close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.
phloggen

Obamas krig mod kulstof

Igår holdt Obama en tale på et universitet, det er sådan en typisk USAnsk ting at gøre.

For os danskere ville det virke helt barokt hvis Statsministeren gav sig til at tale om hendes planer for dette eller hint foran en folk studerende i en gymnastiksal i Ålborg, hvorfor spilde universistetstid med noget der kunne klares med en kronik i et dagblad ?

Men i USA er politik en holdsport og jo mere det ligner en sportsbegivenhed, jo bedre TV bliver det.

Talen handlede om kulstof, nu gider Obama ikke vente på kongressen længere, nu går han solo.

Jeg har tidligere skrevet om Obamas trumfkort og det zig-zag forløb der har bragt os frem til idag, men kort sagt, er CO2 klassificeret som luftforurening og skal derfor reguleres af deres Miljøministerium EPA.

Det var det talen handlede om igår.

Talen er en sand smørebrødsseddel over hvad Obamas regering nu sætter i værk og det er tydeligt at hjemmearbejdet er gjort, det spænder fra opvaskemaskiner til kulkraftværker, med rundture på militærbaser og en sågar hastig tur igennem udenrigspolitiken.

Overordnet set er listen stort set den samme som alle andre, inklusive IDAs klima-panel kom op med: Kulbrinter frem for kul, VE frem for kulbrinter, højere energieffektivitet, væk med perverse incentiver og frem for alt mitigering.

Men Obama går meget langt for at gøre det klart at det ikke er et quick fix og at han ikke er blevet grønfanatiker: "Now, one thing I want to make sure everybody understands -- this does not mean that we’re going to suddenly stop producing fossil fuels. Our economy wouldn’t run very well if it did."

Talen indeholder også nogle politiske skud for boven, f.eks siger han om den meget omdiskuterede "Keystone XL" pipeline til at føre Canadas "Tar-sands-oil" til USA: "Allowing the Keystone pipeline to be built requires a finding that doing so would be in our nation’s interest. And our national interest will be served only if this project does not significantly exacerbate the problem of carbon pollution."

Det er beskeden til Kongressen: "Samarbejd eller jeres pipeline dør."

Der er rigtig mange politiske penge i den pipeline, fra donationer til insider-handler, han har helt sikkert deres opmærksomhed nu.

Generelt er der 90 og 180 dages "period of notice" på regelværket i USA, så hvis alt papirarbejdet ligger klar bliver det næste nummer af "Federal Register" måske kendt som "The Carbon Issue" og de første nye regler kan tage effekt omkring årsskiftet.

Jeg tvivler dog på at Obama handler så hurtigt, mit gæt er at han lige vil give kongressen en chance for at stikke hans trumf: Hvis kongressen vedtager en samlet, omfattende klimalovgivning, bliver det den der styrer showet.

Det er der absolut ingen udsigter til, men man skal aldrig sige aldrig i USAnsk politik.

phk

Poul-Henning Kamp
er selvstændig open source-softwareudvikler. Han skriver blandt andet om politik, hysteri, spin, monopoler, frihedskampe gør-det-selv-teknologi og humor.

Det er beskeden til Kongressen: "Samarbejd eller jeres pipeline dør."

  • at (forsøge at) tage nationens energiforsyning som gidsel for præsidentens 'private' klimapolitik ville givetvis være den sikreste vej til en republikansk afløser for 'Obambi'! :)
  • 2
  • 12