Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.
phloggen

Overtag på undertaget

Der er fire mand & en badass kvinde på tømresjakket i denne uge, så det skrider hastigt fremad med resten af tagkonstruktionen:

Illustration: Privatfoto

Det faste undertag gør enterprisen 3% dyrere og tagkonstruktionen guderne vide hvor mange gange bedre.

For det første gør det byggeriet nemmere: Huset er regntæt når pladerne er naglet fast og underpappet rullet ud. Derefter kan det i store træk regne lige så tosset det vil uden at arbejdet behøver gå i stå. Havde vi sparet de 3% og nøjes med "banevare", ville teglene være højrøde i projektplanen på nuværende tidspunkt og de har mange flere dumme detaljer, ikke mindst alle de tegl der skal skæres på de afvalmede gavle.

Dernæst afstiver krydsfinerpladerne spærkonstruktionen, hvilket i vores tilfælde eliminere et antal muligheder for lavfrekvente resonanser fra togdriften. Pladerne bidrager naturligvis også i sig selv til støjdæmningen ikke mindst i sammenligning med banevarer der har en tendens til at blafre og skramle når vinden er i det dumme hjørne.

I et etplanshus er forskellen i brandsammenhæng stort set uvæsentlig, men hvis det stod til den brandindspektør jeg kender ville banevarer være forbudt.

Sidst men ikke mindst holder taget væsentligt bedre på fast underlag.

Mange af banevarene kommer med 5 eller 10 års garanti, hvilket er inderligt ligegyldigt, fordi det først er når teglene er blevet gamle undertaget for alvor skal lave noget.

Derfor var det faste undertag en total no-brainer beslutning for os, selvom 3% i menneskepenge er 125.000,- kroner.

Vi er ikke i tvivl om at de penge er givet godt ud.

phk

Poul-Henning Kamp er selvstændig open source-softwareudvikler. Han skriver blandt andet om politik, hysteri, spin, monopoler, frihedskampe gør-det-selv-teknologi og humor.
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

3% billigere ?

Måske et dårligt argument med den rente vi har for tiden, men hvis du sparer 125.000 og med renters rente, så har du jo mere end nok til et nyt tag om 15 år.

Du kan også være kynisk og konstatere at huset nok er solgt og det bliver nogle andres problem. Typisk får man ikke tilsvarende merværdi ved ellers fornuftige investeringer i bygningskvalitet.

Og endelig kan det for nogle være forskellen på om man overhovedet har råd til at bygge huset. Måske der er et budget med loft på og valget står mellem 125.000 til noget usynligt under taget eller flottere bad og køkken.

Hvis bygherre ikke selv skal bo i huset, men blot bygger det med salg for øje, vil de altid gå benhårdt efter de billigste løsninger, der hvor en dyrere løsning ikke giver merpris ved salg. Det siger sig selv.

 • 7
 • 0

Måske et dårligt argument med den rente vi har for tiden, men hvis du sparer 125.000 og med renters rente, så har du jo mere end nok til et nyt tag om 15 år.

Som renten ser ud nu er 125.000 ikke vokset til ret meget om 15 år, men der kan selvfølgelig være sparet nogle renteudgifter, f.eks. i omegnen af kr. 20.000 i løbet af de 15 år.
Og 145.000 tror jeg ikke helt rækker til et tag på 300+ m2 hus.

Hvad har jeg overset i mit regnestykke?

 • 0
 • 0

For ikke at glemme et åletangstag der nemt holder 300 år.. på Læsø.

Har lige kigget på mit 45 årige eternittag.....det skal nok males om nogle år.... men skiftes....ikke i min levetid :)

Tagpaptaget på mit barndomshjem skiftede jeg for 55 år siden, for min mor og det er kun blevet tjæret siden. Hun solgte huset videre til en af mine venner, der boede der til sin død i 2010. Den nuværende ejer har tilsyneladende ikke skiftet det endnu.

Så spis brød til.....tage holder længere end 15 år

 • 5
 • 0

Hvem fanden gider skifte tag hvert 15. år ?

Jeg giver Poul-Henning ret hele vejen i begrundelsen for at vælge et fast undertag. Det er virkelig træls at ligge vågen om natten med en nagende mistanke om et utæt tag. Pengene er godt givet ud.

Derimod falder jeg over bemærkningen om alle de tegl der skal skæres på de afvalmede gavle. Det skal foretages under alle omstændigheder. Det er utroligt hvordan blæst og fygesne kan komme ind alle steder.

Kontroller at samlingerne på undertaget er varmeklæbet foruden den mekaniske fastgørelse.

 • 0
 • 0

Vi har et undertag der start fylder 50. Det er stort set intakt og har lidt mere under dårligere håndværkere end slid. Det er en type tagpap, hvor det nærmeste man kommer i dag er Icoboard fra Icopal.

Hvad med en løsning midt i mellem? Er Huntonit plader ikke en mulighed? Det er vel en fordel det er diffusions åbent?

 • 0
 • 0

Har endnu ikke set plastvinduer der bliver grimme med aldren. De er ikke pæne fra starten, men jeg er imponeret over holdbarheden.

Sidst jeg fik skiftet et vindue og en terrassedør valgte jeg noget helt andet. Greenfront som er epoxystøbt stenuld. Det ligner træ så meget at man ikke kan se forskel.
Isoleringsgraden er i top og det kan repareres. Glæder mig til at se om det også er pænt om et par år, så får resten af huset nye vinduer med samme materiale.

Har 2 døre i træ/alu. Det vælger jeg ikke igen.

 • 1
 • 0

De er alt for skrøbelige hvad angår brug, særligt mærker hvis de har stødt ind i noget.
Værst er den forskelig isoleringsgrad hen over overfladen.
Det er muligvis et meget mindre problem ved vinduer der sjældent har andet end luft til at passere når de er åbne.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten