Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
By signing up, you agree to our Terms & Conditions and agree that Teknologiens Mediehus and the IDA Group may occasionally contact you regarding events, analyzes, news, offers, etc. by telephone, SMS and email. Newsletters and emails from Teknologiens Mediehus may contain marketing from marketing partners.
bæredygtigt byggeri bloghoved

Partnerskab om bæredygtigt byggeri og affaldsforebyggelse bør fortsætte!

Til opfølgning af regeringens strategi for affaldsforebyggelse Danmark uden affald II blev der i december 2016 etableret et partnerskab om bæredygtigt byggeri og affaldsforebyggelse i bygge- og anlægssektoren. Som det fremgår af kommissoriet, udarbejdet af Teknologisk Institut, er den overordnede målsætning for partnerskabet: Det skal være lettere for bygge- og anlægssektoren at agere mere ressourceeffektivt, at problematiske stoffer skal kunne håndteres sundheds- og miljømæssigt forsvarligt, samt at sikre en bedre vidensdeling på tværs af sektoren.

Indsatsen i den planlagte periode har været fokuseret på selektiv nedrivning og udvikling af effektivt marked for genbrug og genanvendte materialer. Resultatet er et konkret forslag om implementering af selektiv nedrivning. Rapport om analyse af mulighederne for markedsføring af genbrug/genanvendelse af beton, teglsten og træ er på vej.

Det er min opfattelse, at partnerskabet har fungeret godt og, at der er tilfredshed med opbakningen fra bygge- og anlægssektoren og de igangsatte initiativer. Men, tiden har været urimelig kort. Partnerskabet har ikke fungeret meget mere end et år, og indsatsen vil fortone sig i ingenting, medmindre de indhøstede resultater bliver forankret og implementeret med en politisk opfølgning. Det gælder især anbefalingerne om nye krav til selektiv nedrivning, som er understøttet af anbefaling fra Regeringens Advisory Board for Cirkulær Økonomi.

Miljøstyrelsens initiativer til partnerskabet samt en række udviklingsprojekter og netværk indikerer, at der efter mange års stilstand atter er kommet gang i udvikling af genbrug og genanvendelse af bygningsmaterialer med sigte på cirkulær økonomi i bygge- og anlægssektoren. Med udsigten til Miljøstyrelsens indflytning til Odense optræder en betydelig risiko for en kritisk nedprioritering af pågående udviklingsarbejder og reduktion af engagement i eksisterende netværk omkring affaldsforebyggelse og genbrug/genanvendelse af bygge- og anlægsaffald.

Derfor er det vigtigt, at partnerskabet fortsætter med afslutning og opfølgning af de påbegyndte initiativer samt fastholdelse af de tværgående netværksrelationer.

Erik Krogh
Lauritzen
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først