henrik stiesdal bloghoved blog

Once in a lifetime - mest for talnørder

Da vi for godt 15 år siden havde årtusindskiftet vel overstået uden de store, spektakulære nedbrud af alskens IT-systemer, var det ind imellem til fornøjelse for tal-nørder at spekulere i kommende datoer, som ville blive påfaldende pæne eller symmetriske. Ens digitalur med kalender kunne blive ”rigtig” digitalt, når det lidt over et år efter årtusindskiftet kom til at vise 01:01:01 d. 01.01.01. Godt 10 år senere ville man få den sidste forekomst af kun ét ciffer, nemlig kl. 11:11:11 d. 11.11.11.

Mange par valgte angiveligt at blive gift på datoen 06.06.06, hvad så årsagen kan være til det.

Efter 2012 er det jo sket med de oplagt symmetriske datoer, men der er stadig ind imellem pæne kombinationer at hente. Og om 10 dage har vi sådan én coming up, oven i købet måske den tungeste af dem alle. Forudsætningen er dog, at man kan leve med ”amerikansk notation”, hvor der er byttet rundt på måned og dato. Ligesom amerikanerne siger ”nine eleven” om 11.september, vil de lørdag om en uge sige ”three fourteen”. Og så er vi i gang ...

Lørdag d. 14. marts vil et amerikaniseret digitalur med kalender en gang lidt op af formiddagen vise 3.14.15 9:26:54. Det er da morsomt!

I visse cirkler (sorry!) blandt matermatikere fejres ”pi-day” hvert år, men i år er det naturligvis en helt særlig dag, da årstallet jo passer ind. Derfor kan man købe en usædvnalig stor variation af T-shirts, krus m.v., som man kan iføre sig og drikke af, når man ... ja, jeg ved egentlig ikke rigtigt, hvordan man forventes at fejre årets ”pi-day” med sine ligesindede. Sætter man sig i rundkreds?

Hvad kan man så bruge det til? Ikke rigtig noget. Men det hele skal heller ikke altid kunne bruges til noget, og jeg synes selv (af årsager, jeg ikke rigtig har nogen forklaring på), at der er en egen besynderlig skønhed i det, når menneskers måde at opgøre tid på kommer til at udtrykkes ved talkombinationen i en af naturvidenskabens mest fundamentale størrelser.

Skulle nogen føle, at dagen rent faktisk bør fejres med manér, kan man søge på ”pi day tshirt” osv. Det giver i sig selv en egen fornøjelse!

Henrik Stiesdal byggede sin første vindmølle i 1976 på forældrenes gård i Vestjylland. Siden tilbragte han 28 år i toppen af Siemens Wind Power og blev indehaver af 200 patenter inden for vindmølleteknologi. Henrik Stiesdal har studeret medicin, biologi og fysik.
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

År 2000 var ganske udramatisk. Jeg tror det bliver mere underholdende at kigge på gammel elektronik, når vi når til 03:14:07 den 19 januar 2038, og unix-tiden ikke længere kan repræsenteres med 32 bits.

Jeg forsøgte engang bl.a. at sætte en Amiga til et tidspunkt kort før denne dato, og kunne så more mig over, hvordan viserne i det ur som følger med OS'et langsomt begyndte at blive tegnet uden for urets eget vindue.

 • 4
 • 0

Godt at se andre også har lagt mærke til det.

Jeg er en af dem der normalt hvert år serverer PI-kager for kammeraterne på studiet (Byggeri, AU) samtidig med at jeg har min nedslidte Pi-trøje på. Igen i år skal dagen fejres, dog med en ny t-shirt, der er specielt bestilt hjem til lejligheden. Da dagen ligger en lørdag, skal det helt sikkert fejres igen i år, dog med kagen helt for mig selv.

God Pi-dag til jer andre!

 • 3
 • 0

Hvis tiden er diskret, er klokken så nogensinde π?

Nej, det enkle svar må være, at det er den ikke. Man vil med den udgave af tiden aldrig ramme med en præcision, der kommer bare tilnærmelsesvis hen i retning af, hvor præcist man kan bestemme pi.

Nu er det jo så altså indtil videre også bare en hypotese, at tiden skrider frem i kvanter. Men det kan da være!

 • 1
 • 0

Sjovt som en blog om talnørderi ikke ved hvornår et nyt årtusinde retteligt starter, sidst et nyt startede hed datoen 1/1-2001 og ikke 1/1-2000.

 • 0
 • 0

"Lørdag d. 14. marts vil et amerikaniseret digitalur med kalender en gang lidt op af formiddagen vise 3.14.15 9:26:54. Det er da morsomt!"

Hvis det virkeligt er amerikaniseret saa staar det der to gang paa dagen.

 • 2
 • 0

Hvis det var definitionen var det jo ret ligegyldigt, hvorfor så ikke bruge min nyopfundne λ = 37.4 * π ?

Nej pointen med τ er at den er defineret i forhold til cirklens radius frem for dens diameter π = O / d τ = O / r

Der er en række fordele, der er selvfølgelig også nogle ulemper, se f.eks. denne numberphile video https://www.youtube.com/watch?v=ZPv1UV0rD8U

 • 0
 • 0

hej er nogen i dette forum ved noget om do, vi har et sommerhus i lalandia rødby hvor varmen styres af booking systemet via internettet /som vi ejer via grundejerforeningen .jeg har gennem flere måneder forsøgt at få en forklaring for et unormalt højt el forbrug .begrundelser er der mange af (at det er koldt når vi nu har haft den varmeste vinter nogen sinde ) og ved internet udfald starter varmen automatisk (hvilket er rigtigt ) men har via stofa fået garanti for der ingen udfald var i februar/ lalandia teknisk afd mener at det er elmåleren /og sidst men ikke mindst seas nve punkt 1 derers måler altid er100% korrekt ((det på trods af jeg af flere omgange 14dage ikke har kunne følge forbruget med min Måler ????)) dette begrundes med at vores varmestyring påvirker elmåleren på grund interferens

kan det have sin rigtighed /vores hus er et ud af mange der har samme problem

 med venlig hilsen Peter Bonde  
 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten