Blog topillustration Strøm 1.0 Vi bygger en open source højttaler

Præsentation af prototypen på open source hardware event i Berlin og sommerpause

Som afslutningen på vores Open Next demonstrator forløb, skal en fungerende prototype præsenteres i Berlin, til et open source hardware event.

Jeg skylder vist lige en opdateringen på STRØM 1.0 projektet, inden sommerferien for alvor melder sin ankomst. Selvom der ikke har været så meget aktivitet her på bloggen, er vi ikke gået på tidlig sommerferie endnu. Vi har i stedet brugt tiden på at forberede en fungerende prototype til den første offentlige demo af højttalerprojektet.

STRØM 1.0 projektet har – udover livet her på bloggen – kørt som et 6 måneders demonstrator-projekt i Open Next, og dette forløb er nu ved at nå sin afslutning. Som en endelig afslutning på demonstrator forløbet, skal vi til Berlin og fortælle om projektet, og demonstrere højttaleren for Open Next interessenterne, de andre demonstrator-projekter, samt den lokale presse.

Læs mere om eventet i Berlin her: "Open Source Hardware: Tools and Collaborations for A Better (Product) Future.". Og er du i nærheden, så kig da endelig forbi.

En fungerende prototype

Vi er nu ved at være der, hvor vi har en fungerende prototype og kan afspille audio fra diverse kilder (Spotify, Bluetooth, webradio). I hvert fald nok til at kunne demonstrere konceptet for STRØM 1.0. Voicing er implementeret i dens første version på ESP32 platformen og kabinettet begynder at ligne det ønskede resultat.

Der er bestemt ikke tale om et færdigt produkt endnu, men vi er godt på vej. Så vi er – i hvert fald i vores egen optik - lykkedes med vores proof of concept af en open source streaming højttaler.

Herunder ses den seneste version af kabinettet, hvor frontstoffet nu også er blevet monteret. Der er tale om et mørkeblåt frontstof af jersey typen, og kabinettet er beklædt med linoleum i farven Salsa.

Illustration: Tue Dissing

Der er stadig en nogle småfejl og mangler, der skal implementeres og udvikles, før vi nærmer os de features vi ønsker os i det endelig produkt.

Det er noget vi kommer til at arbejde på hen over sommeren og sikkert også ind i efteråret.

Dynamisk EQ

En af de features der er på ønskelisten lige pt, er SPL afhængig tuning/EQ. Altså muligheden for at ændre på voicing afhængigt af volumen (SPL).

Menneskets hørelse er ikke lineær over hele frekvensbåndet, men er netop afhængig af lydtrykket (SPL). Vi er for eksempel dårligere til at høre bas ved lav volumen, så det kan man jo afhjælpe lidt, ved at skrue på denne del af lyden, når der ikke spilles så højt. Og så "skrue ned igen for bassen" når SPL stiger.

Det giver os mulighed for at give lytteren en mere ens oplevelse, uanset lydniveau. Så højttaleren ikke skal skrues op, til f.eks. 80dB, for at lyde godt. Men at der også kan opleves massere af bas, ved selv lave lydtryk.

Og så gør det, det naturligvis også muligt at skåne enhederne, når der skrues kraftigt op for lyden. Så man ikke kan ødelægge højttaleren, ved at skrue for højt op.

Noget af det vi kigger på i den forbindelse, er at flytte den nedre cutoff frekvens, som en funktion af SPL.

Voicing profiler

Et andet stort emne på ønskelisten er muligheden for at implementere forskellige voicing profiler. Altså at kunne tilbyde forskellige voicings, til forskellige formål og smag.

"Buchardt Audio" har implementeret noget ligende i nogle af deres seneste aktive højttalere. De kalder vist deres koncept for master tunings.

Sommerpause

Når vi i udgangen af denne måned (29. juni) har afsluttet vores Open Next demonstratorforløb, går vi på sommerferie. Det betyder også at dette nok er det sidste indlæg på bloggen, på denne side af sommerferien.

/Tue Dissing

Tue Sørensen Dissing er it-ingeniør, grundlægger og direktør for Lyd by Dissing ApS. Sammen med læserne vil han udvikle en open source wifi-højttaler, der både har hifi-lyd og kan understøtte audio streaming.
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten