Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
By signing up, you agree to our Terms & Conditions and agree that Teknologiens Mediehus and the IDA Group may occasionally contact you regarding events, analyzes, news, offers, etc. by telephone, SMS and email. Newsletters and emails from Teknologiens Mediehus may contain marketing from marketing partners.
phloggen

Obamas 1000 mål

Præsident Obama holdt en tale i Berlin igår, der er en tendens til at den slags taler får konsekvenser, men det er lidt svært at forudsige hvilke, baseret på historien.

Det var ikke nogen særlig oprivende tale, den vil næppe gå over i historien på samme vis som Kennedys og Reagans.

Det er forholdsvist tydeligt, at Obama gerne vil kunne skrive "reducerede arsenalet til under 1000 atomvåben" på sit CV inden 2016 og på hans sædvanlige spidsfindige advokatmanér skal han nok også finde en måde at gøre det på, selvom det muligvis bliver med lidt kreativ bogføring.

Både Rusland og USA har ondt i økonomien og derfor er begge lande motivieret for at nedruste atomvåben, men begge lande har også en forholdsvis umulig politisk process at gennemgå hvis det skal ske med en officiel traktat.

USAs kongress er f.eks totalt ustyrlig når det handler om at bruge penge på krigsmateriel, men i sidste ende er det præsidenten, som "supreme commander" der bestemmer hvad det militære behov er: Kongressen kan beslutte at der skal bygges 10.000 atombomber, men præsidenten kan enevældigt beslutte at lægge dem i mølpose, direkte fra fabrikken. Det ville ikke være første gang i så fald.

Kongressen er heller ikke meget for internationale traktater, for de begrænser USAs (gudgivne) muligheder for at lege verdens hersker, f.eks har kongressen stadig ikke ratificeret traktaten om forbud mod atomprøvesprængninger ("Comprehensive Test Ban Treaty")

Med mindre valget i 2014 giver Obama en mere fakta-bundet kongress at arbejde med, bliver det sandsynligvis en frivillig ensidig nedrustning fra Obamas side, efterfulgt af en tilsvarende "revurdering af de militære behov" fra Ruslands side.

Men, som Groucho Marx ville have sagt: "Hellere uformelle private nedrustninger, end slet ingen nedrustninger."

phk

Poul-HenningKamp
er selvstændig open source-softwareudvikler. Han skriver blandt andet om politik, hysteri, spin, monopoler, frihedskampe gør-det-selv-teknologi og humor.