close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.
Fundamental fysik bloghoved

Quiz: Genopfrisk den klassiske mekanik

Jeg skal en tur til Odense i dag, for at holde et foredrag på Folkeuniversitetet. Titlen på foredraget er: "Alt hvad du vil vide om fysik - næsten". Idéen er at jeg på halvanden time skal dække hele fysik. Kursisterne har tilsvarende forelæsninger fra andre grene af naturvidenskaben.

Til lejligheden har jeg konstrueret en lille quiz, som de får lov at svare på, efter klassisk mekanik er blevet gennemgået. Jeg tænkte at en læser eller to på denne blog også ville finde den fornøjelig. Antag vakuum hvis ikke andet er angivet.

Ekstra spørgsmål til bloggens læsere: Hvis man stopper en tilfældig på gaden, hvor mange får de så rigtige? Prøv gerne efter med ægtefæller, børn osv., og rapporter resultatet.

Besvar følgende spørgsmål med sandt eller falsk.

Der kræves en konstant kraft for at holde et objekt i bevægelse i en given retning.

Et objekt der bevæger sig mod højre, må nødvendigvis føle en højrerettet kraft.

Hvis en person kaster en bold med sin hånd, vil bolden være påvirket af kraften fra hånden et par sekunder efter personen har sluppet bolden.

Det er umuligt at løfte sig selv i sit eget hår.

Et objekt der bevæger sig opad, må nødvendigvis føle en opadrettet kraft (trickspørgsmål...).

Besvar følgende spørgsmål med en beskrivelse eller en tegning.

Du kører i en bil på motorvejen. Du kaster en bold vinkelret ud af vinduet. Hvor befinder bolden sig i forhold til bilen når den rammer jorden?

Du flyver i en flyvemaskine. Lugen åbnes, og du slipper en sten der falder mod jorden. Hvor befinder stenen sig i forhold til flyvemaskinen når den rammer jorden?

Christian Bierlich
er teoretisk partikelfysiker og er i gang med en ph.d. ved Lund Universitet. Han skriver om stort og småt fra fysikkens verden.

De sidste to spørgsmål giver ikke mening i vakuum - jeg vil nødig kaste noget ud af en bil eller en flyvemaskine i vakuum (medmindre jeg har rundragt på), en forbrændingsmotor har normalt brug for luft, og en flyvemaskine virker ikke i vakuum.
;-)

Hvis den der svarer ikke angiver om der er vakuum, kan man ikke afgøre om der svares rigtigt eller forkert.

  • 3
  • 0

Falsk, Falsk, Falsk, Sandt, Sandt (givet ingen acceleration og givet at opad betyder ifht. jorden og imod jordens tyngeacceleration).

  • 1
  • 1

Falsk
Falsk
Falsk
Sand
Sand, såfremt det er med konstant hastighed.
Midt ud for bilen, da den har samme hastighed som bilen fremad, og afstanden den tilbagelæger fremad er den samme som bilen.
Bagved flyvemaskinen, da den har samme hastighed som flyvemaskinen, men afstanden den tilbagelægger er større end flyvemaskinens.

  • 0
  • 3