Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.
Bæredygtighedskaravanen bloghoved

NIRAS, Verdensmålene og en søgen efter de gennemtænkte løsninger

Den 4. marts rundede Bæredygtighedskaravanen NIRAS i Aarhus. Ved ankomsten hos NIRAS havde Verdensmålene en fremtrædende position i indretningen. Mødelokalerne var navngivet efter målene, og kagen var pyntet med SDG-cirklen. NIRAS havde sammensat et spændende program med fire oplæg om, hvordan de internt arbejder med Verdensmålene i deres projekter i Danmark og i udlandet samt om det SDG-værktøj NIRAS selv har udviklet.

Illustration: Maria Sigsgaard

Direktør for Miljø, Energi, Vand og Informatik, Tom Heron, fortalte, at grunden til, at NIRAS har valgt at implementere Verdensmålene både internt og i deres ydelser, er, at vi alle skal tage ansvar og gøre, hvad vi kan. Vi kan ikke bare sidde og vente på politikerne. Hvis alle brugte ligeså mange ressourcer som i Danmark, ville der skulle være 3,2 jordklode - ingen hverken økonomer, jurister eller andre er i tvivl om, der skal gøres noget.

En tværfaglig gruppe med blandt andet en antropolog og en sociolog er med til at rådgive internt i NIRAS omkring retning mm. for ikke kun at se på Verdensmålene med de tekniske briller. Et holistisk ”tænk ud af boksen” er med til at give bedre løsninger. Det er den samme tankegang, der ligger bag en af Bæredygtighedskaravanens grundsten - nemlig at arrangementerne er åbne for alle, fordi de bedste løsninger kommer, når alle aspekter indtænkes.

NIRAS selv er i gang med at gennemse, hvilke af de produkter de bruger, der skal udskiftes. Eksempelvis vurderes der på, om de skal anvende komposterbare krus eller porcelænskrus. Mål nr. 12 for bæredygtig forbrug og produktion er det mål NIRAS primært selv kan få indflydelse på. De øvrige 16 Verdensmål er mere relevante for deres ydelser.

Verdensmålenes indflydelse på projekterne

Ude ved kunderne er det vigtigt, at Verdensmålene tænkes ind allerede i projekteringsfasen. Hvis målene ”bare” sættes på som et mærkat efterfølgende, er der ikke sparet på ressourcer eller tænkt ind, hvordan Verdensmålene påvirker hinanden.

Med udgangspunkt i ingeniørens bedste ven – Excel - hvor samtlige delmål blev vurderet som relevant/ikke relevant i forbindelse med projekterne, er der nu udviklet et digitalt værktøj, som hedder SDG Capture.

Klimarådgiver, Johan Harkjær Kristensen, må indrømme, at SDG Capture er mere brugervenligt end Excel-arket, og derfor er det gjort tilgængeligt, så alle kan bruge det – præcis som Bæredygtighedskaravanens eget selvevalueringsværktøj er.

Byudvikling med udgangspunkt i Verdensmålene

I Aalborg/Nørresundby er NIRAS rådgiver for hovedentreprenøren på et udviklingsprojekt, der omhandler fremtidig byudvikling af et område på 51 ha. Her er Verdensmålene tænkt ind fra starten med belysning af løberuter, offentlig transport og hvordan regnvandet skal håndteres. Til opstartsmødet mellem Aalborg Kommune og entreprenøren viste det sig, at begge parter havde tænkt, at Verdensmålene skulle indgå som grundlag for den retning området skulle udvikles i. Ifølge rådgiver på projektet civilingeniør, Rasmus Lie Nielsen, er det en pligt som rådgiver at indtænke verdensmålene, når det er muligt.

Millennium Development Goals er nu Verdensmål

Det er så godt, at Verdensmålene blev vedtaget og afløste Millennium Development Goals, udtaler seniorrådgiver Annegrete Lausten. I Benin er NIRAS en del af et udviklingsprojekt, hvor de lokale kan komme med forslag til mindre projekter, der er med til at sikre rene energiløsninger i landet. Projekternes forretningsplan screenes, og ansøgerne skal godtgøre for, hvordan det enkelte projekt sikrer blandt andet kvinder og børn, sikkerhed og sundhed, inden der gives støtte på 75 % af udgifterne. Kravene er med til at sortere lykkeridderne fra, og støtten undervejs er forhåbentlig med til at øge succesraten for gennemførelse, som kan være et problem i afrikanske lande.

Løsninger skal være gennemtænkte

Det nytter ikke at vælge løsninger, der ikke kan betale sig på sigt, for så er løsningen ikke bæredygtig. Det nytter heller ikke at tænke på løsninger i forbindelse med de enkelte mål, da Verdensmålene er internt forbundet. Ligesom det ikke nytter at etablere 200 cykelparkeringspladser hos en nyopført fabrik, hvis den eneste vej derhen er en motorvej. Løsningen skal være gennemtænkt og ikke have en negativ indflydelse på de øvrige mål.

Målene er internt forbundne

Konklusionen på tværs af de fire oplæg hos NIRAS og den efterfølgende debat var, at det var vigtigt at huske og indtænke, at målene er internt forbundne og en mulig løsning ét sted kan medføre nye problemer for et af de andre mål. Det er derfor vigtigt at være bredt ude med tværfaglige partnerskaber.

Dette indlæg er skrevet af: Maria Sigsgaard - medlem af styregruppen for Bæredygtighedskaravanen og Miljøteknisk Gruppe IDA Nord

Læs mere om NIRAS SDG Caputre

Se en liste over de kommende virksomhedsbesøg

Illustration: MI Grafik

This document has been produced with the financial assistance of the European Union. The contents of this document are the sole responsibility of The Sustainability Caravan and can under no circumstances be regarded as reflecting the position of the European Union.

Christina Skjolding Hjelm er medlem af IDAs Bæredygtighedskaravane, som har denne hjemmeside: https://universe.ida.dk/baeredygtighedskaravanen/
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Og så er vi nede på jorden igen.
"Eksempelvis vurderes der på, om de skal anvende komposterbare krus eller porcelænskrus."
Disse mål kan blive lidt højtflyvende, og så er det da rart at konkretisere dem lidt.
Særligt da begrebet bæredygtig er så luftigt.

  • 6
  • 1