opfinderbloggen blog

Opfinderinterview: Tryg på solsiden

*

Illustration: Privatfoto

* Opfinder Per Jakobsen nyder livet under sin opfindelse

Per Jakobsen sidder ikke i skyggen længere. Og det er ikke, fordi han har gået rundt med en kugle i lænke og stribet fangedragt. Hvis han har været fanget af noget, har det været af ikke at kunne tåle solens stråler, og derfor i dagens hedeste timer tidligere måtte holde sig inden døre eller under træers skygge.

For fem år siden tog han sagen i egen hånd. Og som det tit er med opfindelser, skete det med afsæt i en behørig undren over tingenes tilstand.

Per Jakobsen var på sommerferie med familien i Italien. Mens de andre boltrede sig i eftermiddagssolen, sad han i skyggen under et træ og tænkte: "Der må kunne gøres noget!. Måske kan man lave en parasol i et materiale, der kan modstå de skrappe UV-stråler?"

De tanker var det første skridt mod Sunbreaker, som i dag er et sortiment af unikke plastprodukter, der beskytter mod solens UV-stråler i form af gennemsigtige parasoller, hatte, markiser og paraplyer. Lys og varme trænger igennem, men ikke de farlige solstråler.

Sunbreaker-opfinderne: Per Jakobsen og JensThorn

Sådan blev plaststoffet til

Det andet store skridt i denne opfinderhistorie skal findes i Per Jakobsens makkerskab med Jens Thorn. Per opsøgte ham efter sommerferien og spurgte, om ikke der kunne udvikles en gennemsigtig plastfilm med effektivt UV-filter.

De var kolleger på en emballagefabrik, og Jens havde 40 års erfaring i at udvikle varianter af plast til forskellige formål. Det kom ham til gode, da han begyndte at eksperimentere med muligheder for at udvikle en plastfilm, der kan beskytte mod UV-stråler fra solens brænderi.

Jens fandt en såkaldt barrierefilm, som udmærker sig ved kun at lukke lidt ilt ind. I forhold til den nye udfordring viste det sig hurtigt, at den var et godt udgangspunkt. Han lavede forskellige blandinger, der beskytter mod UV'erne, og lavede film på sin ekstruder samt målte på dens beskyttende egenskaber bagefter.

  • Det handler om at se på de eksisterende materialer og undersøge, om du kan bruge det på andre måder. Sådan er det tit med opfindelser. Det var det også i dette tilfælde, siger Jens Thorn om processen.

Klar til brug

Ikke til at finde i patentdatabaserne

Gennem Opfinderrådgivningen fik Per og Jens besked om, at det var et hidtil ukendt teknologi i patentdatabaserne. - Vi fik svar dagen efter, vi havde henvendt os. Det var en stor hjælp, siger Per Jakobsen.

Gennem opfinderrådgivernes netværk fik de også kontakt til forretnings- og idémanden Peter Egelund, der blev interesseret og sørgede for at få produceret nogle prøver i form af parasoller. Peter Egelund, der er en driftig igangsætter af nye ideer og opfindelser, overtog ejerskabet af Sunbreaker på en licensaftale med de to opfindere og udviklere.

Sunbreaker-materialet er blevet testet på Teknologisk Institut, der konkluderer, at plastikdugen har en beskyttelse, der svarer til en faktor på 80. Det er ifølge opfinderne det eneste plastmateriale, der har fået samme certificering som tøj. Det overholder også EU-reglerne for solcremer.

Kræftens bekæmpelse har bakket op hele vejen

Sunbreaker har også opnået en blåstempling fra internationale eksperter i kosmisk stråling på Australian Radiation Protection and Nuclear Safety Agency (Arpansa - http://www.arpansa.gov.au/), som har sagt god for, at det nye plastmateriale beskytter efter hensigten.

Den australske forbindelse blev skabt med Kræftens Bekæmpelses mellemkomst. Kræftens Bekæmpelse har af gode grunde fulgt med i hele opfinder-processen på sidelinjen.

  • Min kone så Anja Philip fra Kræftens Bekæmpelse i tv og foreslog mig at ringe hende op og fortælle om opfindelsen, siger Per Jakobsen. Anja Philip, der har titel af projektchef og tidligere har været vært på DR, blev straks interesseret og tog på opfinderbesøg hos Jens og Per, mens de var i fuld gang med at udvikle det nye materiale, som kan få stor betydning for antallet af hudkræfttilfælde.

Kræftens Bekæmpelse har været med til at bane vejen for de beskyttende produkter. Da Sunbreaker blev omtalt i gratisavisen 24timer i sommeren 2011, var organisationen ude og udtrykke deres forhåbninger til det solbeskyttende plastmateriale. Det var året efter, at Sunbreaker blev lanceret første gang på en stor messe i Køln. Fire år efter, at ideen var undfanget i skyggen i Italien.

** Tryg leg under solen

Forretningsmodel med solens logik

I skrivende stund kan Sunbreaker-produkterne kun købes i FDMs onlineshop. Men der er en del forhandlinger i gang med andre centrale salgssteder på verdensplan.

Peter Egelund fortæller, at overvejelserne om forretningsmodel har ført til, at der bliver satset på mere målrettede salgssteder, med kontakt til dem, der virkelig har brug for produktet, frem for de allerstørste detailkæder/supermarkeder. Det er de steder, hvor kunderne er optagede af deres kontakt med solen, som er målet. Han nævner, at der findes cirka 20 millioner mennesker med hudkræft i Europa og Nordamerika.

Det er derfor også tanken at markedsføre Sunbreaker via apoteker, hos læger og sygehuse. Der er også planer om at afsætte store sejl, der kan hænges op i daginstitutioner, så børnene kan lege trygt udenfor.

  • Feedbacken fra de, der ikke kan tåle at sidde i solen, har været et stærkt incitament for mig til at vælge at sætte Sunbreaker-sortimentet i produktion. Det er afgørende for, at jeg går ind i noget, at jeg selv tror på, at det er en bæredygtig idé med en perspektivrig forretningsmodel, som jeg vil kaste ressourcer i, siger Peter Egelund.

Hvorfor er det ikke fundet på før

Opfinderne fortæller, at de ikke har mødt nogen form for modstand til deres opfindelse. Kun den sunde skepsis, som siger: "Kan folk ikke bare blive indenfor, hvis de ikke kan tåle solen?".

Men når man tænker over, hvad det egentlig er for en opfindelse, kan man undre sig over, at den ikke er blevet fundet på før.

  • Tænk på alt det, vi omgiver os med lavet af plastik, som er så naturligt for os. Urtepotter, smøreostebakker, ravplugs. Tænk på, hvor mange år der gik, inden man fandt på at lave dem. Sådan en parasol er jo en slags gennemsigtig urtepotte, ikke!, siger Jens Thorn og henviser til vanens magt over menneskene.

  • Jeg tror, der er mange, som har haft tanken, at man "må kunne gøre noget". Men de har ikke haft muligheden for at eksperimentere med materialet og få det produceret, siger Per Jakobsen, der selv nyder livet under solen gennem den gennemsigtige plastikdug.

  • Når jeg sidder der under parasollen og kigger op, tænker jeg, at det må være verdens bedste opfindelse, siger han glad.
Dette er Opfinderrådgivningens blog som ordningen bruger til at formidle historier og budskaber omkring opfindere, opfindelser, idéudvikling og opfinderi.
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten