Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Teknologiens Mediehus kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.
rumfart på den anden måde cs banner bloghoved

På Kennedy rumcenteret har de VAB, på Refshaleøen har vi HAB...

De fleste rumfartsintereserede kender VAB, den enorme 150 meter høje lodrette samlehal på Kennedy Space Center i Florida.

VAB blev oprindeligt bygget for at samle Saturn V raketterne - og idag fungerer samme bygning som samlehal for rumfærger. I fremtiden vil Ares I og Ares V raketter blive "stakket op" i VAB. 

Hos os i lille Danevang har vi naturligvis også brug for en stor samlebygning. Et sted hvor HEAT raketter kan stakkes sammen af deres tank og brændkammerdele - og til sidst checkes ud og kobles på von Bengtsons kapsel. Vi kan gøre det horisontalt - lige som russerne - ved at have en "meget lige" opretningsramme på et gulvet og nogle kraner henover. Vi skal derfor bruge en HAB eller "Horisontal Assembly Building"

På Refshaleøen i København - et stenkast fra vores raketmotorprøvestand findes en gammel industrihal. I sin tid husende den et riggerværksted som sørgede for kranmateriel til B & W værftet. Fra 2004 til 2008 var den igen værft og her byggedes undervandsbåden "Nautilus" - og nu skal denne gamle hal altså være rumskibsværft.

"HAB" måler 10 x 30 meter og er en halv cylender med ti meters diameter. Således svarer vores samlehals størelse til en halv Saturn V - eller såden ca. brændstoftanken i første trin.

Fra 01 august lejer Copenhagen Suborbitals bygningen. Ret omgående ankommer dele af den første HEAT booster som allerede er produceret hos underleverandører og sponsorer - ligesom Tycho Brahe kapselen og dens nye forrude kommer derud til samling.

Vi er ganske enkelt vokset ud af de faciliteter Illutron ex M/S Halfmachine har her i Sydhavnen.

I mange år gik jeg og ventede på at se billeder af den europaiske rumfærge "Hermes" under samling. År ud og år ind snakkede de i ESA, og brugte millioner og atter milioner på forstudier og overvejelser, nedsættelse af kommisioner og tænketanke...og en dag kom meddellelsen om at den var aflyst.  Aflyst ?! Hvad - fremtiden aflyst ?

Aha - så ESA udpeger astronauter men har ikke noget at flyve i - de må tigge NASA om plads på de aldrende rumfærger - eller flyve på russisk grej. Det er da nærmest patetisk - vores netop udpegede danske astronaut har fornuftigt nok straks gået igang med at lære russisk !

Jeg har lært at når det gælder de store aktører skal man vente på montagebilledet og indtil det forelægger er alt bare kostbare drømme, der kan forsvinde ved en tilfældig politisk studehandel en sen nat.

Om godt tre måneder glæder jeg mig til at blogge med montage billeder af HEAT booster no 1. Ikke så meget snak - lad os gøre noget ved det.

Apropos action, på søndag kl 15 tester vi HATV for anden gang og håber på at det hele spiller ved vores 12. motorafprøvning.

Peter Madsen

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

hvordan økonomien er i projektet?

Vil der blive mulighed for at kigge indenfor hos jer i fremtiden? Eventuelt ved at betale entre og kun kunne se "Fra siden" sådan at der ikke kommer pilfingre ind og justerer hist og her fordi det er spændende? Jeg er sikker på der stor interesse for den mulighed.

 • 0
 • 0

Økonomien er sådan at von Bengtson og jeg som forventeligt må leve fra hånden til munden - men der er en fornemmelse af noget meget ultimativt over det hele - så det går nok...

Sekundært så holder vi nogle arrangementer med b.la. foredrag om vores arbejde - og får typisk en "dims" til raketten for det. Det har vist sig en god måde at møde folk på - og en god måde at få de dele vi skal bruge.

Vi skal have stål, ventiler, laserskæring, kraner transport af tungt gods, ikke flotte lokaler og receptionsdamer. Vi er rumskibsbyggere og raketmekanikere - ikke business folk.

En effektiv måde at hjælpe projektet på er at foreslå sådan et foredrag til chefen - hvis du arbejder i en virksomhed hvor det kan være god inspiration at høre den historie.

Projektets aller vigtigeste formål er jo i sidste ende at inspirere folket og pirre fantasien.

Peter Madsen

 • 0
 • 0

Åhh jo -glemte at svare...

Vi kan desværre ikke åbne til testene - og tage entre ville skabe nogle ansvars problemer vi har valgt ikke at overskue.

Vi har også kun den test på søndag - så er HATV en flyveklar - herefter kommer nogle laborietorie skala test med LOX / parafin / Madsentinium / Epoxy for at fastslå regressions raten i HEAT - og det er ikke spektakulært.

HEAT testen bliver ekstrem når den kommer - men det er først i 2010.

Fladskærmtest af Tycho Brahe er heller ikke egnet til publikum...vil jeg tro.

Men foredrag er...puplikumsegnede...

Peter Madsen

 • 0
 • 0

Fladskærmtest af Tycho Brahe er heller ikke egnet til publikum...

Nå, det ved jeg da ikke. En 42" fladskærm ser da godt ud, når den drøner derned ad :-)

Kh

Niels

 • 0
 • 0