Ny alvorlig fejl på Vædderens udstyr

Lyslederforbindelserne i wiren til CTD-måleudstyret knækkede igen under dagens måling til 4.700 meter, som i øvrigt er ny rekord for Galathea 3-ekspeditionen.

Som omtalt dels i Ingeniøren 29. september og i flere indlæg på "Galathea på Bloggen" opstod en lignende fejl den 24. september ved en måling til 4.500 meters dybde. En tekniker fra firmaet MacArtney i Esbjerg konstaterede ved Vædderens ankomst til Ghana, at lyslederne var knækket ca. 230 meter inde på det fem kilometer lange kabel i den ende, som stadig befandt sig på tromlen. Den beskadigede del af wiren/kablet blev skåret af, og wiren genmonteret under meget vanskelige forhold.

Vædderen forlod Ghana i går, og i dag gennemførte man så det første såkaldte CTD-kast, der skulle bringe det ca. 900 kg tunge måleudstyr med vandhentere ned til rekorddybden på 4.700 meter.

Det lykkedes at gennemføre en måling af temperatur, saltkoncentration og iltindhold hele vejen ned, og det lykkedes os at lukke den ene vandhenter, så der er hentet vand fra ca. 4.700 meters dybde - dette vand er forskerne allerede gået i gang med at analysere. Men da kommunikationsforbindelsen herefter gik tabt, blev der ikke hentet flere vandprøver op.

Wiren er kun designet til at kunne bære sin egen vægt

CTD-udstyret hænger i en 10 mm wire, der består af to lag af snoede tynde stålwirer - snoet i hver sin retning. Inden i ligger et kabel, der indeholder fire elektriske tråde, hvor af to bruges til føde strøm til udstyret. To af de elektriske tråde indeholder i deres midte en optisk fiber (lysleder), der bruges til kommunikation med udstyret og til kontinuert at hente data op til kontrolrummet.

Ved dagens udrulning af wiren til en havdybde på 4.700 meter var der et træk i wiren på ca. 2.500 kg - wirens egenvægt alene er 1.500 kg. Wiren skal efter sigende kun være specificeret til et træk på 1.500 kg - altså sin egen vægt. Så det er måske ikke så underligt, at lyslederne i wiren under disse betingelser udsættes for et træk, som de ikke kan holde til.

Årsagen til fejlen kan dog endnu ikke siges at være fuldstændigt fastlagt, så jeg følger sagens videre udvikling de kommende døgn.

CTD-udstyret flyttes nu igen til agterdækket, hvor det bruges i forbindelse med wiren/kablet til Triaxus-enheden. Der vil dog næppe under den videre sejlads til Cape Town blive foretaget CTD-målinger dybere end 400 meter.

Jens Ramskov fra Vædderen, der forventes at passere ækvator omkring kl. 02.00 søndag morgen dansk tid.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten