forskningsingeniøren bloghoved

At rejse er at leve - også digitalt

"At rejse er at leve" er en berømt forfatter fra min fødeby kendt for at have sagt - og jeg kunne dårligt være mere enig. Derfor har det helt fra begyndelsen af mit ph.d.-projekt været en ambition at tilbringe en del af projektet et sted i udlandet - hvilket, som annonceret før jul, betyder, at jeg her i begyndelsen af 2015 skal på et par måneders eksternt forskningsophold i Schweiz.

Kufferterne er så småt pakket, og jeg er således ved at være klar til afrejse. Jeg skal primært til Schweiz for at arbejde, og i det lys er der forsvindende lidt arbejdsudstyr og -redskaber med i bagagen - i hvert fald i traditionel, analog form.

Al Matlab-kode til mine nanofotoniske computersimuleringer fylder, analogt set, ingenting.

Al min baggrundslitteratur, som andre har i endeløse rækker af ringbind, er gemt, annoteret og ordnet i en database i digital form og følger derfor ligesom Matlab-koden med i mit mobile laboratorium.

Ditto er mine arbejdsnoter- og -journaler primært opbevaret digitalt i Evernote (mens nogle få er at finde i Dropbox).

Alt arbejdsudstyr, jeg har med på fysisk form, er lidt hardware til min laptop (laserpointer, VGA-forbinder), en mindre samling skriveredskaber, et par stylusser til noter på iPad'en, et par siders udprint til de første møder i Schweiz samt nogle håndskrevne noter, jeg pt. arbejder på (indrømmelse: Jeg er i nogen grad gået væk fra at skrive alle noter på iPad'en og skriver dem nu ofte på bagsiden af udsmidningspapir, som derpå scannes, gemmes i Evernote og derefter smides ud).

Jeg kan derfor, også hvad angår at rejse ud med arbejdet - og ligesom i stort set alle andre sammenhænge - kun give digitale arbejdsvaner og workflows mine varmeste anbefalinger.

Jakob Rosenkrantz de Lasson er civilingeniør og ph.d. i nanofotonik fra DTU. Jakob bloggede fra 2012-2022 om forskning, fotonik og rumteknologi.
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten