steens kælderlab

Nørd versus mus

Det viser sig at jeg ikke er den eneste beboer i kælderlabbet: Jeg har søreme fået fint besøg af en mus og omend jeg tror vi har kærligheden til kabler til fælles, så har musen nok et mere gastronomisk forhold til isolering end jeg.

Sød og nuttet ser den ud, men det er et forhold der er dømt til fejle, så noget må der gøres: Mickey må fanges så han kan komme med en tur i skoven.

Det må være en passende lejlighed til at afprøve mine evner ud i musefælde design, og jeg har naturligvis valgt at give fælden et nørdet islæt, og kan dermed introducere en Wi-Fi-enablet musefælde som ved fangst notificerer mig per email. Som om der ikke var nok IOT dimser i forvejen...

Hjernen i fælden er en Raspberry Pi Zero W som jeg havde liggende, og da jeg også havde et kameramodul liggende var det nærliggende at tilføje et 'mouse-cam', så fangstøjeblikket med lidt held kan dokumenteres.

Illustration: Steen Garbers Enevoldsen

Nå... Det ovenstående er skrevet før jul, og vi springer hermed frem til nutiden hvor der beklageligvis ikke kan konkluderes entydigt. Min lab-gæst har nemlig ikke vist sig siden fælden blev sat op. Jeg har endda prøvet med en række forskellig lokkemad uden held. Samtidig har jeg ikke siden hørt den krattende lyd som i første omgang gjorde at jeg opdagede den.

Jeg kunne jo vælge at tolke det, som at musen erkendte at dens overmand var fundet og af ren skræk har valgt at flytte ud? Jeg syntes en overgang at detektere en dårlig lugt i kælderen, som dog i mellemtiden er ophørt. Måske er musen død af ren skræk ved det blotte syn af fælden?

Jeg ved det ikke, men nu har jeg brygget fælden sammen, og så skal I da ikke snydes for at se den! Og hvis det nogensinde lykkedes mig at få én i fælden så bliver I de første der får besked :)

Steen Garbers Enevoldsen er civilingeniør, nørd og rodehoved.
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Jeg har engang været i tvunget selskab med en død mus i mange timer. Man tager ikke fejl, og man glemmer det ikke lige med det samme. Jeg havde vagt i en bunker et sted i Nordsjælland, hvor flyvevåbnet havde en raketbase. Bunkeren var indfældet i en jordvold. Mellem bunkerens ydervæg, der var lavet af perforerede mursten, og jorden var der et mellemrum, som var blevet sidste hvilested for en mus. Bunkeren rummede desuden os 4 værnepligtige og en pænt stor mængde aktiv elektronik, så temperaturen var, som jeg husker det, ret høj. Det videre forløb står lidt dunkelt, men jeg tror man skred til at bryde hul i væggen for at få has på stanken.

 • 1
 • 0

Ned i en død maddikkefyldt mus! (Ja jeg sprang 2 meter op i luften og skreg som en brandbil, og alt i den kuffert røg til destruktion).

Musegift er noget fanden har skabt i sin største vrede: Udover at forgiftede mus bliver så sløve, at en stor hund kan fange dem, så lægger de små svin sig til at dø i vægge/etageadskillelser, hvor de ligger og stinker (med eller uden maddikker).

Men medmindre man har halsbåndsmus (de er nemlig for store), så kan jeg meget anbefale Rapp-fælder, de slår musen ovenihovedet med at stump båndjern, så den er stendød (ikke noget med afslåede ben, som i gængse smækfælder). Madding kan være en stump salami, peanutbutter eller rosiner. Mus og ledninger er en opskrift på brandfare, og musetis kan overføre tadaaa: musetyfus. Så gør rent, hvor du kan med Rodalon- og kasser emner, der ikke kan afvaskes, hvis de lugter af museurin, det er en karakteristisk stram lugt.

Iøvrigt kan Rappfælder tømmes uden at man kommer i nærkontakt med liget.

Selvom tanken om at køre adskillige kilometre væk for at sætte Mussi ud jo er sød. Hvis man har børn...

Mvh Tine A. Og rotter, der dør under trægulvet- kan være en stinkende (og) dyr omgang. Derfor har jeg de 4 benede, der siger mijav til at fikse skadedyr, de har så andre ulemper. ;-)

 • 5
 • 0

Fy for den lede, Tine!!!

Jeg har prøvet at stikke hånden ned i rådne kartofler og det var slemt nok, så jeg kan levende forstille mig hvor klamt det må være at gøre det i en rådden mus. Og ja jeg renser omhyggeligt hvor (jeg tror) den har været - om ikke andet så er mit gulv i labbet renere end det har været i årevis.

 • 3
 • 0

De skal gerne se den dyre læge ("den rare tante dyrlæge"), og mine hader meget og inderligt transportkasserne, og så VRÆLER de meget og højt hele vejen! En kæmpede altid så meget for at komme ud, at han fik skrammer på næsen. Dyrlægen havde de ikke så meget imod, en elsker faktisk dyrlægen meget højt, så hun gerne vil hoppe fra undersøgelsesbordet over i dyrlægens pc.

Men hvis man vil have kat: Få den vaccineret, få den neutraliseret. Og få en "genbrugskat" (dvs fra internat- de koster vist et par tusinde, men så er de ordnet og RASKE). Det med sundheden er vigtig! Og så er den tusset/chippet. Vaccinationer skal gentages årligt, desuden bør katte, der går ude og tager mus/får lopper, have ormekur (Milbemax er dyr, men katten vil gerne æde pillen), og dyrlægens loppemiddel er bedre end det fra apoteket. (Mine kommer til at klø sig som sindssyge af det!). Til gengæld besørger mine ikke på græsplænen, men nok i brun jord/hvor jeg har tømt bakkerne ud. Hvis de tager fugle, skal de være under en meter fra den, og kan de så fange den- er den ung/syg. Men jeg har da haft en stæreungeobduktion på mit stuegulv. Der er skisme mange fjer på sådan et kræ...

Desuden koster godt foder også, og kattegrus & bakker- er heller ikke gratis.

Men katte er dejlige! De er bare ikke så gratis, som man tror.

Nej, nu stopper jeg! Ellers kan jeg skrive i dagevis, så ingen tør så meget, som at kigge på en kat. Mvh Tine A. Jeg har haft katte i 25 år og mange, så...

 • 2
 • 1

De skal gerne se den dyre læge ("den rare tante dyrlæge"), og mine hader meget og inderligt transportkasserne, og så VRÆLER de meget og højt hele vejen!

Vores katte har altid været neutraliserede :)

Vi har i Hillerød en kørende dyrlæge, så da vi måtte tage afsked med vores næstsidste kat, så tilkaldte vi dem. Hun fik en meget mere rolig og værdig død end den forrige, som skulle sidde sammen med hunde, indtil hun kom ind til dyrlægen.

Fruen har altid haft kat(te). Jeg er opvokset på landet, så der havde vi gårdkatte, hvilket er noget lidt andet end en huskat. Nu har jeg så levet sammen med huskatte i ca 34 år :) Mvh Bjørn

 • 1
 • 0

Mine to sidste fik jeg aflivet hjemme, netop for at undgå transportstressen. Det foregik også stille og roligt. Men ellers har mine katte ikke skullet sidde og stresse med hunde før aflivning, der er plads bagest i venteværelset til katteparkering. Jeg synes nu mere, at hunde-ejerne burde holde deres dyr tætte i snoren. I øvrigt får vi altid tid først på dagen- før hunderykindet.

Jeg har da stået og ventet- og URGH! Den lyd man siger når en Broholmerhvalp- lander i ens mellemgulv med 10 meter line -og ejerene helt uden for døren til klinikken. Jeg kan GODT lide hunde, men hold dem nu tæt og stramt i snoren ved dyrlægen.

Også for hundens skyld!

Mvh Tine A. Hjemmeaflivning + kremering var lidt dyrt. Men det værd!

 • 0
 • 0

Det med rotter, kommer meget an på kattene. Flere af mine missemødre hjembragte rotteunger (døde) til deres killinger (Og de kom ovrefra naboen!). Et par tog rotter af de store. Men faktum er: Jeg har hver eneste gang, vi har fundet en død rotte, haft rottemanden ude. Hvergang sagde han: dygtige katte- og gik igen. 4 gange på 25 år.

Nej langtfra alle katte tager rotter, så må man hellere anskaffe sig en lille terrier. Men mus- er katte gode til. Mvh Tine A.

 • 0
 • 0

"I like the smell of fried rodents in the morning. It smells like Victory."

For nu at parafrasere en kendt film. Men det lyder ulækkert med stegte gnavere!

Mvh Tine A.

 • 0
 • 0

inspireret af de blinkende ir-dioder, googledes 'can mice see infrared'. Og nej, det kan naturmus vist ikke. Men det kan de opgraderede: https://www.sciencedaily.com/releases/2019....

Men din fælde må absolut være bedre end det, min laborant-uddannede, salige mor lærte mig: sving den rundt i halen og bank den ned i noget hårdt. Efterkrigstidens musehaler må have været meget mere muskuløse, end halen på den velfærdsmus, jeg afprøvede metoden på. En af de i tråden nævnte, elendige smækfælder havde forinden lemlæstet kræet. Jeg forsøgte en meget tidlig weekend-morgen at give den nådesstødet udendørs. Men halen gik over, og musen fløj flere meter hen ad fortorvet. Gik dernæst over til druknedød-i-spand-med-låg-på-metoden, nedstirret af genbohusets ældre (de stod uhyggeligt tidligt op for at holde øje med omverdenen). Din fælde må være noget mere human eller 'musean'.

 • 3
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten