phloggen

Regeringen lukker Ingeniøren ?

Dorte Toft har blogget om hvad det nye medieforlig betyder for Ingeniøren og det ser grimt ud: De 4.6 mio kroner der tildeles i 2013 forsvinder.

Tilsyneladende fordi IDA ejer det hele og er en fagforening.

Jeg færdes ikke meget på redaktionen mere. Som fagmedarbejdere plejede vi at komme forbi hver uge og så hørte man naturligvis noget sladder, men jeg har absolut ingen ide om, eller føling med forholdet imellem Ingeniøren og IDA nu om dage.

Således uhæmmet af utilgængelige fakta, kan jeg godt tillade mig at spekulere og lave lidt hovedregning, baseret på de åbne fakta...

IDA har et fuldt "opslag", dvs. to sider i hver avis, det koster iflg prislisten 75.000, med 44 aviser om året bliver det til 3.3 mio kr til listepris.

Hvis andre prøvede at købe et fast opslag for år af gangen vil det helt sikkert udløse noget rabat, så lad os kalde det 2 mio kroner.

IDA har flere gange udtalt at der ikke vil blive givet driftstilskud, om de har skiftet mening siden ved jeg ikke, jeg antager at de ikke har.

IDA har 88.000 medlemmer, som derfor betaler noget der ligner 25 kr/år for deres "medlemsblad".

Hvis mediestøtten forsvinder og IDA skal dække hullet, bliver det ca. 50 kr/år per medlem ekstra: En tredobling.

En avis som Ingeniøren, til under 2 kr per exemplar lyder som et kup i mine ører...

Til sammenligning koster Tekniq's Eltra f.eks 350kr/år eller 44kr/blad.

En anden mulighed var at udbyde f.eks 49% af aktierne som Folkeaktier og på den måde genvinde mediestøtten.

Det seneste tal jeg kan finde er at aktiekapitalen i 2002 var 16 mio kroner, men intet om stykstørrelsen og kursen er formodenlig temmelig præcist lig 100 med kun en enkelt ejer.

80.000 aktier af 100 kr stykket ? Det lyder ikke helt uoverkommeligt.

...måske med undtagelse af generalforsamlingen som helt sikkert ville blive en brokkefest af dimensioner.

Umiddelbart er jeg fortrøstningsfuld for Ingeniørens fremtid.

Jeg er sikker på at d. Gl. Gl, d. Gl. Nye og d. Nye Gl.Redacteur alle tre har haft blodtrykket oppe og vende over politikernes håndværk og jeg er sikker på at der skal siges nogle alvorsord over forskellige mødeborde, inden løsningen falder på plads.

Men jeg har meget svært ved at se at vi kan undvære Ingeniøren, ikke mindst i lyset af de politikere vi har her i landet...

phk

PS: Der mangler også ca. 1.5 mio kroner til at digitalisere hele Ingeniørens gamle papirarkiv.

Poul-Henning Kamp er selvstændig open source-softwareudvikler. Han skriver blandt andet om politik, hysteri, spin, monopoler, frihedskampe gør-det-selv-teknologi og humor.
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Vi har vel stadig pressefrihed, så det står Ingeniøren frit for at gøre som man vil - lukke eller ændre forretningsmodel.

(På samme måde som når der tales om at 'tvinge' mænd på barselsorlov: Nej, folk kan vælge frit. Det er bare ikke alt man kan få offentlig støtte til.)

Forstå mig ret: Jeg har stor glæde af at læse ing.dk. Og der er mange andre gratister som jeg. Det var bedre at få nogle penge ind på den front. Jeg giver gerne 25 kr/år for net-adgangen.

 • 0
 • 0

Jeg går ud fra at PHK taler om papirudgaven af Ingeniøren, ikke redaktionen og hermed ing.dk.

Mig bekendt er de ikke helt nemme at vikle ud af hinanden, mindst af alt økonomisk. Der er f.eks væsentlig flere penge i annoncer på papir end på en webside.

 • 0
 • 0

Det er prøvet Michael og den øvelse tror jeg ikke gentages, for en meget stor del af indtægterne kommer fra reklameindtægter i avisen og her, der har antal besøgende som grundlag for betalingerne. Og desværre er den skrivende del af ingeniørstandens antal ikke ret stor :o)

Sidste gang blev det så galt, at Ebbe Tranberg lavede et konkurerende site, ingeniørdebat. dk , for at modvirke den fatale udvikling. Ingeniørdebat er stadig i live under Mikael Boldts ledelse idag. Dette site har kun meget få reklame indtægter, men klarer sig med det.

 • 0
 • 0

For at komme uden om de nye regler kunne Ingenioeren saa laves om til en selvejende institution? Der kunne vel staa i fundatsen at den skal goere nogenlunde det den goer i dag. IDA har jo nytten af Ingenioeren hvad uanset om IDA er ejere eller ej.

 • 0
 • 0

Jeg vil bestemt ikke savne den trykte version hvis den aflives. Mit eksemplar bevæger sig alligevel ikke længere end de ca. to meter fra postkassen til papiraffaldscontaineren og er kun en pestilens. Jeg har ikke åbnet et papireksemplar i årevis.

Det er da fjollet at smide ud. Send en mail og de stopper med at sende papirudgaven.

Jeg har haft det på samme måde i starten og efter fire ugers udsmidning skrev jeg en høflig mail til ing.dk hvorefter de stoppede med at sende mig papirudgaven mens jeg stadig har adgang til online udgaven.

Det har resulteret i mindre porto og mindre miljøbelastning. Alle der ikke bruger papiravisen burde gøre det. (det samme har jeg gjort med dynamo fra dtu, derudover har jeg også et nej tak skilt til reklamer og ugeaviser)

 • 0
 • 0

Ingeniørdebat er stadig i live under Mikael Boldts ledelse idag. Dette site har kun meget få reklame indtægter, men klarer sig med det.

Det er da kun fordi ingeniørdebat.dk ikke producerer redaktionelt stof. Resten kører af sig selv ved enten "jeg har et spørgsmål" eller "Jeg har lige læst på..."

Men hvis der ikke længere er noget at læse andre steder, er der heller ikke noget at kommentere.

Det der er mest triste er, at det er mange år siden at ingeniøren har fået deres fredags-top-historie citeret af andre nyhedsmedier. Desværre har ingeniøren (og dermed ing.dk) kun kapacitet nok til at følge op på enkelte af de mange ingeniør-relevante historier som dagligdagen byder på og det har aldrig kastet en Cavling nominering af sig.

Det er uden ansvar at sige "jeg er villig til at betale mere", eller forsøge sig med betalt indhold på hjemmesiden - og det hjælper heller ikke.

Hvis ikke det nye medieforlig tilgodeser journalistik/fagligt indhold i stedet for distribution af papir, så må der arbejdes på at få introduceret et medieforlig 2.0

 • 0
 • 0

...Det har resulteret i mindre porto og mindre miljøbelastning...

Miljøbelastningen kan iflg. min kommunes miljøafdeling neutraliseres ved at påføre skrivelsen et flot rødt label:

Denne trygsag er KLIMANEUTRALISERET I henhold til GA klimaberegner

Genialt! - ja havde jeg ikke skoset dem for vedholdende at sende mig papir svar på email havde de sikkert forsat med at svine med vore resurser tsk. tsk.

/sarc off

 • 0
 • 0

"De 4.6 mio kroner der tildeles i 2013 forsvinder."

Er i sikker på det? Jeg går vel ud fra af den støtte bare overgår til hjemmesiderne ing.dk og version2.dk i stedet for.

Som jeg forstår medieforliget, handler det om at give mere støtte til internetmedier, fremfor papir aviser.

 • 0
 • 0

"De 4.6 mio kroner der tildeles i 2013 forsvinder."

Er i sikker på det? Jeg går vel ud fra af den støtte bare overgår til hjemmesiderne ing.dk og version2.dk i stedet for.

Som jeg forstår medieforliget, handler det om at give mere støtte til internetmedier, fremfor papir aviser.

Hvor stammer den forståelse fra? Der står jo specifikt i aftalen, at der ikke længere ydes støtte til medier, der ejes af arbejdsgiver-, arbejdstager- eller brancheorganisationer. Det gælder vel uanset om det er i papirform eller ej.

 • 0
 • 0

Man må vel gå ud fra [...]

Med den kvalitet af politiske beslutninger der kommer ud fra Folketinget nu om dage, tror jeg ikke man kan gå ud fra noget, baseret på antagelser, uanset hvor rimelige de måtte være...

 • 0
 • 0

Jeg går ud fra at PHK taler om papirudgaven af Ingeniøren, ikke redaktionen og hermed ing.dk.

Jeg vil bestemt ikke savne den trykte version hvis den aflives. Mit eksemplar bevæger sig alligevel ikke længere end de ca. to meter fra postkassen til papiraffaldscontaineren og er kun en pestilens. Jeg har ikke åbnet et papireksemplar i årevis.

Det er ikke fordi jeg er imod ting på papir, men indholdet bør have en vis relevant levetid og det har en ugeavis i sagens natur ikke.

Redaktionen (og bloggere) skal naturligvis finansieres, men så må man bare genindføre at ing.dk er for IDA-medlemmer og andre betalende kunder.

Jeg har for mange år siden afmeldt papirversionen, og har kun adgang til bladet online, når jeg logger på. Måske kan ing.dk spare pengene, hvis flere som jeg beder om, at ikke få tilsendt papirudgaven, og kun have adgang til bladet online.

 • 0
 • 0

PHK skriver:

"IDA har flere gange udtalt at der ikke vil blive givet driftstilskud, om de har skiftet mening siden ved jeg ikke, jeg antager at de ikke har. IDA har 88.000 medlemmer, som derfor betaler noget der ligner 25 kr/år for deres "medlemsblad"."

 • Min faktura for 2013 fra MEDIEHUSET INGENIØREN lyder på: ..... 1348+985=2917 ... Dk Kr

Mit spørgsmål til IDA, om hvor meget mere eller mindre jeg som pensionist skal betale som medlem, forbliver ubesvaret, hilser Tyge

 • 0
 • 0

@Jesper,

...nedlæg papirudgaven og erstat af en digital version

 • Det er måske en rigtig løsning, men præmissen er forkert. Der indgår ikke brasiliansk regnskov i papirproduktionen, der stammer fra tilvæksten i nordiske nåletræsskove. Man bør i stedet "bekæmpe" de uansvarlige politkere, der ødsler med pengene.
 • 0
 • 0

Nu handler det måske om lidt mere end at spare regnskov: For de fleste af læserne modtager nok avisen fordi de har betalt 3500kr/år for medlemskab af en forening som mildt sagt synes temmelig virkelighedsfjern efterhånden! F. . eks. når det handler om klima virker det som om man har benene solidt plantet i den blå luft og er endt som offer for atmosfæriske forstyrrelser!

Og når man så betaler dyrt for at være medlem af noget som det er svært at få øje på et formål med, så har den stadig tyndere papiravis som kommer på en del fredage vel været en slags alibi for at bevare medlemskabet?

Så formålet med papiravisen er måske først og fremmest at få ingeniører til at lade være med at tænke og fortsætte med at betale til IDA?

 • 0
 • 0
 • Min faktura for 2013 fra MEDIEHUSET INGENIØREN lyder på: ..... 1348+985=2917 ... Dk Kr
 • hvis det er [b]hele[/b] 'regnestykket', tyder noget på, at du har behov for en ny lommeregner! :)
 • 0
 • 0

Før man helt smider den trykte version væk, så var det måske en ide, at Ingeniøren fulgte andre "trykte" medier og lavede en netudgave der ikke kræver Adobe. Så snart jeg kan læse Ingeniøren på min ipad vil jeg spare frimærke og tryksværte.

 • 0
 • 0

HHH tak for rettelsen:

[quote]- Min faktura for 2013 fra MEDIEHUSET INGENIØREN lyder på: ..... 1348+985=2917 ... Dk Kr

 • hvis det er [b]hele[/b] 'regnestykket', tyder noget på, at du har behov for en ny lommeregner! :)[/quote]

Moms tilkommer:

..... (1348+985)*1,25=2917 ... Dk Kr

med ing. oprunding, hilser Tyge

 • 0
 • 0

Debatten burde ikke handle om hvorvidt ingeniøren kan spare sig ud af finansieringsproblemerne men, hvordan man kan levere de seriøse tekniske nyheder, som alle andre nyhedsmedier så hårdt savner i deres daglige jagt på nyheder.

Problemet er at vi nu er endt i en nyhedskultur, hvor alle citere og genfortæller andres historier i stedet for at opsøge deres egen.

Hvordan kan vi sikre de mange ingeniør-involverende og teknik relaterede nyheder får den rette behandling?

Er fremtiden virkelig at ing.dk og version2.dk 's vigtigste nyheder og debat skal foregå som en del af et Blog-forum og ikke omvendt?

 • 0
 • 0

[quote]Det er da fjollet at smide ud. Send en mail og de stopper med at sende papirudgaven.

Det ville jeg straks gøre hvis jeg viste hvor jeg skulle skrive hen. Jeg har endda undersøgt sagen et par gange tidligere.

Det kræver måske at man læser den trykte version? :-)[/quote]

Prøv at skrive til abonnement@ing.dk

Der står ikke hvad adressen kan bruges til.. men det virkede for mig.

 • 0
 • 0

Næsten alt i den trykte udgave er ofte allerede læst på ing.dk når jeg får hentet Ingeniøren ind fra postkassen om fredagen, men een ting har jeg ikke kunnet læse og jeg behøver ikke engang at åbne avisen for at læse den: BAGSIDEN!

DEN vil jeg nødigt undvære! men kommer den elektronisk, så tror jeg ogsåjeg afbestiller papirudgaven.

 • 0
 • 0

Jeg vil bestemt ikke savne den trykte version hvis den aflives. Mit eksemplar bevæger sig alligevel ikke længere end de ca. to meter fra postkassen til papiraffaldscontaineren og er kun en pestilens. Jeg har ikke åbnet et papireksemplar i årevis.

Der findes en elektronisk version du kan få tilsendt på mail. Det sker automatisk, hvis du bosætter dig i udlandet, og jeg bad om at fortsætte med dette, da jeg flyttede retur til Danmark og igen begyndte at få papirudgaven i postkassen. Det kræver kun et enkelt opkald.

 • 0
 • 0

Jeg kan ikke se nogen som helst anstændig begrundelse for at Staten skal yde økonomisk støtte til et blad som Ingeniøren. Det er fint at regeringen har valgt at spare på det. Det er drimod ikke i orden, at regeringen blot bruger pengene til andre ting. De sparede penge burde sendes tilbage til de rette ejermænd, skatteyderne.

 • 0
 • 0

Der findes en elektronisk version du kan få tilsendt på mail. Det sker automatisk, hvis du bosætter dig i udlandet, og jeg bad om at fortsætte med dette, da jeg flyttede retur til Danmark og igen begyndte at få papirudgaven i postkassen. Det kræver kun et enkelt opkald.

Det er en for Ingeniøren uværdig løsning. Den kræver Flahplayer og kan derfor ikke læses på en iPad. Der er ikke megen fornøjelse ved at læse Ingeniøren på en klodset laptop :-( Ingeniøren kunne lære meget ved at kigge for eksempel Weekendavisen over skuldrene. Den læse let i et tog eller fly. Generelt kan man sige, at hvis Ingeniøren ikke kan følge med udviklingen, så luk den

 • 0
 • 0

Den kræver Flahplayer og kan derfor ikke læses på en iPad.

Der er et link til ing.dk i den mail jeg modtager, som giver adgang til alle de artikler den indeholder, hvis man er logget ind. Så artiklerne burde kunne læses i enhver browser medmindre, der er noget jeg har overset.

 • 0
 • 0

Vi er på Ingeniøren glade for, at vores læsere lægger vægt på, at Mediehuset Ingeniørens historier sætter dagsorden i andre medier. Det faktuelt korrekte er, at det gør de. I forhold til udgivelserne de sidste 10 uger viser vores opgørelse, at en eller flere historier har været citeret i DR P1, P3 eller P4 i syv ud af 10 uger.

Desuden har vi været citeret i tre landsdækkende tv-nyheder, nemlig i TV Avisen, TV2 Nyhederne og TV2 News.

Vi har også netop fået gennemført et benchmark af, hvor meget Ingeniøren og ing.dk bliver citeret i dagblade, tidsskrifter og ugeblade, sammenlignet med andre specialmedier og fagblade. Her ligger vi nr. tre med 929 citater i 2012.

Vh. Henning Mølsted, redaktionschef, Ingeniøren

 • 0
 • 0

I forhold til diskussionen om Ingeniørens gennemslagskraft og evne til at sætte dagsorden burde jeg også have nævnt, at Ingeniørens journalist Nicolai Østergaard for et halvt år siden modtog fagpressens fornemmeste pris, Bordings Journalistpris, for hans 'enestående og vedholdende dækning' af skandalen om DSBs indkøb af IC4-tog.

Den samlede dækning på over 500 artikler har medført nedsættelse af ekspertudvalg og har givet genlyd i Folketinget, hvor der er stillet 550 udvalgsspørgsmål om sagen og 20 §20-spørgsmål, hvoraf en stor del henviser direkte til Ingeniørens artikler.

Med venlig hilsen Henning Mølsted, redaktionschef, Ingeniøren

 • 0
 • 0

Om 400 år, vil det være interessant, at kunne se tilbage til de gamle artikler i Ingeniøren. Måske også web-udgaven, inklusiv debatten. Artiklerne, samt debatten, giver et indtryk af de tanker, og idéer, som opblomstrede i tiden, før magten og censuren tvang ingeniøren i knæ.

Måske kan det hele opbevares på blue-ray DVD'er, og såvel skiver, som aflæseudstyr håndteres sikkert af dansk datamuséeum.

Når forskere undersøger fortiden, er særligt interessant at ikke kun se mediernes budskab, men også tankerne, og strømningerne, som foregår i befolkningen. Ingeniørens webudgave, og debatten, vil være et godt materiale til fremtidens forskere.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten