mig og min 3d printer blog

Om 3D-print workshoppen hos Ingeniøren

Dag 97

Workshoppen den 28. maj

Om en god uges tid løber workshoppen om 3D-printning af stablen hos Ingeniøren, her kan man komme og opleve 3D-printning, det vil sige forskellige typer af printere og forskellige brugscases. Workshoppen arrangerer jeg i samarbejde med Ingeniøren og Ultimaker med henblik på at vise og demonstrere teknologien og nogle af dens mange anvendelsesmuligheder. Det bør nævnes, at jeg glæder mig.

For en god ordens skyld, bør jeg også nævne at arrangementet desværre allerede er udsolgt, men forhåbentligt er denne workshop kun den første i rækken.

Tillad mig at præsentere de forskellige folk, der deltager med ekspertise og erfaring og som man vil kunne møde på dagen:

MOEF - Idé- og konceptudviklingsbureau

Det lille firma med det store værksted på Refshaleøen kommer blandt andet og demonstrerer hvordan de har brugt 3D-printning i et projekt til Ribe Domkirke. MOEF arbejder med en særlig metode, hvor de går fra ideudvikling og designs til prototyper med deres Makerbot Replicator 2. I deres værksted gør de også brug af CNC-fræsere og en række andre fremstillingsmetoder. Derudover har de også stor erfaring med at få printet emner udenfor huset. Disse forskellige fremstillingsmetoder er alle blevet brugt i Domkirkeprojektet, som skal blive til en stor model, der illustrerer den byggehistoriske udvikling af kirken siden den blev grundlagt.

Illustration: Privatfoto

Udviklingsarbejde af modellen af domkirken, samt en 3D-printet model

Keramiker Jeanette List Amstrup

Jeanette anskaffede sig en Ultimaker sidste sommer, så hun kunne få et langt bedre udgangspunkt og komme tættere på et færdigt design inden hendes keramiske værker skulle sættes i produktion. Hun arbejder både med skitser i ler og i tegneprogrammet Rhino, hvor hun også modellerer de forskellige designs hun har i tankerne. Jeanette vil medbringe nogle af hendes 3D-printede modeller og den færdige keramik, samt fortælle om hvordan hun arbejder med de forskellige faser og 3D-printning i det hele taget.

Studerende fra Product Development & Innovation fra SDU

6 studerende fra SDU vil komme og demonstrere hvordan 3D-printning spiller en større og større rolle i deres undervisning og måde at arbejde på. Morten, Christian, Frederik, Asger, Jakob og Ida har alle erfaret hvordan 3D-printere forbedrer den måde hvorpå de udvikler og tester idéer, da de lynhurtig kan konvertere deres idéer til en fysisk model. De vil tage en række eksempler med fra deres kurser og vise hvordan deres Makerbot Replicator 2 bliver brugt i praksis. Udover to 3D-printere har SDU også bevilliget penge til et helt værksted møntet på udvikling af prototyper, hvad man også ser blomstre på DTU med Innovatorium. Her er et par eksempler på hvad de har printet:

Eksempler på 3D-prints fra PDI studerende fra SDU

Erik Hougaard - 3D-mouthpieces (E Foqus Denmark)

Erik Hougaard fik øjnene op for 3D-print teknologiens styrker for år tilbage i forbindelse med Robocup på DTU. Eriks hold havde deres spidskompetencer indenfor software fremfor hardware, og her var 3D-printning en oplagt mulighed for at de kunne udvikle bedre og mere konkurrencedygtige robotter til turneringen. Sidenhen er projektet 3D mouthpieces blevet udviklet, da han også her så mulighed for at anvende teknologien. Projektet består af to dele, 1) produktion af mundstykker til blæseinstrumenter ved hjælp af 3D-printning. Her kan musikere, gennem deres browser, konfigurere deres helt personlige mundstykke og enten selv printe det eller købe et print. 2) En webplatform med mulighed for automatisk konfiguration af 3D modeller til print og køb. Platformen kan bruges til mange former for 3D modeller, som ikke behøver at have noget med musik at gøre.

Erik vil komme og vise mundstykkerne såvel som webplatformen, hvis vi er heldige medbringer han også sit instrument og giver et nummer. 

3D-printede mundstykker til blæseinstrumenter af Erik Hougaard

Thomas Flummer - fotoudstyr (Labitat)

Af større projekter har Thomas Flummer fokuseret på udstyr til hans anden hobby, nemlig foto og video optagelse. Han har i den forbindelse printet forskelligt udstyr, bl.a. et komplet skulderstativ til kamera, lydoptager og mikrofon. Derudover har han også lavet forskellige mikrofon flag, så interviews kan fremstå professionelt med udgiverens logo. I kan finde hans tegninger på thingiverse.com/flummer. Thomas medbringer sin Ultimaker.

Et komplet skulderstativ udviklet og printet af Thomas Flummter 

Michael Holm - 3D-printere, der laver 3D-printere (Labitat)

Hvordan ser en Ultimaker klon ud, der kan printe langt hurtigere og med mindre lagtykkelse? Michael Holm vil være en af de første i Danmark at spørge. Med hans nyeste 3D-printer vil han vise hvordan han har “tweaket” en af de første modeller af en Ultimakeren, hvilket er et rigtig spændende projekt. Man kan evt. deltage i gruppen “AwesomeMaker” i Labitat, hvis man har lyst til at bygge en lignende printer selv. Her kan se printeren i aktion her:

Michael Holms Ultimaker klon

Matias Søndergaard

Jeg vil selvfølgelig også selv være tilstede og præsentere hvad jeg har givet mig i krig med de sidste små 100 dage. Jeg medbringer alt lige fra små, uduelige plastisk dimser til høretelefoner og legomanden, samt min Ultimaker, som vi i sidste uge døbte Bob og udstyrede med et håndtag, så den nu er endnu mere mobil.

Bob, endnu mere mobil

God 2. pinsedag.

/Matias

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten