close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser og accepterer, at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.
phloggen

POLSAG

Jeg kunne komme med en lang udredning om alle de ting man har gjort galt med POLSAG projektet.

Jeg kunne påpege hvorledes man har kendt alle de faldgruber man er faldet i, i mere end 40 år og henvise til Frederick P. Brooks evergreen "The Mythical Man-Month".

Men ansvaret for POLSAG ligger et helt andet sted: Det ligger hos de politikere der stadig tror at bare man hælder 'magisk IT-sovs' ud over et eller andet resort, så bliver alting på magisk vis perfekt.

Det gør det ikke. Fat det nu.

Man kan gøre mirakler med IT og netværk, skolebogseksemplerne er Mærsk's containerstyring, SAS billetreservation og i nyere tid eBay, Amazon og FaceBook.

Man kan også lave katastrofer med IT og netværk og jeg behøver ikke gentage listen igen igen igen.

Forskellen på et mirakel og en katastrofe er om man forstår hvad det er IT kan bidrage med, eller om man tror det er en magisk sovs der kan redde et miskmask.

Og ja, IT er noget forvirrende noget.

Specielt er det forvirrende at man ikke kunne lave POLSAG for 400mio på seks år, mens man sandsynligvis kunne have lavet et system der ville få betjentene til at stå på hovedet og råbe hurra ... for under 10 mio på to år.

Måden man laver IT der virker, er ved at finde nogle unge talenter og give dem lov til at forandre ens processer undervejs.

Stort set alle IT successer er startet af en eller to mand der ikke havde skrevet en kravspecifikation, men i stedet tilpassede forretningsmodellen til hvordan virkeligheden, markedet og IT systemet spillede sammen.

Stort set alle IT katastrofer har kravspecifikationer der fylder ringbind på ringbind på ringbind, der beskriver hvorledes IT systemet skal håndtere og videreføre historiske artifakter, manuelle shortcuts og procedurer der ikke længere tjener noget konstruktivt formål.

Det næste korthus der vælter er SKATs.

Der er specifikationen på 9000 sider + tilhørende lovgrundlag og der er ingen måde det kan lade sig gøre på.

SKATs projekt er dødsdømt og der er masser af folk i projektet der forlængst har erkendt det, men hvis du spørger de ansvarlige for projektet kan det stadig nå ikke at gå galt.

Yeah, right, uret tikker og pengene fosser ud af statskassen...

Det helt centrale spørgsmål er: Bliver vi klogere, eller tror vi at den magiske sovs virker bedre, hvis vi står på et ben og krydser fingre når vi underskriver den næste urealistiske kontrakt ?

phk

Poul-Henning Kamp
er selvstændig open source-softwareudvikler. Han skriver blandt andet om politik, hysteri, spin, monopoler, frihedskampe gør-det-selv-teknologi og humor.

Er der nogen her der kan komme i tanke om et offentligt IT projekt der er gået efter planen?

Listen af skandaler er uendelig og CSC har vist førertrøjen: http://www.version2.dk/artikel/her-er-cscs...

Kan det offentlige blive ved med at pumpe milliardbeløb ind i et firma der tilsyneladende ikke har kompetancen til at udføre opgaverne?

Eller er det virkelige problem at de der udbyder opgaverne ikke evner at formulere kravene.

Svarer de priser vi ser overhovedet til det udførte arbejde? POLSAG, 400 mil.

Det må efter min regnebog betyde at der er brugt mindst 400 mandår på projektet, er min beregning helt i skoven?

  • 0
  • 0