for de forudbetalte zoner. Desuden vil risikoen for at passagererne glemmer det være stor. Endelig skal passagererne alligevel altid checke ind i bussen."

Med andre ord betvivler jeg i høj grad deres vurdering og antagelser! Det største problem med det nuværende system er udcheckningen, som er der fordi man antager at folk ikke ved hvor de skal hen! Jeg er sikker op at de allerfleste brugere godt ved, hvor de skal hen (andet giver meget lidt mening) Så lad os der udmærket ved, hvor vi skal hen, indtaste antal zonerne og undgå det forbandet check-ud. En anden meget stor besværlighed er, hvis man skal have cykel, hund eller medrejsende med på rejsen. Her bliver man virkelig udfordret for at kunne gennemskue logikken i systemet. Personligt bruger jeg en mobil-app for at betale for min cykelbillet.

Så få lavet en mobilapp, hvor man kan: 1. Forudindtaste antal zoner så man undgår udcheckning - man kan evt. benytte zoneberegner 2. Indsætte et hvilket som helst beløb, og det kan benyttes straks efter 3. Købe en hvilken som helst tillægsydelse (cykel, hund, ekstra passagerer, opgradering til business, ekstra zone)

Design backenden så man kan bruge sit rejsekort i rejseplan-appen uden for meget brug af nemID og andet pjat

 • 12
 • 3

"Passagerpulsen vurderer, at passagererne ikke kan vide på forhånd, om en rejse vil holde sig indenfor de forudbetalte zoner. Det vil derfor være forbundet med en ekstra gene, at passagererne skal hoppe af toget for at checke ind, hvis de pludselig ændrer deres rejse til en destination uden for de forudbetalte zoner. Desuden vil risikoen for at passagererne glemmer det være stor. Endelig skal passagererne alligevel altid checke ind i bussen."

Det kunne nemt være blevet løst, hvis man havde kigget mod øst i Skåne, for der har man automater i buserne, til at registrere rejser med JoJo. Dertil kan man sagtens have automaterne i togene også, hvis man nu vil forlænge sin rejse.

Hvis man er villig til at lytte til sine kritikkere, får arbejdet på det, og får overbevist sine kritikkere om at noget er godt, først da har man success.

 • 13
 • 3
 

Hej Eskil.

Forskellen på dine erfaringer med tidligere offentlige projekter og Rejsekortet er, at førstnævnte tog udgangspunkt i behovet for transport.

Det er ikke tilfældet med Rejsekortet. Her er det hensynet til selskabernes økonomi og drift der har prioritet. Passagererne er blot et nødvendigt onde, hvor Rejsekortet er en gylden chance for at skræmme flest mulige væk.

Denne gang får du brug for al din optimisme og gåpåmod, fordi du denne gang også er oppe mod selskaber der hader hinanden.

Held og lykke. Du har min største sympati for din tilgang til opgavnen. ;-)

 • 11
 • 2

3) Eller endnu bedre - vend det tåbelige paradigme med, at man som pendlerkort-bruger skal tjekke ind hver måned for at forny kortet.

Det er nødvendigt at checke ind for at få den nye zone læst ned på kortet. Alternativt kan man få pendlerkort på app.

Der er ikke nogen "ny zone". Vi taler om en banal månedlig fornyelse, som alle normalt tænkende designere af brugeroplevelser ville lade foregå automatisk, når brugeren har tilknyttet en betalingsaftale og dermed markeret vilje til at betale for sin rejse.

Hvis du med din indforståede jargon mener en opdateret udløbsdato, som skal brændes ind på kortet, så tillader jeg mig at påpege, at det er fuldstændigt ligegyldigt hvilken udløbsdato, der ligger på et pendlerkort, da det kun skal bruges, når kontrolløren aflæser det. Og han foretager under alle omstændigheder et opslag mod serveren, så der er INTET behov for at brænde nye oplysninger ind på pendlerkortet.

4) Gør det muligt for brugere af anonyme rejsekort at bruge app'en, der muliggør tjek ind, selv om man glemte det

Så mister man vel idéen med, at det er anonymt?

Fuldstændigt forkert.

Nu skal jeg designe løsningen for jer gratis: Lav en hjemmeside, hvor man kan gå ind og indtaste det nummer, der står på bagsiden af kortet, når man har glemt at tjekke ud.

Hjemmesiden skal have følgende to begrænsninger: A) Den skal kun tillade tjekud af manglende kort tjekud inden for 1 time efter, at man har glemt det. B) Den skal kun tillade, at man tjekker manglende tjekud 1 gang om måneden på samme kort

Til gengæld skal man ikke afkræves login for at foretage dette tjekud via hjemmesiden. Man skal alene indtaste kortnummeret og navnet på den station, man glemte at tjekke ud på.

5) Find på en måde at bruge rejsekortet på, der overflødiggør de tåbelige højttalerudkald på alle stationer om, at lemmingerne skal huske at tjekke ud.

Gode forslag modtages gerne :-)

Ekstremt simpelt. Nu skal jeg igen designe en løsning for jer: Lad brugeren vælge hvor mange zoner, han vil rejse for, når han tjekker ind via standere med +/- knapper. Lav en app for lemmingerne, der gerne vil have adfærdsændrende påmindelser, så de kan stille et æggeur, der minder dem om at tjekke ud, når rejsen er slut.

6) Sæt alle rejsekort-standere i online realtime-opdateret forbindelse til serveren med brugernes saldo

Check-ind skal gå hurtigt - der er ikke tid til opkald til serveren. Det er heller ikke alle steder, hvor vores busser kører, hvor 4G-nettet er lige godt.

Det forhindrer jer vel ikke i at etablere online realtime-forbindelse i de 90% af landet, hvor 4G-nettet er godt. Jeg forstår ikke, hvad det er, der gør, at et API-kald til jeres servere skal tage mere end 20ms at gennemføre? Har I brugt for få penge på serverkapacitet? Dårlig back end arkitektur?

7) Gør det muligt for alle brugere af rejsekortet at få overført den ubrugte saldo på deres rejsekort - hvad enten det er anonymt eller ej - til deres konto eller kreditkort.

Så mister vi også anonymiteten. Det er desværre ikke muligt at få den fulde service, hvis man kører på et anonymt kort.

Jo det er. Det er bare jer, der ikke vil give den.

Jeg har sjovt nok ikke set dig argumentere for, at det skal være umuligt at betale med kreditkort for at tanke op på "anonyme" kort. Hvis du gik så meget op i at beskytte anonymiteten på anonyme kort, som du beskriver i det ovenstående, ville det jo være den logiske konsekvens.

Nu skal jeg designe en løsning for jer gratis: I det mindste kunne I gøre det muligt at overføre en ubrugt saldo fra ét anonymt rejsekort til et andet anonymt rejsekort mod at det gamle anonyme rejsekort bliver spærret (så har I nemlig ikke problemer med misbrug af anonyme kort som middel til "sorte" betalinger).

8) Gør det muligt at få udstedt et pendlerkort omgående, lige som man har kunnet i 100 år før Rejsekortet ved at gå ned på den lokale station

Hvis man har et rejsekort i forvejen (og det har de fleste brugere af bus og tog), så kan man få Pendler Kombi på kortet med det samme.

Jeg er ikke interesseret i et Pendler Kombi-kort. Kun lemminger stiller sig tilfredse med at skulle tjekke ind og ud 440 gange om året bare for at komme på arbejde. Men det er meget tydeligt, at I prøver at presse kunderne over på jeres overvågnings-produkter ved at tilbyde en uhyrligt ringe service på nicheprodukterne.

Nu skal jeg designe en løsning for jer gratis: Hvis I var en serviceminded virksomhed med kundefokus, ville I designe en løsning, hvor man kunne oprette et Pendler-kort online og så gå ned og hente det i en af automaterne på stationen med det samme. Disse rummer i forvejen en stak anonyme rejsekort, så der er intet, der forhindrer jer I også at fylde dem med Pendler-kort, som man ville kunne afhente dér.

9) Genindfør muligheden for at få "alle zoner"-pendlerkort på rejsekortet i de gamle trafikselskabers taktstområder. Til samme pris som før.

Det har ikke så meget med rejsekortet af gøre :-). Men vi fik berettiget kritik for, at et pendlerkort fra Faxe til København kostede langt mere end et pendlerkort fra Store Heddinge til København. Derfor skal der være ens principper og regler på tværs af hele Movias område. Og så var det ikke muligt at opretholde allezonerskortet.

Din snakken udenom ændrer ikke på det faktum, at I sagtens kunne tilbyde et produkt med frie rejser inden for alle zoner i de gamle trafikselskabers takstområder. Det vil I bare ikke, fordi I meget hellere vil tjene en masse rare penge på at sælge enkeltrejser, hvor I kan tracke kunden hele vejen.

10) Gør det muligt at rejse med et anonymt rejsekort i zone 1, 2 og 3 uden at skulle have minimum 80 ubrugte kroner på kortet. En rejse koster 15 kroner, men alligevel skal jeg tanke 200 kroner op for overhovedet at få lov at rejse, selv om jeg har 60 kroner i saldo på kortet.

Hvis man står på et tog i zone 1, er det muligt at køre længere og dyrere end 15 kr. Derfor er det nødvendigt med en forudbetaling. Med et almindeligt rejsekort med tank-op-aftale, så er man ude over dette problem.

Du ved godt, at trafikselskaberne har ansat kontrollører, som kan afkræve gyldigt rejsehjemmel ikke? Hvis man tager et tog fra zone 1 og til Jylland med en saldo på 80 kr på rejsekortet, bliver man nok fanget af kontrolløren. Jeg kan ikke se, hvorfor rejsekortet skal blandes ind i det.

Faktum er at jeres paranoia for, om kunderne uretmæssigt stjæler en masse "dejlige" gratis rejser med bumlebus og nedbankede IC3-tog har gjort det unødigt dyrt og besværligt for kunder, som fortrinsvis foretager mange små og korte rejser i zone 1, 2 og 3.

Du får ikke en eneste københavner til at forstå, at han skal tanke 200 kroner op på et kort, der i forvejen har en saldo på 60 kroner for at få lov til at gennemføre en rejse, der koster 15 kroner.

Nu skal jeg designe to løsninger for jer gratis: 1) Gør det muligt at tanke op for mindre end 200 kr af gangen 2) Gør det muligt at foretage rejser på 2 - 3 zoner selv om saldoen på kortet er under 80 kroner ved at brugeren erklærer på en +/- stander, at han kun vil rejse 2 - 3 zoner.

Det bør I kigge nærmere på om I ikke kan smidiggøre, fordi der faktisk er rigtig mange københavnere, som er kunder hos jer.

 • 10
 • 4

Kristoffer Olsen, du virker en smule faktaresistent.

F. eks. har du fået oplyst, at kortet er informationsbærende. Derfor skal (periode)kortet opdateres ved en check-in på samme måde, som man i gamle dage skulle lægge det nye periodekort i stamkortet. Din Alle zoner-bashing virker noget egoistisk. Hvorfor skulle rejsende i det 'gamle' HT-område have særlige fordelagtige priser på lange rejser?

.. og sådan kunne man fortsætte.

 • 3
 • 12

Peter Kyllesbeck din opstyltede facon med at nævne debattørerne ved deres fulde navn som det første i dit indlæg virker krukket og intimiderende på en skolemester-agtig måde.

F. eks. har du fået oplyst, at kortet er informationsbærende. Derfor skal (periode)kortet opdateres ved en check-in på samme måde, som man i gamle dage skulle lægge det nye periodekort i stamkortet. Din Alle zoner-bashing virker noget egoistisk. Hvorfor skulle rejsende i det 'gamle' HT-område have særlige fordelagtige priser på lange rejser?

.. og sådan kunne man fortsætte

Dine indlæg er uinteressante og irrelevante. Det er nok derfor, du har fået 21 downvotes på dit første indlæg.

Diskussionen handler om hvordan rejsekortet kan blive kundevenligt ikke om hvordan det er indrettet i dag. Du kan ikke finde ud af andet end at slå op hvordan rejsekortet fungerer i dag og så beskrive det for folk.

kortet er informationsbærende

Jeg har påpeget at der ikke er noget behov for at have den information på kortet. Men du opfører dig som en apparatchnik og giver honnør til det "geniale" design og kan ikke forestille dig, det overhovedet ville være muligt at indrette systemet anderledes. Det gør dit indlæg uinteressant, irrelevant og malplaceret.

Din Alle zoner-bashing virker noget egoistisk. Hvorfor skulle rejsende i det 'gamle' HT-område have særlige fordelagtige priser på lange rejser?

Argumentum ad hominem. Jeg har ikke noget behov for et "alle zoners" kort til det gamle HT-område, men jeg påpeger, at den såkaldte "begrundelse" for afskaffelse er falsk, da der intet er til hinders for at lancere et produkt til frie rejser i zonerne i de gamle trafikselskabers område og at det er en MASSIV FORRINGELSE OG PRISFORHØJELSE, at periodekort til "alle zoner" ikke længere er muligt.

Jeg har ikke sagt noget om, at rejsende i det gamle HT-område skal have særligt fordelagtige priser på lange rejser. Det er Eschil, der bringer det ind som et røgslør i diskussionen og som en loyal apparatchnik til forsvar for systemet går du mere op i at gengive hans retorik end i at læse, hvad jeg skriver.

Jeg gider ikke spilde mere tid på dine irrelevante og uinteressante kommentarer, så for min skyld må du meget gerne undlade at besvare dette indlæg.

 • 9
 • 3

Peter Kyllesbeck din opstyltede facon med at nævne debattørerne ved deres fulde navn som det første i dit indlæg virker krukket og intimderende på en skolemester-agtig måde.

Da jeg ikke citerer din tekst, skriver jeg din navn, da det er dig skriver til. Er det så forkert? PS: Du gør det jo også. ;-)

Jeg gider ikke spilde mere tid på dine irrelevante og uinteressante kommentarer, så for min skyld må du meget gerne undlade at besvare dette indlæg.

Kunne du så ikke gøre os andre den tjeneste, at ophøre med dine gentagelser. Du har flere gange fået svar på dine kommentarer, men det er tilsyneladende svært at 'komme ud af boksen'.

 • 2
 • 12

Hej Nicholas. De fleste stationer er også gennemgang for fodgængere og cyklister, der skal passere banen. Jeg tror ikke det vil være god service, at der er krav om at købe en billet, hvis man blot skal til den anden side af sporene.

Der må man så vurdere fra sted til sted. Nogle stationer vil der være fint med standere ned til perronerne, hvor man andre steder vil skulle lave en gennemgang kun til passerende fodgængere.

Stationer som Hovedbanen, Østerport, Nørreport, Aarhus, Høje Taastrup og lign. ville det nok være mest effektivt at lukke helt af. Der er ikke behov for, at andre end passagerer skal kunne komme ind på stationsområdet.

Mindre stationer kunne som sagt nøjes med standere som i dag. Det faktum at de fleste tager toget til eller fra en større station, potentielt kombineret med spottjek i togene, ville sørge for at langt de fleste havde billet. Måske endda flere end i dag, hvor man bare kan gemme sig på toilettet i toget, eller lege fangeleg med kontrolløren. Især S-tog og Metro er nærmest lovløst område når det kommer til at have billet.

Jeg synes også det er rart at kunne gå ind på stationen, når jeg skal hente nogen fra toget, uden at skulle købe billet.

Med rejsekortsystemet som det er i dag, ville du jo sagtens kunne opholde dig på stationen og gå ud igen, uden at betale noget. Jeg ville så indføre en grænse på 30~60 min, før man skulle betale et eller andet mindstebeløb, så folk ikke opholder sig på området unødigt. Så ville man også vide, hvem det var der smadrede toilettet, eller malede grafitti i tunnellen, hvis man kunne følge dem på overvågningskamera fra check ind.

Det er ret store datamængder - for alle oplysninger om alle kort skal sendes til alle standere. Så det kræver lidt mere end det kræver at gå på facebook.

Har I hørt om rsync? Det er ganske vist lidt nyere end rejsekort-projektet, fra 1996, men ville afhjælpe dét problem.

Men måske det mest af alt er et tegn på, at systemet er grundlæggende forkert designet? I Japan formår alle standere at altid være opdaterede døgnet rundt, selv i en bus langt ude på landet uden god mobildækning.

Om det så er fordi flere data ligger på kortet ved jeg ikke, men en studietur ville ærligt talt være jer til gavn... Evt. kunne i bare licensere deres system, så slipper vi også for de åndssvage zoner.

Et skolekort skal udstedes og betales af kommunen til rejser til og fra skole. Det har vanskeligt ved at blive kombineret med et almindeligt rejsekort, man selv skal betale for.

Igen, Japan: Du går ned på nærmeste billetkontor med noget officiel dokumentation fra din skole, de tager dit japanske rejsekort-ækvivalent, og sørger for at du gratis kan rejse i de zoner du har brug for, i den periode din uddannelse skulle vare. Uddannelsesinstitutionen er så ansvarlig for at afmelde den studerende fra ordningen, ved tidlig udmeldelse, men det kan nemt digitaliseres.

Puha, da var svært. Ja, det er det jo så rent faktisk i Danmark, da der ikke er nogen billetkontorer tilbage.

 • 10
 • 2

Jeg spurgte dig om noget, som du så svarer på med en joke og et surt opstød om, at DOTs app kun kan bruges på Sjælland. Hvad om du forholdt dig til, hvad den kan - så kunne den måske udvides til brug i hele landet.

Godt forsøgt, jeg heder ikke Kristoffer Olsen, som din tidligere henvendelse var til, men hvis du kigger lidt til højre for profil ikonet, så kan du se mit navn.

Men det er vist ikke det eneste som du ikke kan se, for som jeg sagde tidligere:

DOTs app kan ikke bruges i hele landet, så den dur ikke, og med en score på 1,9 af 5, blandt apps, så er den tæt på at være ligeså fortabt som rejsekortet, som får bundkarakter på trustpilot.

Med andre ord: DOTs app er ligeså bund elendig som rejsekortet, og det må for guds skyld ikke udvides til hele landet. Og hvorfor skulle den det, når DSBs mobil app fungere upåklageligt.

 • 5
 • 0

jeg heder ikke Kristoffer Olsen, som din tidligere henvendelse var til

Korrekt, min fejl, men du svarede, dog ikke på spørgsmålet.

Trustpilot. Er det nu repræsentativt for tilfredshed?

Og hvorfor skulle den det, når DSBs mobil app fungere upåklageligt.

Godt så, hvad er så problemet? Så er det vel den, der skal foreslås til Kristoffer Olsen. Han kunne vel så svare, om den lever op til de krav, han har, og i modsat fald hvorfor ikke. Eskil Thuesen har jo også foreslået DSBs og DOTs apps.

 • 0
 • 4

Trustpilot. Er det nu repræsentativt for tilfredshed?

Har lige lavet opslag på Trustpilot, hvilket jo ikke siger meget om deres apps: Dinoffentligetransport Reviews (25) Bad Rejsekort Reviews (1,417) Bad DSB Reviews (1,615) Bad

Så på Google Play: DSB (mobilbillet) 2.7 5,622 total DOT Mobilbilletter 1.9 3,716 total

DSBs app kan heller ikke bruges i hele landet. "Du kan ikke købe billetter inden for lokale takstområder på Fyn, i Jylland eller på Bornholm."

 • 0
 • 5

Korrekt, min fejl, men du svarede, dog ikke på spørgsmålet.

Trustpilot. Er det nu repræsentativt for tilfredshed?

Trustpilot er en indikator, og alt er relativt. Jeg har allerede svaret hvorledes det forholder sig:

Med andre ord: DOTs app er ligeså bund elendig som rejsekortet, og det må for guds skyld ikke udvides til hele landet. Og hvorfor skulle den det, når DSBs mobil app fungere upåklageligt.

Med hensyn til:

Godt så, hvad er så problemet?

Du er problemet lige nu, Eskils alter ego. Du bliver nød til at forstå, at man ikke kan kalde noget en success, når der er så mange utilfredse, medmindre man er ignorant. Havde man bare kopieret den svenske JoJo, og den svenske model, så var man sluppet for mange problemer.

Ellers, tak for at du bekræfter, at DSBs app lader til at være bedre end rejsekortet og DOTs app. Nej, du kan ikke købe biletter til en enkelt zone rejse med DSBs app, men i det mindste har man et bedre grundlag end rejsekortet.

 • 4
 • 0

Jeg har allerede svaret hvorledes det forholder sig:

Nej, hvor var din dokumentation? Desuden er Trustpilots tal for web-sider. ;-)

Du er problemet lige nu, Eskils alter ego.

Du har svært ved at holde dig til bolden?

Du bliver nød til at forstå, at man ikke kan kalde noget en success, når der er så mange utilfredse, medmindre man er ignorant.

Nu mistænker jeg, at specielt utilfredse lufter deres mening på Trustpuilot (og Google Play) Du er nødt til at forstå, at Trustpilots review ikke er repræsentativt. Det samme gælder for Google play.

Ellers, tak for at du bekræfter, at DSBs app lader til at være bedre end rejsekortet og DOTs app. Nej, du kan ikke købe biletter til en enkelt zone rejse med DSBs app, men i det mindste har man et bedre grundlag end rejsekortet.

DSBs app (hvis du ellers læste det) kan ikke bruges til lokale rejser inden for takstområder vest for Storebælt og på Bornholm. Det dækker vist mere end bare enkeltzoner.

 • 1
 • 5

Nej, hvor var din dokumentation? Desuden er Trustpilots tal for web-sider. ;-)

Man kan desvære ikke rådgive en tåbe, med dem kæmper selv guderne forgæves.

Du har svært ved at holde dig til bolden?

Siger den som har fået dobbelt cifrede downwotes, pga. sine ytringer.

Nu mistænker jeg, at specielt utilfredse lufter deres mening på Trustpuilot (og Google Play) Du er nødt til at forstå, at Trustpilots review ikke er repræsentativt. Det samme gælder for Google play.

Hvis noget fungere perfekt, så er der ingen ting at klage over. Mere er der ikke at sige.

DSBs app (hvis du ellers læste det) kan ikke bruges til lokale rejser inden for takstområder vest for Storebælt og på Bornholm. Det dækker vist mere end bare enkeltzoner.

Det galdt før taksreformen. Jeg har personligt brugt DSBs app, fra April måned, både øst og vest for storebælt.

 • 9
 • 3

Den automatiske optankning drillede mig i starten. Først havde jeg overset at man ikke bare skulle tilmelde sigt kreditkort men også aktivere det et andet sted på hjemmesiden, tror jeg. Næste gang viste det sig at der var en tidsfrist for hvornår kortet skulle bruges første gang.. Så to gange fik jeg en lang næse da jeg skulle checke ind i bussen..

 • 2
 • 0

Du har svært ved at holde dig til bolden?

Siger den som har fået dobbelt cifrede downwotes, pga. sine ytringer.

Du burde nok læse https://ing.dk/debat/regler (Vi tolererer ikke personangreb.)

Det galdt før taksreformen. Jeg har personligt brugt DSBs app, fra April måned, både øst og vest for storebælt.

Jeg tog informationen fra beskrivelsen på Google Play (opdateret May 22, 2018), som DSB så ikke har opdateret.

Der er dog stadig mange begrænsninger for rejser i Jylland og på Fyn ved brug af DSB-app'en, som ikke findes på Rejsekortet. https://www.dsb.dk/find-produkter-og-servi...

 • 0
 • 3

Du burde nok læse https://ing.dk/debat/regler (Vi tolererer ikke personangreb.)

Du burde snakke for dig selv først og fremmest, for det lader til at du har et problem med det. Hvis du netop havde fulgt debat reglerne, så var debaten blevet noget mere spændende.

Der er dog stadig mange begrænsninger for rejser i Jylland og på Fyn ved brug af DSB-app'en, som ikke findes på Rejsekortet.

Rejsekortet er en begræsning i sig selv, og man skal have 4-5 forskellige, for at dække nogen af de mest basale rejsemønstre. Dertil fungere DSBs app bedre end rejsekortet, man anvender det uden at skulle tjekke ud, man har det i løbet af 2 min., aldrig problemer med saldo, og man kan blive ved.

Og ikke mindst, hvis man bare havde været en smule smart, så havde man kopieret eller udvidet den svenske JoJo, til også at gælde i Danmark.

 • 7
 • 2

Hej Ken Prieto

Rejsekortet er en begræsning i sig selv, og man skal have 4-5 forskellige, for at dække nogen af de mest basale rejsemønstre.

Jeg har nu kun et rejsekort.

Dertil fungere DSBs app bedre end rejsekortet, man anvender det uden at skulle tjekke ud, man har det i løbet af 2 min., aldrig problemer med saldo, og man kan blive ved.

Jeg kan nu ikke se at DSBs app skulle fungere bedre end rejsekortet. Jeg har mit rejsekort i en lomme på min jakke sådan jeg ikke behøver tage kortet frem ved ind- og ud-checkning. Jeg har valgt automatisk optankning og har aldrig problemer med saldo. En standard rejsekort tur ser ud som følger: 1) Check ind ved afgangsstationen 2) Check ud ved ankomststationen.

Hvis jeg skulle bruge DSBs app ville en standard tur være som følger: 1) Finde min mobiltelefon frem. 2) Finde mine læsebriller frem. 3) Alt efter hvor bekymret man mht skærmlås og flytilstand etc vil det koste mere eller mindre tid at taste 2 stationer ind, men umiddelbart tror jeg ikke jeg vil kunne købe en billet på under 30 sek. 4) Pakke mobiltelefon væk 5) Pakke læsebriller væk. Mht mobiltelefon ville jeg selvfølgelig skulle huske at holde den opladet og også få den fornyet, da OS på min gamle men stadigvæk til mit behov anvendelig telefon ikke understøtter DSBs app. Jeg foretrækker også IKKE at skulle stå og fægte med min telefon på en mørk perron.

 • 2
 • 3

Hej Eskil Thuesen

I skulle prøve at montere en check ud stander væggen på èn af de ud gående rulletrapper. Jeg tror der er fin tid til at checke ud mens man står på trappen.

 • 1
 • 3

Jeg har nu kun et rejsekort.

Fint nok, men du kan ikke have annonymt rejsekort, et pendlerkort, og påfyldningkort i et, da rejsekortet ikke giver mulighed for det.

Jeg kan nu ikke se at DSBs app skulle fungere bedre end rejsekortet.

Det må du sådan selv om, men det ændre ikke på den kritik som rejsekortet har fået. Og så er der prisen: Et system til milliarder vs. Et system til millioner.

Jeg har mit rejsekort i en lomme på min jakke sådan jeg ikke behøver tage kortet frem ved ind- og ud-checkning.

Så er du meget heldig, da jeg brugte det, så kunne det ikke engang læses gennem et mobil cover.

Jeg har valgt automatisk optankning og har aldrig problemer med saldo.

Så har du ikke være under tidspress, for mange melder om problemer med at saldoen er forsinket.

En standard rejsekort tur ser ud som følger: 1) Check ind ved afgangsstationen 2) Check ud ved ankomststationen.

Netop udcheckning er et fundamentalt problem med rejsekortet, som aldrig burde være implementeret.

Hvis jeg skulle bruge DSBs app ville en standard tur være som følger:

Dine personlige procedure er din sag, og kan du ikke lide apps, så må du bare lade være med det. Rejsekortet er et elendigt system, og som omtalt tidligere:

Og ikke mindst, hvis man bare havde været en smule smart, så havde man kopieret eller udvidet den svenske JoJo, til også at gælde i Danmark.

 • 4
 • 1

Jeg har nu haft lejlighed til at prøve DSB's nye mobilbilletter app og må sige, at den er GENIAL.

Jeg var lidt afskrækket af de dårlige anmeldelser på Google Play og fordi jeg kan huske, at den gamle udgave af app'en insisterede på at få adgang til GPS'en for at købe billetter, men kan nu se, at det må være anmeldelser af gamle versioner af app'en for denne udgave er moderne og hurtig og meget brugervenlig.

Det første, der sker, når man installerer app'en er, at man bliver ledt igennem en række skærmbilleder, der viser, hvilke oplysninger de ønsker at registrere om en (GDPR) og man kan oven i købet frabede sig, at DSB sender data til Google Analytics(!)

App'en tilbyder køb af periodekort til præcis samme zoneområde, som jeg begik den store fejl at købe et pendlerrejsekort til.

Så snart mit nuværende pendlerrejsekort udløber, så lukker jeg det og vender aldrig tilbage. DSB's nye app er fremtidens måde at købe billetter på.

Så nu har MetroSelskabet forhåbentlig mistet en stor indtægt fra en pendler, fordi de ikke ønskede at reducere kontrolafgiften for en stamkunde og Rejsekortet har mistet en kunde for altid.

Jeg har i øvrigt lige bestilt et Blåt Rejsesygesikringskort på Borger.dk. Det tager 2 - 3 uger at få det tilsendt, men man får et midlertidigt kort sendt på e-mail.

Ud over de 10 forbedringsforslag, jeg sendte til Eschil i toppen af debatten kan jeg således nu foreslå yderligere tre forbedringsforslag:

1) Send et midlertidigt pendlerrejsekort på e-mail til folk, når I har 10 dages leveringstid for det fysiske kort.

2) Fortæl jeres kunder hvilke data, I registrerer om dem og behandler i overensstemmelse med GDPR-kravet.

2) Giv nye pendlerrejsekortbrugere, som glemmer at forny kortet MANUELT en reduceret kontrolafgift. Så er der større chance for, at I beholder dem som kunder.

3) Luk rejsekortet og henvis til DSB's Mobilbilletter-app.

 • 5
 • 1

Hej Ken Prieto

Jeg har nu kun et rejsekort.

Fint nok, men du kan ikke have annonymt rejsekort, et pendlerkort, og påfyldningkort i et, da rejsekortet ikke giver mulighed for det.

Med DSBs app ved nok både DSB, et teleselskab, myndighederne og mindst et amerikansk techselskab fuld viden over din gøren og laden.

Jeg har mit rejsekort i en lomme på min jakke sådan jeg ikke behøver tage kortet frem ved ind- og ud-checkning.

Så er du meget heldig, da jeg brugte det, så kunne det ikke engang læses gennem et mobil cover.

Det tror jeg ikke. Det er ganske brugt ved liftkort og ingen af mine bekendte har problemer desangående. Jeg tror dit problem var at du blandede rejsekortet med andre kort og elektronikken i din telefon.

En standard rejsekort tur ser ud som følger: 1) Check ind ved afgangsstationen 2) Check ud ved ankomststationen.

Netop udcheckning er et fundamentalt problem med rejsekortet, som aldrig burde være implementeret.

Pudsigt nok synes jeg det både er logisk og enkelt: Rejs dig op, check om du har dit habengut med dig, stå af toget, check ud. Hvad er problemet?

Jeg har valgt automatisk optankning og har aldrig problemer med saldo.

Så har du ikke være under tidspress, for mange melder om problemer med at saldoen er forsinket.

Hvad er det for tidspres. Rejsekortet tanker automatisk op, hvad er problemet?

Hvis jeg skulle bruge DSBs app ville en standard tur være som følger:

Dine personlige procedure er din sag, og kan du ikke lide apps, så må du bare lade være med det. Rejsekortet er et elendigt system, og som omtalt tidligere:

Hvordan køber du en billet? Jeg tror ikke jeg har sagt jeg ikke kan lide apps. Jeg kan ikke genkende din påstand om at rejsekortet er et elendigt system og kan umiddelbart ikke se at DSBs mobilapp skulle gøre min dagligdag enklere.

 • 2
 • 2

Prøv at læse denne del af mit indlæg:

Jeg var lidt afskrækket af de dårlige anmeldelser på Google Play og fordi jeg kan huske, at den gamle udgave af app'en insisterede på at få adgang til GPS'en for at købe billetter, men kan nu se, at det må være anmeldelser af gamle versioner af app'en for denne udgave er moderne og hurtig og meget brugervenlig.

Med andre ord: Jeg havde prøvet den gamle udgave af app'en, som krævede GPS slået til for at købe en billet. Jeg så de dårlige anmeldelser på Google Play (2.7 i gennemsnit) og tænkte, at det var ikke en app for mig.

Ken bekræftede over for mig i debatten i Svend Tøftings blogindlæg, at der er tale om en ny version af app'en, som ikke kræver GPS tændt for at købe billet. Jeg har nu haft tid til at installere den og begive mig på vej til at købe et nyt periodekort, og jeg kan bare konstatere, at det er en SUVERÆN brugeroplevelse, som DSB's nye mobilbilletter-app giver for kunderne. Rejsekortet kan godt gå hjem og vugge.

Du kan se indlægget, hvor Ken bekræfter, at det er en ny udgave af app'en her:

https://ing.dk/blog/brug-nu-rejsekort-2123...

 • 3
 • 1

Der er indtil nu kommet 149 mere eller mindre tekniske anvisninger på at genoplive en død hest.

Inden kommentar nr. 150 lander vil jeg i al ydmyghed spørge: Tror nogen i fuld alvor på at rejsende ønsker en højere embedseksamen i trafikanalyser for at foretage noget så simpelt som at rejse fra punkt A til punkt B?

Jeg ønsker selv at vælge mine hobbyer, og NFC-chips, API-kald eller rcync er ikke blandt favoritterne.

 • 1
 • 4

Hvad er det for tidspres. Rejsekortet tanker automatisk op, hvad er problemet?

Det gør det ikke, hvis du begår den fejl at købe et pendlerrejsekort hos rejsekortet.

Så skal du manuelt forny det ved at tjekke ind på en stander uden nogen forretningsmæssigt logisk begrundelse.

Til gengæld bilder de dig i e-mails ind, at "Dit pendlerrejsekort er nu automatisk blevet fornyet".

Og hvis du er ny bruger af pendlerrejsekortet og glemmer at forny det manuelt, så får du minsandten en kontrolafgift på 750 kroner.

Velkommen som kunde til pendlerrejsekortet. Fed brugeroplevelse! Man får bare så meget lyst til at anbefale det til andre, ikke?

 • 6
 • 1

Med DSBs app ved nok både DSB, et teleselskab, myndighederne og mindst et amerikansk techselskab fuld viden over din gøren og laden.

Rejsekortet er den største synder af alle, og jeg er helt med på at kæmpe imod overvågning, tvang, monopoler, og andet privacy grej.

Jeg synes vi skulle mødes, så jeg kan forklare dig hvorfor dit argument ikke er rigtigt, for det ville kræve meget spalte plads. Vil du gerne det?

I grove træk: Så ved rejsekortet ALTID hvor du er stået af, de ved ALTID hvor du er stået på, og det problem har man ikke med DSBs app, da man selv kan obufscate det, da man selv bestemmer hvilken station man køber fra og til. Dertil så kommer følgende: 1) Google play ikke installeret på telefonen. 2) Google services ikke installeret på telefonen. 3) Jeg bruger firefox med ca 20 privacy addons, og firefoxes about:config er tweeked. 4) Jeg bruger en FairPhone for bedre sikkerhed, miljø, modularitet, og fair vilkår. (https://www.fairphone.com/en/) 5) Jeg bruger taletidskort, såfremt jeg skal registreres noget. 6) Jeg bruger VPN, så hverken teleselskbet eller regeringen kan snage. 7) Når jeg installere apps, så blokere jeg mange af deres tilladelser, og efterlader kun de allermest nødvendige.

Udover det, så kan jeg fortælle at DSB apps vilkår bliver bedre og bedre, modsat Rejsekortet.

Det tror jeg ikke. Det er ganske brugt ved liftkort og ingen af mine bekendte har problemer desangående. Jeg tror dit problem var at du blandede rejsekortet med andre kort og elektronikken i din telefon.

Jeg kan oplyse at det var det eneste kort som kunne være i mit mobil cover, og det kunne JoJo'en som jeg har prøvet godt håndtere. Desuden er det problem som mange i min omgangskreds godt kan nikke genkendede til.

Pudsigt nok synes jeg det både er logisk og enkelt: Rejs dig op, check om du har dit habengut med dig, stå af toget, check ud. Hvad er problemet?

Problemet er som beskrevet check ud, for når jeg har købt min billet, så vil jeg ikke forholde mig til billeten længere. Ligesom når man handler ind, så er der altid mullighed for at glemme at købe noget. At rejsekortet så sennere laver en app, så man kan kan check ud, er jo en falit erklæring af de store, for så har man netop indrømmet at rejsekortet ikke fungere per design.

Hvad er det for tidspres. Rejsekortet tanker automatisk op, hvad er problemet?

Du har måske automatisk optankning, men det har jeg ikke. Det er også tidligere beskrevet, at rejsekortet ikke opdateres konstant, og at rejsekortets system generalt først opdateres på WLAN, når en bus kommer hjem til garagen. Desuden, selv når du har nok penge til en rejse, så kan du ikke kommer til at rejse, hvis du ikke tanker et bestemt forudbestemt beløb, som rejsekortet har bestemt.

Hvordan køber du en billet?

DSBs app er hos mig altid som en genvej, på min "Allways on" display, dertil så har jeg et virtuelt forudbetalt Visa kort tilknyttet appen, så når jeg skal købe en billet, så gør jeg følgende:

1) Trykker på appen 2) Indtaster start 3) Indtaster destination 4) Swiper til højre for at betale

Jeg tror ikke jeg har sagt jeg ikke kan lide apps. Jeg kan ikke genkende din påstand om at rejsekortet er et elendigt system og kan umiddelbart ikke se at DSBs mobilapp skulle gøre min dagligdag enklere.

Jeg er glad for at du ikke oplever de problemer, som jeg selv, og flere andre herinde oplever. Du må ikke tro at jeg har noget imod kort, som man kan bruge til at rejse med, men jeg har noget imod et system som:

1) Tvinger en til at checke ud. 2) Har koster millarder, og der bruges stadig flere penge på det. 3) Ikke lytter til sine kritikkere. 4) Tit har tekniske problemer. 5) Ikke kigger på hvad der allerede eksistere.

Bare for at nævne et par stykker, og så synnes jeg ikke man skal misse dette:

Og ikke mindst, hvis man bare havde været en smule smart, så havde man kopieret eller udvidet den svenske JoJo, til også at gælde i Danmark.

Når man ikke vil indrømme, at der findes et ok fungerende system, som man bare kunne have implementeret, så er det arrogance i verdensklasse.

 • 6
 • 3

OK!! Ekstremt ønske om privacy - ...

Ekstremt er subjetktivt. Hvis din familie havde oplevet franco styret, så var du aldrig kommet med den kommentar.

Ellers, så er retten til privatliv er under hårdt pres i dag... Læs: iliegal overvågning

PS: bruger fairphone ikke Android 6 eller 7 fra Google?

FaiPhone bruger som udgangspunkt Android 6 Marshmellow, men som med alle andre Android telefoner, så kan man tweeke den som man vil.

Hvis man gerne vil have en endnu bedre telefon, med privacy i højsædet, så kan jeg anbefale Librem 5 telefon, som jeg selv overvejer.

 • 5
 • 2

Hej Ken Prieto

Hvis din familie havde oplevet franco styret, så var du aldrig kommet med den kommentar.

Det er trist at din familie har levet under Franco og det har min respekt at du betragter fascisme som en reel trussel. Jeg er samtidig imponeret over de tiltag du har taget. For en stund siden hørte jeg et foredrag om radikalisering og terror. Myndighederne holder selvfølgelig øje med de højtråbende, men det er når retorikken bliver skruet ned og de forsøger at ligge lavt, at myndighederne virkelig holder øje. Måske har dine tiltag tiltrukket sig myndighedernes opmærksomhed.

 • 2
 • 0

Hej Ken Prieto

Det tror jeg ikke. Det er ganske brugt ved liftkort og ingen af mine bekendte har problemer desangående. Jeg tror dit problem var at du blandede rejsekortet med andre kort og elektronikken i din telefon.

Jeg kan oplyse at det var det eneste kort som kunne være i mit mobil cover, og det kunne JoJo'en som jeg har prøvet godt håndtere. Desuden er det problem som mange i min omgangskreds godt kan nikke genkendede til.

Det virker umiddelbart mærkeligt at din omgangskreds har problemer, hvor min ikke har. Men vi er formentlig 1-2 generationer ældre end dig og især kvinderne har ikke lyst til at åbne deres tasker på en perron. Derfor finder vi løsninger som virker uden at kortet skal tages ud.

Problemet er som beskrevet check ud, for når jeg har købt min billet, så vil jeg ikke forholde mig til billeten længere.

Næh; og jeg vil ikke forholde mig til altid at skulle holde min mobiltelefon opladet og opdateret. Rejsekortet mitigerer check ud problematikken med en app. Jeg kan ikke så hvorledes DSBs app mitigerer deres problem.

Du har måske automatisk optankning, men det har jeg ikke.

Teknisk set har du automatisk optankning via dit Visakort.

Det er også tidligere beskrevet, at rejsekortet ikke opdateres konstant, og at rejsekortets system generalt først opdateres på WLAN, når en bus kommer hjem til garagen. Desuden, selv når du har nok penge til en rejse, så kan du ikke kommer til at rejse, hvis du ikke tanker et bestemt forudbestemt beløb, som rejsekortet har bestemt.

Nu har jeg ikke lige købt en mobiltelefon til 4.000,- så jeg har råd til, at der står 250,- på mit rejsekort.

 • 3
 • 4

Ellers, så er retten til privatliv er under hårdt pres i dag

Uanset hvad du måtte ønske, kommer vi nok ikke uden om (den nødvendige?) videoovervågning i alle former for offentlig transport. Så meget for 'privacy' der.

Angående Franco-styret så var/er det vist ikke de eneste med ekstrem overvågning af borgere. Skal jeg nævne DDR (Stasi) som eksempel eller 'Det store land mod øst'?

Måske har dine tiltag tiltrukket sig myndighedernes opmærksomhed.

Kan kun tilslutte mig Niels Peter Jensens kommentar.

Ekstremt er subjetktivt. Hvis din familie havde oplevet franco styret, så var du aldrig kommet med den kommentar.

Et medlem har, men det ændrer min kommentar.

 • 1
 • 5

Hej Ken Prieto Nu når det er arrogance ikke at implementere Jojo, så lad os se på Jojo.

Og ikke mindst, hvis man bare havde været en smule smart, så havde man kopieret eller udvidet den svenske JoJo, til også at gælde i Danmark.

Når man ikke vil indrømme, at der findes et ok fungerende system, som man bare kunne have implementeret, så er det arrogance i verdensklasse.

Det kort jeg ville købe som rejsende lidt her de og der vil være Jojo Reskassa

Jojo Reskassa Jojo Reskassa är ett resekort som du laddar med pengar. När du köper biljett med kortet får du rabatt. Jojo Reskassa passar dig som reser med buss eller tåg då och då.

Med Jojo Reskassa kan du köpa biljett till: alla våra bussar och tåg i Skåne och till och från Danmark, alla våra tåg och bussar över länsgränsen till Blekinge, Halland, Kronoberg och Jönköpings län. Res med Öresundståg till Kalmar län och till Göteborg C. Jojo Reskassa är inte personligt.

Köp och ladda Jojo Reskassa här: Använd våra E-tjänster - köp Jojo Reskassa förladdat med 50 eller 200 kronor eller ladda ett kort du har hemma med valfritt belopp från 50 kronor. Kundcenter och serviceombud - köp eller ladda Jojo Reskassa med valfritt belopp. I våra biljettautomater på tågstationer kan du ladda Jojo Reskassa med åtta olika belopp, 10, 50, 100, 200, 300, 400, 500, 1000 kronor. Ombud - Köp Jojo Reskassa förladdat med 50 eller 200 kronor. Regionbuss - ladda Jojo Reskassa med valfritt belopp från 50 kronor. Ett nytt Jojo-kort kostar 20 kronor i kortavgift. Registrera ditt kort med våra E-tjänster så får du vår tappa bort-garanti. Det innebär att om du tappar ditt kort kan du spärra det och då ersätter vi dig med samma värde. Tänk på att du först måste skapa ett konto hos oss för att kunna logga in och registrera kortet. Rabatt med Jojo Reskassa När du reser med Jojo Reskassa får du 10 procent rabatt. Se saldo på kortet I biljettautomater I bussens kortläsare Hos kundcenter och serviceombud Använd våra E-tjänster

Jeg tro skisme at "förladdat" betyder at der skal stå penge på kortet.

Resa med Jojo Reskassa Med Jojo Reskassa reser du enkelt i Skåne och Danmark. Med Jojo Reskassa kan du även resa i Sydsverige.

Resa i Skåne Resa med grön stadsbuss

Vill du ha en vuxenbiljett och åka inom stadsområdet? Håll bara fram ditt kort mot kortläsaren när du går ombord. Vill du köpa en barnbiljett, en Duo/familj eller om du ska resa vidare utanför stadsområdet? Berätta det för föraren innan du håller fram kortet. Resa vidare med tåg efter bussresan: Be föraren om en pappersbiljett att visa på tåget. Resa med gul regionbuss Tala först om vart du ska för föraren. Vill du köpa barn/ungdomsbiljett eller Duo/familj behöver du även berätta det innan du håller fram kortet mot läsaren.

Resa vidare med tåg: Be föraren om en pappersbiljett att visa upp på tåget.

Resa med tåg Köp din biljett innan du går ombord. Du behöver visa både Jojo-kortet och biljetten ombord under resan. Biljetten köper du enklast i biljettautomaten, hos kundcenter och serviceombud.

Börjar du resan med buss och har löst biljett hela vägen? Visa kort och pappersbiljett, som du fick av bussföraren, ombord på tåget

Resa i Sydsverige Jojo Reskassa kan användas för dessa resor:

Till och inom Blekinge, Halland och Kronobergs län. För resor med Öresundståg till Kalmar län samt till Göteborg C och inom Göteborgs kommunzon. Ska du resa inom Göteborgs kommunzon krävs det att du har din biljett i pappersform.Vilka hållplatser som finns inom Göteborgs kommunzon hittar du här. Till och inom Jönköpings län. I våra biljettautomater löser du biljett till alla Öresundstågs- och Krösatågstationer. Biljetten gäller i området i orten dit du reser.

Vill du resa vidare inom ett län kontakta våra kundcenter eller serviceombud. Tänk på att du behöver både Jojo-kort och kvitto/biljett under resan.

Fortæl førereren hvor du skal hen? Billet i papir??

Helt alvorligt Ken, det lyder noget gammeldags.

 • 3
 • 7

Jeg er af den overbevisning, at det er denne:

https://play.google.com/store/apps/details...

Note: Du kan ikke købe billetter inden for lokale takstområder på Fyn, i Jylland eller på Bornholm.

Og fra DSBs side med bla. en list af funktioner:"Det kan du i DSB app"

https://www.dsb.dk/find-produkter-og-servi...

Note om zonebilletter i Jylland (og Fyn) (link): "Til dig, der skal rejse med zonebillet i Jylland i Midttrafik- eller Sydtrafiks område eller på Fyn i Fynbus' område Skal du kun rejse på lokal- eller privatbanestrækning, kan du købe billetten i DSB’s salgskanaler. Bemærk, billetten er ikke gyldig til rejse med DSB’s tog.

Skal du rejse lokalt med en zonebillet i Midtjylland (Midttrafiks område), Sydjylland (Sydtrafiks område) eller på Fyn i Fynbus’ område og kun har behov for at rejse med bus, skal du henvende dig til det lokale trafikselskab, hvor du kan købe billetten.

Du skal være opmærksom på, at zonebilletten til bus og letbane i Midttrafik, Sydtrafik eller Fynbus’ områder ikke kan købes hos DSB, og at billetten ikke er gyldig i DSB’s tog."

 • 1
 • 4

Att Niels

Det virker umiddelbart mærkeligt at din omgangskreds har problemer, hvor min ikke har. Men vi er formentlig 1-2 generationer ældre end dig og især kvinderne har ikke lyst til at åbne deres tasker på en perron. Derfor finder vi løsninger som virker uden at kortet skal tages ud.

Det giver jo ingen mening det du skriver her? Der ska være et valg for forbrugeren, om man vil benytte app eller kort, og mere er der ikke og diskuterer der. Rejsekortet har fejlet, får hug for det, og fortjent.

Næh; og jeg vil ikke forholde mig til altid at skulle holde min mobiltelefon opladet og opdateret. Rejsekortet mitigerer check ud problematikken med en app. Jeg kan ikke så hvorledes DSBs app mitigerer deres problem.

Dette er ikke en diskussion om man skal benytte app eller kort (begge skal være en mullighed), men om at rejsekortet har fejlet, og har været et udnødigt spild a resourcer. Kan du ikke lide DSBs app, er du helt velkomen til det, men man kommer ikke udenom rejsekortets mangler.

Teknisk set har du automatisk optankning via dit Visakort.

Teknisk set, når noget er automatisk, så foregår det automatisk. Det gør det ikke, når man selv skal overføre. Men det vidste du godt i forvejen? Eller kalder du det også automatisk optankning af en konto, når du overføre penge til nogen?

Nu har jeg ikke lige købt en mobiltelefon til 4.000,- så jeg har råd til, at der står 250,- på mit rejsekort.

Hold da op, jeg snakker om opdateringstider, og du begynder at snakke om at binde penge på et kort? Så i bund og grund indrømmer du, at rejsekortetes opdateringstider har fejlet, så det kan vi godt blive enige om.

 • 4
 • 0

Att Peter:

Uanset hvad du måtte ønske, kommer vi nok ikke uden om (den nødvendige?) videoovervågning i alle former for offentlig transport. Så meget for 'privacy' der.

Nødvendig? Eller ønsker du det?

Hvis retssamfunder fungerede, så skulle vi starte med at få Pape for en domstol.

Angående Franco-styret så var/er det vist ikke de eneste med ekstrem overvågning af borgere. Skal jeg nævne DDR (Stasi) som eksempel eller 'Det store land mod øst'?

Er der meningen at det skal blive bedre, at du remser totalitære statter op? Man det er altid bedst at feje for egen dør først Læs: iliegal overvågning

Demokrati er ikke noget der er kommet af sig selv, og jeg heller ikke noget der vedbliver af sig selv, hvis man ikke kæmper for det.

Et medlem har, men det ændrer min kommentar.

Og du skulle lige fremhæve det? Tillykke, vi har ikke mere at tale om.

 • 3
 • 1

Att Niels:

Nu når det er arrogance ikke at implementere Jojo, så lad os se på Jojo.

Forkert præmis, jeg har aldrig sagt at det er arrogance, at man ikke har indføret JoJo. Den må stå for egen regning.

Læs venligst hvad jeg skrev igen:

"Når man ikke vil indrømme, at der findes et ok fungerende system, som man bare kunne have implementeret, så er det arrogance i verdensklasse."

Om det er JoJo, Oister card, kinnesiske vat pinde, er underordnet. Man har forsøgt at genopfinde den dybe talerken, til milliarder, hvilket har været et unødigt spild.

Det kort jeg ville købe som rejsende lidt her de og der vil være Jojo Reskassa

Hvilket med andre ord kan siges: Der var et system på markedet, som man kunne have kopieret, eller udvidet.

Jeg tro skisme at "förladdat" betyder at der skal stå penge på kortet.

Og igen, hvilket med andre ord kan siges: Der var et system på markedet, som man kunne have kopieret, eller udvidet.

Når du rejser med JoJo, så hvis rejsen koster 20 kr, og du har 20kr på kortet, så kan du rejse. Det samme gælder ikke for rejsekortet, da man skal have et forudbestemt minimumsbeløb, selvom rejsen koster langt mindre.

Fortæl førereren hvor du skal hen? Billet i papir??

Helt alvorligt Ken, det lyder noget gammeldags.

Hvad har du imod ældre ting? Hvis en gammel talerken fungere, så er det direkte dumt at genopfinde den på ny.

 • 4
 • 1

Att Jens

Er det selve "DSB"-app'en du mener?

Jeg tror der menes DSB appen.

Eller er det en særlig "mobilbilletter"-app fra DSB jeg skal lede efter?

Ikke så vidt jeg ved.

Hjælp gerne lige een der søger en "plan B" til når rejsekortet er glemt o.s.v.

Jeg vil som udagangspunkt anbefale DSBs app, som har virket uforklageligt for mig. Ellers, hvis man gerne vil undgå rejsekortet, så er der ikke verdens største udbud, for kontanter bliver man jo straffet for.

 • 1
 • 0

Om det er JoJo, Oister card, kinnesiske vat pinde, er underordnet. Man har forsøgt at genopfinde den dybe talerken, til milliarder, hvilket har været et unødigt spild.

Rejsekortet er ikke selvudviklet. Det er et eksisterende system, som er i brug i blandt andet Holland og Hongkong.

Som jeg har forstået det, har de danske forsinkelser og fordyrelser haft to årsager, som ikke har noget at gøre med valget af teknologi:

A. De danske billetpriser skulle gøres forståelige for en computer. B. Der skulle udvikles et net-selvbetjeningssystem.

Ad A: Ja, man tror jo, det er løgn. Men som jeg husker forløbet, måtte man flere år inde i udviklingsprocessen kaste håndklædet i ringen og erkende, at man ikke havde været i stand til at forklare de danske billetpriser til en computer. Derefter brugte parterne tid på at blive enige om en modificeret prisberegningsmodel, som det var muligt at lægge ind i systemet.

Ad B: På det tidspunkt, hvor kontrakten blev indgået, var der åbenbart ikke nogen af de eksisterende systemer, som havde mulighed for selvbetjening over Internettet. Det var et dansk krav - som jeg som bruger af Rejeskortet er 100% enig i - og derfor måtte man selv i gang.

At udviklingen af selvbetjeningsdelen så blev så dyr og langvarig med et så ringe slutresultat, kan man jo have svært ved at forstå. Opgaven er jo på sin vis sammenlignelig med det, Frank Rasmussen gjorde, da han startede Telmore og som den første udbyder af taletidskort kunne tilbyde fuld selvbetjening over Internettet. Jeg tror ikke, han brugte milliarder på det, og slutresultatet blev langt bedre.

 • 4
 • 0

@Allan Olesen

Ad A: Ja, man tror jo, det er løgn. Men som jeg husker forløbet, måtte man flere år inde i udviklingsprocessen kaste håndklædet i ringen og erkende, at man ikke havde været i stand til at forklare de danske billetpriser til en computer. Derefter brugte parterne tid på at blive enige om en modificeret prisberegningsmodel, som det var muligt at lægge ind i systemet.

Det er omvendt. Udregning af priser er ikke specielt vanskelig for det standard-system. Det blev tilføjet til det danske system at man kunne rejse flere på samme kort og få rabat på det. Og det var klar fra starten af.

Og senere bestemte man sig for periodekort - det var ikke med oprindelig, da man ville have alle pendlere skulle kører på et system med mængderabat og betale for alle rejser. Det skulle de også have tid til at udvikle.

Det er korrekt med B - alt omkring salg mv, som er på rejsekort.dk, blev nyviklet... og håndtering at det mest af service at kunde skulle foregå på internettet. Normalt deler med leverancen op i 2 dele - her var den total leverance. Det var ingen forberedt på at det kunne gå galt.

 • 0
 • 0

Hej Ken Prieto

Det virker umiddelbart mærkeligt at din omgangskreds har problemer, hvor min ikke har. Men vi er formentlig 1-2 generationer ældre end dig og især kvinderne har ikke lyst til at åbne deres tasker på en perron. Derfor finder vi løsninger som virker uden at kortet skal tages ud.

Det giver jo ingen mening det du skriver her?

Synes du ikke er det er mærkeligt at de rejsekort min omgangskreds er i besiddelse af kan kommunikere med standeren gennem et lag stof eller læder. Hvorimod de rejsekort din omgangskreds er i besiddelse af ikke kan læses gennem et lag stof eller læder?

Rejsekortet har fejlet, får hug for det, og fortjent.

Det er så her vi er uenige. Hvis jeg ser bort fra din bekymring om privacy, så synes jeg dine kriikpunkter enten er uden reel substans eller er "sunk cost"

Kan du ikke lide DSBs app, er du helt velkomen til det, men man kommer ikke udenom rejsekortets mangler.

Ligesom man ikke kommer udenom DSBs apps mangler.

Så i bund og grund indrømmer du, at rejsekortetes opdateringstider har fejlet, så det kan vi godt blive enige om.

Det kan vi overhovedet ikke blive enige om. Og selv med min bedste vilje kan jeg ikke se at du på nogen måde har fremført noget der skulle påvise at der er et problem.

 • 2
 • 3

Hej Ken Prieto

Fortæl førereren hvor du skal hen? Billet i papir??

Helt alvorligt Ken, det lyder noget gammeldags.

Hvad har du imod ældre ting? Hvis en gammel talerken fungere, så er det direkte dumt at genopfinde den på ny.

Præmissen er at du har fremført at Jojo er et system som, "hvis man bare havde været en smule smart" kunne have indført i Danmark.

Mit spørgsmål er nu: Synes du at det er smart med billet i papir og at man skal "Berätta det för föraren innan du håller fram kortet" ?

 • 2
 • 3

Det er omvendt. Udregning af priser er ikke specielt vanskelig for det standard-system.

Jeg håber også, vejret er godt i det univers, hvor du befinder dig.

I vores univers kunne man i 2008 læse følgende: https://ing.dk/artikel/tre-ar-forsinket-le...

Citat: "Danmarks elektroniske tog- og busbilletter bliver indført i små bidder, og hele projektet bliver tre år forsinket. Det skyldes, at leverandøren undervurderede, hvor komplekse priserne for den offentlige transport er."

Jeg har ikke kunnet finde den artikel, der beskrev, hvordan man derefter var nødt til at kaste håndklædet i ringen og justere på takstsystemet for at komme i mål med Rejsekortet. Men jeg husker at have læst den, sandsynligvis et år eller to efter den ovennævnte artikel.

 • 2
 • 0

Jeg har i øvrigt lige bestilt et Blåt Rejsesygesikringskort på Borger.dk. Det tager 2 - 3 uger at få det tilsendt, men man får et midlertidigt kort sendt på e-mail.

Åh du prikkede lige til en af mine yndlingskæpheste, som er et stjerneeksempel på Dansk bureaukrati når det er allermest tåbeligt.

Et sygesikringsbevis er på ingen måde informationsbærende, ud over at der, både visuelt og på magnetstriben, fremgår et personnummer, både på det blå og det gule.

Men i Danmark mener man er så specielle, at landets borgere partout skal have et gult kort (med ingen oplysninger), samt et blåt kort (med ingen oplysninger).

Hvad koster hele dette eksorbitant tåbelige cirkus ikke, i stedet for bare at skrotte det gule danske kort, og så nøjes med at have det blå - det er jo alligevel backendsystemet der er afgørende for hvilken behandling et givet personnummer udsættes for (vi er jo alligevel snart ikke andet end et nummer i systemet).

Det mest hjernedøde jeg har været vidne til var, at jeg fik et nyt gult kort for et par år siden, fordi der var sket ændringer i det bagvedliggende ejerskab af den lægepraksis jeg er tilknyttet - det nye kort er 100,0000% identisk med det gamle.

Tænk hvor mange penge vi kunne bruge på velfærd hvis der blev ryddet op i alle disse bureaukratiske tåbeligheder.

 • 3
 • 1

Artikel er fra 2008 og du citeret fra rubrik, som er mere til at fange interesse og er ikke reelt information.

På det tidspunkt var Bjørn Wahlsten bestyrelsesformand - det var på det tidspunkt man begyndte at få overblik over projektet. Og jeg ikke helt tryk ved artikel og jeg har brugt rigsrevisions rapporter som kilde. Det skriver i 2010 i et notat:

"13. Rigsrevisionen har afsluttet en forundersøgelse af rejsekortprojektet. Forundersøgelsen indikerer overordnet, at forsinkelsen af rejsekortet særligt kan skyldes udviklingen af den så- kaldte ”back-office”-del af rejsekortets it-system, som bl.a. understøtter kunde- og økonomi- transaktionerne."

Rigsrevision kom med en rapport i juni 2011

Det har jeg hørt er at det var takstfolk som lavede mange specifikationerne - det gik rimelig godt. Men der manglede folk med indsigt i økonomi og salg Så leverandøren lavede fx en "økonomisystem" istedet at bruge en standardsystem - det er senere blevet ændret til at bruge - et standard økonomi system.....

Rigsrevision skriver om det i juni 2011: "Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at kravspecifikationen på fx takstområdet var klart beskrevet, men at kravene ikke var entydige på stort set hele back office-delen, som sene- re i projektet var den del af systemet, der gav problemer."

I backoffice-delen var der kapacitetsproblemer - det forsinkede udrulningen, som blev behandlet i nogle rapporter i slutning af 2010. Men stadig - terminaludstyr ude i marken - i busser og tog - som håndtere takstsystemet, var der ingen problemer med dem.

 • 1
 • 0

Men i Danmark mener man er så specielle, at landets borgere partout skal have et gult kort (med ingen oplysninger), samt et blåt kort (med ingen oplysninger).

Hæ, den har jeg også spekuleret over:

Hvad sker der egentlig, hvis jeg møder op hos min læge med et blåt sygesikringskort? Kortet giver jo adgang til behandling i et land til den pris, landets egne borgere skal betale. Dvs. 0 kr for et almindeligt besøg hos den praktiserende læge.

Eller har man i reglerne været så smarte at ekskludere et lands egne borgere fra at benytte denne ordning?

 • 2
 • 1

Men i Danmark mener man er så specielle, at landets borgere partout skal have et gult kort (med ingen oplysninger), samt et blåt kort (med ingen oplysninger).

Jo, det virker fjollet, men der dog en forskel, som dog enkelt kunne fikses. Navnet på lægen/lægehus, du er tilmeldt, er anført på det gule, og på det blå er rubrikkerne nummereret som på et kørekort, hvilket gør det lettere for ikke dansktalende.

Måske var det på tide med et rigtigt ID-kort for alle og gerne efter en fælles EU-standard (som det blå kort og kørekort)

 • 1
 • 0

Jeg har ikke kunnet finde den artikel, der beskrev, hvordan man derefter var nødt til at kaste håndklædet i ringen og justere på takstsystemet for at komme i mål med Rejsekortet. Men jeg husker at have læst den, sandsynligvis et år eller to efter den ovennævnte artikel.

Hej Allan. Det lykkedes at komme teknisk i mål med, at rejsekortet kunne håndtere de mange forskellige takster i Danmark. Så den del blev løst.

Men da rejsekortet blev taget i brug, så blev det tydeligt, hvor forskellige takstystemerne var, og der var meget forvirrende for passagererne. Det kritiserede Rigsrevisionen med en ny beretning i 2015. Det første til, at arbejdet blev sat i gang med at harmonisere taksterne. Det blev gennemført øst for Storebælt med Takst Sjælland fra januar sidste år, og vest for Storebælt i Takst Vest, der gik i luften i marts i år. Så taksterne er blevet enklere: ikke af hensyn til rejsekortsystemet, men af hensyn til kunderne.

 • 1
 • 4

Så taksterne er blevet enklere: ikke af hensyn til rejsekortsystemet, men af hensyn til kunderne.

Jeg vil foreslå, at vi sparer lidt på eufemismerne og i stedet kalder en spade for en spade.

Fordi DSB og de regionale trafikselskaber ikke kunne blive enige om et fælles takstsystem, er taksterne vest for Storebælt blevet gjort mere komplicerede, end de var før.

Indtil marts 2018 betalte jeg med rejsekort det samme for en rejse, uanset om den foregik med bus eller med tog. Efter marts 2018 betaler jeg to forskellige takster.

F.eks. koster Lunderskov-Vejen 29 kr. med tog og 22 kr. med bus.

 • 4
 • 0

Der bør placeres supplerende standere ved de faste stoppesteder for "togbusser". Togbusser er som bekendt DSB-betegnelsen på de - typisk - turistbusser, som DSB indsætter som alternativ transport, når der en sjælden gang (ironi...) er problemer med sporskifter, signaler, nedfaldne blade, personalemangel, døre der ikke kan åbnes og lukkes, brand (har prøvet alt). Turistbusserne har ikke og kan åbenbart heller ikke midlertidigt få eftermonteret standere med Tjekind/Tjekud. Alternativet er derfor at skulle løbe 100 m. frem og igen tilbage fra nærmeste perron. Jeg har været oppe på 200 m. fordi nærmeste stander ikke virkede. En anden mulighed var selvfølgeligt, at melde tydeligt ud via skiltning, at tjekind/tjekud ikke var påkrævet. Endeligt bør der placeres ganske almindelige stationshøjtalere ved stoppestedet for "togbusser". Det jo sket, at togene kommer i gang igen (togbussernes reaktionstid er typisk 1 til 1,5 time), togbusserne bliver aflyst - men de folk, der allerede har samlet sig ved stoppesteder for "togbusser" hører det aldrig....

 • 1
 • 0

Pendlerkortet er tilsyneladende med vilje skabt sådan, at man virkeligt skal anstregne sig før det løber rundt. Man kan kun købe minimum 30 dage. Dvs. den mest økonomiske fremgangsmåde er, at indkøbe "klumper" på præcist 33 dage. Derved indkøber man 25 anvendelige hverdage og 8 uanvendelige weekenddage. I alt fald, hvis man som de fleste ikke pendler i weekenden... Hvis man derudover placerer sin ferie omkring perioder på 33 eller værre 40 dage, så kan man lige netop opnå den årlige pendlerrabat, som man fik tidligere. Men hvorfor gøre livet så surt for sine faste kunder? Hvorfor ikke bare indbygge en logisk "pendlerfunktion" i et standardkort med billede? Altså hvis vi går ud fra Skats ca. 220 arbejdsdage på eet kalenderår: Simpelthen tælle antal tjekind/tjekud på samme strækning sammen på et kalender år (evt. vægtet for tidspunkt) og derpå uddele gratis tjekind/tjekud resten af kalenderåret, når f.eks. enkelttur nr. 360 (arbejdsdag nr. 180) er opnået?

 • 0
 • 1

Hej Morten

Det er bestemt et interessant udviklingsperspektiv.

I dag er pendlerkortet grundlæggende det samme produkt, uanset om du køber det på pap, som app, eller på rejsekortet, hvilket begrænser mulighederne. Men det er interessant at udnytte de muligheder, der ligger i rejsekortsystemet, bl.a. til mere fleksible pendlerløsninger.

 • 1
 • 3

Bemærk, at jeg erkender, at det ikke bør kunne foregå anonymt. Personligt og med billede. Derudover tjekind og tjekud ved hver tur. Altså lidt skrappere krav end rejsependlerkortet i dag. Til gengæld kommer årsrabatten helt af sig selv... Jeg mener, at et årspendlerkort tidligere kostede ca. 8,5 månedskort. Så måske ligger grænsen for opnåelse af rabatten lidt lavere end 180 arbejdsdage. Men ja, plastikkortet og de bagvedliggende IT-stystemer burde kunne disrupte det nuværende system, hvis mere kundevenlige aktører kunne købe "ledig kapacitet", som Tellmore gjorde hos TDC i sin tid. Pappendlerkort etc. kan selvfølgeligt ikke bruges særligt smart.

 • 1
 • 1

Et pendlerkort må nødvendigvis være personligt med billede etc. Ellers vil f.eks. de østeuropæiske flaskesamlere blive i togene over længere strækninger fremfor som nu at hoppe kortvarigt ind og ud igen under de lidt længere ophold. Almindelige pling-kort kan være lige så anonyme, som du måtte ønske. Men så får du heller ingen tankopaftale...

 • 1
 • 2

Prøv nu i stedet at forklare, hvorfor du ikke ønsker det af mig beskrevne personlige pendlerkort med billede etc.? Gerne med politisk korrekte eksempler?

 • 1
 • 2

Hej Eskil Thuesen

I dag er pendlerkortet grundlæggende det samme produkt, uanset om du køber det på pap, som app, eller på rejsekortet, hvilket begrænser mulighederne. Men det er interessant at udnytte de muligheder, der ligger i rejsekortsystemet, bl.a. til mere fleksible pendlerløsninger.

I "gamle" dage købte man et pendlerkort. Jeg som kunde sparede penge og HT sparede ved at kunne sælge en månedsbilletter i et hug. Men i dag hvor transaktionerne er "uberørt af menneskehånd" må det være ligegyldigt om jeg købe èn eller 20 billetter af gangen. Hvad er den logiske begrundelse for at personen der rejser mellem a og B skal præmieres i forhold til ham der kører mellem A, B, C og D?

Det samme gælder mængderabatten. Det er klart at Brugsen hellere vil sælge 3 pakker chokoladekiks i forhold til 1 pakke. Men hvorfor offentlig transport? Staten yder tilskud til offentlig transport, hvilket betyder at de som kører meget for større del i den til end de som kører lidt.

 • 1
 • 0

Hvad er den logiske begrundelse for at personen der rejser mellem a og B skal præmieres i forhold til ham der kører mellem A, B, C og D?

Det samme gælder mængderabatten. Det er klart at Brugsen hellere vil sælge 3 pakker chokoladekiks i forhold til 1 pakke. Men hvorfor offentlig transport?

Hej Niels Peter

Begrundelsen for at give ekstra rabat til pendlere er at understøtte et effektivt arbejdsmarked, så det kan betale sig at tage et arbejde, også længere væk fra hjemmet. Til gengæld er der ikke en særlig grund til, at man som pendler skal få ekstra rabat til sine fritidsrejser til fodbold eller på indkøb i forhold til andre rejsende. Derfor er lange pendlerkort (over 9 zoner) til en strækning. På de kortere strækninger vælger man selv sinde (sammenhængende) zoner, så det kan man vælge af dække flere områder.

Hvad angår mængderabat, så har vi det ikke i Movias område - her får alle den samme rejsekortsabat, uanset hvor ofte, der rejses.

 • 1
 • 2

Det irriterer mig altså helt vildt at se de mange nedadvendte tommelfingre til Eskil Thuesen.

Hav dog lidt respekt for at han frivilligt vover sig lige lukt ind i løvens gab, når han stiller op her for at fortælle om Rejsekortet, som alle ingeniører ser ud til at have en mening om (jeg har i hvert fald). Hvis I er uenige med ham, så skriv et indlæg i stedet.

 • 4
 • 6

Hej Eskil Thuesen

Begrundelsen for at give ekstra rabat til pendlere er at understøtte et effektivt arbejdsmarked, så det kan betale sig at tage et arbejde, også længere væk fra hjemmet.

Tak for svaret. Det giver god mening, men hvis man var polemisk kunne man fremføre, at samfundet allerede understøtter mobiliteten via skattefradraget.

Hvad angår mængderabat, så har vi det ikke i Movias område - her får alle den samme rejsekortsabat, uanset hvor ofte, der rejses.

De giver mængde rabat i syddanmark og i Århus. Måske har I diskuteret sagen til "logemøderne" og du kunne lække de andres bevæggrunde.

Min tanke er at hele rejsekortet ville være meget simplere, hvis man kørte efter konceptet "en rejse en pris"

 • 0
 • 1

De giver mængde rabat i syddanmark og i Århus. Måske har I diskuteret sagen til "logemøderne" og du kunne lække de andres bevæggrunde.

Mængderabat er til fordel for pendlere, der ikke rejser ofte nok til at få gavn af et pendlerkort. Som jeg husker det, kræver pendlerkort vest for Storebælt, at man rejser meget ofte, før det kan betale sig. Derfor giver det god mening, at eksempelvis deltidsansatte får mængderabat. Mængderabatten er også en fordel, hvis du har forskellige arbejdssteder (eksempelvis som vikar).

Ulempen er, som du nævner det, at det er sværere at gennemskue priserne, hvis der både er mængderabat og tidsrabat (off peak).

 • 0
 • 0

I London kan man bruge sit kreditkort (også dansk-udstedte Mastercard) direkte som betaling i tjek-ind/tjek-ud standerne. Man opnår samme rabatter, som de der bruger Oyster-card; f.eks. daglig og ugentlig maksimumbetaling). En lignende ordning i Danmark vil gøre hele betalingssiden af rejsekortet meget nemmere at bruge for kunderne.

 • 2
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten