Når nu det oprindelige formål med patenter var at beskytte den lille opfinder fra at blive udnyttet af store virksomheder, så kunne man lave en lovgivning, der siger, at et patent forbliver hos opfinderen uden at kunne overdages eller sælges. Det er altså alene opfinderen, der kan opkræve licens fra andre eller forhindre andre i at bruge opfindelsen.
Det forhindrer dog ikke opfinderen at alliere sig med en virksomhed, der står for at indkræve licenser osv. mod en klækkelig andel af indtjeningen, og det er ikke væsentligt anderledes end de nuværende NPEer, så man er nok egentligt lige vidt.
Men spørgsmåler er, om ikke ideen med patenter er forældet: Det er de færreste patenter, der udstedes til den "lille opfinder" -- det er i regel større firmaer, der søger patenter, og meget ofte aftaler firmaer indbyrdes, at de frit kan bruge hinandens patenter, så det dermed kun skader nystartede virksomheder, som ikke har et portfolio at handle med. Patenter skader nok innovation mere end de fremmer innovation. Så lad os afskaffe dem.
Nogen vil måske indvende, at f.eks. medicinalvirksomheder ikke længere vil have incitament til at bruge store summer på at udvikle og teste ny medicin, hvis ethvert andet firma kan lave kopier af det uden at betale til udviklingen. Men når man ser på medicinalfirmaers misbrug af patenter/monopoler, så gavner det ikke ligefrem samfundet. De penge, som landende vil spare ved ikke at betale ågerpris for medicin til det offentlige sygevæsen, kunne snildt bruges til at udvikle medicin i universitetsregi. Dermed flyttes fokus også fra symptombehandling (som giver medicinalfirmaerne indtjening, lige så længe som patienten lever) til kurering af sygdomme (som kun giver indtjening en gang). Det samme kan siges om andre teknologiske fremskridt.
Internationale aftaler kan så sikre, at lande, der har råd, ikke blot lader alle andre om at forske (f.eks. med en aftale om at alle skal bruge X% af BNP på offentlig forskning). En lignende forskningsaftale findes i EU, og samhandelsaftaler kunne have lignende klausuler: Hvis et land ikke bidrager proportionalt til forskningen, så vil deres varer blive pålagt en told, der modsvarer det manglende bidrag. "Fripatentaftaler" er ikke voldsomt anderledes end frihandelsaftaler. Og ligesom frihandelsaftaler gavner samfundet, vil fripatentaftaler gøre det samme.