close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.
phloggen

Overvågning: Bli'r vi glade for det i længden ?

Fru Statsministeren har udtalt om den totale elektroniske overvågning: "Jeg tror, at vi i lange stræk skal være glade for amerikanernes overvågning,"

For en enkelt gangs skyld lyder hun som en ægte socialdemokrat: "Skidt ... De bli'r sgu glade for det i længden..."

Det ville være forfriskende hvis nogen også lige gad prikke oppositionslederen på maven og spørge ned i hængekøjen hvad han, som formand for "Danmarks liberale parti", mener om STASIs, undskyld, NSAs, totalovervågning af danske statsborgere ?

Jeg er helt sikker på at han mener, at hvis der skal overvåges, skal opgaven naturligvis udliciteres og at hvis NSA tilbyder at gøre det gratis er det et fantatisk godt tilbud.

Men det er spørgsmålet om der skal overvåges jeg gerne vil høre hans mening om.

Desværre er jeg ret sikker på at han også vil lyde som en socialdemokrat.

Den helt fundamentale præmis for demokrati er, at hvis der er flest fjolser der ikke kan se eller ikke vil gøre noget ved et problem, så er det per definition ikke noget problem, så er det folkets vilje.

Det var derfor USAs "founding fathers" ikke skulle nyde noget med direkte demokrati og det er defor EU parlamentet kun har en forholdsvist symbolsk magt i vores union.

Den handel man indgår når man opretter et samfund, er at borgerne giver fællesskabet monopol på fysisk magt, imod at samfundet beskytter borgerne imod fysisk magt, hvad enten det er rockere med baseballkøller eller andre landes hære.

Den del er der i runde træk enighed om i alle nogenlunde civilizerede lande.

Men siden vi fik den ide er der opstået andre former for magt, f.eks økonomisk magt.

Hvis Microsoft, Apple, Google, Unilever, Merck eller andre store transnationale mastodonter pludselig blev trætte af Danmark og trak deres produkter ud af markedet, ville vi, som individer og samfund, være stort set lige så meget på røven som hvis vi blev invaderet af en fjendtlig hær.

Og ja, vi taler dødsfald her: Der er rigtig mange danskere der kun overlever takket være livsvigtig medicin, medicin hvis tilgængelighed alene skyldes at et eller andet stort firma finder det profitabelt og er under mere kompetent ledelse end Phil&Søn.

Oliekrisen in 1973-1974 var et fint eksempel på en sådan økonomisk magt: OPEC lukkede hanen og festen stoppede i Danmark.

Resultatet blev at staten gik aktivt ind i forsyningssikkerhed på kulbrinteområdet, gravede naturgasledninger ned osv. osv.

Totalovervågningen, hvad enten det er NSA, FaceBook eller Dansk Supermarked, har ikke samme umiddelbart følelige og forståelige konsekvenser for befolkningen som bilfrie søndage og uldsweatre.

Derfor har ingen politikere årsag til, eller opbakning til at gøre hvad der burde gøres lige nu.

Og derfor giver Kongeriget Danmark i netop disse dage endeligt afkald på begreberne anonymitet og privatlivets fred.

Det kan godt være at Statsministeren har ret, at vi bliver glade for det i længden.

Nogen gange må man nødvendigvis slagte en hellig ko for at komme videre i trafikken.

Guldstandarden, grænsebommene osv.

Totalovervågning kan åbne nogle vidunderlige muligheder.

F.eks at man kan trykke på "I'm Bored" App'en på sin Smartphone og få at vide at der sidder en gammel skolekammerat 4 gater længere nede i samme lufthavn og keder sig lige så meget, eller at man kan finde sin stjålne knallert igen.

Men der er meget stor forskel på at holde en folkeafstemning om at opløse Danmark som selvstændig nation og melde sig ind i EF og på bare at trække på skulderen overfor udendanske organisationer der opløser privatlivets fred for alle danskere med teknologiske midler.

At folk er dumme nok til at trykke "I Accept" på en eller anden "licensaftale" på deres ny fjernsyn, for at kunne se TV-avisen, bør ikke være nok til at enhver der er villig til at betale kan få lov til at se alt hvad der foregår i soveværelset via det i fjernsynet indbyggede kamera.

Overfor Samsung, FaceBook og NSA er den enkelte borger præcis lige så magtesløs, som overfor en fjendtlig hær.

Eneste mulighed er at trykke "I Accept" og tage hvad der kommer.

Skal vi yde nogen kvalificeret modstand, kræver det at vi gør det som samfund.

Jeg har ikke undersøgt hvad Stauning gik rundt og sagde i dagene efter 9 april 1940, men jeg tvivler meget på at han sagde "Jeg tror, at vi i lange stræk skal være glade for tyskernes besættelse" -- uanset hvor meget socialdemokrat han end var.

phk

Poul-Henning Kamp
er selvstændig open source-softwareudvikler. Han skriver blandt andet om politik, hysteri, spin, monopoler, frihedskampe gør-det-selv-teknologi og humor.

"[...]hvad han, som formand for "Danmarks liberale parti", mener om STASIs, undskyld, NSAs, totalovervågning af danske statsborgere ?"

Det skal du ikke undskylde, PHK. STASI var en forkortelse for Ministerium für Staatssicherheit. Hvilket praktisk taget er den direkte tyske oversættelse af National Security Agency.

  • 23
  • 0