phloggen

Nordkoreas Atombombe

Nordkorea påstår at de har sprængt en atombombe i nat.

Ifølge USA's Geodæiske Institut (USGS) har der været en jordrystelsen på ca. 4.2 richter i området.

Selvom Nordkoreas udenrigspolitik stort set kun har handlet om at få opmærksomhed i de sidste 10 år, så er det kun lidet sandsynligt at de har simuleret en atomsprængning med et bjerg af dynamit.

Formodentlig vil vi i løbet af et par dage modtage rapporter om uafhængige målinger af radiologiske signaturer fra explosionen.

Med den meget begrænsede viden vi har om hvad der faktisk sker i Nordkorea er det ikke nemt at afgøre om der er tale om et simpelt "gun" design med centrifuge beriget uran, eller et implosions design baseret på plutonium.

Der er imidlertid en verden til forskel rent geopolitisk.

Det er så godt som udelukket at Nordkorea kan levere et gun design med deres langttrækkende missiler, gun designet er for stort og for tungt. Ingen af de kendte atombombe modeller der findes idag er af gun typen.

Implosions designet derimod er meget kompakt i forhold til ydelsen, og derfor langt mere udenrigspolitisk.

Man kan læse alle mulige steder at "implosions designet er teknisk udfordrende". Det er noget vås. Det var det i ganske vidst i 1945, men idag kan enhver købe en CNC maskine der kan producere den fornødne mekaniske precision. Det er også værd at notere sig at der er aldrig noget land der ikke har kunnet få deres første atombombe til at eksplodere.

Så efter al sandsynlighed er det en plutonium eller uran/plutonium blanding ("oralloy") implosionsbombe der rystede de 4.2 richter.

Dermed er det også så godt som sikkert, at Nordkorea kan loppe en atombombe hvorsomhelst de vil indenfor et par tusinde kilometers radius. Det vil bla.a sige Kina, Japan mv.

Om de kan nå USA er et godt spørgsmål, det er lidt tvivlsomt om deres raketter kan nå så langt for det er faktisk sværrere at lave en langdistance raket end en atombombe.

Hvor meget beriget fisslt materiale Nordkorea råder over er et godt spørgsmål, men de råder over 8000 stænger med brugt reaktor materiale, så der er nok at lave det af.

Uden at blæse mere til religionskrigen en højst nødvendigt kan vi konstatere at Nord Korea ikke ville være nået så langt hvis ikke Abdum Qadeer Khan, faderen til Pakistans atombombe havde solgt både teknologi og viden til Nordkorea.

Khan havde også kunder i Iran, Irak og Libyen. Det ved vi for Oberst Gadaffi fra Libyen har fortalt IAEA hvad han fik for pengene.

Det helt store politiske spørgsmål er om Nordkorea har krammet på Kina, eller om Kina ikke er bange.

Den relevante sammenligning er at Israel har deres "hemmelige" atomvåben og dermed krammet på USA, som ikke engang tør indrømme at Israel har atomvåben.

Niels Bohr var i sit brev til FN inde på, at der ikke blev stabil fred før alle havde adgang til atomvåben.

Nu hvor Nordkorea er med i atomklubben og Iran måske arbejder hen imod det, så må vi håbe han har ret.

Tilbage er kun at citere en tidligere indisk viceforsvarsminister:

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Ovenfor står der:"der er aldrig noget land der ikke har kunnet få deres første atombombe til at eksplodere". Hvordan kan man egentligt vide det ? Hvis en hemmeligholdt,underjordisk atomprøvesprængning fejler, er det meget muligt athændelsen  ikke kan måles af andre. Så i princippet mener jeg deter muligt at Nordkorea tidligere har gennemført atomprøvesprængninger - som så har fejlet. Det er dog sandt at det fissile materiale fra enmislykket prøvesprængning kan være umuligt at genanvende,og at en prøvesprængning derfor kun gennemføres når manføler sig sikker på success.  Derudover er jeg enig i at implosions designet ikke længere kan betragtes som uoverkommeligt for en (fattig) nationalstat.  -LarsPS. Jeg har været ansat 2 år ved Los Alamos National Laboratory,men måske har jeg siden da glemt en detalje eller to i konstruktionenaf en Pu-bombe. :-)PPS.  Et teknisk orienteret tidsskift som dette må da kunne finde en bedrefungerende teksteditor til deres web-forum.

  • 0
  • 0

Hej Lars, Det eneste lande hvor der kan være nogen tvivl er Israel og Sydafrika. Vi ved principelt ikke hvem af de to lande der havde lavet den bombe der senere blev kendt som "The Vela Event" men det synes sikkert at der ikke blev foretaget mere end et skud og det virkede som bekendt. USA, Rusland, England og Frankrig er alle veldokumenterede og selvom nogen af deres designs har været fusere, fik de alle et væsentligt fissilt resultat i deres første skud. Indien, Pakistan og nu også Nord Korea har alle annoceret testen forud og alle har inden kort tid fra annonceringen foretaget nucleare sprængninger.  Vi kan naturligvis ikke vide om Nord Korea har brændt 5  fusere af og kun havde en der virkede, men det lyder meget usandsynligt når man tager i betragtning hvor de foretog testen. Poul-Henning PS: Sejt.  Spurgte du om de gav medarbejder rabat på terrorvåben ?  :-) PPS: Ja ikke ?? 

  • 0
  • 0

PS. Ja: da jeg startede, var der en 100% medarbejderrabat på konstruktionstegningerne til W-88, forstået på den måde at detvar muligt at kopiere tegningerne over på en ikke-klassificeretcomputer. Man skulle bare passe på at det ikke kom til at se udsom om at tegningerne skulle til Kina,  for så kunne man blivefyret, se evt. http://en.wikipedia.org/wiki/Wen_Ho_Lee .

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten