close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.
phloggen

Radonsug: Det virker

BR15 bygningsreglementet foreskriver:

§6.3.3.2 Radon

Stk. 1 Indstrømning af radon til indeklimaet skal begrænses ved at gøre bygningskonstruktionen mod undergrunden lufttæt eller ved at benytte andre tilsvarende effektive foranstaltninger.

Stk. 2 Bygningen skal udføres, så det sikres at radonindholdet ikke overstiger 100 Bq/m³.

Vi har aktiv ventilation og et kontinuert luftskifte modvirke ophobning af radon inde i huset, men der opstår nemt lommer af luft der ikke skiftes ud, hvor randon koncentrationen lokalt kan overstige grænseværdien og derfor skal skal man gøre noget også i terrændækket.

At gøre ting lufttætte er svært og at prøve gøre et terrændæk af beton lufttæt i hele bygningens levetid med plastfolie og klisterbånd er utopi og galimatias.

Derfor valgte vi "andre tilsvarende effektive foranstaltninger": Et radonsug.

Illustration: Poul-Henning Kamp

Et radonsug er utroligt simpelt: et netværk af drænslanger lægges ud i overkanten af Leca-isoleringen og forbindes ca. midt i huset til et rør der munder ud over taget.

Simpelt, robust, holdbart og billigt.

I teorien virker et radonsug ved at udligne overtrykket fra den opstigende radon så denne ikke presses op igennem betondækkets uundgåelige porøsitet.

Hvis det så ikke gør det i praksis kan man montere en lille blæser i stigrøret, således at der decideret suges undertryk under gulvet, men det burde ikke være nødvendigt i et nybygget hus.

Dette er en randonmåling i det fjerneste hjørne af huset:

Illustration: Poul-Henning Kamp

Det bliver vist ikke meget bedre...

Det er en relevant indvending at man med et radonsug skaber direkte forbindelse fra den varme side af terrændækket og atmosfæren og der sker utvivlsomt et varmetab.

Jeg har ikke kunnet finde nogen brugbare data for størrelsen af dette varmetab og derfor er nogle målinger på ønskelisten.

I større bygninger kan man overveje at sætte radonsuget på ventilationens udsugning, dels for at tilvejebringe et svagt undertryk, dels for at genvinde noget af varmetabet.

phk

Poul-Henning Kamp
er selvstændig open source-softwareudvikler. Han skriver blandt andet om politik, hysteri, spin, monopoler, frihedskampe gør-det-selv-teknologi og humor.

Har du prøvet at blokere drænsystemet og set at målignerne stiger? Nogen som ved om man kan låne sådan en randonmåler (ligesom man kan måle energimåler på biblioteket) ?

  • 9
  • 0