phloggen

Perspektivet fra 2129

Min karriere har på forunderlig vis ladet mig opleve masse strukturelle overgange.

Fra famlielandbrug til industrialiserede madfabrikker, fra sværtekunsten til bitmapdisplays, fra den "gamle" IT-branche til Dot-com galimatias, fra købmandskab til nethandel.

Det er nok begrænset hvor meget indflydelse på landbrugets konsolidering jeg havde, gummistøvlerne var trods alt ikke så store den gang, men mange af de andre overgange har jeg selv trukket hårdt i seletøjet.

Min første og stort set eneste artikel i papir-avisen Ingeniøren handlede f.eks om perspektiverne i at købe ting på eBay, tilbage i januar 2005.

Da jeg blev hevet ind som "fagmedarbejder" på Ingeniøren havde internettet stadig ikke noget med avisbranchen at gøre, det var noget Kurt legede lidt med, fordi det var jo trods alt en nørdavis, men selve produktionen kørte stadige om aviser var blevet lavet: Journalister, Korrekturlæsere, Redaktører, Layoutere osv. osv.

Allerede et år senere begyndte vinden at vende og jeg blev hen over julen 2005 udstyret med min egen blog, som debuterede den 15 januar 2006.

Det var relativt fede tider den gang, Ugeavisen Ingeniøren udkom med 3-4 tillæg hver uge, fyldt med gode artikler og tonsvis af annoncer, der rakte så langt at fagmedarbejderne fik en glimrende julefrokost, med indlagt underholdning i form af realtidsredigering mens pladerne blev skruet i pressen oppe i Helsingør.

Sådan er avisbranchen ikke mere, krisen kradser og forandringens vinde blæser koldt.

Det er ikke fordi min månedlige faktura på nogen måde har belastet Teknologiens Mediehus, men sparekniven er svunget og derfor bliver dette blogindlæg, nummer 2129 så vidt jeg ved, det sidste på PHloggen.

Jeg er blevet forsikret om at økonomien er den eneste årsag og det ser jeg ingen grund til at tvivle på.

Jeg var faktisk selv begyndt at overveje hvor meget længere PHloggen skulle køre, man skal kende sin besøgstid.

Jeg var 40 årig "mover and shaker" med småbørn i huset da jeg startede, fjorten år senere har jeg mere græsplæne end godt er, og selvom jeg direkte opfordrer naboerne til at bruge den så meget de lyster, er jeg indiskutabelt i riskogruppen for at blive en Sur Gammel Mand.

Det har jeg bestemt ingen planer om at blive, men "Vis mig hvem du omgås og jeg skal sige dig hvem du er." advarer et gammelt ord, som svier lidt, når man taler med folk ude i den virkelige verden om debatten på ing.dk.

Så hellere stoppe mens legen stadig stadig er god.

Det har været en ære og en fornøjelse, at få lov til at skrive om lige hvad der passede mig, hvordan det passede mig og hvornår det passede mig, for et af Danmarks mest kompetente publikum.

Tusind tak til Ingeniøren for tilliden, friheden og båndbredden og endnu flere tak til læserne for opmærksomheden, reaktionerne og tålmodigheden.

phk - Over & Out

PS: (Opdatering 2020-06-02)

Jeg har emailet lidt frem og tilbage med Trine (Chefen for Mediehuset) idag og det ser ud til at der har noget miskommunikation undervejs og at det ikke var redaktionens hensigt at nedlægge PHloggen uden videre.

(Den slags kommer vi nok til at opleve meget hyppigere i en fremtid med mere hjemmearbejde?)

Jeg holder dog fast i min beslutning om at stoppe PHloggen mens legen er god, men jeg fortsætter min IT-blog ovre på V2.

Igen: Tak for alle de pæne ord, det varmer virkelig mit hjærte.

Emner : Diverse
Poul-Henning Kamp er selvstændig open source-softwareudvikler. Han skriver blandt andet om politik, hysteri, spin, monopoler, frihedskampe gør-det-selv-teknologi og humor.
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Kære PH

Hvor ærgeligt. Helt ærligt, ing.dk bliver ikke det sammen uden din blog.

Jeg er ingeniør fra år 2000. Ingeniøren er i den periode gået fra et godt fagblad, til et relativt beskedent blad, til gengæld med en udmærket netside. Selve papir-udgaven vil jeg sige næsten er ligegyldig i dag.

Diverse blogs er helt sikkert med til at tilføje ing.dk en ekstra vinkel og ikke mindst perspektiv. Din blog har altid for mig stået som et skarpt og velskrevet indblik i detaljer af teknologien og et godt kritisk spark til udviklingen. Jeg tror faktisk jeg har læst de fleste af dine blogs og jeg er helt ærligt overrasket over at det er blevet til så mange.

Tak for nu, det har været en fornøjelse.

 • 87
 • 0

Jeg lærte primært ing.dk at kende pga PHLoggen. Nu kan man jo ikke længere læse de andre artikler. Det er lidt trist. Jeg synes ikke, at jeg har råd til et plus abonnement desværre, men jeg donerede gerne til fx denne blog, hvis det var muligt.

Men tak for mange gode tekniske indlæg og gode politiske diskussioner.

 • 36
 • 1

for dine mange andre vinkler på ingeniørens arbejde: Vores samfund, USAnsk liv og politik, Dansk politik og politikere, lokal planer, og embedsmænd, A-kraft, klima, stjernekiggeri, gps-signaler, husbyggeri, solfangere, budcykel, bogtrykkeri, årets tip en 13'er...

og så var der også alle opråbene til IT-samfundet ovre på Version2

 • 45
 • 0

DAMN!

Der er kun 2 grunde til at jeg laeser ing.dk: Denne blog, hvor jeg politisk ofte er uenig men fakta dominerer, saa jeg laerer baade teknik og et andet samfundsperspektiv.

Den anden grund er Jens Ramskov.

 • 61
 • 0

Tak for de mange gode indlæg, phk.

I det hele taget er Blog-punktet forsvundet fra topmenuen, så det kunne virke som en generel slagtning eller i hvert fald nedprioritering af Ing's blog- og dermed debatunivers.

Jeg har overvejet det længe, men nu er beslutningen nem: Jeg melder mig ud igen og får slettet min profil. Ing er blevet mere og mere ligegyldig som medie. For DJØF'iseret, simpelthen. Blogs og debat har givet siden kunstigt åndedræt med indsigt og perspektiv i nogle år, men det har selvfølgelig ikke kunnet blive ved.

 • 36
 • 0

phk - Over & Out ?? Hej PHK, det har været en fornøjelse at læse din blog. Den har i høj grad været baseret på "facts", i stedet for så mange andre indlæg ude på internettet, som i højere grad ser ud til at være drevet af holdninger og ønsker. Facts er så besværlige for politiker, for de kan forpurre muligheden for ens ønsker og holdninger. Grunden til min overskrift er, at jeg da håber at dine analytiske evner stadig vil være at finde i dette medie. Der er et behov for at der er nogen med den faktuelle ballast, der kan holde debattører og politikkere sådan nogenlunde i nærhed af jorden (maks. 100kΩ). Som andre kommenterer, så vil der være et behov for at der tilføres en modsvarende 'ballast' til "Ing", så den kan fastholde sin lødighed. Tak for dine indlæg.

 • 25
 • 0

...eller at skyde sig selv i foden så hele benet ryger med?

Det er mediehuset jeg mener... PHloggen er absolut eneste grund til at jeg er inde på ing.dk dagligt. Gad vide om jeg er den eneste?

Nå, men tak gange 1000 for de 2129 indlæg + det løse. Jeg må i tidens løb ha' læst de fleste.

 • 64
 • 0

fjorten år senere har jeg mere græsplæne end godt er

Det anede mig. Du skal af med den robotplæneklipper.

Bare lige så du ved det: Hvis du ender med at skrive et andet sted, så skylder du dine faste læsere at fortælle om det.

 • 40
 • 0

Øv.

Det er bare en sten mere: først med login, så med MEGET færre nyheder pga. alle de skide undersites - som regel er ‘seneste nyt’ på ing.dk fyldt med links til nyheder, vi ikke kan læse alligevel. Hvis det så ikke engang skæpper i kassen, så er det kun dumt.

Det er jo ærgerligt at mit fagblad ikke længere er værd at læse på internettet.

Nu er der en grund mindre.

 • 48
 • 0

Ja, det var da trist. Jeg har også fulgt med i en del år efterhånden, så jeg håber du får vind i sejlene et andet sted fra.

Fandt vi iøvrigt nogensinde ud af, om dit solcelleanlæg på dit nye hus har kunne betale sig? Og, om lysskakten i badeværelset rent faktisk har virket, så den har hjulpet jer med at spare på lyset? :)

Mvh David

 • 17
 • 0

Det er jeg sgu ked af at læse. Vi er ikke altid enige, men dine blogs er altid spændende og debatskabende. Og hvem i al hele den oplyste verden, skal fremover skabe balance i atomkraftdebatten med både viden og holdning. Og samtidig har jeg respekt for din beslutning. Du gør noget af det sværeste i verden og stopper mens legen er god. Du ønskes god vind fremover herfra.

 • 25
 • 0

"Så hellere stoppe mens legen stadig stadig er god"

Betyder det, at du end ikke kan svare på spørgsmål i netop denne tråd?

Som f.eks. Davids spørgsmål om hus og have?

Hvis du, Poul-Henning, vil lege med, kunne det blive ing.dk's længste nogensinde. :-)

 • 17
 • 0

Jeg ved ikke hvad ing.dk sparer ved det her, men jeg tror ikke det kommer til at betale sig.

Du kommer til at blive savnet PHK.

 • 27
 • 0

Det er en skam du holder. Jeg er ikke altid enig i dine betragtninger, men meninger er til for at brydes og udvikle. Jeg synes du har haft mange gode indspark og i en god bredde. Lige fra nørdet til alment. Tak for det. Jan

 • 12
 • 0

Kære PHK,

Jeg har altid læst dine tekniske indlæg med stor fornøjelse og altid revet håret ud over dine mere politiserende indlæg. Men et hvert synspunkter bliver skærpet af debat, så tak for tiden her ingeniøren og go vind fremover!

 • 6
 • 0

Tak for mange spændende indlæg. Som mange andre har jeg sommetider været enig, andre tider uenig, i både indhold og form, men dine mange indlæg har aldrig været ligegyldige eller tomt fyldstof.

Især tak for gange, hvor du begejstret har anbefalet bøger, du har læst. Der står efterhånden en betragtelig del af dem på mine egne reoler, og jeg er er altid gået beriget fra læsningen af dem.

God vind.

/Bo

 • 11
 • 0

Jeg har fulgt med siden 2008, og omend indlæggene har bevæget sig mere væk fra teknik og mere mod gammel-sur-mand, så har det været en fornøjelse at læse med i alle de år - helt til det sidste.

Og en fornøjelse at oftest se velfunderet objektiv argumentation for kontroversielle emner.

PHloggen har været det sidste der har lokket mig til ing.dk efter PLUS nedlukningen, så det bliver desværre ikke kun et farvel til PHloggen, men også ing.dk.

Øv, men tak.

 • 27
 • 0

Hvor skal jeg nu gå hen for at få en blog (på dansk) der med et fagligt, teknisk udgangspunkt altid har øje for det politiske, økonomiske og kulturelle?

"Vi er stadig nogen der gerne vil koncentrere os om teknik og raketter." Skrev Lars Andersen 2, som kommentar i blog 2128. Min første tanke var:at så var han gået lidt forkert i byen, når der i dine indlæg er alle mulige andre facetter med. Anden tanke var: at han jo egenlig var kommet det rigtige sted hen, da vi i det fatamorganea af den globale landsby, som www skulle indbyde til, jo ofte ender i uniforme ekko-kamre. Det kan man ikke beskylde din blog for at have været.

Du har en imponerende spændvidde i hele dit afsæt, og jeg vil med andre begræde at din stemme forsvinder. Overvejelsen, om vi kan få lov at læse og debattere på et andet site, ligger lige for. Der er ikke noget teknisk, er er showstopper, men du har gentagne gange givet udtryk for at det er et privilegium at kunne sætte sin viden og sine holdninger til skue og debat på et af det større site's i Danmark. Så det hjælper vel ikke at rygklappe for det.

Jeg ville ellers glæde mig over at blive en sur gammel mand i selskab med dig, da det i sig selv netop reducere ricikoen.

 • 29
 • 0

I mine øjne er PHK et renæssancemenneske i ordets allerbedste betydning. Jeg er uddannet programmør, men blev interesseret i ing.dk, da jeg på version2.dk havde læst flere blogs af PHK. PHK, du vil blive savnet som blogger, men jeg håber, at du fortsat vil kommentere, når debatterne har brug for lidt saglighed.

Med kærlig hilsen en anden gammel sur mand ;)

Bjørn

 • 15
 • 0

Fuld support til alle de andre kommentarer her i tråden.

Der bliver desværre færre og færre argumenter for at være medlem af Ingeniørforeningen. Din tilbagetrækning gør det endnu mindre attraktivt.

Håber og tror ikke du ender som en gammel sur mand - det vil være alt alt for dumt overfor dig og din kære.

Vipper med hatten med håb om god vind fremover

 • 22
 • 0

Kære PH, 1000 tak for alle de blogindlæg jeg har nået at læse og lære fra. Når du nu ikke skal skrive på ING.dk, så har du måske ti og lyst til st kommer forbi på Københavns Universitet, Skovskolen og nørde med vores nye GPS´er som blev indkøbt efter dine indlæg om UBLOX. Vi skal også i gang med at prøve LIDAR på Ipad - så måske vi kan give dig noget praktisk viden tilbage ;-) Med venlig hilsen Lene Fischer

 • 14
 • 0

Det er en overraskelse for mig. Men så må du jo som gøre som alle andre og starte et nyt politisk parti - PHartiet måske.

 • 44
 • 0

So long, and thanks for all the fish. Har nydt hver og en. God vind fremover - nu ryger min sidste undskyldning for at læse med på ing.dk

 • 20
 • 0

Hvad du skrev var altid interessant, velargumenteret og med indsigt (hvilket ikke betyder at jeg var enig, men dog for det meste).

Jeg finder prioriteringen hos ing.dk interessant:

man har ikke råd til dig som en fremragende og klog debattør, men holder fast i Henrik Heide, som for en stor del har formået at smadre ing.dk's online tilbud.

Det siger vist alt om fremtiden for dette site.

 • 18
 • 0

Jeg havde lidt frygtet at de første fem debatindlæg ville blive erobret af jublende REO medlemmer :-)

Det glæder mig at I har værdsat at det ikke bare var teknik, for jeg mener ikke vi som teknologer kan isolere os på den måde, når de "rent tekniske beslutninger" vi tager har vidtrækkende konsekvenser for resten af samfundet og derfor ikke er så "rent tekniske" når det kommer til stykket.

Jeg beklager de løse ender, men sådan må det nu engang være.

Solcellerne rigeligt kan betale sig, men nok mest fordi jeg primært fyrer op under mit firmas "store server" når det er gratis at gøre det. Velux' lystunnel er bestemt anbefalet, specielt til badeværelser hvor det tit er rigeligt til klare et natpis uden at blive blændet af elektrisk belysning der er dimensioneret til andre behov. Quiz'en må vi afgøre som debatindlæg når den tid kommer.

Her og nu har jeg ikke planer om at give mig til at blogge videre et andet sted.

PHloggen var integreret i Ing.dk's miljø, publikum og indhold og kan derfor ikke bare omplantes til et andet site, det ville aldrig blive det samme. Så hellere starte noget helt nyt, hvis lejligheden byder sig.

Og igen: Tak for alle de pæne ord, det varmer virkelig.

Poul-Henning

 • 97
 • 0

TEKHUS har næppe helt fattet din betydning ... Tak for de 14 år, 4 måneder, 2 uger og 3 dages underholdende, oplysende og til tider provokerende indslag af PHloggen. Forhåbentlig fortsætter IT-skepsis, ellers er der vel youtube?

 • 16
 • 0

En lille kommentar. Ingeniøren har et oplagstal på 87571(2019 tal).

Det er 4 mio aviser der kommer ud med posten eller avisbud til os alle.

Jeg læser den faktisk ikke mere for den "er læst" på ing.dk.

1 avis leveret en gang om ugen er et i omegnen af 10kr/gang. (chekket et par aviser hvad de koster)

Så 10kr i 46 uger for 87571 aviser er 40 mio kr på årsbasis. +- måske 10-20%

Nåh ... Jeg vil meget helre undvære avisen end Poul-Henning og måske andre.

Men hvis de bare putter de penge i et eller andet bullshit-bingo (ing.dk har en ret stor adm organisation), ja så send hellere de 40 mio kr til Læger uden Grænser.

God aften til alle og nyd den tid vi alle har haft i denne blog.

/Jens

 • 35
 • 0

Kære PH Jeg kender ikke andre kilder til viden og ej heller en person som har mod til at udfordre etabilsementet, som du har præsteret gennem årene. Du vil være svært savnet! /anders

 • 19
 • 0

Super-nedtur!

Dine velinformerede opstød vil blive savnet på det voldsomste. Ved ikke helt hvor ing.dk er på vej hen, men det er helt tydeligt i den forkerte retning.

Jeg håber at @redaktionen indser at de har begået en fejl og inviterer dig ind i varmen igen. Nu er der i hvert tilfælde en grund mindre til jævnligt at tjekke ing.dk.

God vind.....

 • 26
 • 0

Mange tak for mange spændende indlæg. Du kom vidt omkring mange emner og gjorde dem forståelige for menigheden.

Jeg må sige at jeg også er her pga. din blog.

Du vil være savnet.

Jeg håber at du vil lave en opfølgning næste år på din nye hoppy, nemlig måling af kontinentalpladens flytning??️. Det var en rigtig spændende blogserie du lavede om gps, og den som jeg nok husker bedst.

Hvad for et blogemne, har du selv synes var mest spændende og givende at skrive om?

 • 15
 • 0

Det er snart mange aar siden jeg sidst har deltaget i nogen debat her paa ing.dk men en af de ting jeg troligt har laest og set from til har vaeret netop denne blog (isaer siden Jens Ramskov roeg bag paywallen).

PHK - tusind tak for de utroligt mange spaendende og relevante indlaeg gennem aarene! Jeg har nydt isaer de tekniske om GPS og husbyggeri men ogsaa koebt et par boeger efter at du har anmeldt dem her (senest "Man of the Hour"). Dine skriverier vil blive savnet meget...

 • 16
 • 0

Kære PH, Tak for mange gode indlæg. Du er faktisk en væsentlig årsag til at jeg læser med her på ing.dk. Og at jeg nu formentlig stopper som læser. Desværre har sitet/siden udviklet sig til at blive mere og mere ligegyldig. Noget man - (enig eller ej) - aldrig har kunnet beskylde dine indlæg for. Go' vind til dig.

 • 11
 • 0

Jeg må deltage i koret. Din blog har ofte givet et historisk og samfundsmæssigt blik på tekniske og videnskabelige probemstillinger. Det vil jeg savne. Man kan ikke beskylde dig for at være fedtet, tilbageholdende eller nærig med din indsigt, synspunkter og skarpe retorik. Dine skarpe indlæg går ofte til grænsen (og nogle gange over), og jeg er bestemt ikke altid enig med dig, men du har været med til at igangsætte gode debatter (med enkelte undtagelser) her på ing.dk.

 • 12
 • 0

”Det er ikke fordi min månedlige faktura på nogen måde har belastet Teknologiens Mediehus, men sparekniven er svunget og derfor bliver dette blogindlæg, nummer 2129 så vidt jeg ved, det sidste på PHloggen.

Jeg er blevet forsikret om at økonomien er den eneste årsag og det ser jeg ingen grund til at tvivle på.”

Vil du dermed sige, at du har fået penge for at skrive på denne blog?! Det lyder næsten for groft til at være sandt.

Man skal nok ikke forvente den store åbenhed angående dette, men jeg kan for mit eget vedkommende sige, at jeg ikke fik andet end æren og platformen, da jeg i en periode havde en blog på ing.dk.

 • 6
 • 46

Så er det da endegyldigt slut med at slå vejen forbi ing.dk...

Det er gået stærkt ned ad bakke de senere år for siden, hvorimod din blog altid har været læsværdig.

God vind, PH!

/R

 • 16
 • 0

Først og fremmest; Tusind tak for en blændende log. Jeg har fulgt med siden sommeren 2006, og nydt det!

Ingeniørfaget har vidtrækkende implikationer inden for alle områder af samfundet, så selvfølgelig skal vi også have en intelligent debat om politik, etik og meget andet end bare hardcore teknik. Når man ser hvor meget debat et typisk indlæg på denne log har genereret er det tydeligt at mange andre ingeniør deler denne holding. Den debat kommer til at mangle på ing.dk nu.

Hvem klager man til? - Som mange andre har skrevet; Skidt med papiravisen. Jeg vil hellere betale for relevant indhold.

 • 16
 • 0

Dine indlæg vil blive savnet.

Mest af alt nok i atomkraftdebatten her på sitet, som nu skal finde en anden kilde til perspektiv og fakta.

Men også helt generelt.

 • 10
 • 0

at høre fra redaktionen i denne tråd, men mon ikke de blot dukker sig og håber på, at det "driver over"

?

Også herfra skal lyde en tak for mange særdeles indsigtsfulde og læsværdige blogs og kommentarer fra dig PH, vi var ikke altid enige, men vi var aldrig uenige på en uordentlig måde.

Du ønskes rigtig god vind fremover, jeg håber, du finder en lignende platform at revse os på.

 • 12
 • 0

1000 tak

for at skabe en debat med holdninger holdninger og mod på baggrnd af saglighed og indsigt. Krydret med stor viden om tilsyneladende småtterier, der alligevel skal til at skabe kittet i det større perspektiv.

Mvh Peter kaidin Frederiksen

 • 9
 • 1

Hr. Ernst Krogager kommer til at savne din blog, hvor skal han eller s komme af med alt sin galde ??

Ja og jeg er enig med 99% af ovenstående indlæg.. Øv du bliver savnet.

Ing.dk kan godt lukke og slukke

 • 14
 • 2

Ej. Det er altså ærgerligt! Jeg ligger politisk i en anden grøft end dig PHK. Og jeg har nogle gange næsten skullet have fysioterapeutisk hjælp til at rette mine egne tæer ud ved at læse hos dig. Men jeg har læst alle dine indlæg, fordi du dækkede bredt, nødvendigt og underfundigt. Du vil være et af de største savn her på sitet. Jeg vil give en anden indlægsholder her i tråden ret. Stop den trykte udgave, og brug pengene fornuftigt. Flere “varme” hænder på ing.dk, tak?

 • 16
 • 0

Jeg synes det er godt for PHK at han nu kan samle kræfterne om andre ting i livet. Som han selv siger undgår han derved at blive en gammel sur mand. Ikke mindst kan man jo tro at der nu åbner sig muligheden for at lave noget "politisk arbejde" - PHK skal nok blive efterspurgt som popularisator for diverse sager som han synes er værdige - for ikke at sige "tro-værdige". Held og lykke fremover!

 • 1
 • 28

Det har altid været en stor fornøjelse, at få meget vidtspændene emner belyst ud fra grundig og kritisk research, bearbejdet med en usædvanligt skarp analytisk sans. Og særdeles underholdende, når faktaresistente kommentatorer har fået rap over fingerene. :-) Ofte har jeg ærgret mig over, at have spildt tid på andres indlæg pga. en overskrift, der så interessant ud, men aldrig hos dig.

 • 4
 • 0

Nå, så røg den sidste grund til at besøge Ing med alle deres plus'er (som burde hedde Minus). God vind fremover PHK og tak for en masse gode indspark. Kommentarsporet vil tilgengæld ikke blive savnet.

 • 3
 • 0

Jeg angriber som regel ing.dk direkte på /debat. Det har været sjovt at spotte en løjerlig overskrift, og så tænke, "Det er nok en PHLog", og tænke "Hvad mon den er om?" og så straks centerklikke på den til senere læsning.

Tak for alle fiskene.

 • 10
 • 0

Jeg er ikke ingeniør, men geofysiker med primært fokus på atmosfæren, så jeg er ikke medlem af IDA.

Det, der i sin tid fik mig til at komme herind forbi var nogle af dine blog-indlæg om klima. Her synes jeg, man fik nogle interessante vinkler og af og til noget (også for mig) ny viden, som var værd at bruge tid på. Og på trods af alle trollene, som støjer umådeligt, når emnet er klima, lykkes det alligevel ofte at få vendt nogle synspunkter og bragt diskussionen videre.

Efterhånden er det meste af det, der interesserer mig - klima, naturvidenskab og energi (1) - røget om bag betalingsmuren, men dine blog-indlæg var heldigvis ikke, og her blev mange af de samme emner stadig i rigt mål diskuteret. Jeg synes selv, jeg er blevet klogere på mange af disse emner, og det på en måde, som de øvrige medier ikke på samme vis har været i stand til. Så din blog vil bestemt blive savnet også af mig, selv om jeg da nok stadig i et eller andet omfang vil fortsætte med at kigge herind forbi ing.dk.

(1) på det sidste er corona-virus og dettes spredning og bekæmpelse blevet føjet til listen af for mig interessante emner, hvor jeg føler, at dette er stedet at blive klogere.

 • 14
 • 0

Det er trist at høre at du ikke længere skal blogge på Ingeniøren. Det vil formentlig fjerne en god del af mine besøg :(

Jeg håber at du finder et andet sted, eller at du i det mindste fortsætter din gang i DDHF, så man kan møde dig der ind i mellem. :) Jeg har også igennem årene haft fornøjelsen på både TheCamp, Bornhack og Sommerhack, så jeg håber da at du også i fremtiden er aktiv i miljøet. :)

Jeg har endnu ikke fået brugt Varnish, men jeg giver gerne en øl alligevel, hvis vores veje skulle mødes igen.

God vind fremover! :)

 • 8
 • 0

Kære PH

Jeg har som andre her nydt at læse din blog, omend jeg politisk også nok ligger lidt(noget) til højre for dig. Bredden i dine indlæg maner til respekt, det er få der kan skrive indsigtsfuldt om alt fra kernekraft til GPS over teleskopspejle og politik. Det er en uforståelig prioritering fra redaktionens side; din blog har (udover CS') været den eneste hvor jeg troskyldigt har læst alle indlæg, selv hvis enkelte indslag måske har fået lidt rigeligt med den politiske gulvviolin. Hvis man skal se positivt på det, så håber jeg du vil tage en velfortjent pause og starte noget nyt op et andet sted, så man igen kan følge dine betragtninger om politik og samfund.

God vind!

 • 14
 • 0

Nogen gange får man sådan en oplevelse, hvor man tænker, "det havde jeg ikke set komme", "verden bliver ikke det samme igen", "hvordan kan det fortsætte uden dette fundamentale element, som definerer stedet" og "hvad er der så tilbage herefter?".

Sådan har jeg det lidt med ing.dk efter at have læst dit opslag. Lokalet blev ret tomt, efter du gik ud af døren. Nu er der bare nogle artikler tilbage men ikke en holdsnings/meningsbaseret blog/person, som både kan være underholdende, interessant, lærerig, inspirerende og ikke mindst holde blodtrykket oppe hos alle A-kraft positive.

Det er ikke usandsynligt at over tid vil mine besøg på ing.dk blive færre, det må tiden vise. Men nu trækker denne blog i hvert fald ikke mere.

Ære være denne blogs minde.

 • 18
 • 0

Kære PH

Tak for dine indspark. Jeg beundre din brede viden og engagement. Og dit mod. Når jeg har åbnet ing.dk, har det ofte været fordi jeg håbede, at der ville være et nyt indspark fra dig. Ikke fordi jeg altid er enig med dig. Men fordi du ofte har givet et nyt perspektiv på tingene og udvidet min horisont. Uden dig bliver ing.dk bare mindre relevant for mig. Jeg synes, at Mediehuset har truffet (endnu en) dårlig beslutning.

Jeg vil savne dig!

 • 10
 • 1

Jeg har fulgt PHLoggen fra første dag. Som andre allerede har været inde på, så blev jeg hurtigt imponeret af PHKs evne til at sætte sig ind i en bred vifte af emner, evnen til overblik og at finde sammenhænge mellem fragmenterne, visionen til at indse de politiske implikationer, og evnen til at formidle resultatet. Det har næsten altid været særdeles tankevækkende, og det har meget ofte afført interessante debatter, og horisonterne er blevet udvidet. Jeg har ikke altid været helt enig med PHK om alt, men det er jo heller ikke specielt tankevækkende at høre på mennesker man altid er enig med. Jeg indså også tidligt at denne dag måtte komme og at jeg ville få en klump i maven når det skete. PHK, din blog har betydet en hel del for en hel del mennesker, muligvis mere end du lige forestiller dig. Få sager er så inspirerende som et renæssancemenneske. PHK, tak for din uvurderlige indsats! Jeg håber du fortsætter i en eller anden form, et eller andet sted, for det du har gjort her på stedet er stadig vigtigt.

I et lidt andet perspektiv, så følger ing.dk nogenlunde termodynamikkens anden lov:

Først forlod Rolf Ask Clausen stedet, og det blev det ikke bedre af.

Så kom "VIS ALLE"-knappen, som har gjort debatten træls at bruge, og siden da er min brug af debatsystemet faldet støt og er nu tæt på nul.

Så kom Plus-muren. Selvom jeg selv har adgang til materialet, så er debatterne der stærkt hæmmede af at mange andre ikke har, og det gør det markant mindre interessant.

Og nu dette. De år hvor vi både havde PHK og RAC var ing.dk's guldalder. Jeg vil ikke lyde som en sur gammel mand, så jeg afstår fra at sige at det var bedre før.

Men det er dårligere nu. Fremover vil jeg nok hovedsageligt komme her hvis jeg en sjælden gang keder mig. Det er på tide at lede efter nye græsgange. Bevares, jeg vil stadig kigge ind, men ikke ret ofte.

Nu skal der altså tilføres noget energi hvis man vil have ing.dk's entropi lidt ned igen.

 • 31
 • 0

Trist, det var efterhånden stort set den eneste, eller i hvert fald den halve, grund til at beskæftige sig med Ingeniøren.

Håber at bloggen på Version2 fortsætter, og sætter som nyslået husejer stor pris på at genlæse "Bolig-føljetonen".

God vind fremover!

 • 12
 • 0

Jeg respekterer din beslutning. At sige stop af sig selv er altid svært! Tak mange gange for dine mange indlæg gennem årene. Jeg har altid læst dem. Omend jeg ikke altid har været enig med dine meninger og udtalelser, har jeg dog oftere været uenig med dine kritikere :) Endnu en tak, og ønsker om "god vind" fremover !

BoA

 • 7
 • 0

Som flere har skrevet er PHloggen efterhånden blevet den eneste grund til at logge ind på ing.dk. Som selvudnævnt ronkedor forstår jeg egentlig godt redaktionens beslutning om at fyre dig Poul Henning. Din sidste blog var meget hård ved USA i beskrivelsen af den stadige racisme og twitterpræsidentens faktaresistens samt den "epokegørende" rumopsendelse. I kontrast til redaktionens numseslikkende og ukritiske beskrivelse af næsten alt USansk.

God vind fremover - hilsen Pierre, og tak for mange gode indlæg ?

 • 4
 • 6

... denne gang en særdeles tyk én af slagsen.

Siden Rolf Ask Klausen blev fyret, har jeg svært ved at komme i tanker om noget, der er gået den rigtige vej for ing.dk, set fra et læser/ingeniørfagligt synspunkt.

Poul-Henning Kamp skal i hvert fald have mindst 2129 tak for alle de dybsindige og lærerige inputs, samt de mange fede debatter det har medført.

En personlig tak for begavet mod- og medspil herfra!

Jeg nægter at tro at vi ikke hører en hel del mere fra PHK i fremtiden. ?

 • 23
 • 0

Tusinde tak

I mange år har jeg fulgt PHloggen - den eneste grund til at jeg klikkede ind på ing.dk. Det har været spændende atlæse de mange indlæg , tekniske indlæg men altid med et samfundsperspektiv, som man ikke finder andre steder på ing.dk. God vind fremover!

 • 6
 • 0

Kære PHK

Dine blogs har været de klare højdepunkter ved at besøge ing.dk og v2.dk - altid relevante, skarpe og givende.

Jeg kommer til at savne at følge med i dine private og super nørdede projekter, dine granskninger af hverdagens små mysterier og de helt storpolitiske analyser.

Jeg håber ikke det bliver et farvel, men et 'på gensyn' et andet sted.

/Niels

 • 6
 • 0

Det har altid været en fornøjelse at læse din blog, også selvom jeg langt fra altid nåede samme konklusion som dig, i de områder hvor der kan fortolkes og extrapoleres. Men jeg kan ikke fratage fra dine blogs, at de næsten altid har været velargumenterede og ganske vidensrige, og derfor har været af stor interesse at følge.

Jeg er enig med en anden poster, at Ramskovs og din blog har været de faste holdepunkter for interessante diskussioner med et højt informations niveau.

Jeg ønsker dig alt godt fremover i din nye rolle som "Sur gammel mand" :)

 • 8
 • 0

Har dagligt været forbi din log for at se om der var nyt. Det er en ufattelig viden som du har på mange forskellige områder, respekt :-). På nær Ramshøj er der ikke flere tilbage på ING som kender forskellen på Volt og Ampere. God vind frem over.

 • 7
 • 1

Jeg har emailet lidt frem og tilbage med Trine (Chefen for Mediehuset) idag og det ser ud til at der har noget miskommunikation undervejs og at det ikke var redaktionens hensigt at nedlægge PHloggen uden videre.

(Den slags kommer vi nok til at opleve meget hyppigere i en fremtid med mere hjemmearbejde?)

Jeg holder dog fast i min beslutning om at stoppe PHloggen mens legen er god, men jeg fortsætter min IT-blog ovre på V2.

Igen: Tak for alle de pæne ord, det varmer virkelig mit hjærte.

 • 50
 • 0

Puha! Det var godt nok noget af en mavepuster! Hermed forsvinder et kæmpe aktiv for ing.dk, som jeg ikke lige kan se nogen mulighed for at erstatte.

Jeg vil prøve at glæde mig over alt det grundige, eftertænksomme og (til tider) modige materiale PHloggen har beriget os med gennem årene, og minde mig selv om, at meget af det gode i livet ikke blot er en selvfølgelighed. Tak for indsatsen.

 • 8
 • 0

Kære PH Tak for dele ud af viden, holdninger, erfaringer, anekdoter.... Også god vind fremover herfra

 • 5
 • 0

(Den slags kommer vi nok til at opleve meget hyppigere i en fremtid med mere hjemmearbejde?)

For at undgå yderligere misforståelser skulle I måske lige ringe sammen istedet for at emaile :-)

Måske er den massive opbakning til dig kommet bag på hende - og så laver vi lige en hurtig damage control.

Det er vel kun Krogager - med den extremt succesfulde blog - der var 'i udpræget grad negativ'.

Hvis jeg må komme med et enkelt råd - hvis du i fremtiden skal blogge igen - så skal du måske arbejde lidt med at tage imod kritik - det har ikke altid været din stærkeste side også selv om den kunne være berettiget :-)

Men dit vid er stort - ingen tvivl om det.

 • 12
 • 0

Det er forfriskende med en person som PHK som også ofte knytter sine innlegg til samfunn og politikk. Oftest har PHK originale innspill og forfriskende formuleringer og meninger som utfordrer. Ing.dk's univers er blitt sterkt beriket ved hans nærvær og jeg håper noen kan tre inn i hans sted og fortsette hans stolte tradisjon. Aller helst at han selv fortsetter!

Når man leser PKK's innlegg og kommentarer så vet man at det er kvalitet og at her er det noe å lære. Andre bidragsytere viser at det slettes ikke behøver å være slik!

 • 13
 • 0

Din blog har især gjort mig mere klarsynet om klimaforandringer. Tak for det. Nogen ting skal åbenbart siges tydeligt. ... Og fået mig til at læse Terry Pratchett. Nu mangler vi bare at "In the Pipeline" lukker.

 • 5
 • 0

Kære Poul Henning, Med alle de indlæg der allerede er lavet, er der ikke så meget at tilføje. I en tid hvor jeg synes at flere og flere af artiklerne/indlæggene på ing.dk præges af at der skal findes en journalistisk "skarp kant" har det været rat med et sted hvor det faglige indhold været fremragende. Bredden i din viden er imponerende. Håber fremover at kunne nyde din faglighed ovre på Version2 og måske også som "bit-arkivar". "May fair winds blow to you"

 • 8
 • 0

Det er jeg som mangeårig læser af fagbladet rigtig ked af. Selvom jeg ikke altid har været enig i dine synspunkter har du imponeret mig med din utrolige store viden om alt muligt fra IT til A-kraft og fysik og sikkert alt muligt andet. Dine skarpe inlæg vil bliver savnet! Forhåbentlig kommer der en kommentar i ny og næ fra din side, ikke mindst når der går for meget faktaresistent hurlumhej i de ophedede debatter :-)

 • 5
 • 0

Har fulgt din blog siden din disputs med Lenovo/Microsoft. Altid inspirende og tankevækkende indlæg som jeg vil savne. Ing.dk er nu ude af mit daglige newstrawl efter din afgang og de ekskluderende plusadgange..

 • 7
 • 0

Surt show

Tak for at have været min yndlingsblogger i mere end 10 år. Nu må man jo så til at revurdere sit plus abonnement. ?

 • 4
 • 0

Kære PHK

Tusind tak for et hav af spændende artikler, masser af spidse kommentarer og når det blev helt galt: Kaptajn Haddock mode! Som tekniker har du gentagne gange pirret til min læselyst vedr emner, der nok befandt sig et niveau eller to over min faglige fundering - og det har været utroligt givende. Helt konkret indflydelse har du haft på min hustrus og egen daglige transport til og fra job. Din artikel om Bullitten satte både konen og mig på cyklen igen tilbage i 2012. Min Bionx udgave blev byttet til en ny steps efter 7 års tjeneste sidste år. Tilsammen tilbagelægger hustruen og undertegnede nu over 16000 km om året på cykel. Måske din blog faktisk har livsforlængende effekt! Endnu engang tak for din kæmpe indsats - håber vi finder dig skrivende en andet sted på det store internet.

 • 12
 • 0

Kære PH. Det er let at blive en Sur Gammel Mand. Se nu bare på Ingeniørens stop af PH bloggen. Tak for de mange blandede bolsjer vi har fået, spændende fra bygning af højbede til atomkraftværker. Altid modig med dine indlæg, brug af teknisk indsigt og holdninger. Det mod er ved at forsvinde helt ud af “informationssamfundet” og Ingeniøren Jeg har aldrig sprunget dine blogs over. Det bliver et kæmpe tab. Altid en stor fornøjelse at være med i debatten på netop din blog. Jeg vil nok stadig kigge forbi Ingeniøren indtil den bliver lukket helt ned bag plus muren, men du vil blive dybt savnet.

 • 12
 • 0

For et par år siden havde jeg ikke været knapt to døgn om at opdage sådan en sørgelig nyhed, men det er lidt kedeligt at se ing.dk i gang med at mure sig selv inde, så mine besøg er blevet mindre hyppige.

Jeg vil gerne sige tak for alt det jeg har lært ved at følge med i denne blog. Og det er faktisk ikke så lidt.

Poul-Henning, jeg håber skrive- og debatlysten på et tidspunkt vender tilbage et andet sted på nettet - og at jeg til den tid opdager det.

Held og lykke med dine foretagender.

 • 8
 • 0

Hej PH Det har været spændende at følge din blog igennem alle årene. Jeg kan nu nok ikke finde på at skrive noget der ikke allerede står i de mange indlæg ovenfor, så jeg vil bare sige tak, og håbe at vi mødes en gang i mellem. Hilsen fra den anden side af banen. Torkil

 • 7
 • 0

Der røg den grund til at gå på ing.dk

Dine blog har altid være fyldt med dine klare holdninger (om man så er enig eller ej), men altid velskreven, velargumenteret og -dokumenteret og aldrig kedeligt.

God vind og tak for indsatsen.

 • 8
 • 0

PHK - Tak for alle de gode indlæg.

... og enig med andre i at der nu kun er ca. én god grund tilbage til at holde øje med ing.dk ?

Vi må holde øje med dig på de andre tek-vandingshuller ude i cyberspace!

 • 7
 • 0

Det har været en fornøjelse at følge dine mange forskellige indlæg. ING bliver aldrig det samme uden.

Jeg kan godt følge at du er løbet træt, og vil stoppe mens legen er god. Og jeg kan også godt forstå at tiden er kommet nu, hvor "legepladsen" er blevet så tom og mest intetsigende.

Jeg håber at det ikke bliver et farvel, men et på gensyn, når du en dag finder skrivelysten igen, og der måske kommer en anden mere åben legeplads.

Tak for alt du har givet igennem årene.

/Steen

 • 7
 • 0
 • Om lidt bli'r her stille
 • om lidt er det forbi.
 • Fik du set det du ville
 • fik du hørt din melodi.
 • Forladt og alene
 • danser cirkusprinsessen rundt,
 • går i stå på sin line
 • i et sanseløst sekund.
 • Om lidt, om lidt er vi borte
 • vi ses måske igen.
 • 2
 • 2

...og alle fiskene. Gammel sur mand opløses bedst på en E-cykel, så bare ud og brænd nogle elektroner af, og lad verden komme til dig.

 • 5
 • 1

Hej PHK

Tak for mange indsigtfulde indlæg, og meningsudvekslinger. Jeg vil følge dig videre på V2.

Vi har kun mødtes fysisk en gang på Scandic i Sydhavnen til en konference. Men på dagen modtog jeg mine solceller, kort tid før nettoordningens sluttermin, så mine nerver var ikke til kommunikation.

Vi er af samme støbning - så fortsæt :-)

Energikonsulenten Torben Nielsen 2128 6303

 • 0
 • 4

Mens der var finanskrise, da holdt de maniske Peter Madsen med "Rumfart på den anden måde" og PHloggen liv i det faglige på vidt forskellige måder. Det var opløftende at følge ing.dk mens samfundsøkonomien haltede. Det er først her efterfølgende at det er gået ned ad bakke for ing.dk. Betalingsmuren har gjort det mindre interessant at følge dette fagområde. Opdelingen i alt for mange små sektioner med hvert deres abonnement er en dødsejler. Tænk hvis man blev inspireret af et andet teknikområde end ens eget! Jeg vil simplethen ikke tegne noget abonnement, for sandsynligheden for at jeg tegner det forkerte er alt for stor, at jeg stadig ville kigge på det grønne græs på den anden siden af hegnet. Så hellere undvære det hele hvis man alligevel ikke kan få lov til at nyde hele marken.

Det ville ellers være sundt, men noget tung basisviden til den kommende grønne omstilling. Dertil faglig frem for politisk debat.

Så ja PHloggens ophør vil også føre til at det vil blive uhyre sjældent at jeg kommer forbi ing.dk. At finde en ny 35-40 årig blogger med frisk energi kan jeg ikke se nogen pointe i, med den betalingmur ing.dk har valgt at have.

 • 14
 • 0

Fødselsdagsgave, du giver mig PHK. Øv. På den anden side, så kan jeg dårligt bebrejde dig noget, jeg meldte mig ud af ing.dk 28/5 2020- og så var der alligevel lidt, jeg måtte kommentere på den 30. og 31. maj :-P

Men der er simpelthen for langt imellem noget, jeg kan læse (det der gratis plus coronakrise virker ikke hos mig, ing.dk's mail er også ukurante, så de strander i vores mailserver).

Men det er enormt ærgerligt, at du stopper: Hvem vil nu skrive om svære tekniske ting, så min hjerne står af og vil procrastinere mig til, at jeg hellere må nusse en kat på dens lille mavse? (Dine bla GPS-thingy. Jeg forstår det ikke, men det er da ret betryggende at nogen gør- og rent faktisk selv afprøver tingene. :-) ) Og mange andre skarptskåne blogs om ting, som ikke lige lå indenfor mit område, men som jeg følte mig klogere af at læse om. (Også politik/USA/og især atomkraft).

Tak for den tid, du har skrevet blogs, som gjorde verden til et mere interessant sted at være- på godt og ondt.

Med venlig hilsen Tine Andersen

PS: Jeg læste da nogle af de bøger, du har anbefalet- men Piketty- var for tung på engelsk. Men "Flowers for Algernon" var- en oplevelse.

 • 12
 • 0

Kære PH Dine mange indlæg og til tider lidt skæve vinkler på de problematikker som kombinationen teknik/samfund præsenterer os for, har været forfriskende og berigende. Mon ikke vi kommer til at høre/se mere til dig i andre sammenhænge på et senere tidspunkt. Det kunne jeg godt forestille mig :-) God vind fremad og tak for nu.

 • 5
 • 0

Et stille, varmt og velment tak herfra. Dine indspark vil i høj grad være savnet, for de - og du - har meget ofte været inspiration til et par timer i tænkeboksen. Tak for din tid, og for din indsats.

 • 6
 • 0

Tak for de mange års oplysende, underholdende og provokerende; men konsistent velfunderede anmeldelser, tirader, debatoplæg og oplysninger om husbyggeri, plæneklipning, tidsmåling, navigation, atomkraft og -bomber etc. Din spændvidde er imponerende ?

Tak for “sangen” - det var oplysende og underholdende.

P.S. Man er ikke en “sur mand” bare fordi man har meninger og står ved dem. ?

 • 3
 • 0

Der var engang to bloggere der virkeligt havde karakter på ing.dk (ingen sammenligning overhovedet) - nu er begge lukket.

Men på den positive side så kan det være du bliver lidt mere aktiv på v2.

 • 4
 • 1

Også et stort tak herfra, det er vigtigt at der også er meningsdannere fra det tekniske segment som tør byde ind med holdninger til samfund og systemet.

Ikke at IDA ikke gør deres arbejde, men meningsdannere er netop fyrtårne som ikke er tøjlet af organisationer og kommunikations strategier -Den opgave har du løst, og som mange andre i det her kommentar spor, så ser jeg desværre, at det er noget der kommer til at mangle nu.

Tak.

 • 2
 • 0

Jeg synes blot jeg vil markere at der nu er gået et halvt år uden PHloggen.

PHK - Du er savnet. Ikke alene savner jeg dine mange forskellige indspark om snart sagt alle emner. Du var driveren der fik mig til at tjekke flere gange dagligt om der var dukket noget nyt op. Det gør jeg ikke mere.

Det er også ligesom om at resten af ING.dk er gået ned i hastighed. Der er generelt ikke lige så mange velrechercede artikler, og slet ikke noget der er samfundsrelevant (ifølge ING selv) frit tilgængeligt. De tilbageværende blogs kører også langsommere.

Heldigvis sker der stadig noget ovre på V2. Tak for dine aktiviteter der.

mvh Steen

 • 14
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten