close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.
phloggen

Pumper og nødstrøm

Det står klart nu, at vores kommende hus skal have spildevandet pumpet væk.

Det opfatter jeg ikke som noget stort problem, elforsyningen i Danmark er temmelig pålidelig og den slags pumper holder ret godt.

Skal der være en backup løsning, kan man stille et billigt camping toilet på lager.

Regnvandet fra hustaget må ikke nedsives, så det ryger i en underjordisk tank hvorfra vi kan pumpe det ud og vande have med det[1].

Endelig skal der muligvis en grundvandspumpe på omfangsdrænet. Om den pumper i den underjordiske tank, eller til offentlig kloak er pt. ikke indlysende[2].

Det relevante scenarie er et skybrud uden elforsyning.

Sandsynligheden for at strømmen går, er desværre væsentlig højere under et skybrud, end i nogen anden vejrtype, fordi det samtidig vælter ned med lyn.

Hvis der er plads i regnvandstanken, eller er drænet sluttet til offentlig kloak, er det kun drænpumpen der skal drives.

Er tanken fyldt skal overskudsvandet kunne pumpes ud i offentlig kloak eller haven.

Har vi et problem og er det stort nok til at der skal gøres noget ved det ?

I sidste ende hedder regnestykket:

sandsynlighed * konsekvens + fordele > udgift ?

En mitigering er benzindrevne pumper, det har den fordel at der er en backup hvis en af pumperne eller elforsyningen svigter, men jeg dømmer den ude aligevel, fordi jeg ikke vil rende og teste benzinmotorer hver måned.

To pumper i en times tid skal bruge 4kWh, dvs batterier til 10.000,- plus ekstraudstyret, lad os kalde det 20.000,- Kr.

Ekstra fordele: Fryser og Køleskkab kan køre et døgns tid, forudsat det ikke også bliver skybrud.

Det gør ikke noget at der går et minut før nødstrømmen kobler til, tværtimod: det er faktisk det bedste for pumper og kompressorer at trykket lige når at udligne inden de skal starte. Dermed kan vi droppe alt "no-break" hysteriet og de 5-10% kontinuert tab det medfører i computerbranchen: Et par gode velvalgte kontaktorer og et par almindelige tidsrelæer kan klare den fornødne styring.

Udgiften kan fyldes i byggelånet, 3% rente i 30år = 1.000,- per år i ydelse, efter skat.

85 kroner om måneden, alt iberegnet.

Man kan ikke købe ret meget vandskadeforsikring til den pris.

phk

[1] Alle jeg har talt med, inklusive en af kommunens kloakfolk når til den samme indlysende konklusion vedr. nettoeffekten. I det mindste kan vi selv bestemme hvornår det siver ned i jorden.

[2] Jeg går og måler vandstanden i en geoteknisk boring, pt. er jeg ikke bekymret: grundvandet er 112cm nede og stiger kun 4cm i en regntid som de seneste uger. Hvis kælderen som planlagt kommer til at ligge over jorden, er grundvandspumpen næppe nødvendig.

Poul-Henning Kamp
er selvstændig open source-softwareudvikler. Han skriver blandt andet om politik, hysteri, spin, monopoler, frihedskampe gør-det-selv-teknologi og humor.

Hvis man ikke har noget imod at skifte spildevandspumpe hvert 5. år, kan jeg anbefale den billige kinøjsermodel man ofte kan finde på tilbud i diverse byggemarkeder og endda dagligvareforretninger. En tohundredekroneseddel plejer at række. De bliver utætte og konsekvensen er at HPFI relæet (forhåbentlig) træder i funktion.

  • 1
  • 0

Hvis du regner med 30 års levetid, så skal du nok have et batteriskift med i prisen

Hvis det havde været et almindeligt "UPS" scenarie, så ja, der bliver batterierne koblet ind hver gang der er en bøvs på lysnettet.

Men her bliver batterierne først koblet ind efter et minut og kun brugt hvis der samtidig er noget vand at flyttet.

Hvis man køber nogle kvalitetsbatterier fra starten af, er 25-30 års levetid under de vilkår bestemt ikke urealistisk og med de priser jeg kender, historisk og nu, billigere end at skifte billige batterier midtvejs.

  • 2
  • 1