close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.
phloggen

Post Mortem: Bosch 36V/2.6Ah Li batteri

For et par år siden købte jeg en Bosch Rotak 43li batteriplæneklipper til vores sommerhus.

Overordet har det fungeret for os.

Jeg kan godt nå at slå hele plænen på de to batterier, konen har kortere ben og har brug for 2½ eller deromkring.

Idag døde det ene batteri og da garantien udløb for et par måneder siden, lavede jeg en destruktiv "post-morten" undersøgelse:

Illustration: Privatfoto

Opbygningen er ganske fornuftig og solid, ingen kritik af kvaliteten.

Batteriet er ikke bygget så der kan skiftes celler ud.

Men det interessante ved batterier, specielt lange strenge af seriekoblede batterier, er om de er ens nok til at deles jævnt om arbejdet.

Batteriet består af 10 * 2 Samsung "INR16500-13P" celler.

Startende fra den negative pol er status:

 • 4.0815V

 • 4.0164V

 • 3.9270V

 • 3.9791V

 • 3.8090V

 • 4.0396V

 • Kortsluttet

 • Afbrudt

 • 4.0668V

 • 4.0840V

Alt taget i betragtning er jeg naturligvis ikke imponeret, batteriet har næppe set mere end 40-50 opladninger og der er formodentlig tale om en fejl der burde være blevet fanget i kvalitetskontrollen.

Formodentlig har en af de fire døde celler været død fra starten, hvilket har overbelastet den parallelt koblede celle og de to naboceller har formodentlig kastet den interne termosikring, men den præcis kombination kan jeg ikke lige gennemskue.

Batteriet er udstyret med en eller anden microcontroller, der på tre lysdioder kan indikere lade tilstanden hvis man trykker på en knap og det undrer mig meget at den eller laderen ikke har brokket sig over batteriets tilstand langt tidligere.

Jeg ser ingenting på printet der indikerer at der er nogen pålidelig Real-Time-Clock, eller for den sags skyld at der er spænding på hvis knappe ikke holdes inde, så jeg mistænker ikke Bosch for at der er tale om en "garanti-timeout".

Men det virker unægteligt som en profit-styret beslutning ikke at rapportere en fejl der 100% sikkert er detekteret af laderen, i håbet om at det holder produktionsfejl gemt i mindst 24 måneder.

Indkøb af erstatningsbatteri bringer så et andet irritationsmoment på banen:

Hvorfor er der ikke lavet en standard for 36V lithium batterier endnu ?

Jeg har tre forskellige modeller af 36V lithium batterier allerede: plænklipperen, hækkesaksen og elcyklen.

De tilhørende "special" ladere fylder ca. en hyldemeter.

Hvis EU handlede bare den mindste smule om at forbedre borgerens liv, ville de, præcis som kineserne gjorde med USB til mobilladere, lovgive at 36V lithiumbatterier standardiseres, således at mængden af skrammel reduceres, både under og efter brug.

I særdeleshed ville det måske medføre en smule konkurrence på kvalitet på markedet for batterier i 1000kr klassen...

phk

Poul-Henning Kamp
er selvstændig open source-softwareudvikler. Han skriver blandt andet om politik, hysteri, spin, monopoler, frihedskampe gør-det-selv-teknologi og humor.

Der er ikke overvågning af de enkelte celler.

Men hvis et cellepar er kortsluttet, skal du ikke bilde mig ind at laderen ikke opdager det uden at overvåge på celleniveau.

Og ja, i et kvalitetsbatteri ville man naturligvis holde øje med hver celle og lave "charge equalisation" så de alle arbejdede lige meget, men det koster sikkert næsten 20 kroner at lave.

 • 3
 • 0