Himmelrummet

Nørd Musik

Hvorfor står man ude i sin have klokken halv elleve om aftenen i mørke med mobiltelefonen som lygte, en laptop og en vakkelvorn trefod med en antenne på? For at høre det her: det er ikke just hi-fi surround, ikke desto mindre er det kræs for nørder. Beviset på at noget svært er lykkedes - første skridt ihvertfald. (Der skulle have været et lydklip her, men etwas fungiert nichts indtil det virker kan I klikke på teksten og høre beacon dtusats hjemmeside)

Forhistorien

I formiddag stod Daniel og jeg klar til at tracke på taget hvor vi normalt har jordstation - den er pt afmonteret grundet renovation af taget. Vores ihærdige forsøg afslørede kun hvor mange detaljer der er i at tracke satellitter. Hverken First-MOVE eller HiNCube (sekundært target) kom i kassen. Ved 17-tiden var der igen et pass. Godt nok meget lavt men de lave pass har den fordel at man kan ignorere elevation mere eller mindre og blot sætte antennen på en blød mellemvare. Dopplerskiftet arter sig også pænt på passes der ligger ude i horisonten. Jo færre parametre der ændrer sig jo enklere er det i sagens natur at tracke - og håndholdt tracking må gerne være enkelt. Desværre gav det heller ikke noget. Nu slog stædigheden nok lidt igennem, jeg besluttede i alle fald at tage tracking kittet med hjem - på cykel. Så kunne jeg give det et skud mere i løbet af aftenen, LEO satellitter er ca 90 minutter om en tur rundt. Med andre ord man skal være klar ca hver halvanden time. Første forsøg hjemmefra gav heller ikke noget. Næste pass missede jeg - familien skal også passes. Tredje gang (hjemmefra) var så lykkens gang.

First-MOVE holdet får besked

Med næsten 16 timer i rummet og dermed mere end 10 kredsløb var det min forventning af First-MOVE holdet havde neglet deres satellit. Adskillige gange har den været indenfor synsvidde af Technische Universität München og mindst et par gange har den fløjet næsten over hovedet på dem. Så det var mest for at dele min begejstring med dem at jeg meddelte at jeg hørte den. De havde ikke selv hørt dens beacon, men dog set signalet på deres spectrum analyzer - så min besked udløste en del jubel.

Så langt så godt!

Næste spændene skridt bliver at få data, men det varer nok lige lidt. Imens er der Swarm launch event imorgen at glæde sig til og endnu en del ting der skal falde på plads før vi selv kan indløse vores billet og håbe på hjælp fra entusiaster, der synes at knasende morse bip er den sødeste nørd musik.

René Fleron er civilingeniør på DTU Space og leder af DTUsat-projektet.
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten