seiersen science

Print din egen pizza

De sidste 2-3 år er prisen for 3D-printere faldet voldsomt, og idag er teknologien tilgængelig til privat brug, som en blog her på ing.dk også beskriver.

Den lynhurtige spredning af teknologien får mig til at tænke på udbredelsen af personlige computere til hjemmebrug i starten af 1980'erne. Om det fører til en tilsvarende revolution i vores måde at tilrettelægge vores hverdag på, må tiden vise.

Men nogen tænker da i hvert fald ud af boksen:

NASA har netop givet et beløb til udvikling af en prototype af en 3D-printer til fødevarer. Tanken er åbenbart med henblik på langvarige rumrejser, hvor fødevarer kan opbevares i form af pulver ("printer-toner"), som blandes med vand og olie og omdannes til mad. ...og så er vi jo ved at nærme os Star Treks "replicators", der kan generere mad på kommando.

Første mål er åbentbart at printe en pizza:

"It works by first 'printing' a layer of dough, which is baked at the same time it’s printed, by a heated plate at the bottom of the printer. Then it lays down a tomato base, 'which is also stored in a powdered form, and then mixed with water and oil,' says Contractor."

Tåbelig idé, eller begyndelsen til noget stort?

Læs hele historien på Eric Bergers blog - han synes i øvrigt, det er en tåbelig idé.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Sådan en må Copenhagen Suborbitals da have sat op, så bliver de ikke til at stoppe :).

3D printere kommer sikkert til at betyde den samme omvæltning af samfundet som den industrielle revolution. Dengang tog vi fra hjemmet ind til fabrikken, og nu skal vi så tilbage til hjemmet igen.

Kan man så også printe et apparat der kan skille delene af igen for at skaffe råvarer, så behøver man faktisk aldrig gå udenfor. (måske skal man dog bruge lidt haveaffald af og til for at supplere)

Vi skal dog have fundet en ny måde af fordele landets (verdens) velstand. Hjemmeprintede goder lader sig ikke så let beskatte.

 • 0
 • 0

...jeg ser allerede McDonalds Serviceteknikere køre rund og reparere Burger, Pizza og Hotdog printere, mens der kun er én ansat til at holde opsyn og påfylde pølse-, tomat-, løg-, champignon-, pepperoni-, osv pasta, og det selvfølgelig stadig underbetalt... fagre nye verden...

 • 0
 • 0

Hjemmeprintede goder lader sig ikke så let beskatte.

          Nu undervurderer du vist Skatteministeriet :-) 

Det der ser ud til at ske er, at vi vil springe produktions- og detailledet over. Den del vil vi (delvist) selv kunne klare med 3D-printere, men vi skal så stadig handle råvarer til printerne i en eller anden form. Så helt uafhængige af handel med hinanden bliver vi ikke.

Miljøfordelene vil være temmelig store, når vi ikke skal transportere alle de forbrugsgoder mellem verdensdele og landsdele. I princippet sender/streamer vi jo varerne digitalt og legemliggører dem 'on location' :-)

 • 0
 • 0

Beklager, men jeg er ikke imponeret.

".og så er vi jo ved at nærme os Star Treks "replicators", der kan generere mad på kommando."

Vi er ikke engang i nærheden af at være ved at nærme os noget der bare er i nærheden af dette..

Som ideen fungerer nu, er det ikke anderledes end en robotarm, der blander tingene for dig, men du kunne lige så vel have gjort det selv.

Hans prototype printer bare chokolade. Altså sprøjer smeltet chokolade ud, som en normal 3D printer sprøjter smeltet plastik ud. Det er ærligt talt hverken nyt eller imponerende. De har brugt den slags i industrien mindst siden 80erne.

Her er i øvrigt en Japans vendingmaskine der laver frisk pizza fra bunden: http://www.youtube.com/watch?v=j7_lxiU8eLM

 • 0
 • 1

Hans prototype printer bare chokolade.

Nu er prototypen jo ikke bygget endnu. Du har ret i, at han har lavet en maskine, der printer med chokolade, og det er ikke anderledes, end hvad de kan på min lokale chokoladefabrik i Skødstrup, men der er jo tale om en anden maskine, der skal bygges her.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten