close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.
phloggen

Problemet med ejendomsvurderinger

Jeg har gået og vendt problemet med ejendomsvurderingerne i baghovedet nogen tid.

Opgaven med med værdiansættelser til ejendomsskatten er som bekendt kørt helt af sporet hos Skat og idag nævnes det som "den største udfordring" for den nyslåede skatteminister.

Det er et interessant problem, som i bund og grund går igen mange steder: Vi har brug for en værdiansættelse, typiske til skatte/afgiftsformål af ting der ikke bliver handlet i det åbne marked.

Det er sådan set ligegyldigt om det er en byggegrund med eller uden et hus på, et datterselskab i en koncernkonstruktion eller en pakke fra Kina: problematikken er den samme hver gang.

Upræcise værdiansættelser er selve kernen i de fleste former for skattefusk i selskabskonstruktioner, erhvervsejendomshandler, transfer-pricing osv.

Den eneste løsning jeg kan finde, er at vi sætter kapitalismen på sagen.

Her er mit forslag til hvorledes vi kan fastslå den skattemæssige værdi af ting præcist:

  1. Ejeren sender sit bud på værdien til skattevæsnet.

  2. Ejerens angivelse virker som første bud i en offentlig auktion.

  3. Herefter kan alle, inklusive ejeren, byde i auktionen, hvert bud 2% over det forrige.

  4. Ejeren har altid ret til at afgive sidste bud 2% over det forrige.

  5. Når auktionen ender kender vi den sande markedsværdi af tingen.

  6. Blev vinderen en anden end den nuværende ejer, gennemføres salget uden undtagelse.

For ejeren der gerne vil beholde sit hus eller sit datterselskab, betyder det alene at prisen bliver fastsat til 2% mere end hvad nærmeste konkurrent er villig til at købe for og at skatten bliver udregnet af denne værdi.

Hvis en boligejer eller et firma prøver at snyde på vægten ved at angive for lav værdi, risikerer de at en anden køber deres hus, datterselskab eller tankskib fuldt af olie til den luskede pris.

Hvis nogen byder ind for at chikanere en ejer må de hellere have pengene klar: Riskoen er at ejeren faktisk mener sit bud seriøst og så står man pludselig der og har købt naboens hus.

Omvendt, hvis ejeren bare har skudt for lavt uden ond tro, koster det alene den korrekte skattebetaling at rette fejlen.

Hvis ejeren skyder for højt på værdien kommer der naturligvis ingen konkurrende bud ind og det vil ikke umiddelbart være til at gennemskue hvor meget værdien er for høj.

Ejeren er her henvist til at kigge på andre tilsvarende værdiansættelser, hvilket sikrer at vi får ensartede og retvisende priser på tværs af markedet.

Specielt på ejendomsmarkedet kan jeg se mange fordele ved denne procedure.

Det bliver f.eks muligt for folk med usælgelige ejendomme, uanset om årsagen er jordforurening eller udkantsdanmark, at få fastsat en realistisk ejendomsværdi -- helt ned til 0 kroner hvis der vitterligt ingen er der vil eje eller have stedet.

Omvendt vil der også være folk der helt uventet får bud på deres ejendomme de slet ikke havde drømt om, med både en glad sælger og køber som resultat.

For langt de fleste boligejere vil der ikke komme nogen bud i auktionen, det er trods alt begrænset hvor meget danskerne gider flytte rundt og derfor er den administrative byde ved denne metode ikke væsentligt forskellig fra den nuværende.

Ideen er hermed givet videre til den ny minister...

phk

Poul-Henning Kamp
er selvstændig open source-softwareudvikler. Han skriver blandt andet om politik, hysteri, spin, monopoler, frihedskampe gør-det-selv-teknologi og humor.

Skat sender sin vurdering til ejeren, som kan vælge:

1) Betale skat af det beløb Skat foreslår, eller

2) Sige "top", og sælge til Skat for det beløb Skat selv foreslår. Overtagelse til den 1.

/R

  • 26
  • 0

...som har købt til en ellers rimelig pris, sat deres hus flot i stand og derefter rammes af både lavkonjuktur og arbejdsløshed - men har disponeret fornuftigt, og har råd til at betale både lån og ejendomsskat?
Skal de tvinges fra hus & hjem, fordi en eller anden tilfældig lottovinder ser sig lun på boligen?

  • 5
  • 7