Patentkontoret bloghoved

Opfindelser til nemmere havearbejde

Selvom vi godt kan kalde patenterne fra sidst baseret på opfindelser fra kunstig intelligens for sære, er det efterhånden længe siden, vi har taget en pause fra alt det teoretiske og har set lidt på de finurlige ideer, folk har fået gennem tiden.

Jeg er i den privilegerede situation, at mit arbejde med patenter kan fortsætte stort set som vanligt blot fra hjemmekontoret, nu hvor vi må ændre vaner for at passe på hinanden og mindske smittefaren ude i samfundet. Så bloggen fortsætter også, som den plejer og kan forhåbentlig være lidt underholdning og et lille afbræk, selvom jeg godt ved, at der er langt vigtigere ting at forholde sig til.

Kalenderen skriver nu forår, og selvom vi er nødt til at holde afstand, er en forårsaktivitet som at shine haven op, noget vi stadig kan begive os ud i for at få lidt frisk luft.

Jeg har ikke selv grønne fingre og synes, det er lidt besværligt, hvor mange forskellige haveredskaber, man egentlig har brug for.

Det er jeg ikke den eneste, der har tænkt på, og en gruppe canadiere kommer pladsen i vores skur til undsætning med et multi-værktøj til haven (originaltitel: Multi-functional gardening implement)

Figur 1 fra den amerikanske version, hvor der blev udstedt patentet US 8707491 B1, gengivet fra databasen Espacenet. Illustration: John Askiwith, John Dykyj og Robert Macleod

Bare rolig, det er ikke helt så drabeligt, som det måske ser ud. Skovlen kan vippes ned til at være placeret hen over saksens klinger, når saksen er lukket og låst, så man bliver ikke nødt til at holde i nærheden af hverken sakseskær eller saven på ydersiden, når man graver.

Men det er da en imponerende mængde haveredskaber, de har fået samlet i et enkelt stykke værktøj. Jeg kan tælle mig frem til fem forskellige, men er der noget, jeg har overset?

Når vi har brugt vores multi-værktøj, har vi formentlig også fået klippet en masse løse blade fri, og de skal jo samles sammen, så vi stadig kan se græsplænen nedenunder. Også her er der finurlige opfindelser, der kan komme os til hjælp.

Der er nok en del, der ikke er helt vilde med at stå foroverbøjet og rive det hele sammen. Men det behøver man heller ikke, Paul Frederick Kinnier har nemlig opfundet bladsamler-bukser (originaltitel: Leaf Gathering Trousers).

Så nu kan man slippe for at rive noget som helst sammen og i stedet vrælte sig af sted over græsplænen og skubbe bladene foran sig.

Figur 7 fra patentet US 6604245 B1, gengivet fra databasen Espacenet. Illustration: Paul Frederic Kinnier

På en måde kan jeg godt se charmen ved at skubbe en hel bunke blade af sted, næsten som at gå og sparke til dynger af blade i skoven. Men jeg må jo nok også indrømme, at jeg er noget bekymret for, hvordan min balance ville holde til at komme ind og ud af sådan en anordning.

Desuden tror jeg nu nok, man kunne blive øm i musklerne af at samle blade ind på den måde også – selvom det måske er andre muskler end riven belaster, så måske kan de supplere hinanden.

Hvad står du lige og mangler til havearbejdet? Et praktisk problem sår ofte frøet til den næste opfindelse.

Emner : Patenter
Louise Floor Frellsen er fysik-ingeniør, ph.d. og postdoc fra DTU og nu patentrådgiver hos Budde Schou. Bloggen Patentkontoret opdaterer hun hver anden mandag med en blanding af betragtninger fra IP-verdenen og eksempler på finurlige patenter.
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

En robot, der kører rundt på græsplænen, opsøger mælkebøtter, og dræber dem ved at bore ned i pæleroden eller brænde dem af. Eller evt. bare klipper stilken af, inden den sætter frø.

En ditto, der kører rundt i bedene og fjerner skvalderkål, snerle og andre foruddefinerede slags ukrudt.

En robot, der fjerner græs og ukrudt i sprækkerne mellem fliserne. Evt ved at brænde det af med et lille varmelegeme.

En robot, der finder og dræber dræbersnegle.

Det kunne faktisk laves som en multifunktionsrobot, der med kamera kan identificere forskellige slags planter og skadedyr og dræbe dem med varme fra et varmelegeme. Den skal kunne skelne, at græs på en plæne er fint, men græs mellem fliser ikke er.

  • 6
  • 1

Den første hedder Round Up.

Den anden hedder tålmodighed. Hvergang man ser den gule bomst, plukkes hovedet af den. Det har jeg gjort i de sidste 30 år og det virker efter at have gjort det i et par år, er der kun få der tør blomstre :) Disse få skyldes nok naboens dovenskap, for efterhånden som de frø der tidligere var resultatet af for gule græsplæner har spiret....er det kun frø der bliver blæst over hækken der giver problemer. Men de er som nævnt få....og de får da samme "kærlige" behandling.

  • 2
  • 1

Jo, de findes skam. Jeg fik da patent på denne : http://bloxbjerg.dk/ Jeg tror nu nok næste gang jeg står med en god idé, at jeg vil overveje om det er besværet og udgifterne værd. Med et patent prøver man jo hovedsagelig at beskytte sig mod, at andre udnytter din idé kommercielt, altså ved kopiéring. Spørgsmålet er dog, hvor meget Kineserne giver for mit patent, som hænger og samler støv, nede på mit værksted? Mit navn fremgår forøvrigt slet ikke, på dette eftersigende, så eftertragtede dokument ? Der var så én der sagde til mig, at jeg skam skulle være glad, hvis der var nogen der kopiérede mit produkt. De kopiérer jo kun de gode varer . . .

\Petter

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten