Patentkontoret bloghoved

Nytår med et brag

Fyrværkeri er en af de ting, vi her i Danmark forbinder med fejring af nytåret.

Som de fleste nok ved, blev fyrværkeriet opfundet for mange hundrede år siden i Kina, så det er der ikke meget nyt i. Alligevel ser vi læssevis af patenter, der har med fyrværkeri at gøre.

Alt det rundt om

Langt de fleste af de patenter, der bliver søgt, der har med fyrværkeri at gøre, har netop kun med fyrværkeri ”at gøre”. Det handler altså ikke så meget om, hvad det er for nogle kemikalier, der bliver puttet i, men mere om hvordan vi får det skudt af sted – og især om hvordan vi sørger for, at det er sikkert at gøre.

Man kommer jo ikke rigtig udenom, at det at lave eksplosioner for sjov, er en lidt risikabel affære, så der er rig mulighed for at videreudvikle, hvordan vi passer på os selv og hinanden, når nu vi insisterer på at lege med krudt.

Patenterne inden for området strækker sig fra at flytte rundt på store mængder fyrværkeri, når det skal ud til butikkerne, som for eksempel en kombineret fragtbeholder og fremvisningsstander.

Fig. 2 fra patentet US 7096790 B1 via databasen Espacenet Illustration: Ng Wing Wah

Og så til hvordan vi sørger for, at fyrværkeriet ikke vælter, og at vi kan holde os på afstand, når vi vil fyre det af. Som for eksempel med en holder, der styres med en fjernbetjening.

Fig. 1 og Fig. 5 fra patentasngning US 2003/070572 A1 via databasen Espacenet Illustration: Tang Hua Ken

De store shows

Der findes skam også fyrværkeripatenter, der går mere på, hvordan det ser ud, end på hvordan vi beskytter os selv.

En af frontløberne på det område er faktisk Disney. De lever jo ikke kun af at lave tegnefilm, men også af deres forlystelsesparker og store shows, og fyrværkeri sprænger lystigt bag deres logo i begyndelsen af mange af deres film. Så jeg burde nok ikke have været så overrasket, som jeg var, da jeg fandt ud af, at de var nogen af de første, der søgte om patent på et system til præcisionsaffyring af fyrværkeri, for at få Mickey op på himlen.

Fig. 1 fra Patentansøgningen EP 0620910 A1 via databasen Espacenet Illustration: William G. Adamson et al.

Fyrværkeri uden affyring

Disney er stadig godt i gang med at prøve at finde på nye måder at lege med fyrværkeri på.

En af mulighederne for at øge præcisionen, er ved ikke at affyre noget som helst, men i stedet at holde det deroppe. De har simpelthen foreslået at lave droner, der kan holde til at flyve rundt med fyrværkeri på. Det er da i hvert fald en brug af droner, jeg ikke selv havde overvejet.

Fig. 5 og Fig. 7 fra Patentansøgningen US 2014/0236388 A1 via databasen Espacenet Illustration: Wong Clifford et al.

Har du selv prøvet at blive overrasket af, hvordan nogen har fundet på en ny måde at sende fyrværkeriet op?

Rigtig godt nytår og pas nu godt på jer selv derude!

Emner : Patenter
Louise Floor Frellsen er fysik-ingeniør, ph.d. og postdoc fra DTU og nu patentrådgiver hos Budde Schou. Bloggen Patentkontoret opdaterer hun hver anden mandag med en blanding af betragtninger fra IP-verdenen og eksempler på finurlige patenter.
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Det tænkte jeg også da jeg læste det. Jeg har hørt introduktioner af talere hvor den introducerende fx siger: person nn har 50 patenter (eller flere), men når man ser på disse patenter er det jo ikke imponerende. Det er måske tidskrævende at skrive, men ideerne er jo ikke revolutionerende.

  • 1
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten