Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Teknologiens Mediehus kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.
rumfart på den anden måde cs banner bloghoved

Rakettest på Øresund

Som tidligere beskrevet, lavede vi for et par uger siden HAT (Harbour Acceptance Test) ved kajen på refshaleøen. Den test gik faktisk rigtig fint. Der var enkelte rettelser og tilføjelser til testplanen og der var lidt softwarefejl. Alt sammen noget der bliver rettet inden næste test. Grunden til at vi laver de her test, er jo netop at finde og rette fejl, inden det for alvor går løs med opsendelsen.

Vi brugte hele lørdagen på at få hængt Nexø II op på Sputnik, få sat mission control op på Bolette og på at teste forbindelse og kommunikation mellem raketten og mission control.

Lørdagen sluttede vi af med at fyre op under grillen på Bolettes agterdæk og spise en velfortjent pølse.

Søndag kørte vi hele tjeklisten igennem, styret med hård hånd af flight director Mortensen og Pad leader Jacob. Det hele kulminerede i i en sky af nitrogen, der blev lukket ud i havnebassinet ved "lift off".

Illustration: Jesper Rosendal, CS

Her under er en lille time laps video af Nexø II's rejsning på Sputnik ved HAT.

I den kommende weekend laver vi hele øvelsen igen, men med den forskel at vi denne gang sejler ud på Øresund og laver testen der. Det er det vi kalder SAT (Sea acceptance test) Det er den mest realistiske måde vi kan teste en opsendelse på. Skibene vil gynge under folks fødder, transport mellem skibene skal foregå med RIB-båd og man kan ikke bare lige gå op i værkstedet for at hente noget man har glemt... Det vil også blive en test af radio kommunikationen mellem skibene, på den rigtige afstand. Og en test af forbindelsen til land. Alt i alt bliver det den helt store generalprøve på opsendelsen af Nexø II inden vi sejler hele showet til Bornholm til den endelige opsendelse, senere på sommeren.

En joker er, som altid, vejret. Hvis det går helt galt, har vi afsat den efterfølgende weekend som back-up testweekend. Heldigvis ser det ud til at vejrudsigten bliver bedre jo tættere vi kommer på weekenden.

SAT bliver også første gang vi skal prøve vores nye RIB-båd, som vi har overtaget fra DSC. DSC-RIB ankommer til Refshaleøen sent fredag aften, og så vil vi bruge lørdagen på at lære den at kende, inden vi tager den med ud til testen på søndag. I den forbindelse vil jeg gerne takke alle jer der har givet et bidrag til indsamlingen. Det er vi utrolig glade og taknemmelige for.

Jesper Rosendal er et af flere medlemmer af Copenhagen Suborbitals, der skriver på denne blog.
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Vil i også teste jeres formidable streaming tjeneste?
Sagt på en anden måde, kan vi følge testen på youtube, evt. delvis?

  • 5
  • 0

Desværre ikke, Lars.
Vores stream-team vil godt nok teste og øve procedure og programafvikling. Men det er ikke noget der bliver sendt ud på youtube.

  • 1
  • 0