Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.
phloggen

Open Source Primadonnaer

På Italiensk er en primadonna (lit: "førstedame") den primære kvindelige kraft i en opera eller teater produktion. Af årsager som alle kan gennemskue så har det også fået en betydning af en dame (M/K) som får sin vilje eller der bliver en helvedes ballade.

Open Source verdenen er fyldt med højspændte kunstner-psyker og det sker igen og igen at en primadonna med et hyl smider legetøjet ud af barnevognen og lidt mindre ofte at han under højlydt råben tager sin bold og går hjem.

Men som andre kunstnere, kan ildsjæle jo ikke bare opgive deres muse og flytte til Frederiksund for at dyrke gulerødder.  Derfor bliver en kopi af projektets kildetekst ofte til et nyt projekt med et nyt navn og frem for alt: med nye regler.

De meste berømte tilfælde i historien er sikkert hvordan Theo de Raadt startede OpenBSD fra NetBSD og den noget mere komplicerede tur fra X.org via xfree86.org nu tilbage til x.org.

Grunden til denne lille note er at den forløbne uge har været fyldt med flyvende lejetøj og fygende beskyldninger i to væsentlige Open Source opertivsystemer:

I Debian har Mattew Garrett [ indleveret sin opsigelse](http://mjg59.livejournal.com/66647.html) fordi han synes der er gået for meget gruppe-terapi og fællesmøder i projektet og han ser ud til at kunne se perspektivet i Ubunto projektets lidt mere produktive stil.

I NetBSD har Chales Hannum [ højlydt deklameret projektet dødt og uden betydning](http://mail-index.netbsd.org/netbsd-users/2006/08/30/0016.html) og undervejs beskyldt den resterende projektledelse for alt muligt fra [dokumentfalsk til skattesvig](http://mail-index.netbsd.org/netbsd-users/2006/09/01/0032.html) og det er ikke helt klart om han nåede at gå selv før han[ blev gået](http://mail-index.netbsd.org/netbsd-users/2006/09/01/0015.html), der skal nok et målfoto til at afgøre det.

Jeg kender ikke Matthew Garrett godt nok til at vide om han giver gulerødderne en chance, men jeg er 100% sikker på at Charles Hannum ikke kan lade være med at kode et eller andet sted, så mon ikke der er en lille ny BSD på vej ?

Hyyyyyyyl!  Fragmentation er dårligt!!

Hvordan verden er endt med over tusinde Linux distributioner kan den ærede læser selv fundere over, men i BSD lejren morer vi os en del over at vi bliver opfattet som "fragmenteret" af diverse Linux fanboyz.

Af en eller anden grund opfattes projektfragmentering nemlig altid som en dårlig ting på Slashdot og andre væresteder for utilpassede nøder.  Hvis man kigger på historien, så ser det helt anderledes positivt ud.

Hvis FreeBSD og NetBSD havde forsøgt at holde sammen i et projekt havde mordstatistikken i San Francisco området utvivlsomt været et par streger højere.  Istedet har vi to projekter der fokuserer på hver deres mål og der ryger en del kode over hegnet undervejs.

Hvis Theo de Raadt var blevet i NetBSD, så havde hverken han eller de fået lavet ret meget.  Siden han startede OpenBSD er det derimod sprøjtet ud med mere eller mindre gennemtænkte sikkerhedsfeatures, til gavn for os alle, Linux, BSD og sågar Windows.

Der er naturligvis ingen garanti for at det bliver til noget, bare fordi en og anden beslutter at starte for sig selv.

Nogle gange vinder gulerødderne, andre gange bliver det til en Zen-agtig ørkenvandring uden kompas og med [ stadigt skiftende mål.](http://leaf.dragonflybsd.org/mailarchive/kernel/2006-09/msg00000.html) 

Men hellere det end uendelige flamewars på mailinglisterne.

phk

PS: Mike Reeds guide til nettets [ "Flame Warriors"](http://redwing.hutman.net/%7Emreed/) er selvfølgelig slet ikke relevant for folk der skriver software.
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten