Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.
raketbyggerne fra dtu danstar

Nu er raketten oppe - hvordan får vi den ned igen?

Eller rettere sagt, hvordan får vi den pænt ned, hvor vi vil have den, uden at den bliver slået til småstykker?

Faldskærme er på en måde ret eksotiske - jeg tror de færreste forstår alle detaljerne i hvordan en faldskærm skal designes og produceres for at udfolde sig korrekt, være let, modstå spændingerne den bliver udsat for og så videre. Denne erfaring er der heller ingen i DanSTAR som besidder, og derfor kan man hurtigt stå i lidt et dilemma når man uanset hvad skal have fundet en måde at fragte sin raket tilbage til jorden fra 9 kilometers højde, vel og mærke uden at den rammer jorden med et par hundrede kilometer i timen.

Heldigvis er der er ret stort community af amatør-raketbyggere og droneflyvere med mere rundtomkring i verden, og dette har medfødt at en virksomhed som FruityChutes kan lave en forretning ud af at tilbyde recovery-løsninger som egner sig godt til den størrelsesorden vi har brug for.

Vi skulle derfor gerne i januar modtage et mere eller mindre komplet system fra dem, bestående af blandt andet main chute på cirka 3.6 meter, drogue chute på omkring 0.76 meter og en masse gode sager i forhold til deploymentmekanismer, nylonreb og forskellige øjer og andet grej. Forhåbentligt ankommer det i starten af januar så vi kan teste de forskellige mekanismer i god tid inden systemet skal anvendes.

Udover det færdige system skal vi selvfølgelig have udarbejdet forskellige interfaces til blandt andet montering af forskellige komponenter og et compartment som skal indeholde faldskærmen indtil den skal foldes sig ud lige ved apogee.

Deployment-mekanismen bygger på en CO2-kapsel som punkteres ved hjælp af en servo. Dette opbygger et tryk i vores recovery bay, som medfører at rakettens næse skydes af, og samtidigt trækker drogue-chuten med sig ud så vi opnår den første stabilisering og bremsning. Dette sker lige når raketten begynder at falde.

Efter et forholdsvist langt fald sidder endnu en servo klar - denne udløser et øje som frigør main chute, og ved hjælp af trækket i vores drogue chute trækkes denne nu fri og giver den endelige opbremsning af raketten. Hele faldskærmsarrangementet er fastgjort i 3 kraftige øjer, monteret i et kraftigt aluminiumsbeslag som set på billedet herunder.

Illustration: DanSTARs Mechanical team

Der er endeligt monteret et fint lille Runcam Split i vores recovery bay, så vi forhåbentligt kan få en pæn optagelse af hvordan det ser ud når vores mainchute udfolder sig og hvordan vi pænt daler ned og lander sikkert på jorden igen.

Det bliver svært at teste systemet under helt samme forhold som ved flyvning, men der skal i løbet af januar køres en masse afprøvninger af de forskellige deploymentmekanismer. Det skal gerne virke, også i første hug, når vi sender raketten op - ellers står vi til at miste en fra vores perspektiv ret dyr raket blot få måneder før vi skal lette med den igen i New Mexico.

Illustration: DanSTARs Mechanical team
Magnus Madsen er 21 år gammel og læser til diplomingeniør i maskinteknik på DTU. Han arbejder blandt andet med design og konstruktion af raketten og dens fluidsystem i DanSTAR - og kan kontaktes på mnm@danstar.dk
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Oprindeligt 15. februar, men vi er lige gået i gang med at koordinere adgang til flyveterræn osv og har rykket det til 15. april - vi regner i stedet med at lave en statisk prøvning af hele raketten 15. februar.

  • 5
  • 0

Så i satser på at få jeres første skud ned i hel stand, så det kan genbruges i New Mexico?

  • 0
  • 0

Der er cirka en måned til at fortage reparationer, men ja - hvis recovery ikke virker står vi med en meget stor hovedpine :-)

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten