close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.
phloggen

Overtag på undertaget

Der er fire mand & en badass kvinde på tømresjakket i denne uge, så det skrider hastigt fremad med resten af tagkonstruktionen:

Illustration: Privatfoto

Det faste undertag gør enterprisen 3% dyrere og tagkonstruktionen guderne vide hvor mange gange bedre.

For det første gør det byggeriet nemmere: Huset er regntæt når pladerne er naglet fast og underpappet rullet ud. Derefter kan det i store træk regne lige så tosset det vil uden at arbejdet behøver gå i stå. Havde vi sparet de 3% og nøjes med "banevare", ville teglene være højrøde i projektplanen på nuværende tidspunkt og de har mange flere dumme detaljer, ikke mindst alle de tegl der skal skæres på de afvalmede gavle.

Dernæst afstiver krydsfinerpladerne spærkonstruktionen, hvilket i vores tilfælde eliminere et antal muligheder for lavfrekvente resonanser fra togdriften. Pladerne bidrager naturligvis også i sig selv til støjdæmningen ikke mindst i sammenligning med banevarer der har en tendens til at blafre og skramle når vinden er i det dumme hjørne.

I et etplanshus er forskellen i brandsammenhæng stort set uvæsentlig, men hvis det stod til den brandindspektør jeg kender ville banevarer være forbudt.

Sidst men ikke mindst holder taget væsentligt bedre på fast underlag.

Mange af banevarene kommer med 5 eller 10 års garanti, hvilket er inderligt ligegyldigt, fordi det først er når teglene er blevet gamle undertaget for alvor skal lave noget.

Derfor var det faste undertag en total no-brainer beslutning for os, selvom 3% i menneskepenge er 125.000,- kroner.

Vi er ikke i tvivl om at de penge er givet godt ud.

phk

Poul-Henning Kamp
er selvstændig open source-softwareudvikler. Han skriver blandt andet om politik, hysteri, spin, monopoler, frihedskampe gør-det-selv-teknologi og humor.

3% billigere ?

Måske et dårligt argument med den rente vi har for tiden, men hvis du sparer 125.000 og med renters rente, så har du jo mere end nok til et nyt tag om 15 år.

Du kan også være kynisk og konstatere at huset nok er solgt og det bliver nogle andres problem. Typisk får man ikke tilsvarende merværdi ved ellers fornuftige investeringer i bygningskvalitet.

Og endelig kan det for nogle være forskellen på om man overhovedet har råd til at bygge huset. Måske der er et budget med loft på og valget står mellem 125.000 til noget usynligt under taget eller flottere bad og køkken.

Hvis bygherre ikke selv skal bo i huset, men blot bygger det med salg for øje, vil de altid gå benhårdt efter de billigste løsninger, der hvor en dyrere løsning ikke giver merpris ved salg. Det siger sig selv.

  • 7
  • 0