Nix pille Arne!

I Ingeniørens leder fredag den 15. august, skriver chefredaktør Arne Steinmark om et uddannelsessystem, som er forældet og "bundet til et bondesamfund". Hvad snakker han om?

Arne beskriver hvordan uddannelsessystemet "stadig lukker ned så lang tid om sommeren", at de unge "risikerer at miste fokus og glemme det lærte, mens de sommerjobber på tankstationer og sander til i sofaen.". Dette er ifølge Arne Steinmark et symptom på et alvorligere problem: Når man er kommet igennem systemet, "så lukker porten bag os".

Jeg er enig med Arne i, at uddannelsessystemet trænger til en kærlig hånd, men jeg vil ikke i samme retning som Arne:

 1. Sommerferien: Det er rigtigt, at nogle studerende arbejder på tankstationer, mens andre skifter til en nærmest flydende masse på sofaen. Men det er langt fra tilfældet med alle studerende. Selv arbejder jeg noget nær fuldtid i en IT-virksomhed, hvilket er et skønt afbræk fra studielivet. Jobbet er relevant for mit studie og samtidig giver det mig energi til endnu et semesters indlæring! Andre studerende bruger tiden på at tage reeksamener - noget der er nærmest uoverkommeligt, hvis man skal følge studiet imens.

 2. Efteruddannelse: Arne efterlyser et uddannelsessystem, der er åbent for hele livet. Hvad er der galt med folkeuniversitetet? Min kære far er kun et speciale fra en bachelor i datalogi og han er lige fyldt 50!

Så Arne: Nix pille - ikke med min sommerferie. Prøv hellere at forklare regeringen, at 15.000 ens ingeniører ikke er innovation og giv mig så gruppeeksamen tilbage!

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hej Martin

Fedt at se at du er blevet ny blogger her på ing.dk. Glæder mig til at se hvad du skriver i fremtiden.

Mht. uddannelsesystemet herhjemme, mener jeg bestemt at Arne Steinmark har fat i noget af det rigtige. I min studietid savnede jeg muligheden for summer undervisning, hvor der over en 3-4 ugers periode i juli/august er mulighed for ekstra fordybelse og specialisering.

Dog handler det ikke om, at vi allesammen skal være ens og være de rene produktionsapparater. Danmark er kendt for sin innovation og kreative tænkning, og når vi samarbejder med ingeniører fra Asien skinner dette meget tydelig igennem. Kinesere, japanere og koreanere er super skarpe har fantastisk paratviden, men når der skal tænkes lidt udenfor boksen, for at finde en løsning på en problemstilling, er vi markant bedre.

Det danske uddannelsessystem har uden tvivl brug for et "brush up", men løsningen er bestemt ikke at vi alle skal ensrettes. Uddannelse igennem hele livet, og mulighed for ekstra fordybelse både før, under og efter uddannelsen er hvad vi har brug for.

 • 0
 • 0

Man kan jo spørge Arne Steinmark, hvor lang sommerferie gymnasieelever og studerende har i udlandet. I USA har high school elever fx. en sommerferie der er væsentligt længere end de danskes.

Herhjemme kunne universiteterne tilbyde sommerkurser i begrænset omfang. På DTU kan man tage enkelte augustkurser. Tager man også 3-ugers kurset med, får man en sommerferie på 6 uger. Ikke for meget, hvis man både skal holde ferie (for små penge) og tjene en ekstra skilling.

 • 0
 • 0

Mht. uddannelsesystemet herhjemme, mener jeg bestemt at Arne Steinmark har fat i noget af det rigtige. I min studietid savnede jeg muligheden for summer undervisning, hvor der over en 3-4 ugers periode i juli/august er mulighed for ekstra fordybelse og specialisering.

Der var da også en gut på vores studie der ville læse en masse bøger i sommerferien, men hver gang kom han tilbage og sagde at det gad han egentlig ikke alligevel.

Der er mulighed for sommerkurser på mere almene steder som AOF eller lign. Vil du specialisere dig, er det dig ingen hinder for at arbejde videre med dit projekt, som du igennem semesteret har arbejdet på.

Jeg glæder mig til at se hvor mange der ville tage imod det tilbud, når de har knoklet 60-70 timer om ugen i en måneds tid for at få deres projekt gjort færdigt, til at have energi nok til at fortsætte på samme projekt efter en kort pause. Dem er der ganske langt imellem, vil jeg påstå!

 • 0
 • 0

Jeg er nysgerrig; hvor ser du de augustkurser?

Det er åbenbart ikke altid de er i kursusdatabasen. De udbydes måske som specialkurser og slås op på institutterne.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten