Pigen og hundelorten

Bombeeksplosionerne i London har for alvor sat skub i de politiske anstrengelser på at øge mulighederne for registrering og overvågning af borgere. Det rykker grænserne for privatlivets fred i en retning, som ville have rystet de fleste for ti år siden.

Men nu er den folkelige opbakning til at investere mange penge i Big Brother-overvågning tilsyneladende stor.

På et helt andet plan, er den lavpraktiske tekniske realitet ydermere sådan, at det er blevet rigtigt nemt at hænge hinanden ud via internettet.

Mobiltelefoner med kameraer kan ikke blot opfange resultaterne af bombeeksplosioner, men kan også fastfryse øjeblikke af teenagerdruk, spritbilisme og frivolitet. Det bidrager altsammen til, at begreber som privatsfære er i færd med at blive nærmest ikke-eksisterende.

Bruce Schneier, den fremragende amerikanske sikkerhedsekspert ( som jeg havde fornøjelsen af at interviewe - "Terrorbekæmpelse er et politisk skalkeskjul" - sidste år), er også blogger og forfatter. Han har netop omtalt et sydkoreansk eksempel på, hvordan internet og mobilkamera var de to ingredienser, som blev brugt til at eksponere en ung koreansk kvinde til offentlig spot og spe. "The dog poo girl" nægtede at rydde op efter hendes hund havde efterladt ekskrementer på gulvet i Seuls metro.

En emsig borger sørgede for billeddokumentation, som efterfølgende blev offentliggjort på et koreansk website, så alverden kunne se på den samvittighedsløse hundejer.

Som Bruce Schneier konkluderer: "The Internet is changing our notions of personal privacy, and how the public enforces social norms."

Flere interessante iagttagelser om hundelorten kan ses her.

Hvad mener du? Må man blot nøjes med at konstatere, at nu er grænserne rykket?, kan man overhovedet tænke på passende lovgivning?, kan man håbe på at fornuftige normer vil udvikle sig?

/kurt

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten