phloggen

Over sø og land efter undervisning

Vi har kigget efter en efterskole til knægten, så han kan få lidt luftforandring i 9. klasse, muligvis også 10. det må tiden vise.

Efterskole med nørd-appeal finder man, så vidt jeg har kunnet gennemskue to steder i Danmark: Flakkebjerg Efterskole her 10 km syd for Slagelse, som vi afskrev på placeringen[1]: Man skal ikke kunne se hjem fra en efterskole og Nordborg Slots efterskole.

Jeg er lige kommet hjem efter en 500km ekspedition for at se stedet og melde knægten ind.

Nordborg Slots Efterskole er nem at finde: Man tager med toget til skinnerne slutter[2], tager bussen til den ikke kører længere og følger vejen til fods til den hører op: så stå man foran de nydelige rester af et slot som er fra 1909 eller deromkring.

Det oprindelige slot er fra Sven Grathes[3] tid og det er en lang og indviklet historie.

Vi fik en rundvisning på skolen, kunne lide hvad vi så og hørte og meldte prompte knægten ind til skoleåret 2009/2010, mens der endnu var ledige pladser.

At der ligger en efterskole netop i Nordborg, som har en teknisk-videnskabelig linie, kan næsten ikke undgå at have noget at gøre med den lokale pumpefabrik, kan det ?

Hatten af, endnu en gang, for Jørgen Mads Clausen der blandt andet har sponsoreret et naturfagslokale i høj standard.

Hvis hjerteblod der driver værket i Flakkebjerg aner jeg ikke, men ligeledes hatten af for dem.

Hvis der er andre efterskoler derude, der har ambitioner ud over Eddie Skollers udødelige "Volleyball & Tekstanalyse", så beklager jeg naturligvis at jeg ikke har nævnt dem ovenfor. Det skyldes i så fald, at denne nogenlunde web-vante far kunne ikke finde jer og Efterskolernes Sekretariat nævnte jer ikke da jeg spurgte.

Hvis der ikke er, er det for dårligt.

phk

[1] Jeg vil gerne understrege at jeg ingen grund har til at tvivle på kvaliteten af Flakkebjerg efterskole: jeg har simpelthen ikke researchet den. Jeg ved at den ligger vidunderligt i det sydvestsjællandske bondeplateau, jeg har cyklet forbi den hundreder af gange og jeg gik i gymnasium med datteren af den daværende forstander. Andet ved jeg ikke om dem.

[2] En forbavsende distance længere end man skulle tro efter togets opførsel.

[3] "Se først jeg Sjælland tager..." osv.

Poul-Henning Kamp er selvstændig open source-softwareudvikler. Han skriver blandt andet om politik, hysteri, spin, monopoler, frihedskampe gør-det-selv-teknologi og humor.
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Troede ikke "Nordborg" lå i nærheden af "Pumpefabrikken", har egentlig kun hørt den omtalt som kompressor eller termostat fabrikken, men produkt mikset er nok ændret siden jeg var der sidst ;-).

Pumpefabrikken som jeg kender den ligger så vidt jeg ved lidt nordligere i Jylland!

/Finn

 • 0
 • 0

'Flakkebjerg' er en udmærket skole - eller var det i det mindste i tidernes morgen da jeg underviste der som vikar, mens jeg stadig gik på gymnasiet.

Der var et enkelt problem dog. For at komme fra hovedområdet til sportsområdet gik vejen igennem omklædningsrummet - co-ed. Når et pigehold var ved omklædning, og man absolut skulle igennem, var der intet andet at gøre end råbe: "luk øjnene piger, jeg går igennem!"

Forstanderens datter var iøvrigt en vidunderlig pige.

mvh knud

 • 0
 • 0

Min den ældste har til Februar været et år i Japan med AFS - for omkring det halve af hvad det ville koste med et efterskole ophold i Danmark!!

Selve turen koster DKK 52000, så får man et EU-tilskud på 10,000 og lommepenge (som man skal af med alligevel). Tøj o.s.v. i Japan koster omkring 1/5 af prisen i Danmark så der skal ikke meget i kufferten og lommepengene går langt når der ikke skal købes sprut hver weekend.

Japansk politi har en slags hundefangere og en hundekennel - en overdækket hal med bure og een seng+lokum - til fulde teenagere og teenagere antruffet ude alene efter kl. 22:00. "Teenager" i Japan er folk under 21! De løse teenagere får en ovenatning i kennelen og bliver næste dag kørt hjem i bus med en bøde. En aldeles effektiv ordning som vi burde indføre i Danmark ;-)

Det, der gør Danmark virkeligt dyrt er at de kommer hjem hver anden weekend - til en 1200-1500 per gang retur + at man skal vaske deres tøj!!

Så, ud af landet med teenagerne. Så kan de lære det.

 • 0
 • 0

Undskyld P-H, at jeg forsøger få sammenhæng i et par af dine blogindlæg.

Mon ikke dine og Frithiof Andreas Jensen's tiltag med hensyn til jeres geners overlevelse skaber trafik og dermed bidrager til det varmere klima? Det er lignende tiltag for sin søn, som Al Gore så rørende beskriver i sin omtalte film.

Så, når det kommer til våre geners overlevelse, er de fleste nok udenfor videnskabelig rækkevidde.

Et mindretal uden dobbetmoral hilser Tyge

 • 0
 • 0

Undskyld P-H, at jeg forsøger få sammenhæng i et par af dine blogindlæg.

Hvad har givet dig den tovlige tanke at der skulle være sammenhæng ? :-)

Mon ikke dine og Frithiof Andreas Jensen's tiltag med hensyn til jeres geners overlevelse skaber trafik og dermed bidrager til det varmere klima?

Frithiof kan tale for sig selv og sine mærkværdige meninger, som jeg under ingen omstændigheder vil tages til indtægt for.

Og nej, jeg tror faktisk ikke det "skaber trafik" at sende knægten til Nordborg, for toget og bussen kører under allerede og hvis de ikke gjorde kom han ikke derned for vi har ikke bil.

Det er lignende tiltag for sin søn, som Al Gore så rørende beskriver i sin omtalte film.

Jeg kan overhovedet ikke følge dig her. Mener du at det er spild af resourcer at få et barn der er kørt over af en bil indlagt på et hospital ?

Det ville sku' da netop være et resourcespild at lade ham krepere på grund af trivielle kvæstelser...

Poul-Henning

 • 0
 • 0

P-H skriver: "Hvad har givet dig den tovlige tanke at der skulle være sammenhæng" Mange andre mennesker forsøger at få en sammenhæng mellem tanke og handling.

"toget og bussen kører" fordi P-H og andre skaber et transportbehov.

Jeg mener, at et af klimatroens budord handler om overbefolkning?

Men det glæder mig, at P-H inser, at det handler om dobbeltmoral, hilser Tyge

 • 0
 • 0

Tyge,

Du gør det utroligt svært for mig ikke bare at afskrive dig som en virklighedsfjern narrehat når du kommer med sådan noget landvås.

Dobbeltmoral er når man (offentligt) prædiker et og (privat) gør noget andet.

Jeg har meget svært ved at se problemet i at jeg argumentere for øget brug af kollektiv transport og samtidig tillader mig at bruge bus og tog som transportmiddel.

Poul-Henning

 • 0
 • 0

Hvad med Faaborgegerens Efterskole. www.faae.dk

Ja hvad med den ?

Jeg kan ikke umiddelbart se noget på dens web-side der lugter af andet end lige nøjagtig naturfag nok til at bestå afgangsprøven...

En IT linie hvor de lærer at lave en hjemmeside får ikke mig til at råbe hurra og klappe med hælene...

Poul-Henning

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten