fablab ruc bloghoved

Open Source Robotten - FabLab en hel industrirobot til under 5000 kr.

Fascinationen startede vist en kold efterårsdag nogle få år siden, da Mads Wahlberg, bl.a. kendt for at bygge store robottrommemaskiner på Skanderborg Festival, ringede og fortalte at han havde 4 industrirobotter tilovers. Vi takkede straks ja, let forundret over at nogen ville give sådan nogle væk. Et par uger senere ankom de på blokvogn og vi kranede dem af - fire stk. hedgangne ABB IRB 60 industrirobotter, ét ton hver, med styreskabe så stor som fire køleskabe. Elektronik og computer det bedste fra årgang 1982 - nemmere at udskifte end at reverse engineer og få til at virke igen. Men reverse engineered blev de, med en lille Arduino board der styrede hver akse og én til til at samle akserne, og robotten med serienummeret N7331227 kører den dag i dag. Men det er faktisk en fortælling for en anden dag.

Fascinationen startede der, disse vanvittige dyre, meget orange maskiner, beregnet til at køre 24/7/365 uden at kny. Eksklusiviteten. Kvaliteten. Tyngden. Prisen. Nu, nogle år senere har vi et velfungerende FabLab med alt hvad der dertil hører af CNC fræsere, laserskærer og elektronikværksted. Hvert semester holder vi en workshop for Humtek studerende som hedder prototyping the future. De bygger interaktive installationer og aldrig-før-set menneske-maskine interfaces. Men for at vi, underviserne, skal holde os skarpe og friske må vi en gang imellem finde på noget helt nyt. Forrige gang var det interaktivt tøj.

Vores brainstorming denne gang:

  • Red verden...
  • Red Danmark...
  • Red små danske virksomheder...
  • Giv alle adgang til fremtids-robot-revolutionen! - ja, det skulle være muligt.

Vi vil simpelthen udbrede robotrevolutionen til alle, til hele verden. For ingen penge. Alle skal have råd til en robot. Studerende skal kunne bruge dem. Alle skal kunne høste produktivitetsgevinster og undgå ensidig gentagende kedeligt arbejde. Bageren nede om hjørnet, som aldrig kunne drømme om at investere de 150.000-250.000 en mindre industrirobot koster, skal kunne få sig en robot til at dekorere sine kager.

Nikolaj “DZL” Møbius er et ustyrligt geni. Den bedste måde at få noget gjort at at sige noget i retning af “vi skal have fejet - og i øvrigt, vi burde begynde at tænke på open source robotten”. Så skal man bare lade være med at gå i vejen for ham, og tre dage senere var han færdig (altså med robotten, ikke med at feje ;-) ).

Illustration: Privatfoto

Sådan ser den ud. CNC skåret af 12mm krydsfiner (støbeplade). Tandhjul af krydsfiner og laserskåret nylon. Steppermotorer, træskruer og maskinbolte.

Dagen efter havde den også 5 akser og en hånd. Det var på ingen måde noget nogen havde bedt DZL om, han havde bare ikke lyst til at stoppe.

To dage senere havde vi bygget fem af dem

Til en robot skal bruges

1 stk 2440x1220x12 mm støbeplade

Lidt 5 mm nylonplade

En sæt på 3 NEMA34 steppermotorer, styringer og strømforsyninger, fås på Ebay fra Tyskland til under 3000 kr.

En Arduino, med det Open Source CNC firmware GRBL

Træskruer, maskinbolte, møtrikker, skiver, nylonskiver, silikonefedt, ledning

Det tager ca. en time at CNC skære træet, en halv time at laserskære nylontandhjulene, to timer at skrue robotten sammen, og en time at wire elektronikken op.

De fulde tegninger og vejledning er at finde her

Robotterne fungerer rigtig godt. De er præcise, men ikke stive, og kan løfte ca. 5 kg. I næste uge bruger vi dem i undervisningen og vil fortælle mere om hvordan det går!

Tænker du: hvem er de tosser? Hvad er FabLab RUC? Hvad er Humtek? Bilder de marxistiske fåreuldsweaterebærende hippier på Marbjerg Mark nu sig ind de kan noget med teknologi? Svarene, og en formel introduktion, i et kommende blogindlæg.

Rettelse: Vi burde gøre opmærksom på inspirationskilderne - ideen til robotten fik vi fra denne Kickstarter - og den er igen inspireret af ABBs PalletPacker robot - hvis design er inspireret af (så vidt jeg kan Google mig til) et design af Fuji Yusoki Kogyo i 1960'erne. Der findes flere åbne robotarmdesigns (se i kommentarene), men alle dem vi kender til er modeller, små, typisk laserskåret. Vores ambition er at lave en der er så stor at den kan gøre seriøs nytte.

Nicolas Padfield er laboratorieleder på FabLab RUC, teknologiguru på Humtek, datalog, kunstprogrammør og en af skribenterne her på bloggen.
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Hej drenge,

I skal bare lige vide, at her hos Universal Robots er vi allerede vilde med jer. I er altid velkomne til at komme forbi og vise jeres vidunder frem :-)

Vi har for nyligt offentligt en ny og billig robot, men uden at afsløre for meget, så er vi endnu ikke kommet helt ned på 5000 DKR :-(

https://www.youtube.com/watch?v=NGlTRErHkPs

Martin Rytter Universal Robots, R&D

  • 6
  • 0

Nu bliver det bare interessant at se om robotterne kan skrive på kagerne, så det kan læses (med de tolerancer materialevalget og kontruktionen dikterer) eller om det bliver ren lagkagekomik. :-)

  • 0
  • 0

Det er et godt spørgsmål, som jeg kan love vil blive besvaret på et tidspunkt! :-) Nogle studerende bager allerede vafler med robotten, det vil man nok kunne se både til Forskningens døgn og Science i Forum. I mellemtiden kan jeg forsikre om at skriften bliver megalækker ved velvalgte kagestørrelser ;-)

  • 1
  • 0

Tak for det varme velkomst! Snekkegear kunne være en god ide og måske komme i en fremtidig iteration (vi elsker rapid prototyping og mange iterationer), men grunden til at det er fravalgt nu er at det er nemt at lave en tandhjul selv på en laserskærer, men det er ikke helt ligetil selv at fabrikere snekkegear :-) Faktisk er stivheden p.t. mere udfordret af den relativ lette og åbne trækonstruktion.

  • 1
  • 0

Hej Nicolas Velkommen til. Det bliver spændende at følge jer her udover på jeres Facebook-side.

  • 2
  • 0

Hej Universal Robots

På fablabbet er vi også helt vilde med jeres robotter bla. fordi man kan være i nærheden af dem imens de kører. Det giver helt nye mulighed for menneske-robot interaktion. Kontakt os endelig på fablab@ruc.dk hvis i har lyst til en snak om mulig fælles-eksperimentering/vidensdeling etc.

Mvh

Mads (Også en af bloggerne på fablab bloggen)

  • 1
  • 0

Nej hvor sjovt - man kan altid blive klogere! Den du linker har jeg ikke set før - men det er rigtigt at der er inspirationskilder vi bør nævne (jeg retter straks indlægget).

Der hvor vi fik ideen er denne lille laserskåret modelrobot (vi ville bare lave den større og mere nyttig) http://www.kickstarter.com/projects/ufacto...

  • og den robot er inspireret af ABBs PalletPacker robot

  • og historien bag den robotdesign er lang - den er (så vidt jeg kan Google mig frem til) udviklet af Fuji Yusoki Kogyo i 1960'erne, og i hvert fald både KUKA og ABB har lavet lignende modeller.

  • 0
  • 0

Nu bliver jeg let irriteret over at vi ikke så det design før :-) - den måde han har vendt steppermotoren til rotationsaksen på er måske smartere - vi kunne spare den store base i vores design væk. På den anden side har vi en mindre roterende masse.

  • 0
  • 0

Blue Workforce MÅ støtte op omkring dette , vi er allerede i samarbejde med Simone og Nader ( Stifter af FabLabconnect). Vi arbejder på en ramme for FabFab ( micro-fabrikation, som faktuelt kan give SMVer robotik de kan bruge i hverdagen, sourcet med viden fra FabLab netværket og fysisk løst sammen med det lokale FabFab. Det I har sat igang her er simpelhed storslået...!!!

Med lanceringen af Ragnar Robot Explorer ( hvis du vil se den besøg www.blueworkforce.com) har vi startet op på vores mission netop at gøre robotik tilgængelig for mico-fabrikation, education og forskning. Vi statser stor på Open Robotics platformen som allerede dominere mobile og arial robot udviklingen, og nu , ikke mindst med ROS og ROS-I der tællere mere end 100.000 unikke deltagere uomtvisteligt har taget førertrøjen, som standarden for styringen #nextgenerationrobotics Men hvad med mekanikken ? Den rigtig svære del at få i mål.

Det er rigtig fint med Koncept robotter, fremstillet i billige materialer og med simple fremstillingsteknikker. Men en kage decorationsrobot, skal altså opfylde Fødevarer-myndighedernes krav, kunne rengøres og kører i mere end nogle få 100 timer inden den begynder at fejle.

Heldigvis er der et stort råderum for mellemstep, og brugerapplikationer der er noget mindre udfordrende.

Et af områderne er affaldssortering.En tosse god ide - affaldssortering ( case: udsortering af pant flasker ved Roskilde-festivallen). Vi indgår gerne i en samarbejde og har et koncept med alle muliggørende teknologier fra Ragnar-robot platformen - robotten - griber og 3D vision lokaliseringen i-et, https://youtu.be/2JgdtbkE1nU

Lets go...

  • 0
  • 0

Da jeg er usikker på om mit indlæg er havnet det rigtige sted sender jeg det en gang til.

Robotter til industriel sprøjtelakering har eksisteret i mange år. Mit forslag til jeres ’allemands’-robot er en sprøjterobot til mere privat brug. Selv har jeg haft megen glæde af at kunne opfriske eller nylakere forskellige emner. Og hertil er sprøjtedåser rigtig gode. Problemet er at opløsningsmidlerne er skadelige for sundheden, og man må beskytte sig med maske for munden. Disse er sjældent ordentligt tætte, så man skal helst skal holde vejret mens man sprøjter. Og det kan man jo kun i kort tid. Jeres robot skal kunne forsynes med en holder til dåsen, som dels skal kunne påvirke trykknappens funktion, dels ryste dåsen med jævne mellemrum. For at man skal kunne sprøjte forskelligt formede emner, vil det være praktisk med en tilkoblet 3D-skanner af en art. Og/eller man kan supplere robotten med en drejeskive. Robotten vil også være anvendelig til andre former for sprøjtebehandling med dåse, som f.eks. imprægnering og rensning.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten