close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.
phloggen

Olie(fyr): ryggen mod muren

Et billede siger nogen gange ord der ikke kan siges nok:

Illustration: Privatfoto

Figuren kommer fra en artikel af James Murray og David King (beklager: betalingsartikel) og viser at vi ramte olie-loftet for fem år siden.

De lyse prikker er forholdet imellem spot-pris og produktion fra 1998 til 2004, de mørke prikker er forholdet fra 2005 til 2011.

Konklusionen er klar: Olieproduktionen har sværere ved at følge med efterspørgslen og derfor kan og bliver prisen hævet ved enhver given lejlighed.

Idag til 13kr/literen for benzin.

Man kan håbe på at USAs udmarch fra Irak skruer lidt ned for efterspørgslen, men selv hvis det gør, er det kun en stakket frist.

Og det er slet ikke relevant hvad de politiske partier skriger ud af kravlegården under energiforhandlingerne og om de kan blive enige om at forbyde oliefyr eller ej: Den fremtid kurven tyder på er der ingen der har råd til ret længe.

phk

Poul-Henning Kamp
er selvstændig open source-softwareudvikler. Han skriver blandt andet om politik, hysteri, spin, monopoler, frihedskampe gør-det-selv-teknologi og humor.

Husets oliefyr synger under alle omstændigheder på sidste vers. Hvad der skal afløse det er endnu ikke helt klart, men et pillefyr er p.t. den mest oplagte kandidat.

Det underlige er at regeringen tror at min finansiering af en afløser til oliefyret, bliver bedre af at pålægge mig en(dnu) en afgift. Specielt når man tager de stadig faldende huspriser med i betragtning, hvilket gør at lånemulighederne til afløseren svinder dag for dag... suk

Martin.

  • 0
  • 0

Olieprisen har ikke ret meget med udbud og efterspørgsel at gøre, men at de har fjernet regulering for hvem der kan spekulere i råvarer på børserne i USA.

Se evt. Matt Taibbis bog Griftopia der bl.a. dækker emnet.

  • 0
  • 0

Til glæde for dem der ikke har, eller vil betale for, adgang til artiklen har den ene af forfatterne, James Murray, Professor på University of Washington, en udførlig kommentar om artiklen, der kan læses gratis på universitetets hjemmeside: (http://www.washington.edu/news/articles/co...).

Det er især den faktor at selv mindre udsving i efterspørgsel og/eller produktion kan forårsage store udsving i olieprisen der er interessant (eller måske skulle man bruge ordet skræmmende her).

Det betyder at man ikke pålideligt kan forudsige hvornår olieprisen vil være steget så meget, at et givet alternativ vil være økonomisk fordelagtigt. Det eneste man kan sige at jo længere man er afhængig af olien, jo større økonomisk risiko udsætter man sig for.

  • 0
  • 0