close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.
fablab ruc bloghoved

Open Source Robotten - FabLab en hel industrirobot til under 5000 kr.

Fascinationen startede vist en kold efterårsdag nogle få år siden, da Mads Wahlberg, bl.a. kendt for at bygge store robottrommemaskiner på Skanderborg Festival, ringede og fortalte at han havde 4 industrirobotter tilovers. Vi takkede straks ja, let forundret over at nogen ville give sådan nogle væk. Et par uger senere ankom de på blokvogn og vi kranede dem af - fire stk. hedgangne ABB IRB 60 industrirobotter, ét ton hver, med styreskabe så stor som fire køleskabe. Elektronik og computer det bedste fra årgang 1982 - nemmere at udskifte end at reverse engineer og få til at virke igen. Men reverse engineered blev de, med en lille Arduino board der styrede hver akse og én til til at samle akserne, og robotten med serienummeret N7331227 kører den dag i dag. Men det er faktisk en fortælling for en anden dag.

Fascinationen startede der, disse vanvittige dyre, meget orange maskiner, beregnet til at køre 24/7/365 uden at kny. Eksklusiviteten. Kvaliteten. Tyngden. Prisen. Nu, nogle år senere har vi et velfungerende FabLab med alt hvad der dertil hører af CNC fræsere, laserskærer og elektronikværksted. Hvert semester holder vi en workshop for Humtek studerende som hedder prototyping the future. De bygger interaktive installationer og aldrig-før-set menneske-maskine interfaces. Men for at vi, underviserne, skal holde os skarpe og friske må vi en gang imellem finde på noget helt nyt. Forrige gang var det interaktivt tøj.

Vores brainstorming denne gang:

  • Red verden...
  • Red Danmark...
  • Red små danske virksomheder...
  • Giv alle adgang til fremtids-robot-revolutionen! - ja, det skulle være muligt.

Vi vil simpelthen udbrede robotrevolutionen til alle, til hele verden. For ingen penge. Alle skal have råd til en robot. Studerende skal kunne bruge dem. Alle skal kunne høste produktivitetsgevinster og undgå ensidig gentagende kedeligt arbejde. Bageren nede om hjørnet, som aldrig kunne drømme om at investere de 150.000-250.000 en mindre industrirobot koster, skal kunne få sig en robot til at dekorere sine kager.

Nikolaj “DZL” Møbius er et ustyrligt geni. Den bedste måde at få noget gjort at at sige noget i retning af “vi skal have fejet - og i øvrigt, vi burde begynde at tænke på open source robotten”. Så skal man bare lade være med at gå i vejen for ham, og tre dage senere var han færdig (altså med robotten, ikke med at feje ;-) ).

Illustration: Nicolas Padfield, FabLab RUC

Sådan ser den ud. CNC skåret af 12mm krydsfiner (støbeplade). Tandhjul af krydsfiner og laserskåret nylon. Steppermotorer, træskruer og maskinbolte.

Dagen efter havde den også 5 akser og en hånd. Det var på ingen måde noget nogen havde bedt DZL om, han havde bare ikke lyst til at stoppe.

To dage senere havde vi bygget fem af dem

Til en robot skal bruges

1 stk 2440x1220x12 mm støbeplade

Lidt 5 mm nylonplade

En sæt på 3 NEMA34 steppermotorer, styringer og strømforsyninger, fås på Ebay fra Tyskland til under 3000 kr.

En Arduino, med det Open Source CNC firmware GRBL

Træskruer, maskinbolte, møtrikker, skiver, nylonskiver, silikonefedt, ledning

Det tager ca. en time at CNC skære træet, en halv time at laserskære nylontandhjulene, to timer at skrue robotten sammen, og en time at wire elektronikken op.

De fulde tegninger og vejledning er at finde her

Robotterne fungerer rigtig godt. De er præcise, men ikke stive, og kan løfte ca. 5 kg. I næste uge bruger vi dem i undervisningen og vil fortælle mere om hvordan det går!

Tænker du: hvem er de tosser? Hvad er FabLab RUC? Hvad er Humtek? Bilder de marxistiske fåreuldsweaterebærende hippier på Marbjerg Mark nu sig ind de kan noget med teknologi? Svarene, og en formel introduktion, i et kommende blogindlæg.

Rettelse: Vi burde gøre opmærksom på inspirationskilderne - ideen til robotten fik vi fra denne Kickstarter - og den er igen inspireret af ABBs PalletPacker robot - hvis design er inspireret af (så vidt jeg kan Google mig til) et design af Fuji Yusoki Kogyo i 1960'erne. Der findes flere åbne robotarmdesigns (se i kommentarene), men alle dem vi kender til er modeller, små, typisk laserskåret. Vores ambition er at lave en der er så stor at den kan gøre seriøs nytte.

Nicolas Padfield
er laboratorieleder på FabLab RUC, teknologiguru på Humtek, datalog, kunstprogrammør og en af skribenterne her på bloggen.

Hej drenge,

I skal bare lige vide, at her hos Universal Robots er vi allerede vilde med jer. I er altid velkomne til at komme forbi og vise jeres vidunder frem :-)

Vi har for nyligt offentligt en ny og billig robot, men uden at afsløre for meget, så er vi endnu ikke kommet helt ned på 5000 DKR :-(

https://www.youtube.com/watch?v=NGlTRErHkPs

Martin Rytter
Universal Robots, R&D

  • 6
  • 0