projekt globalt bloghoved

Regeringen skærer Klimapuljen ekstra hårdt - samtidigt med at FN's Klimapanel mødes i København

Klimapuljen skal skæres ca. 130 mio. kr. i 2015, hvilket virker pinligt for Danmark op til FN's klimapanels færdiggørelse i næste uge - og offentliggørelse - af sin synteserapport i netop København. En stor nedskæring på ca. 25% tages fra den såkaldte Klimapuljen på 475 mio. kr., som var afsat i forslaget for finanslov for 2015. Til sammenligning er middelværdien ca. 15% nedskæring, når regeringen næste år vil flytte 2,5 mia. kr. fra ulandsbistand til asyludgifter i Danmark.

En stor nedskæring af Klimapuljen var givetvis ikke lige det scenario, som daværende klimaminister Martin Lidegaard havde i sit hoved, da han i juni 2012 inviterede FN’s Klimapanel (IPCC) til at komme til København. Verdens opmærksomhed vil i næste uge være rettet mod Tivoli kongrescenter i København, hvor Danmark er vært for den formelle afslutning på den femte hovedrapport.

Der forventes næsten 600 delegerede, regeringsrepræsentanter, eksperter og forskere fra hele verden for at færdiggøre IPCC's synteserapport. Mødet i næste uge skal dermed færdiggøre en sammenskrivning af al relevant forskning gennem de senere år om klimaforandringer. Synteserapporten bliver offentliggøres for hele verden på næste søndag d. 2. november. En rapport der bliver centralt for FN forhandlingerne om en global klimaaftale i december 2015 i Paris.

Hvad vil regeringen skære til klima og miljø?

Tilbage til regeringens 2,5 mia. kr. nedskæringen af ulandsbistanden, som kommer til at reducere Klimapuljen. Regeringen fremsatte i august et forslag til finanslov, hvor der står 652 mio. kr. til "Miljø og Klimabistand" under konto 6.34. Under denne konto er der tre punkter: Klimapuljen (475 mio. kr. hvor nu øjensynligt skæres 130 mio. kr.), Ozon fonden (23 mio. kr.) og Andre miljøbidrag (154 mio. kr. hvor nu skæres 50 mio.).

Udenrigsministeriet har endnu ikke fremlagt deres katalog over, hvilke projekter der skal ofres i 2015. Jeg formoder, at de ikke vil pille ved det tilsagn om 400 mio. kr., som statsminister Helle Thorning-Schmidt gav i FN i New York d. 24. september til FN's nyoprettede Grønne Klimafond i årene 2014 og 2015. Dvs. at 200 mio. kr. er fredet i 2015, hvorfor nedskæringen rammer ekstra hårdt på de andre planlagte projekter. Det kan f.eks. være til vedvarende energi/energieffektivisering, REDD (bevaring af tropisk skov med deltagelse af lokalbefolkningen), ligesom Danida hvert år fra samme Klimapulje støtter konkrete bilaterale indsatser i et par samarbejdslande. Dertil kommer en større nedskæring til andre miljøindsatser til internationale organisationer, indenfor bl.a. vand og biodiversitet.

Stor stigning fra Sverige til klima

Siden nedskæringen blev kendt i torsdags, har regeringen haft travlt med at sige, at Sverige også bruger ca. 20% af deres samlede ulandsbistand til asyludgifter. Jeg må sige, at det virker ikke smart af ministrenes spindoktorer at sammenligne med Sverige. Samtidigt med at Sverige regner med at modtage 80.000 flygtninge næste år, øger de ulandsbistanden med 5,4%. Ligesom den nye socialdemokratisk ledede regering har annonceret 500 mio. svenske kr. endog additionelt til den bistand, som er noget højere pr. indbygger (1,0% af bruttonational-indkomsten BNI sammenlignet med Danmarks 0,83%).

Det med 'additionelt klimabistand' er noget, som Lars Løkke som formand for COP 15 fik vedtaget i Bella Centret i 2009. Det må han have glemt alt om, for det er ikke nævnt i Venstres oplæg til årets finanslovsforhandlinger, hvor de lægger op til en besparelse på 2,6 mia. kr. Hos Venstre er der tale om en permanent hvert år af ulandsbistanden, hvis de vinder det næste valg. Hvor regeringen trods alt kalder det en midlertidig nedskæring til brug for flygtninge fra Syrien/Irak konflikten.

PS: Ingeniøren skrev i 2012 om, hvordan daværende udviklingsminister Christian Friis Bach foretog en stor nedskæring i de bilaterale miljøprogrammer i Danida samarbejdslande, hvor en af de få tilbage i dag er i Mozambique. (se link til blog).
.
*PPS om baggrund: *Kort fortalt blev Klimapuljen oprettet af den nuværende regering, som ved sin tiltrædelse hævede midlerne til klimaarbejdet til 475 kr. om året (samt 25 mio. kr. til administration). Hvert år fastlægger regeringen klimapuljen for et kommende år baseret på forslag fra henholdsvis Udenrigsministeriet (UM) og Klima-, Energi- og Bygningsministeriet (KEBMIN). Midlerne går bl.a. til konkrete projekter indenfor klima tilpasning, skov og CO2 reduktioner.

Hans Peter er rådgivende ingeniør med speciale i udviklingslande og skriver om globaliseringen og dens konkrete betydning for udviklingen.
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten