Pilefletning og ikke længere hovedjægere på Borneo

Flere læsere har spurgt, om der overhovedet er indfødte eller oprindelige folk i Malaysia? Andre har spurgt, om jeg har mødt de frygtede hovedjægere på Borneo?

Det skuffende svar er, at det har jeg ikke. Og selvom man drager på en tur til Borneo, så kommer I til at nøjes med at lære om at flette kurve og måtter med regnskovens fantastiske fibre. Det er hvad der er tilbage af at møde efterkommerne af de frygtede hovedjægere. Men det vil jo også være fint at lære pilefletning! Og der er bestemt indfødte folk i Malaysia. I Sabah og Sarawak udgør de ca. halvdelen af befolkningen - og generelt den fattigste befolkningsgruppe. Hver indfødt gruppe har ligeledes udviklet sine helt egne traditioner for kurvefletning. Alene Sarawak, som er den Malayiske delstat på Borneo, huser 30 forskellige indfødte folkeslag. Hvis I vil vide mere om indfødte folks brug af regnskovens planter på Borneo, herunder fiber og flette planter, så har Hanne Christensen med Århus Universitet og Forest Department Sarawak udgivet bogen:" Ethnobotany of the Iban & the Kelabit" (2002). Regnskov på vej til at forsvinde På en rejse på Borneo er der også mulighed for at se de meget sjældne orangutanger i regnskoven. Det kan i f.eks. gøre på Sarawak og Sabah, som er Malaysias del af Borneo. I Sepilok Nationalpark er det muligt at komme tæt på orangutangerne. Denne værdifulde natur trues af udbredelsen af oliepalme plantager og skovrydning. Hvis den fortsætter i dette tempo, vil hovedparten af øens lavlandsregnskov være udryddet inden for de næste 10-20 år. Dette fremgår af en rapporten "Treasure island at risk" fra WWF Verdensnaturfonden. I dag er kun halvdelen af Borneos skove tilbage, hvilket er et fald fra omkring 75 procent midt i 1980'erne. Reduktionen af skovarealet skal findes i flere faktorer; nemlig skovbrande, omlægning af skov til plantager med oliepalmer samt overdreven og ofte ulovlig tømmerhugst. - Med den nuværende fart ryddes der 1,3 million hektar om året, svarende til over en fjerdedel af Danmarks areal. Hvis rovhugsten fortsætter, vil kun tørve- og bjergskove overleve i de kommende år, fastslår skovmedarbejder Jacob Andersen fra WWF Danmark. Den voldsomme skovhugst får alvorlige konsekvenser for Borneo's dyreliv, hvor flere forskellige dyrearter trues på livet, når skovens areal svinder ind. Som danske forbrugere kan vi faktisk gøre noget for at reducere rydningen af regnskove i Sydøstasien. Nemlig når vi køber havemøbler eller andet lavet af tropisk træ. Vi bør købe FSC-mærkede træmøbler. Hold øje med FSC-mærket, som heldigvis findes hos flere af de største, landsdækkende forhandlere af havemøbler. En certificering som også Prins Henrik har støttet.

 

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Well, når andre (fagmedarbejderkollegaer) kan tillade sig at være platte, kan jeg vel også. Hvad med denne her:Apropos hovedjægere i regnskoven havde jeg ellers håbet på at få en beretning om dine erfaringer med 'head and breakfast'. Undskyld forsinkelsen, men det er først idag at jeg læser denne blog. Mads C.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten