digiliv blog

RAMen gik stramt, men bundkortet knækkede ikke

Går du med en lille pc-samler i maven, men har ikke rigtigt kunnet tage dig sammen? Så er det bare med at komme i gang, for aldrig har det været mere lige til selv at samle en computer, vil jeg vove at påstå.

Kort efter jul investerede jeg i hardware, der nu fungerer blandt andet som filserver og hjemsted for de rippede musik-cd'er i lossless formatet FLAC (det vil sige, lyden ikke skulle være blevet ringere end den, der ligger på plastikskiven).

Oprindeligt var jeg på udkig efter en færdigsamlet hjemmefilserver-anordning, men efter at have set mig lidt omkring, må jeg indrømme, jeg havde svært ved at få øje på en rimelig sammenhæng mellem pris, strømforbrug og byteplads i sådan et system.

På det tidspunkt var det dog ganske længe siden, jeg sidst havde rodet med bundkort, kabinetter, strømforsyninger og den slags, sådan helt fra bunden - læs: omkring årtusindeskiftet og før. Og minderne fra dengang: snitsår på hænderne som følge af skarpe metalkanter i kabinetter med for lidt plads og et hav af mikroskopiske stik, der kan sidde på tusinde (forkerte) måder. Og endelig, så var der jumperne, små plastikdimser til bundkortkonfiguration, der om muligt var endnu sværere at få på plads end stikkene fra før - særligt når de blev tabt og forsvandt et sted i kabinettets kringelkroge.

Nok har jeg kigget i et enkelt kabinet eller to siden da. Og i hvert fald noget af indretningen har virket til at være blevet smartere, men alligevel var det med en vis tøven, jeg begyndte at surfe rundt efter dele til en hjemmeserver-konfiguration i juledagene. Det vil sige finde et bundkort og en CPU, der passer sammen sokkel-wise, en strømforsyning og noget RAM, der passer til bundkortet. Og så nogle diske, der i format passer i kabinettet, eksempelvis 3,5". Og sidst, men absolut ikke mindst, et kabinet, der kan rumme diskene, bundkortet og strømforsyningen.

Illustration: Privatfoto

*Takket være plastikholderen til venstre, som fulgte med kabinettet, kunne den 2,5" harddisk, jeg havde i forvejen, passe i 3,5"-pladsen. Skruen i midten kan skrues ud og i kabinettet uden skruetrækker. Den gyldne dims til højre bruges sammen med lignende dimser til at løfte bundkortet fra kabinettet. Først skrues de i kabinettet, og så skrues bundkortet fast til de gyldne dimser. *

Det hele er udstyret med typenumre, så selvom det måske kan lyde uoverskueligt, så er det lidt som med legoklodser. Hvis processoren har en sokkel af typen LGA1155, så skal bundkortet også have en sokkel af typen LGA1155. Samme princip i forhold til RAM, strømforsyning osv.

Småt er godt i denne sammenhæng. Så efter at have luret lidt på forskellige formfaktorer for bundkort faldt jeg over mini-ITX, der med 17x17 cm er småt i min forståelse af pc-størrelser. Da jeg havde lagt mig fast på en formfaktor, fandt jeg frem til et mini-ITX-kabinet med det beskedne navn Cooler Master Elite Advanced. Det er sådan set også ganske kompakt, uden at pladsen er direkte trang. Det rummer i skrivende stund 2x3,5" harddiske og en 2,5" disk, der sidder i et 3,5"-slot via en konverter.

Herefter fandt jeg et par Sata600-diske, en Intel i5-CPU og 16GB overraskende billig DDR3-ram fordelt på to sticks. Det med de to sticks, så begge RAM-slots på bundkortet er fyldt op, lader stadig til at være vigtigt, som det var omkring år 2000, hvis RAMen skal køre i DUAL-mode.

Og så fik jeg også fundet frem til en beskeden ATX-strømforsyning. Det praktiske ved CMEA-kabinettet i den sammenhæng er, at det trods ITX-formfaktoren rummer en almindelig ATX-strømforsyning.

Nå, men da jeg endeligt fik alt habenguttet hjem, var det ikke uden spænding, jeg flåede plastik, pap og papir fra hinanden for at få startet på samleriet. CPU'en var iøvrigt i en papæske, der viste sig først og fremmest at indeholde ventilatoren - husk endeligt at montere den! Selve processorchippen var i en plastiklomme langs siden af æsken.

Ganske hurtigt i det forløb gik det til min store glæde op for mig, hvor meget lettere et saml-selv-pc-projekt er blevet, siden jeg sidst havde gang i den slags.

Kabinettet lod sig nemt skille ad. Stik fra USB2.0 og USB3.0 udtag var samlet i klaser, som let kunne plugges i bundkortet, hvor de kun kan sidde på én måde takket være sindrige plastikstopklodser, der sikrer mod hardwaremæssige overgreb.

Og harddiskene lod sig uden videre slide ind i en holder, hvor sådan noget som skruer er en saga blot.

Ligesom med de øvrige stik, var der også kun en måde at placere SATA-stikkene i diskene og på bundkortet (som var helt fri for jumpere). Der var dog et par ting ved samleprocessen, som gav enkelte negative flashbacks. Stikkene til Reset, Power og HD-LED fra kabinettet var stadig ganske enkeltvise, som i 'et stik pr meget tynd ledning'. Og det krævede noget nørkleri og et grundigt kig i bundkortmanualen at få dem til at sidde rigtigt.

Og endeligt var der placeringen af CPU'en og især RAMmen. Heldigvis kunne de også kun sidde på én måde i slots og sokkel, men for en, der ikke er vant til at sætte CPU'er på plads, gik den metalarm, der låser processoren til bundkortsoklen ganske trægt. Faktisk så trægt, at jeg et øjeblik var i tvivl om, hvorvidt jeg lige havde trashet min nyindkøbte i5-processor.

Illustration: Privatfoto

Lysglimtet er ATX-strømforsyningen. De blå stænger til højre er de to RAMklodser. Og den store klods til venstre for dem er CPU-blæseren og under den et sted er CPU'en. Ledningskaoset kunne nok være håndteret bedre. I den forbindelse er det vigtigt lige at holde sig for øje, at en vildfaren ledning ikke finder vej ned i CPU-blæseren og blokerer den. Til højre for RAMen er racket med diske.

Og det samme gælder de to RAM-sticks, der gik særdeles stramt, før de klikkede på plads. Og jeg var da en kort overgang i tvivl om, hvorvidt bundkortet ville knække under presset, selvom jeg forsøgte at understøtte det lidt imens.

Det knækkede nu ikke.

Nu har jeg en Ubuntu-baseret filserver med et par virtuelle KVM-maskiner også (mere om det senere), som er sammensat, som jeg gerne vil have det i forhold til pris, kapacitet, ydelse, støj, størrelse og strømforbrug. Og taget i betragtning, at samleriet overordnet set mindede om at sætte legoklodser sammen, så vil jeg uden tvivl selv vælge en saml-selv-løsning, næste gang, jeg skal have ikke-bærbar pc, så jeg kan få den, som jeg vil have den.

Skulle andre have fået samme tanke, så husk afladning ift. statisk elektricitet, det rigtige greb på printpladerne og alle de vigtige punkter i manualerne, så som 'sådan sætter du CPU'en i' og den slags. Og endeligt er det muligt, at enhver form for garanti bortfalder på hardwaren ved for meget gør-det-selv, det har jeg ikke undersøgt nærmere. Og se evt. en Youtube-howto-video inden.

Jakob Møllerhøj er datamatiker og journalist på Ingeniøren og blogger om software, hardware og forbrugerelektronik.
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hvad var dine grunde for ikke at vælge en NAS? F.eks. en Synology eller QNAP? Deres strømforbrug er langt under hvad end almindelig pc bruger, og de er tilmed kompakte med plads til mange diske. Hvis du har brug for video udgang, så er det forståeligt du hælder til en almindelig pc.

Mvh Troels

 • 0
 • 0

En bekendt ringede til mig og forklarede at hans pc, ikke længere virkede. Det eneste han havde gjort, var at montere flere ram blokke, i bundkortet. Et kik i kassen afslørede, at der var monteret SD ram i DDR soklen, i bundkortet. De fleste pc byggere kan nok huske, at der sidder styrertapper på både sokkel og ram. Det lykkedes dog at montere dem alligevel, så rammene lå på tappen i midten af soklen og bundkortet var så bøjet så meget, at ram låsene i enderne, stadig kunne låse ram blokken fast. Da ram låsene blev vippet ud, var det lige før modulet kom flyvende ud af kassen. Bundkortet overlevede dog den hårde behandling.

 • 0
 • 0

Hvad var dine grunde for ikke at vælge en NAS? F.eks. en Synology eller QNAP?

Jeg har som sådan ikke brug for videoudgang, og jeg havde da kig på lidt forskelligt NAS også. Men jeg synes faktisk ikke, jeg stødte på en løsning, blandt andet prisen taget i betragtning, som kunne konkurrere med den frihed en CPU, et bundkort og et par diske giver.

 • 0
 • 0

I december 2008 fik jeg samme idé, PC'en har kørt upåklageligt siden. [url]http://img.photobucket.com/albums/v417/Int...] Det blev med Intel's, på det tidspunkt, hidsigste processor en Intel(R) Core(TM) i7 CPU 965 @ 3.20GHz og 12 GB RAM og et NVIDIA GeForce GTX 280 grafikkort (jeg startede med 2 i Slice men havde problemer med kølingen). 1200 W strømforsyning (pga. de 2 grafikkort) - det hele blev placeret i et rack-kabinet fra Lian Li - det hele har kørt upåklageligt lige siden. Jeg startede op med Oracle Solaris 11 Express men måtte opgi' da jeg ikke kunne finde et tegneprogram til Unix som kunne hamle op med AutoCad - jeg skiftede til Vista Ultimate og det har jeg været overordentlig tilfreds med. Min PC er stadig her i 2013, den hurtigste i huset uanset at der senere er tilkommet PC'ere med SSD-harddiske og nyere teknologi.

 • 0
 • 0

Jeg vil rigtig gerne i gang med at samle selv, men synes det er svært at komme i gang :) Jeg overvejer at lave mig en billig computer, som kan køre med dual screens, min macbook air har nemlig ikke thunderblot, så den kan kun køre en skærm, og jeg skal ikke ud og investere mange penge i et nyt setup, så det ville være fedt at samle selv. Men det er udelukkende prisen der er afgørende for mig, for om det giver mening. Har et gavekort til Azenty, er der nogen af jer der kan hjælpe mig til det billigste bundkort der understøtter at køre to skærme? www.azenty.com/da/bundkort

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten