Patentkontoret bloghoved

Påskeopfindelser

Det bliver endnu et lille hyggeindlæg i denne omgang, da jeg desværre selv har haft fornøjelse af at ligge syg. Heldigvis er påsken netop et godt tidspunkt til at komme ned i tempo og fokusere på at hygge for eksempel med lidt nørkleri. Og selvfølgelig er der også opfindere, der har tænkt på, hvordan man kan få mere udstyr ind i traditionerne.

Et fint lille eksempel på en sådan opfindelse er det roterende æg-farvningsværktøj.

Her kan et æg placeres og roteres, og der kan sættes skabeloner op og tegnes lige linjer, så man kan få yndige æg med lige de mønstre, man havde tænkt sig.

Fig. 1 fra patentansøgningen US3848564 - gengivet fra patentdatabasen Espacenet Illustration: L. Kull

Jeg ville måske påstå, at den slags projekter gerne må have skæve linjer og resulterer i masser af farve på fingrene. Men som det er beskrevet i ansøgningen (frit oversat) er det at male æg en gammel tradition, som kan være fornøjelig for nogen, men også kan blive lidt trættende, især hvis man skal bruge mange farver. Så kan et værktøj som det her jo effektivisere hyggen lidt.

Hvad har I haft af påsketraditioner, og har de involveret spidsfindige værktøjer i deres udførsel?

Emner : Patenter
Louise Floor Frellsen er fysik-ingeniør, ph.d. og postdoc fra DTU og nu patentrådgiver hos Budde Schou. Bloggen Patentkontoret opdaterer hun hver anden mandag med en blanding af betragtninger fra IP-verdenen og eksempler på finurlige patenter.
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Sjovt indblik i patenternes verden. Når man ved hvor dyrt det er at få et patent og ikke mindst opretholde det. For slet ikke at tale om arbejdet med at gennemtrevle alle andre patenter for at se om ideen er unik så er det jo rent ud sagt mærkværdigt at en æggerotationsmalemekanisme bliver patenteret. Er den ikke lidt banal? Jeg tænker at stort set alle finmekanikere nogensinde på daglig basis laver fixturer til alverdens ting i forbindelse med deres arbejde.

Jeg prøver at sætte mig i opfinderens sted. Hvordan kommer man frem til at der er et marked i sådan en dims, der kan dække udgifterne til patenteringen? Har den mon nogen sinde været til salg noget sted?

 • 5
 • 0

Da man desværre ikke kan give en tommel op på selve indlægget, får du den her i stedet.

Det er ren Georg-Gearløs i al sin prægtige kombination af genialitet og tvivlsom anvendelighed. Smukt at sådanne mennesker findes derude.

/Bo

 • 2
 • 0

Ja det er ret pudsigt med de her små opfindelser, hvor meget energi der er blevet lagt i at gå igennem hele processen – det er dog et amerikansk patent fra 1974, og jeg ved ikke, om det var en simplere proces hos dem dengang.

Og det er også en forholdsvist kompliceret udførselsform af sådan en rotations-dims, for som du siger er konceptet jo ret banalt. Jeg prøvede lige hurtigt at google og kan se, at man kan købe simple versioner sammen med en farvepalet som hobby-udstyr til børn. Så den slags bliver solgt, men måske ikke lige i den form her (og jeg ved ikke, om der blev solgt nogen i den patenterede periode).

Jeg ved godt, at det her bliver virkelig hurtigt overgeneraliserende, men jeg har lidt en fornemmelse af, at der er tre grupper ansøgere. Stor virksomheder der arbejder videre på det de laver, entreprenører der er ved at starte deres virksomhed op eller er i de tidlige faser og virkelig har styr på deres strategi omkring det, og så opfindertyperne, som har fundet ud af at løse et problem, de selv er stødt på og er vildt begejstrede, men måske ikke har tænkt så meget i, hvad de gerne vil bruge patentet til. Nogle gange har de en ide om at sælge det videre, nogle gange kan det godt virke som om, det er for at få et stempel på, at det er en rigtig opfindelse. Det er lidt mit bud, at denne her opfindelse er lavet af en i den sidstnævnte kategori. Men ja det er altid lidt vildt at gå hele processen igennem og tage alle udgifterne for det, uden egentlig at have en plan om at bruge patentet til noget. Men altså nu digter jeg jo også bare, for jeg ved ikke, hvad L. Kull gjorde med sin opfindelse.

 • 0
 • 0

Tusind tak, Bo! Det er meget værdsat med tekst-tomlen :)

Jeg er meget enig, der er simpelthen noget fantastisk hyggeligt i at snuble over denne her slags opfindelser, hvor man næsten kan se fortællingen bag udfolde sig. Je forestiller mig i hvert fald en person, der har siddet og malet æg, er blevet frustreret over, at det ikke er til at få det til at se ud som man ville, og derfor har sat æggemalings-projektet til side for i stedet at give sig til at udvikle sin rotationsopfindelse. Jeg forestiller mig lidt at der pludselig er skruer og værktøj overalt imens resten af familien stadig sidder og maler. Jeg tænker, at det har været noget mere tidskrævende at lave holderen end bare at male æggene, men ikke et mindre hyggeligt nørkleprojekt af den grund.

 • 1
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten