Toxblog bloghoved

Redback spider venom – den røde enkes gift

Hvad er en redback spider (den røde enke)? Den røde enke er en australsk edderkop, som er relativt lille (hunnerne har en ca. 10 mm lang krop, mens hannernes krop kun er ca. 4 mm i længden), og som er det væsen i Australien, som er skyld i allerflest forgiftninger, som kræver behandling med modgift – ca. 10.000 årligt. Dette svarer til, at næsten hver 1000. australier bides! Nu om dage findes den endda ikke kun i Australien, men er pga. globaliseringen også at finde i Japan, New Zealand og Belgien – særligt i drivhuse med tropiske planter… fra Australien.

Illustration: Privat foto

Redback spider (den røde enke) er en lille, men meget giftig edderkop, der findes i Australien.

Et bid fra den røde enke slår normalt ikke mennesker ihjel. Det seneste rapporterede dødsfald fra denne edderkop er tilbage fra 1956 – året hvor modgiften mod denne edderkops gift blev udviklet. Men den røde enkes bid siges at give ”excruciating pain” (gøre umanerligt ondt) i 2-3 måneder. Dette er naturligvis træls i sig selv, men for at gøre sagen endnu værre, så er det typiske bidsted for edderkoppen i vores genitalia! Hvorfor det? Årsagen skyldes meget simpelt, at edderkoppen godt kan lide at sidde under toiletbrættet, særligt på primitive lokummer, muligvis fordi der er fluer. Efter australierne er blevet rigtig gode til at ryste deres sko (hvor edderkoppen også er at finde), inden de tager dem på, er det derfor under toiletbesøg, at australiere oftest stifter bekendtskab med denne lille fætter. Dette sker endda så ofte, at der findes en populær australsk sang om det, klik her.

Heldigvis findes der modgift mod den røde enke! Der er dog visse besværligheder ved at fremstille denne modgift. Efter at have snakket med nogen ledende australiere inden for feltet, fortalte de mig, at der skulle bruges over 1000 røde enker til at fremstille en enkelt batch modgift, og at disse 1000 røde enker skulle eutaniseres og tappes under mikroskop, fordi deres hugtænder er så små. Det er hverken nemt at skaffe 1000 røde enker eller at opsamle den meget lille mængde gift, som der findes i hvert enkelt individ. Derudover har modgiften præcis de samme problemer som eksisterende slangemodgifte, læs her om dette.

Jeg tror derfor personligt på, at modgift mod den røde enke ville være et oplagt sted at forsøge at udvikle en biofarmaceutisk modgift vha. moderne antistofteknologi og fermentering.

Andreas Laustsen er kemiingeniør, PhD og biotekentreprenør (Biosyntia, VenomAb, Chromologics, Antag Therapeutics, VenomAid Diagnostics og Bactolife). For tiden arbejder Andreas som Lektor på Danmarks Tekniske Universitet med bioteknologi-baserede modgifte mod slangebid. I 2014 blev han kåret som Danmarks Sejeste Ingeniør, i 2016 som en af Europas top 10 biotekentreprenører under 30 år og i 2017 som en af Europas "30 under 30" af Forbes og en af Europas top 35 innovatører under 35 af MIT Technology Review.
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Der findes rigtigt mange gifte planter og træer. Nogle af dem virker hurtigt så som et vist pilegifttræ der siges at vokse i områder hvor der sker stor skovfældning. Her skulle nogle skovarbejdere efter sigende komme ud af junglen og falde døde om. Og så er der masser af dødeligt giftige planter hvor der dels ikke findes nogen modgift og dels er 'forløbet' ganske animeret.

Nuvel, til spørgsmålet: Kan de metoder du anvender i din forskning anvendes til at fremstille modgift mod sådanne giftige planer og træer?

  • 1
  • 0

Hej Klaus Der findes modgifte til enkelte plantetoksiner (fx digoxin: http://en.wikipedia.org/wiki/Digoxin), men problemet med plantetoksiner er, at de er fundamentalt meget anderledes end toksiner fra dyr. Plantetoksiner er typisk meget små molekyler, hvor det er svært (ofte umuligt) at lave antistoffer imod dem, hvorimod toksiner fra dyr typisk er proteinbaserede, hvilket betyder, at dyretoksiner er meget større og nemmere at rejse et immunrespons mod (immunsystemet kræver at de ting, det skal reagere imod, har en vis størrelse, for at immunsystemet kan "se dem", fx proteiner eller bakterier, som er store sammenlignet med plantetoksiner). "Modgift" mod plantetoksiner er således typisk ikke reel "modgift" (teknisk set), men derimod andre lægemidler, der kan modvirke planternes virkning (fx antihistaminer). Jeg kigger slet ikke på plantetoksiner, da det er et fundamentalt anderledes felt inden for toxinologi. Dbh Andreas

  • 3
  • 0

Ted Egan om Redback Spider Folkesanger og Administrator Norther Territory I sangen : Characters of the Outback

Tony Davies from Alice Springs Did a very spectacular Dance He got bitten on the dick by a redback spider that was lurking in his underpants So he called up the Flying Doctors He said - there is so much pain that I am Yelling So Doctor take the pain away But - Can I keep the Swelling

https://www.youtube.com/watch?v=TzsITn8JSHM

  • 3
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten