opfinderbloggen blog

Opfinderinterview: Lyse ideer

Selv de enkle opfindelser, som blot gør en mindre forskel på verdens gang, kan være længe undervejs. Det gælder for eksempel Peter Boldsens charmerende solcelledrevne blomsterlamper af plastik. Opfinderrådgivningen hjalp den industrielle designer med at spidsformulere licens- og optionsaftalen

Der er masser af sol og frisk luft i Peter Boldsens liv. Han bor nær havet i Aarhus, dyrker forskellige former for vind- og vandsport og har i mange år kredset omkring design og løsninger, der er bygget over solen, vandet og vindens stærke og smukke kræfter.

Hans nye opfindelse er på mange måder en variant over det tema og en sammenstilling af ideer og materialer, der også har været på vej ind i andre produktideer.

Måske har du fornylig lagt mærke til en sort papæske, hvorpå der står Sunflower med solcelle-drevne lamper formet som plastikblomster med lang stilk nede i din lokale Netto. Dette forholdsvis enkle produkt er en opfindelse, som kan gå hen og blive solgt i store oplag over hele verden. Foreløbig er det til salg i Netto i Danmark. Tre får du for en hundredelas.

Princippet i lampen er enkelt: Solcellen lapper lyset i sig om dagen, og blomsten lyser så om aftenen og natten.

Illustration: Privatfoto

Peter Boldsen i sin foretrukne element: udenfor

 • Det er jo ikke en opfindelse, der på nogen måder redder verden. Lampen består i produktionen af blot to dele. Jeg synes, den er ret pæn med sine organiske former inspireret af naturen. Jeg har ikke selv stødt på solcelle-baserede lamper til haven, som havde sådan et design, siger Peter Boldsen, der i øvrigt er uddannet til at lave den slags qua han er industriel designer fra Arkitektskolen i Aarhus.

Han har faktisk siden studietiden for over 15 år siden kredset omkring at lave lamper baseret på solceller og solenergi generelt. Dengang var teknologien ikke lige så selvfølgelig en medspiller som i dag.

Fra Post-it til SolidThinking

Den allerførste skitse blev lavet med blyant på en Post-it, og sidenhen sendte han sine detaljerede CAD-tegninger til Teknologisk Institut, som lavede en håndgribelig Rapid Prototyping 3D-model.

Selve designet er blevet ændret et mindre antal gange henover årene. Blandt andet overvejelsen om, hvordan solcellerne skulle lægges ind i produktet, så de ikke forstyrrede designet. Der er blevet eksperimenteret med dioder, batteri-størrelser, plastiktyper og ikke mindst solcellerne, som findes i mange forskellige typer og kvaliteter. Den solcelle, som er valgt til Sunflower-produktet, har også stået sin prøve i vintervejret og vist, at den er rustet til at lyse i vinteraftener og -nætter. Det diffuse plastmateriale er valgt ud fra dets egenskaber til at transportere lyset.

I forhold til al skitseringen og defineringen af produktet, foretrækker designeren fra Aarhus at bruge 3D-programmet SolidThinking, fordi det har historikken med sig. Hvis han skal ind og ændre noget i stilken til Sunflower, kan han vandre i de tidligere versioner og justere og hele tiden få hele objektet med sig. "Så bliver du ikke låst af teknologien," som han udtrykker det.

Og selvom det er et simpelt produkt, vil det formodentligt blive ved med at blive optimeret. Der er altid en hældning eller en bøjning, der kan justeres eller en bedre måde at få solcellerne implementeret.

Sådan startede det...

Fem år undervejs

Det pudsige med Sunflower-lampen er, at den har været fem år undervejs fra idé til den kom ud på butikshylderne. Design- og produktudviklingen er ikke hovedgrunden til, at der gik lang tid i forhold til produktet blev lanceret i butikkerne. "Design og udvikling er altid kun halvdelen af vejen," som Peter Boldsen siger.

Den lysende plastikblomst var egentlig godt på vej til produktion og marked i samarbejde med en licenstagende virksomhed. Men det strandede før målet, blandt andet fordi der var en nøgleperson, som forlod virksomheden, før det var helt på plads og så blev der stille omkring det. Virksomheden tabte interessen.

Det gav to års venteposition for opfinderen, før han trak pløkkerne op og kom fornuftigt ud af aftalen med den hidtidige virksomhed og fik flyttet værktøjerne, så han kunne komme videre ud og søge efter producent til produktet.

Fandt virksomhed via netværket

 • Jeg spurgte mig frem blandt folk, jeg kendte, og det endte med, at jeg fandt sammen med X-mile, som jeg har lavet options- og licensaftalen med. Det gjorde jeg i samarbejde med Rasmus Offersen fra Opfinderrådgivningen, der er rigtig dygtig til at få sådan en aftale skruet rigtigt sammen. Der var nogle vigtige indskud til kontrakten vi forhandlede med X-mile, der var en naturlig følge af forhistorien, siger Peter Boldsen.

Det endte med et godt kompromis hos X-mile, der fra starten har troet på potentialet i de blomsterformede og solcelledreven plastiklamper. De kender til at producere i Kina og er vant til at sælge alskens produkter i store oplag på verdensplan.

 • Kina er oplagt at producere i, fordi Sunflower ikke er et udviklingstungt produkt. Lampen består af to dele i produktionen. Den skal laves i store oplag og være så billig som muligt uden at gå på kompromis med design og kvalitet. Al arbejdet med prototyper og test er lavet i forvejen, fortæller Peter Boldsen.

En øvelse i tålmodighed

Han uddyber sine erfaringer med at finde en licenstagende virksomhed: - Det er en stor udfordring at holde dig inde i varmen hos en virksomhed, uden at du går hen og bliver en pestilens, er min erfaring. Det gælder om hele tiden at være konstruktiv og bidrage til, at det nok skal lykkes, siger Peter Boldsen, der har øvet sig nogle gange gennem årene i at lave licensaftaler med virksomheder, og blandt andet i sit samarbejde med Opfinderrådgivningen er blevet god til at rette ryggen og ikke undersælge af bar utålmodighed efter at se produktet komme ud i butikkerne.

Tålmodigheden og ikke at tage det alt for personligt i ventetiden, er vigtigt.

 • Det kræver tålmodighed, når dit produkt er længe undervejs. Min bedste medicin i ventetiden er at gå i gang med andre produkter eller projekter, så der hele tiden er noget i gang. Det duer ikke kun at vente, så bliver du bare sur og bitter med årene, siger Peter Boldsen og fortsætter:
 • Det er svært ikke at tage det personligt, når der går lang tid, men huske at virksomheden er mest optaget af, at det bliver en kommerciel succes, så det gælder om at tale til pengene i din dialog med virksomheden, så får I det bedste samarbejde. Det er klart, at når begge parter er drevet af at få noget nyt til at lykkes, så er det allersjovest, siger han.

Designerens skrivebord

Hvordan tænker designeren egentlig?

Mange af de opfinderideer som Opfinderrådgivningen møder, kommer fra almindelige borgere, der ikke er skolet til at designe, formgive eller udfolde ideerne. Så det er ganske oplagt at spørge sådan en industriel designer, hvordan han tænker og arbejder med at udvikle sine ideer og produkter.

 • I udviklingsprocessen tænker jeg meget på, at produktet skal kunne produceres. Du kan eksempelvis lave mange "skæve og umulige" 3D-former med tegneprogrammerne, men det betyder, at det måske ikke er til at producere bagefter, og så risikerer det at stoppe der hos virksomheden. Sunflower er indsmigrende, enkel i sin konstruktion og nemt og billig at producere, siger Peter Boldsen.

 • Det er produkt, som tiltaler kvinder på grund af æstetikken, men der er lidt til manden også med at finde den bedste placering til blomsten under solen, siger han om blomsterlampen, der er designbeskyttet. Han mener ikke, at Sunflower er så avanceret i opfinderforstand.

 • Jeg er nødvendigvis ikke ambitiøs på den måde som opfinder. Når bare det jeg laver tilfører et eller andet nyt og bedre, som giver produktet sin berettigelse. Det skal lige have en twist, det lille ekstra. Meget nyt er en videreførelse af noget eksisterende, som bliver brugt på en ny måde, der gør, at folk godt vil købe det. Det lille ekstra ved Sunflower er måden den spreder lyset på. Den oplyser ligesom sig selv i stedet for bare at lyse stærkt og langt væk, og så er den designet til naturen og inspireret af naturen, siger Peter Boldsen.

Tvangstænker ideerne frem

Men hvordan bearbejder han ideer, og hvordan kommer de til ham - ideerne. Kommer de dumpende, når han er ude og kitesurfe?

 • Jeg vil ikke påstå, at ideerne kommer dumpende ned til mig fra himlen. Jeg har opøvet en teknik, hvor jeg tvangstænker dem frem, forklarer den industrielle designer. Han kaldet det for hjernegymnastik.

Det handler om tvinge sig selv til at tænke i ideer og løsninger. For eksempel lige før han skal sove eller når han kører i bil, prøver han at koncentrere sig særlig meget og visualisere tankerne og formerne. Nogle gange skriver han det ned eller optager det på sin iPhone. Andre gange tegner han det inde i hovedet og prøver at forestille sig, at det virkelig var lige foran hans øjne.

 • Jeg elsker at være i den tilstand, hvor jeg tvinger mig selv ind i idéverdenen. Ideerne opstår ikke ved tilfældigheder, de skal arbejdes frem, siger han og nævner de hyggelige aftener og nætter ved computeren, hvor han sad og puslede med at forme Sunfloweren, efter at ideen til lampen var griflet ned på en post-it med blyant.

Det startede i Netto

Indsalget af Sunflower blev skudt i gang den forgangne vinter. I forhold til timing var det lidt sent i forhold til at komme på hylderne herhjemme i 2012, men der var plads i Netto-butikkerne fra maj. Så det er lige præcis der Sunflowerne er til salg. Efter sommer bliver der sigtet mod det internationale marked samt forhandlinger med andre danske kæder om at komme på hylderne i foråret 2013.

Det skal med, at Peter Boldsen i 2012 vandt den internationale design-prisen RedDot i have-kategorien for sine plastiklamper i blomsterform i en konkurrence hvor over 500 produkter dystede i 16 forskellige kategorier.

Involveret i andre projekter

Et godt eksempel på, hvad han ellers går og roder med, er det fælles projekt om solvandvarmeren Aguasol Unibody, der lige er kommet på markedet. Det er en vandvarmer drevet af solenergi, som kører sin egen cirkulation. Aguasol henvender sig til huse og sommerhuse, som ikke har fjernvarme og kan bryste sig af at have vundet Iværksætterprisen 2012 i Midtjylland. Udover designet er Peter Boldsen medejer og alt-mulig-mand i det projekt. For ham en naturlig videreførelse af tidligere ideer og design, der er inspireret af naturens former og kræfter.

 • Jeg kan rigtig godt lide produkter, der bare er drevet af det, der er derude. Ligesom vinden til kitesurferen eller termikken til paraglideren, er det solen, der driver lampen og vandvarmeren, siger Peter Boldsen med lys i øjnene.

Links

http://www.boldsen.com http://www.aguasol.dk

Dette er Opfinderrådgivningens blog som ordningen bruger til at formidle historier og budskaber omkring opfindere, opfindelser, idéudvikling og opfinderi.
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten